• 0

Snackbar 2.0

Beste HL leden,

 

Mijn naam is Nova, en ik ben 21 jaar en kom uit Rotterdam.

Vrijwel mijn hele leven staat in het teken van lekker eten, dit is mijn passie en hier ben ik continu mee bezig, ik heb bijvoorbeeld ook een vrij populaire Instagram pagina waarop ik mijn recepten en inspiratie deel.

Ik ben nu bijna 3 jaar aan het werk als boekhoudster en ik heb een vast contract.

Ondanks dat ik dankbaar ben voor de stabiliteit die deze functie bied, kan ik mijn creativiteit niet kwijt en ben ik op zoek naar meer avontuur.

 

Zoals u aan de titel al kunt aflezen, zou ik graag een eigen onderneming starten, een snackbar 2.0, ik wil me niet houden aan het standaard concept van een doorsnee snackbar en ik denk dat mijn innovatieve ideeën zouden kunnen aanslaan.

Ik ben 6 jaar samen met mijn vriend (24) en heb een beetje het 'nu of nooit' gevoel, wij zouden dit plan dan ook samen willen uitwerken nu we nog thuis wonen en een lekker spaarcentje opgebouwd hebben. 

Als we nog een jaar of 2 wachten, zullen we ongetwijfeld bezig zijn met een eigen huis en wordt deze stap een heel stuk lastiger. Het risico is gezien onze thuissituatie nu nog te overzien naar onze mening.

Uiteraard ben ik me ervan bewust dat alleen een 'leuk' concept niet genoeg is om een onderneming uit de grond te stampen, en ik zal het niet onder stoelen of banken  steken; concrete ervaring met het opzetten van (goedlopende) zaak, hebben wij beide niet.

Zelf heb ik wel horeca ervaring, en ook een gerelateerd mbo 4 diploma.

Aangezien ik op dit moment boekhoudster ben, ben ik in de financiële wereld ook redelijk thuis.

 

Wij zijn beide bereid zelf in de zaak aan de slag te gaan, wij zijn ook niet vies van hard werken.
Dus wij hebben in principe, zeker wanneer we net beginnen, geen extra personeel nodig.

 

Om een lang verhaal kort te maken, vraag ik mij een aantal dingen af:

 

1. Waar zouden wij ongeveer aan moeten denken qua startkapitaal? (Pand, apparatuur,  verzekeringen, cursussen m.b.t. hygiëne etc.)
2. Met welke beren op de weg dienen wij rekening te houden?
3. Is dit plan rendabel? (gezien onze leeftijd in combinatie met het hebben van weinig tot geen relevante ervaring)

 

En mocht u nog tips hebben, hoor ik dit natuurlijk ook erg graag!

Voor nu, wil ik u bedanken voor uw aandacht.

 

 

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

10 antwoorden op deze vraag

  • 0

Welkom op HL 

 

En gefeliciteerd met het voornemen.

 

De 3 vragen die je stelt, zijn zomaar een aantal van die vragen die onderzoek vereisen en niet zomaar te beantwoorden zijn.

Het opzetten van een bedrijf is voornamelijk veel uitzoeken, voorbereiden, leren van fouten en doorzetten. Je geeft aan dat je nog een aantal zaken niet beheerst, maar wel thuis bent in boekhouden.

 

Ga er eens een aantal weken voor zitten om na te denken, te inventariseren en op te schrijven wat je wilt bereiken en wat je kunt, hoe dat te bereiken zou zijn en wat er dan voor nodig is om het te bereiken. Neem hier aspecten in mee als juridisch (Bijvoorbeeld vergunningen), economisch, technisch, organisatie, etc. om te kijken hoe een (jouw) idee om te zetten is naar een uitvoerbaar plan dat op al die aspecten op haalbaarheid te toetsen is. Houd daarbij altijd in het achterhoofd of men binnen jouw doelgroep bereid is daar in voldoende mate de portemonnee voor te trekken. 

 

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Allereerst welkom op HL!

 

28 minuten geleden, nova.sp zei:

'nu of nooit' gevoel

Er is altijd een later, laat je niet (over-)haasten door een dergelijk gevoel; Colonel Sanders vond ook pas op 62-jarige leeftijd de Kentucky Fried Chicken uit (en andere voorbeelden zijn er ook genoeg).

 

Ook relevant voor het topic, welke ervaring en kwalificaties heeft je vriend?

Link naar reactie
  • 0

Beste Remco,

 

Ten eerste dank voor uw feedback, ten tweede heb ik het wellicht verkeerd verwoord.

De timing voelt juist, en we zijn toe aan een nieuwe uitdging.

Qua nu of nooit, doelde ik eigenlijk op dat het nu makkelijker is het risico te nemen dan wanneer wij over een jaar of twee (of evengoed 10/20) meer vaste lasten en verantwoordelijkheden hebben, zoals een huis en/of kinderen.

Maar ik snap zeker wat u bedoelt, haastige spoed is zelden goed.

 

Mijn vriend heeft ook zo goed als geen ervaring, hij is op dit moment havenarbeider. Dit ligt natuurlijk mijlenver van het horeca aspect af.

Wel hebben wij een aantal ondernemers in onze omgeving waar we het één en ander van kunnen opsteken, echter beheren zij bedrijven meer in de logistieke richting, wat dus niet ideaal is als referentiekader.

Link naar reactie
  • 0
1 uur terug, Hans van den Bergh zei:

Welkom op HL 

 

En gefeliciteerd met het voornemen.

 

De 3 vragen die je stelt, zijn zomaar een aantal van die vragen die onderzoek vereisen en niet zomaar te beantwoorden zijn.

Het opzetten van een bedrijf is voornamelijk veel uitzoeken, voorbereiden, leren van fouten en doorzetten. Je geeft aan dat je nog een aantal zaken niet beheerst, maar wel thuis bent in boekhouden.

 

Ga er eens een aantal weken voor zitten om na te denken, te inventariseren en op te schrijven wat je wilt bereiken en wat je kunt, hoe dat te bereiken zou zijn en wat er dan voor nodig is om het te bereiken. Neem hier aspecten in mee als juridisch (Bijvoorbeeld vergunningen), economisch, technisch, organisatie, etc. om te kijken hoe een (jouw) idee om te zetten is naar een uitvoerbaar plan dat op al die aspecten op haalbaarheid te toetsen is. Houd daarbij altijd in het achterhoofd of men binnen jouw doelgroep bereid is daar in voldoende mate de portemonnee voor te trekken. 

 

 

Beste Hans,

 

Ik ben me ervan bewust dat deze vragen te algemeen zijn, en te afhankelijk van veel verschillende factoren.

Ik was eigenlijk op zoek naar een soort gemiddelde, het minimale waar rekening mee moet worden gehouden.

Maar achteraf gezien is dit te makkelijk gedacht.

 

Ik kan in ieder geval al een stuk vooruit met uw tips, en ga hier ook zeker mee aan de slag!

Hartelijk dank hiervoor.

Link naar reactie
  • 1

Een ding ter overweging, wanneer jullie beiden starten in de zaak wed je eigenlijk op 1 paard. Kan je niet kiezen voor een geleidelijke strategie waarbij een partner zijn huidige baan aanhoudt en daardoor zorgt voor financiële stabiliteit in de thuis situatie. Dan kan je altijd verder in het proces ervoor kiezen om  de overstap te maken. Dit zal zorgen voor een lagere financierings behoefte en een langere adem en daardoor ook tot een hogere success rate. Geld wat je niet uit de zaak hoeft te halen om van te leven, kan je in de zaak laten zitten om te investeren en te groeien. 

Link naar reactie
  • 0
21 minuten geleden, nova.sp zei:

Ik kan in ieder geval al een stuk vooruit met uw tips, en ga hier ook zeker mee aan de slag!

 

Doe dat vooral en mocht je daarbij tegen dingen aanlopen waar je niet uitkomt, stel die vragen gerust hier!

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0
25 minuten geleden, nova.sp zei:

deze vragen te algemeen zijn

Maar...

1 uur geleden, nova.sp zei:

1. Waar zouden wij ongeveer aan moeten denken qua startkapitaal? (Pand, apparatuur,  verzekeringen, cursussen m.b.t. hygiëne etc.)

... ook dit zijn vragen die je wel mee moet nemen om uit te zoeken.

1 uur geleden, nova.sp zei:

2. Met welke beren op de weg dienen wij rekening te houden?

Dat is op voorhand niet te zeggen, een vergunning kan geweigerd worden, een pand kan de verkeerde bestemming hebben, een begrote kostenpost valt onverwacht tegen, etc.

1 uur geleden, nova.sp zei:

3. Is dit plan rendabel?

Als het idee is uitgewerkt naar een uitvoerbaar plan, weet je ongeveer wat een reële omzetverwachting kan zijn, wat de bijbehorende kosten zijn en wat daartussen zit, is de marge op basis waarvan je kunt bepalen of dat voldoende oplevert (rendabel is) om van te bestaan.

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Van mij wat gerichte zoekhulp

 

Via ondernemersplein

https://ondernemersplein.kvk.nl/stappenplan-horecabedrijf-starten/

 

Van Koninklijke Horeca NEderland, de brache vereniging
https://www.khn.nl/onderwerpen/ondernemen-in-de-horeca/starten-in-de-horeca-1

 

wat links met nieuws over de branche

https://www.frituurwereld.nl/2020/08/03/fsw-brengt-brancheomzet-in-kaart/

https://www.profri.nl/images/documenten/pdf/2020-07_-_ProFris_Groot_Corona_Onderzoek.pdf

 

Kijk ook naar Franchise formules die misschien bij je passen.

Denk aan HappyFood, Foodmasters, Bigsnack ken ik zo maar er zijn er nog meer.

 

Daar zit veel kennis dus als je daarbij aansluit hoef je minder zelf uit te zoeken. En voor snackbars zijn de franchise voorwaarden meestal niet heel streng qua assortiment dus je kunt dan ook prima er zelf een 2.0 versie van maken.

 

Link naar reactie
  • 0
4 uur geleden, nova.sp zei:

Met welke beren op de weg dienen wij rekening te houden?

 

Ik denk dat 1 belangrijke factor alvast is: Voor hoe lang zit je aan een huurcontract vast (ik neem aan dat je een pand gaat huren)? Vaak zijn dat contracten voor best lange periodes, 5 jaar of langer, en daar kom je niet zo gemakkelijk vanaf, zeker niet als het geen A locatie is om je in een gemeente zit met de nodige leegstand. 

 

Wat zat er voorheen in het beoogde pand?

Link naar reactie
  • 0

Dit is een recente discussie over de waardebepaling van een snackbar:
 

 

Dat is natuurlijk slechts een voorbeeld en volstrekt niet een-op-een over te nemen, maar het geeft je mogelijk een idee van welke aspecten je naar moet kijken.

Er zijn de laatste jaren wel meer horecastarters op Higherlevel geweest, maak ook gebruik van de zoekfunctie.

Branko Collin, front-end web developer / prototyper / Drupal-developer.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    5 leden, 192 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.