Jump to content
JvdBosch
Verberg

Auto van de zaak met loon van 0 en eigen bijdrage

Even de situatie schetsen. Ik heb een holding en BV, ben in loondienst bij de holding en werk via een managementfee constructie voor de BV. De BV ga ik verkopen en ik ga in loondienst bij de koper. Ik kan daar een auto van de zaak krijgen, of het bruto leasebedrag. Nu zit ik dus straks met een auto in de holding, in een mooie 4% bijtelling. Een optie zou kunnen zijn de auto verkopen aan privé, of aan de leasemaatschappij en terugleasen, of wellicht gewoon verkopen en een andere auto leasen (met dus een veel hogere bijtelling). Maar ik bedacht me ook nog de optie van een soort nulurencontract met een de leaseauto. Dit is in het verleden al eens besproken (hierzo), maar misschien nog even waard om te actualiseren?

 

Ik dacht eraan om een nul-urencontract op te stellen voor mezelf, de auto als bijtelling in de loonadministratie te zetten (zoals nu al het geval is) en een eigen bijdrage voor hetzelfde bedrag (wat ik nu al doe). Nettoresultaat 0. Uiteraard moet ik die bijdrage wel betalen, maar die kan ik later weer uitkeren als dividend. Fiscaal gezien lijkt dit prima te kunnen.

 

Zijn hier fiscale consequenties die ik mis? Of andere beren op de weg?

Edited by JvdBosch
link toegevoegd naar vorige posts
Link to post
Share on other sites

4 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
2 uur geleden, JvdBosch zei:

Of andere beren op de weg?

 

Een forumregelbeer dan: wat heeft dit nog met ondernemen te maken als je in loondienst treed bij de koper? 


Waarmee kan ik je helpen?

Ik adviseer ondernemers over betrouwbare en betaalbare verzekeringen tegen arbeidsongeschiktheid en aansprakelijkheid.   Meer weten?  Contact

 

Update verplichte AOV: Regeling niet uitvoerbaar, Koolmees zoekt naar alternatieven.

Link to post
Share on other sites
 • 1

Aangezien deze vraag betrekking heeft op de holding BV waar vragensteller DGA is en geen betrekkign heeft op het werknemersaspect bij de koper, zal ik toch proberen te beantwoorden.

 

Door de verkoop van de werkmaatschappij kan het zijn dat je geen werkzaamheden meer hebt in de holding. Het gevolg zou kunnen zijn dat je geen of een sterk verlaagd DGA-loon mag toepassen. Als het gebruikelijk loon 5.000 euro of lager is, dan is je 'gebruikelijk' loon je daadwerkelijke loon. Ik ga er even vanuit dat er verder geen andere werkmaatschappijen zijn. Als de auto van de zaak een cataloguswaarde van minder dan 125.000 euro heeft, dan zou je kunnen besluiten om je loon vast te stellen op de hoogte van de bijtelling, namelijk 4% van de cataloguswaarde van de auto. Je houdt dan gewoon loonheffing (37% + Zvw-bijdrage) in over die 4% en je bent klaar.


The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Link to post
Share on other sites
 • 0

Ik blijf nog wel ondernemen in de holding hoor. :face-savoring-food:

 

Maar mijn assumptie was dus correct lijkt het. Ik betaal mezelf een heel laag of geen loon (beheren en beleggen kost niet veel tijd), en blijf mezelf voorzien van de auto van de zaak. De bijtelling tel ik op bij het (lage/nul)loon en eventueel breng ik dat weer omlaag met een eigen bijdrage.

 

 

 

Link to post
Share on other sites
 • 0

De eigen bijdrage gaat inderdaad van de bijtelling af en zal dan inderdaad op nul uitkomen. Maar als je gewoon actief blijft in de holding, dan moet je wel van goede huize komen om minder dan 47.000 euro per jaar aan DGA-loon uit te betalen (of daar goedkeuring vooraf voor aanvragen). Verder is het misschien handig om even te kijken naar de omschrijving van je activiteiten in je holding, zodat je voorkomt dat je "buiten de doelstelling" van je BV gaat handelen.


The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 8 leden online en 303 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept