Jump to content
Erhan Uz
Verberg

btw betaling q4 boeken in nieuwe administratie

Dag Allemaal,

 

Per 1-1-2021 zijn we met de boekhouding gestart in E-boekhouden. Daarvoor ging de spreekwoordelijke schoenendoos met bankafschriften en facturen per kwartaal naar de boekhouder die dat voor ons deed.

Ik heb in E-boekhouden nog geen beginbalans (2020 nog niet afgerond door boekhouder). Ik heb alleen het banksaldo 1-1-2021 ingegeven in de beginbalans, om zo voor mezelf te kunnen dubbelchecken als er fouten gemaakt worden.

De vraag is: in januari heb ik btw q4 betaald. Hoe wordt deze boeking verwerkt in de 2021 administratie?

 

Alvast dank voor de hulp.

Link to post
Share on other sites

3 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
7 minuten geleden, Erhan Uz zei:

De vraag is: in januari heb ik btw q4 betaald. Hoe wordt deze boeking verwerkt in de 2021 administratie?

Die btw-betaling boek je gewoon tegen op "te betalen btw". Die staat nu op 0 en zal dus negatief duiken maar wanneer de begin balans ingegeven wordt zal daar ook die te betalen btw nog op staan waardoor die weer 0 wordt.

 

Mocht de boekhouder een andere rekening hiervoor gebruikt hebben (of gaan ggebruike) dan kun je later altijd nog een correctieboeking doen van "te betalen btw" naar die rekening.

 

 

Link to post
Share on other sites
 • 0

Zodra de boekhouding van 2020 klaar is, zal er op de eindbalans een bedrag openstaan dat aan omzetbelasting moet worden betaald. Het bedrag over q4 staat dan op 31 december 2020 nog open om te worden voldaan. Dat openstaande bedrag neem je over in je beginbalans. Vervolgens kun je de betaling daar weer tegen weg boeken.

 

Als je het bedrag overigens nu al weet, zou je dat btw-bedrag nu al op je nieuwe balans kunnen zetten. Zorg alleen wel dat die balans in evenwicht blijft. Je kunt gedurende het jaar de beginbalans overigens steeds aanpassen, als je nieuwe dingen tegenkomt. Het is mijn ervaring dat er altijd wat vervuiling boven water komt bij het overzetten naar een nieuwe boekhouding. Om de beginbalans in evenwicht te houden gebruik ik meestal een tweetal 'vraagposten', eentje aan de activakant en eentje aan de passivakant. Aan het eind van het jaar strijk ik alles glad via privé.


The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 12 leden online en 307 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept