Jump to content
Anna80
Verberg

Wel of geen beroepsaansprakelijkheidsverzekering communicatie zzp’er

vraag

Beste HL-leden,

 

Ik heb een vraag over het wel of niet afsluiten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Drie maanden geleden ben ik mijn bedrijf gestart in de communicatie. Ik help ondernemers die hun communicatie flexibel willen uitbesteden met diverse communicatiewerkzaamheden, zoals tekstschrijven, grafische vormgeving, websites maken en communicatiematerialen bestellen/ontwikkelen. Mijn klanten zijn vooral lokale eenmanszaken en andere kleine bedrijven en ik werk uitsluitend vanuit huis op basis van offertes per opdracht. 

 

Nu ik een poosje bezig ben met mijn bedrijf, vraag ik mij af of een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor mij echt noodzakelijk is. Ik heb goede algemene voorwaarden opgesteld waarin ik in principe een groot deel van mijn aansprakelijk afdek en naar mijn idee zijn de risico’s niet zo groot. De kans dat ik bijvoorbeeld merk- of reputatieschade met grote kosten tot gevolg veroorzaak, is niet zo groot aangezien ik vooral voor kleine lokale bedrijven werk. Ik wil echter toch graag zeker weten dat mijn privé spaargeld veilig is. Kunnen alleen algemene voorwaarden dat voldoende beschermen of raden jullie toch een beroepsaansprakelijkheidsverzekering aan? Alvast dank voor jullie reactie. 

Link to post
Share on other sites

2 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

 Beste Anna,

 

Allereerst welkom op Higherlevel!

 

49 minuten geleden, Anna80 zei:

Kunnen alleen algemene voorwaarden dat voldoende beschermen

 

"Voldoende" is een rekbaar begrip. Het antwoord is uiteindelijk nee: alleen algemene voorwaarden kunnen je  privé vermogen niet altijd beschermen. 

 

52 minuten geleden, Anna80 zei:

of raden jullie toch een beroepsaansprakelijkheidsverzekering aan?

 

Mede gelet op de kosten (voor jouw beroep vanaf € 250,- per jaar) zou ik het zeker overwegen.

 

( Voor mij heeft de wetgever de keuze makkelijk gemaakt: bij mij is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering een  wettelijk verplichting:winking-face:


Waarmee kan ik je helpen?

Ik help  ondernemers met financieel inzicht en advies over betaalbare én betrouwbare verzekeringen en voorzieningen voor arbeidsongeschiktheid,  aansprakelijkheid en pensioen onder het motto "geld voor nu én geld  voor later".   Meer weten?  Contact

 

Update verplichte AOV: Regeling niet uitvoerbaar, Koolmees zoekt naar alternatieven.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Het ligt denk ik mede aan de schades die je verwacht, de soort klanten die je bedient en het tarief dat je hanteert.

 

Als jij voor 30 euro per uur werkt, dan snapt de klant ook wel (of had dat horen te snappen) dat jij meer aan de DTP- dan aan de vormgevingskant zit en dat hij die folder zelf nog eens had moeten controleren.

 

En als jij alleen voor de bakker op de hoek werkt, en je maakt van 2,- euro voor 10 bruine bolletjes, 0,2 euro, dan lijkt de schade me beperkt tot de bakker redelijkerwijs had kunnen zeggen dat de voorraad op was.

 

Grote klanten waar je grote fouten kunt maken, leggen jou hun inkoopvoorwaarden op in plaats van dat jij hen je AV oplegt, en daarin wordt vaak een groot deel van de aansprakelijkheid naar jou verschoven.

 

Het ligt er misschien ook aan hoe je in de opdracht staat; dat vind ik zelf het lastigst te bepalen. Als jij pro-actief in de opdracht staat en de klant op fouten en valkuilen wijst, zou je denken dat je je indekt voor als het misgaat, maar als je in die houding fouten maakt, dan ben jij de expert die verkeerd geadviseerd heeft.


Branko Collin, front-end web developer / prototyper / Drupal-developer.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er is 1 lid online en 135 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept