• 0

Van idee naar gerealiseerd product. En hoe nu verder?

Dag HigherLevel,

 

Een uiteenzetting: omdat je een goed idee nou eenmaal geprobeerd móét hebben. En daarna een vraag.

 

Ik ben met een meerjarenproject bezig dat zijn einde nadert. Iets wat ze meestal in een startup doen (gouden idee - check, miljoentje ophalen - helaas.... dan maar eigen kapitaal, er achter komen dat het idee acht keer terug moet naar de tekentafel - been there, done that!), heb ik zelf maar gedaan. Enerzijds omdat het idee nogal wild is en ik mij kan voorstellen dat een financier daar geen brood in ziet (gaat het ooit verkopen? mijn eigen bank lachte me de tent uit), anderzijds omdat ik al heel snel door had dat er gewoon een hele berg R&D nodig was om het goed te krijgen en dus heel veel tijd zou kosten voordat ik bij iets toonbaars zou aankomen (en welke investeerder heeft überhaupt meer dan 2 jaar geduld?). Prima uitdaging voor in de avonduren op de zolderkamer zullen we maar zeggen.

 

En dan het goede nieuws, Kloek is na 10 jaar losgelaten van zijn zolderkamer! En wel met een (af en verkoopbaar) prototype model A, een tweede (verkoopbaar) prototype model B in het finale productiestadium. Productiekosten gemakshalve een half miljoen per stuk, en R&D van geschat driekwart miljoen. Het laatste valt uiteen in onbetaalde tijd aan research, zeg een kwart miljoen, developmentkosten, ook een kwart miljoen en financieringskosten van een kwart miljoen. Maar de research is eigen tijd en dus volledig arbitrair te waarderen. Laten we het product gemakshalve special purpose machines noemen. Nu ze gebouwd zijn weet ik dat ik de twee prototypes altijd kan verkopen als normale machines, waardoor - als ik de twee prototypes verkoop tegen kostprijs - mijn verlies kan beperken tot mijn eigen onbetaalde tijd en de development- en financieringskosten van een half miljoen. 

 

Aldus kan Kloek zijn baby in de markt gaan zetten. Dat is: dat ga ik niet doen want ik heb daar geen kaas van gegeten en er zijn mensen die dat veel beter kunnen, toegang tot de markt hebben en/of kennen, etc. Daar heb ik een partner voor nodig! Bovendien, het verkoopsegment is onontgonnen terrein waar de partner ook in zal moeten investeren. Ik zoek dus niet alleen een verkoper, maar ook iemand die de investering gaat doen om de markt te benaderen. En weet dat verkoop helemaal niet gegarandeerd is...

 

Voor zover de achtergrond. Rationeel is het compleet van de pot gerukt. Maar ik geloof er heilig in, anders had ik die potentiële half miljoen verlies nooit voor lief genomen. En de vertrouwelingen en criticasters die ik heb geïnformeerd in het project zijn na 10 jaar ook om van "compleet idioot idee" naar "zou best kunnen werken" :)

 

Het grootste probleem nu is dat het stuk ná mijn meerjarenproject voor mij echt onbegonnen terrein is. Tot nu toe heb ik alles eigen kunnen maken en coördineren en dat is ook mijn expertise. Maar wat er gaat komen is nieuw: partner zoeken, samenwerking, onderhandelen over aandelen/verantwoordelijkheden, etc. Sterker nog, ik weet eigenlijk niet eens wat ik zou moeten zeggen als een potentiële partner zegt "prima Kloek, hoe klinkt 50% van de aandelen?". Ik heb een globaal idee wat ik wil, namelijk een deel van winst van elk verkochte machine (dat zou ook gewoon dividend kunnen zijn), een licentievergoeding voor het intellectueel eigendom dat in mijn BV blijft , een managementvergoeding voor de productie van nieuwe machines, maar daar houdt het ook wel bij op. Hoe waardeer je inbreng? Hoe verdeel je aandelen? Wat als een partner er nog een half miljoen tegenaan moet gooien voor marktontginning (kan zomaar realistisch zijn)? Wat als er meer prototypes nodig zijn? Ik ben inmiddels wel door mijn kapitaal heen...

 

Met name de vragen wat ik zelf wil in een samenwerking denk ik niet goed te kunnen beantwoorden. Ik zoek een klankboard of sparring partner die spelenderwijs mij de vragen (als zogenaamd potentiële partner en investeerder) kan stellen en mij aan het denken kan zetten. Hoe vind je dat? Hoe zouden jullie dit aanpakken?

 

En schieten mag altijd, ook op het idee en de uitvoering zelf. 

 

PS. Alvast de vraag noteren om zelf later te beantwoorden: als je het nog een keer zou moeten doen, zou je het dan anders hebben aangepakt?

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

9 antwoorden op deze vraag

  • 0

Om meerdere redenen neig ik ernaar, refererend en toetsend aan onze forumregels, dit topic te sluiten. Maar laten we beginnen met een advies:

 

Gelieve die regels te raadplegen alvorens je weer wat plaatst, waarvoor alvast dank. 

 

Allereerst is er de herhaalde zoekvraag naar investeerders, oftewel het doen van participatievoorstelken, dat is niet toegestaan.

 

Ten tweede is er het WVJVM-FORMAT, waarin je op het idee en de uitvoering gestructureerd kunt laten 'schieten'. Gelieve het idee daarin onder te brengen.

 

Ten derde zoek je concreet naar een partnership, dat soort vragen kun je gericht plaatsen in de Vraag en Aanbod Sectie.

 

Succes!

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0
26 minuten geleden, kloek zei:

Wat als een partner er nog een half miljoen tegenaan moet gooien voor marktontginning

 

Je hebt een klauw geld uitgegeven voor het uitvinden van 2 machines maar je weet nog niet of er een markt voor is?

Link naar reactie
  • 0

Ik sluit mij bij Henk aan: wat lost jouw idee/prototype op? Voor wie, zodanig dat men bereid is daar voldoende de portemonnee voor te trekken?

 

Verder verwijs ik nog even kort terug naar mijn eerdere reactie/advies: Laat het 'hengel' gedeelte over investeerders achterwege, breng het idee onder in het WVJVM-FORMAT en stel de concrete zoekvraag in de Vraag en Aanbod Sectie 

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Ik lees het hele stuk heel anders, Kloek doet niet direct een oproep aan investeerders of vraagt concreet naar een partnership. Ik lees: "Help, hoe pak ik het vervolgtraject aan".

Ik zou als eerste mijn doelgroep bepalen, voor wie is de machine geschikt. Zullen grotere bedrijven moeten zijn gezien de investering. Bezoek een van die bedrijven en ga daar mee praten, laat je machine door hun testen en een paar maand draaien, bv op huur/koop basis. Dan zullen er ook vast nog aanpassingen gedaan moeten worden.

Ga daarna verder met volgende bedrijven.

Hoe ga je overigens de machines produceren als er 10 besteld worden? Kun je dat zelf, moet dat uitbesteed worden?

Verkoop van de eerste machine zou de productie van de tweede machine betalen, etc. Betekent dat prototypes A en B dus z.s.m. een plaatsje in de markt moeten krijgen, op wat voor manier dan ook.

Link naar reactie
  • 0
3 uur geleden, DaMedia zei:

Ik zou als eerste mijn doelgroep bepalen, voor wie is de machine geschikt

Dat is inderdaad de leidende, onderliggende vraag, Kloek zou er zelf bij gebaat zijn om daar wat meer over te vertellen...

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Kloek, ik vind het prima dat je je vraag stelt hier op HL. Ik zou zeggen: ten eerste, onderzoek de patenteerbaarheid. Dat is voor investeerders belangrijk, want het biedt marktbescherming.  Ten tweede, ga gewoon praten met mensen die in jouw markt werken, zonodig met een NDA. Zoek mensen met een groot netwerk, want daar ontbreekt het jou denk ik aan.

succes!

De Fluitstudio dwarsfluiten, reparaties aanpassingen en ergonomie

http://www.fluitstudio.nl

Link naar reactie
  • 0

In de footer staan minstens twee organisaties die helpen bij het project uitvinding -> markt, misschien daar eens proberen?

 

Je bent hier al een tijdje mee bezig geweest, dus grote kans dat je inmiddels de expert bent op het bepalen van je eigen doelgroep, maar desondanks denk ik dat het nuttig kan zijn om met (oud-)ondernemers te gaan sparren, misschien zien die wel toepassingen (en dus markten) buiten je eigen bubbel. Je vindt die hier of op bijvoorbeeld Ondernemersklankbord.

Branko Collin, front-end web developer / prototyper / Drupal-developer.

Link naar reactie
  • 0

Top dank jullie allen. Ook dank aan Hans want ik heb de vraag/format bij WVJVM-FORMAT gemist. Maar wat DaMedia en Branko correct lezen: ik zoek een klankbord, meer voor het traject daarna, focus op organisatievorm en invulling dan productontwikkeling.

 

Ter info: De machinerie is klaar en door een aantal verfijning-slagen gegaan, waarbij het geschikt gemaakt voor de doelgroep. Ik wéét precies wie de doelgroep is en wat zij wenst. Ik weet trouwens ook wie de potentiële partner en investeerders zijn (de markt is redelijk duidelijk zeg maar), die hoef ik niet te zoeken. Productie coördineer ik, maar voer het zelf niet uit, dat is uitbesteed. En octrooi heb ik naar gekeken, maar is niet te doen. Op zich ben ik daar ook niet bang voor. De concurrentie die het wil namaken zal zelf ook 3 tot 5 jaar op de zolder moeten gaan zitten om de verfijning te doorlopen. 

 

Wat ik zoek is dat klankbord wat mij de kritische vragen gaat stellen, bijvoorbeeld in een rollenspel met een investeerder. Ik ga de links doorspitten die Branko aanwijst - top!

Link naar reactie
  • 0

Als de doelgroep bekend is dan zou ik daar zo snel mogelijk machine A of B of allebei in de markt plaatsen om ervaring op te doen en kijken of er echt belangstelling voor is in de markt. En als je toch al weet wie de potentiële partner en investeerders zijn dan heb je cijfers om mee te schermen en zal een deal makkelijker te maken zijn.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    8 leden, 274 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.