Jump to content
D.J1974
Verberg

btw herzien bij kor

Beste,

Ik heb een vraag. Ik heb vorig jaar 2020 een set diamantboor gekocht (950 inclusief) om bedrijfsmatig te gebruiken en de btw afgetrokken. 

Nu ben ik sinds 2021 aangemeld bij de KOR . Nu het volgende: ik heb de diamantboorset weer verkocht voor 950 euro omdat ik het toch laat doen door externe partijen.

Hoe verwerkt ik dat nou? Moet ik de btw herzien?  Ik heb nu het verschil (btw bedrag) als winst opgenomen voor bedrijfsmiddelen(5 jaar afschrijven) .

Ik loop een beetje vast nu !!

Help.

mvgr Dennis

Link to post
Share on other sites

2 answers to this question

Recommended Posts

 • 0

Destijds heb je de boor gekocht voor 950 euro (785 euro + 165 euro btw). Die 165 euro vroeg je terug via de omzetbelasting. Op die 785 euro schreef je ieder jaar 157 euro af via de inkomstenbelasting.

 

Nu heb je de KOR onlangs aangevraagd. Je moet dan inderdaad in sommige gevallen herzien.

 

Stel dat je de boor NIET had verkocht, dan had je ieder jaar een herziening moet je elk jaar doen. De hoogte van de herziening is dan 21% btw over de waarde van de jaarlijkse afschrijving (21% over 157 euro = 33 euro). Nu geldt er echter een drempel. Als de herziening minder dan 500 euro is, dan hoef je niet te herzien. Aangezien 33 euro minder is dan 500 euro, zou je niet hoeven herzien.

 

Maar ik jouw geval heb je de boor tussentijds verkocht. Dan moet je eigenlijk corrigeren over de restwaarde van de boor in de boeken. Ik gok dat de boekwaarde nog iets van 600 euro was op het moment van verkoop. Ook daar zou de herziening ver beneden de drempel van 500 euro liggen (600 euro maal 21% is zo'n 125 euro). Dus voor de omzetbelasting hoef je volgens mij niet de corrigeren.

 

Maar voor de inkomstenbelasting verandert er wel iets. Omdat je niets meer met de btw te maken hebt, en je de boor voor 950 euro hebt verkocht, heb je dus des te meer boekwinst (het verschil tussen de boekwaarde van zo'n 600 euro en de volle verkoopprijs van 950 euro).


The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Link to post
Share on other sites
 • 0

Oke dat lijkt mij een duidelijk verhaal alleen betreft de aankoop 2020 en verkoop 2021. Het was eigenlijk een miskoop die ik een paar maanden later weer heb verkocht. 

 

Bedankt voor je reactie.

 

Gr 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 6 leden online en 243 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept