Jump to content
Ruud van Bergen
Verberg

Amerikaans bedrijf heeft geen VAT nummer

Hi allen,

 

Ik lever een dienst aan een Amerikaans bedrijf (logo ontwerp). Ze zijn gevestigd in Dover, Delaware. Als ik het goed begrijp zet ik op mijn factuur 0% btw of BTW verlegd?

Daarnaast heb ik aan de klant gevraagd of ze een VAT number hebben. Is het zo dat ik hun VAT number op mijn factuur moet zetten om 0% btw te kunnen rekenen?

 

Maar nu het belangrijkste: mijn klant geeft aan dat ze geen VAT-nummer hebben omdat ze een Amerikaans bedrijf zijn. Ze vragen zich af hoe we dit op kunnen lossen om 21% BTW te voorkomen?

 

Ik hoor graag hoe jullie ervaringen hiermee zijn.

Link to post
Share on other sites

6 answers to this question

Recommended Posts

 • 0

Jouw dienst is niet belast met NL BTW. Die wordt verlegd naar de afnemer. En die kent in de VS geen BTW of vat. Daar hebben ze sales tax die alleen de eindconsument betaalt.

 

Dus op jouw factuur zet je simpelweg niets over de BTW.


JoostRietveld.nl : Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie: legal and tax

Link to post
Share on other sites
 • 0

De plicht tot het vermelden van een BTW nummer van de afnemer geldt alleen voor landen van de EU/EER waar je de Europeese verleggingsregeling toepast.

Voor de rest van de wereld geldt die eis niet.

Link to post
Share on other sites
 • 0
4 uur geleden, Ruud van Bergen zei:

Ik hoef dus enkel de adresgegevens van het bedrijf op mijn factuur te plaatsen en BTW verlegd. 

 

Zelfs dat laatste niet, je verlegt geen BTW.

Link to post
Share on other sites
 • 0

Zoals Bert ook aangeeft ook geen BTW verlegd.

 

Feitelijk zit het zo.

1. Nederland heeft alleen het recht om binnen Nederlands BTW te heffen op basis van de wet op de omzetbelasting.

Dat is vrij normaal je kunt in Duitsland ook geen snelheidsboete krijgen op basis van de Nederlandse wet. En NL BTW kun je er ook niet heffen

2. Omdat Nederland lid is van de EU en binnen de EU/EER een verdrag is gesloten mag je als aan de voorwaarden wordt voldaan BTW verleggen naar de buitenlandse koper.

Normaal ben je als verkoper verantwoordelijk voor de heffing en afdracht van de BTW, dankzij de verleggingsregeling voor levering aan ondernemers hoef je dus niet in 27 landen aangifte te doen maar verleg je de plicht tot BTW heffing en afdracht naar de afnemer.

3. Bij levering naar alle andere landen van de wereld blijft het als verkoper je verantwoordelijkheid om per land waar je aan levert na te gaan aan welke verplichtingen je moet voldoen bij levering aan een klant in dat land.

 

Verleggen is dus alleen binnen de EU sprake van en soms binnen Nederland, maar met de rest van de wereld zijn geen standaard verleggingsafspraken. daar reken je in elk geval geen NL btw, verlegd het ook niet, en in geval van de VS kennen ze geen BTW dus valt dat ook niet te heffen.

 

Link to post
Share on other sites
 • 0

Grotendeels mee eens @Roel J, m.i. een van de vele spraakverwarringen rond BTW.  Als je verleggen letterlijk neemt, dus in de zin van "verplaatsen" , wordt er bijvoorbeeld verlegd met  artikel 23 of een binnenlandse "reverse charge". Daarbij gaat het immers om hetzelfde bedrag en hetzelfde BTW-tarief , maar een andere wijze, plaats of persoon voor de heffing. Zelfs bij een ICL is er mijns inziens (al mag iedereen dat met me oneens zijn) geen sprake van "verlegging". Het gaat daar immers niet om hetzelfde bedrag, BTW tarief en land van heffing. Bijvoorbeeld: Een levering in NL  van 1000 Euro zou goed zijn voor 210 Euro Nederlandse BTW, zou hetzelfde goed aan DE geleverd worden dan wordt daar 190 Euro geheven.  Je "verplaatst" zodoende geen Nederlandse BTW,

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 8 leden online en 264 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept