Jump to content
JohanPL
Verberg

Opdrachtgever/bedrijf vinden voor ICT-werk op afstand

Situatie:

 

ik heb in mijn onmiddelijke persoonlijke omgeving enkele goed gekwalificeerde en hoog opgeleide ICT'ers.

Zij zouden graag op afstand (= b.v. thuis of op hun eigen kantoor) ICT-werkzaamheden uit willen voeren voor één of meerdere vaste opdrachtgevers c.q. bedrijven. 

I.v.m. fysieke handicap dan wel gecompliceerde thuis-situatie is het werken op een elders gelegen werkplek voor hun geen optie. 

Dus niet ad-hoc via één van de vele websites per opdracht moeten meedingen voor steeds een afgebakend stuk werk, maar in een min of meer vaste relatie op permanente basis ICT werk uitvoeren voor b.v. een bedrijf of intermediair. 

Niet in vaste loondienst (ze staan hier zelf al bedrijfsmatig ingescchreven incl. BTW-nr; dat is fiscaal en praktisch gezien het makkelijkste) maar wel als een soort van 'externen' welke op geregelde semi-permanente basis deze werkzaamheden uitvoeren. 

Nu hoor en lees je vaak dat bedrijven zitten te springen om ICT'ers maar ik zit me het hoofd te breken hoe je het beste zo'n bedrijf of opdrachtgever kan vinden; dan wel hoe je je het beste bekend kan maken dan wel aan kan bieden.

 

Iemand enig idee?


http://www.onym.nl

voor al uw inkoop/product sourcing in Polen, uw boots on the ground aldaar, wij hebben de contacten in Polen, wij weten de weg

ook voor fiscale, juridische zaken en real estate zijn wij hier uw partner

Link to post
Share on other sites

5 answers to this question

Recommended Posts

 • 0

ICT is wel een container begrip, wat kan je, welke kant wil je op, dit is wel erg breed zo. Je praat over gekwalificeerd en hoog opgeleid. Waarin dan? Leg mij eens in 3 zinnen uit waarom / wanneer ik jou kan bellen. Als je het zo kunt beschrijven kan dat een uitgangspunt zijn om te bepalen wie je eventuele klant zou kunnen zijn en hoe je daarmee in contact komt.

 

Richt jij je op grote bedrijven (specialist) of juist op kleine bedrijven (generalist) ga je over hardware of software.  Ge je beheren of veranderen (run or change) etc. etc. 

 

De vraag die je stelt heeft eigenlijk geen antwoord

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
Op 7-4-2021 om 12:41, Branko Collin zei:

Waarom vraag jij dat, waarom vragen ze dat niet zelf?

 

Allereerst excuses voor de ietwat verlate reactie op beide antwoorden:  er kwam de eerste paar dagen geen enkele reactie en ik ontving daarna ook geen enkele notificatie dat er reacties waren dus even niet meer gekeken (ook i.v.m. ondergaan tandheelkundige procedure hier in Polen.......(was geen pretje)).

 

V.w.b. je vraag: zie ook mijn veel uitgebreidere antwoord hier beneden; alvast kort en bondig: omdat ze geen Nederlands spreken, hun Engelse schrijfvaardigheid niet bepaald foutloos is (ondanks hun beroepsverleden en zelfs woonachtig geweest zijnde) en ik het hun zelf aangeboden heb te doen.

 

Op 7-4-2021 om 13:59, mgbgt1975 zei:

ICT is wel een container begrip, wat kan je, welke kant wil je op, dit is wel erg breed zo. Je praat over gekwalificeerd en hoog opgeleid. Waarin dan? Leg mij eens in 3 zinnen uit waarom / wanneer ik jou kan bellen. Als je het zo kunt beschrijven kan dat een uitgangspunt zijn om te bepalen wie je eventuele klant zou kunnen zijn en hoe je daarmee in contact komt.

 

Richt jij je op grote bedrijven (specialist) of juist op kleine bedrijven (generalist) ga je over hardware of software.  Ge je beheren of veranderen (run or change) etc. etc. 

 

De vraag die je stelt heeft eigenlijk geen antwoord

 

 

Hier dan de uitgebreidere uitleg.

Het gaat in principe om een echtpaar uit Polen. Hem ken ik sinds ik met hun familie voor het eerst in contact kwam (1983), haar ken ik sinds hun trouwen (1998).

Vele jaren lang werkte hij bij een vriend welke een softwarebedrijf had: zijn voornaamste werk was om voor bedrijven welke een bepaald standaard accountancy-softwarepakket hadden aangeschaft om dit pakket te personaliseren c.q. aan te passen specifiek voor dat bedrijf. 

Daarna heeft hij door studie aanvullende programmeerkennis opgedaan en is hij voor de Poolse vestiging van een internationaal mediabedrijf gaan werken. Enige jaren geleden vertrokken plots zijn leidinggevende aldaar en een collega wat bij hem de vraag deed opkomen: wat nu als het bedrijf zou besluiten om de hele afdeling op te heffen? Zijn conclusie was dat hij dan vrij specifieke en misschien verouderde programmeerkennis zou hebben en dus op de competitieve ICT-markt kansloos zou kunnen zijn.

Om dat voor te zijn heeft hij zijn baan opgezegd en buiten Polen gesolliciteerd. Salarissen in België/Nederland vielen tegen, en zo kwam hij in Denemarken terecht (wel weekends met vliegtuig naar huis). Na 6 maanden reorganisatie aldaar en heeft hij een baan in Groot-Brittannië gevonden.

Zijn vrouw had ondertussen (na medische malheur, ziekenhuisopnames etc) ook ICT-kennis opgedaan: zij werkte ook bij dat mediabedrijf qua ICT en heeft na en gedurende de medische ellende een 4-jarige ICT-studie afgerond op het gebied van software testen (ik weet niet of dat HBO of WO was, gevoel zegt HBO).

Samen zijn ze uiteindelijk dus in GB terecht gekomen maar i.v.m. Brexit (en bijbehorende bureaucratie), Covid19, familiaire omstandigheden en nog wat andere zaken zijn ze terug gekeerd naar Polen.

Nu hadden en hebben ze allebei enige ervaring met van die online 'job-beurzen' (weet niet of dat een goede omschrijving is): iemand of bedrijf biedt een probleem/project/hoeveelheid werk aan en dan kan je je aanbieden c.q. een prijs afgeven. Waarna je al dan niet dat pakket werk mag gaan uitvoeren tegen de vastgestelde prijs (minus commissie voor de website). Dat is OK als tijdelijke tussenoplossing maar is iets dat ze absoluut niet langer dan noodzakelijk willen doen.

Allereerst omdat er geen enkele vorm van vastigheid in zit, maar ook omdat door de veelheid en verscheidenheid van opdrachtgevers steeds te maken hebben met andere standaards, verwachtingen en manieren van werken. Misschien leuk of OK als je jong bent maar zij zijn vooral op zoek naar structuur, vastigheid.

Wat zoeken ze dus: een stabiele opdrachtgever. Kan een ICT-bedrijf zijn maar ook een soort van intermediair. Zo lang er maar een min of meer steady flow van werk hun kant op komt, waarbij de manier van werken enigzins vast ligt en men met vaste contactperso(o)n(en) te maken heeft, met vooraf afgesproken vergoedingen (ze hebben zelf een VAT-bedrijf).

Qua werk: programmeren voor hem, software testen voor haar. 

@mgbgt

het gaat dus niet om hardware maar puur software. Niet om beheren maar om software schrijven (hem) en testen (haar). Je opmerking grote bedrijven/specialist versus kleine bedrijven/generalist vind ik moeilijker te beantwoorden want daar ken ik hun vaardigheden onvoldoen voor. Ik denk dat ze een voorkeur hebben voor wat grotere bedrijven.

Precieze details weet ik niet (ik weet dat hij C+ en nog een hele rits aan bekende veelgebruikte/gevraagde programmeertalen  beheerst en er ervaring in heeft) en het is ook niet de bedoeling dat ik ze alles op een presenteerblaadje aanreik of dat iemand hier hun zoiets aanbiedt. Ik heb er met hun over gesproken en wat ik voor ze zoek zijn algemene adviezen: wat voor soort klanten in NL (of desnoods België/Duitsland) kunnen hier bij passen en hoe kom je daarmee in contact? Dat algemene heeft ook te maken met het feit dat b.v. haar jongere broer zich bij hun zou kunnen gaan aansluiten. 

Ik hoop dat bovenstaande vragen beantwoord zijn?

ik hoor graag van jullie.


http://www.onym.nl

voor al uw inkoop/product sourcing in Polen, uw boots on the ground aldaar, wij hebben de contacten in Polen, wij weten de weg

ook voor fiscale, juridische zaken en real estate zijn wij hier uw partner

Link to post
Share on other sites
 • 0
1 uur terug, JohanPL zei:

Zo lang er maar een min of meer steady flow van werk hun kant op komt, waarbij de manier van werken enigzins vast ligt en men met vaste contactperso(o)n(en) te maken heeft, met vooraf afgesproken vergoedingen

Dan zitten ze toch wel erg dicht bij een dienstbetrekking! Dat ze een vat registratie hebben, doet daar niets aan af.


JoostRietveld.nl : Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie: legal and tax

Link to post
Share on other sites
 • 0

Hallo Johan,

 

De eerste gedachte die bij  mij binnenschiet richt zich eigenlijk op de arbeidsmarkt in Polen zelf. Waarom zou je als eenmanszaak internationaal willen opereren wanneer alle bedrijven al naar je toe komen. Ik heb zelf gewerkt bij een Amerikaans IT bedrijf waar het werven van mensen in Polen en India juist een van de speerpunten was. Niet als kostenbesparing maar gewoonweg omdat de juiste mensen hier niet te vinden zijn. De groei wordt belemmerd door het gebrek aan voldoende goede mensen. En toch kwamen we in een situatie waarbij we veel mensen kwijt raakte, omdat ze werden weggekocht door een ander bedrijf met mooie promoties en bijbehorende salarissen. Wij waren namelijk niet de enige met een focus op expansie in Polen. Kortom de arbeidsmarkt in Polen is booming.

 

Voor mij klinkt jou verhaal een beetje als zwemmen tegen de stroom in. Iemand die niet echt ondernemend is (vastigheid / weinig contact personen / geen bestaand netwerk) zoekt werk in west Europa, terwijl alle wereldspelers elkaar lopen te beconcurreren om die 'laatste' IT resource in Polen.   

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 5 leden online en 224 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept