Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!
ronbrug

traiteur of delicatessenzaak?

Recommended Posts

Ik heb plannen om een traiteur /delicatessen zaak te beginnen.

Nu heb ik op het internet gezien , dat traiteur en delicatessen twee verschillende branches zijn, namelijk detailhadel en horeca.

Wat geeft de doorslag?

Wat zijn de voor en nadelen, om bij een bepaalde branche toe horen?

 

 

 

Alvast bedankt voor de reactie

 

Ronald

 

[titel toegespitst - mod]

Share this post


Link to post
Share on other sites

wat is de achtergrond van je vraag precies?

waarom is dit een probleem?

wat wil je weten?

wat heeft jouw voorkeur?

 

met iets meer achtergrondinfo kunnen we een beter antwoord geven...


Pitch Coach / Pitch Trainer , Presentatie en Sprekers Coach/Trainer, Gast Spreker / Public Speaker

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Er gelden waarschijnlijk andere regels voor zaken waar vers eten bereid en bewaard wordt (HACCP), dan voor winkels waar alleen voorverpakte voeding verkocht wordt. Op zich is die combinatie echter niet ongebruikelijk. Het verschil tussen die twee is ook een academische kwestie. Tenzij je marktgegevens van beide wilt vergelijken. Maar dat is sowieso lastig, want ook een slager, bakker of zelfs groentezaak en supermarkt kan in beide sectoren actief zijn.

 

Wat is je vraag percies?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik wil een zaak beginnen waar ik maaltijden verkoop , maar ook olijfolie verkopen en wijnen etc.

mijn voorkeur ligt in een delicatessenzaak , vanwege de strenge haccp eisen die voor een traiteur gelden(horeca/ catering/traiteur.

gelukkig heb ik al veel ervaring met haccp.

Is het mogelijk om als een delicatessenzaak te starten en toch de maaltijdcomponenten te verkopen? Deze vraag stel ik omdat ik daar rekening mee moet houden met het toekomstige pand, Ik heb panden op het oog , maar die mogen niet gebruikt worden voor horecadoeleinden.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb panden op het oog , maar die mogen niet gebruikt worden voor horecadoeleinden.

 

Je vraag heeft dus betrekking op bestemmingsplan en eventueel andere gemeentelijke bepalingen. Ik kan mij zo voorstellen (maar heb geen specifieke kennis op dit gebied) dat het onderscheid in dit geval betrekking heeft op:

1. het al dan niet gelegenheid bieden de produkten ter plekke te consumeren;

2. de openingstijden van de zaak.

Wellicht dat gemeentes hun eigen criteria op dit gebied hanteren.

Waarom vraag je niet na bij de betreffende gemeentes wat de door hun gehanteerde criteria zijn? Ik zou daarbij (nog) niet alle details van je plannen noemen.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Er zijn meer zaken die hetzelfde doen. Bel hen eens en vraag naar hun ervaring. Zij hebben waarschijnlijk reeds met hetzelfde bijltje gehakt.

 

Als voorbeeld: Spanish Harlem in de Cronjestraat te Haarlem. Zij verkopen verse tapas (aanrader!) maar ook verpakte etenswaren, wijn en veel spaans aardewerk. Lijkt me een vergelijkbare situatie.

 

http://www.spanishharlem.nl/

 

succes!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dit wordt bepaald in een verordening van het Bedrijfschap Horeca & Catering. Voorwaarden zijn o.a. (doe ik uit mijn hoofd): verstrekking van maaltijden en/of dranken, dienstverlening en de aanwezigheid van zitgelegenheid voor gebruik ter plaatse. Bel daarom even het bedrijfschap om de vraag voor te leggen. www.bedr-horeca.nl.

Discussie speelt ook regelmatig bij tankstations. Bij deze discussies speelde het wel/of niet hebben van zitgelegenheid een doorslaggevende rol. Let op: het bedrijfschap zal bij twijfel snel geneigd zijn om beide exploitatievormen als horeca aan te merken. Zij genereren nl inkomsten uit verplicht ingeschreven bedrijven.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dit wordt bepaald in een verordening van het Bedrijfschap Horeca & Catering.

 

Dat het bedrijfschap Horeca een bepaalde definitie hanteert, betekent niet zonder meer dat deze definitie gewoonlijk of altijd gehanteerd wordt.

 

met andere woorden: de context van de vraag van de topicstarter is van invloed op het antwoord

Share this post


Link to post
Share on other sites

Op het moment dat er een delicatessenzaak of traiteurzaak wordt geexploiteerd, kunnen beide toch onder de inschrijvingsplicht vallen. Inschrijving heeft dan tot gevolg dat de algemeen verbindend verklaarde CAO gaat gelden (behalve als besloten wordt om lid te worden van het Nederlands Horeca Gilde). Een exploitant is dan dus gebonden aan de Horeca-CAO (vroeger was deze alles behalve gunstig), de nieuwe geldende CAO is voor de werkgever een stuk interessanter geworden. Daarnaast worden, indien de exploitatie toch als horeca wordt aangemerkt, diverse benodigde vergunningen relevant. Ook het zoeken naar een pand wordt bemoelijkt, omdat daar dan een horecabestemming op moet zitten en het financieren van Horeca is niet makkelijk. Het exploiteren van een zaak met een horecaoogmerk is beduidend lastiger dan een zaak met een detailhandelsoogmerk.

Ik ben zelf zeer actief betrokken bij horeca-exploitaties, dus mochten er aanvullende vragen zijn dan verneem ik dat graag.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Reusje Tamsma! Blijkbaar kun je beter een detailhandel zijn dan een horeca-onderneming, en het steekt 'm op die zitjes. Vandaar dat je bij tankstations doorgaans sta-tafels vindt. Erg interessant om te weten.

 

Heb je hier wat aan, Ron?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Als eigenaar van een traiteur/cateraar, vraag ik mij af of het verplicht is om je contracten onder een cao te laten vallen. (of dat nou horeca of detaillhandel is) Een Cao staat boven de gemaakte afspraken in een arbeidscontract. Dat is niet wenselijk in de meeste gevallen. Ik ben er altijd vanuit gegaan dat het niet verplicht was om een cao te hanteren.. (ik heb geen zitplaatsen). Dat is met name interessant voor onze arbeidsovereenkomsten; ik ben 7 dagen per week geopend en hanteer voor al die 7 dagen een zelfde uurloon. Ik geloof niet dat dat mag wanneer je onder een van de cao's valt. Is dat zo? Ook ben ik hierdoor niet verplicht lid van een branchevereniging, tot dusver heb ik dat ook met succes aangevochten. (ook daar betaal je een jaarlijkse contributie voor). Ook begreep ik dat de Cao voor detaillhandel sowieso niet meer van toepassing is.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 8 leden online en 211 gasten

  (See full list)    
 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept