• 0

Huurcontract excl. elektra en water, gas niet benoemd.

Hallo allemaal,

 

Ik verhuur een loods achter mijn woning aan een tuinmachinehandelaar. Hij huurt de loods sinds april 2020. In het huurcontract is vermeld dat de huurder zelf zorg moet dragen voor een leveringscontract voor elektra en water. Dat is natuurlijk niet handig, want er ligt een gasaansluiting in. Maar dat kan ik nu niet meer veranderen.

Er staat weliswaar nergens in de huurovereenkomst benoemd dat hij zelf een leveringscontract voor gas moet afsluiten, er staat ook nergens dat het een 'all-in' huurprijs is of dat de huurprijs incl gas is. Echter heb ik nooit het leveringscontract voor gas opgezegd, dus dat is door blijven lopen.

 

Ik heb hem hier in het begin van het jaar op aangesproken en aangegeven dat hij zelf een leveringscontract voor gas moet afsluiten en dat we de periode april 2020 tot startdatum van zijn eigen leveringscontract moeten verrekenen. Hij weigert hier aan mee te werken.

Volgens de huurder staat nergens in het contract beschreven dat hij een leveringscontract voor gas af moet sluiten en zou ik geweten hebben dat er gas gebruikt zou gaan worden, omdat een vereiste van de huurder was dat een defecte gasheater gerepareerd moest worden bij aanvang van het huurcontract. Dat klopt overigens.

Hij wil dus niet meegaan in de verrekening van de afgelopen periode, maar daarnaast weigert hij zelf een leveringscontract af te sluiten. Volgens hem had dit dan even specifiek benoemd moeten zijn als het water en de elektra. Daarnaast geeft hij aan dat ik door het betalen voor het leveren van gas voor een periode van 10 maanden een precedent geschapen heb, waardoor hij deze situatie als "gewoon" is gaan zien.

 

Mijn eerste reactie was: hij heeft echt helemaal geen gelijk. Maar nu is het gaan malen in mijn hoofd, het huurcontract is ook niet helemaal duidelijk. Iemand een handreiking over wiens zienswijze het meeste hout snijdt, die van mijn huurder of die van mij?

 

Ik ben benieuwd.

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

14 antwoorden op deze vraag

  • 0
9 uur geleden, Hans van den Bergh zei:

Heb je een bepaald model gebruikt voor het huurcontract of zelf iets opgesteld?

Het is een huurcontract dat mijn buurman voor een soortgelijke loods heeft laten opstellen door een makelaar jaren terug. Denk dat het wel gebaseerd is op een model, maar weet het niet zeker.  Maar, zoals je al zult raden, daar zit geen gas in. Ik heb nu de woorden elektra en water aangepast naar nutsvoorzieningen, voor een eventuele volgende huurder.

 

8 uur geleden, prinsrachid zei:

Zijn er wel "servicekosten" in het contract benoemd en gedefinieerd?

 

Ja, servicekosten worden in rekening gebracht voor het schoonmaken van het kantoor in de loods en het afvoeren van bedrijfsafval. Dat staat ook zo beschreven in het huurcontract.

Link naar reactie
  • 0
(aangepast)

Zijn doorberekening (narekening) van de vaste en variabele kosten van het gasgebruik geen punt van discussie?  Wordt het verbruik apart gemeten?

 

Een loods (machinestalling) huur je m.i. niet per definitie incl. verwarming.

 

Mvg,

 

Wigbolt

aangepast door Wigbolt
Link naar reactie
  • 0

 

1 minuut geleden, Gast zei:

Zijn doorberekening (narekening) van de vaste en variabale kosten van het gasgebruik geen punt van discussie?  Wordt het verbruik apart gemeten?

 

Een loods (machinestalling) huur je m.i. niet per definitie incl. verwarming.

 

Mvg,

 

Wigbolt

Het is een zelfstandige unit met eigen aanslutingen. En ja, doorberekening is juist een van de twee discussiepunten met de huurder, zoals beschreven in mijn eerste post.

De loods wordt door de handelaar ook gebruikt om de machines op te knappen en/of te repareren voor dat ze in de verkoop gaan. Vandaar de heater die moest werken.

 

Maar inderdaad, je huurt een loods niet standaard met verwarming. De heater staat ook niet vermeld in het huurcontract.

Link naar reactie
  • 0
40 minuten geleden, Rik · zei:

De vraag is of dat bij aanvang gezamenlijk gedaan is met de huurder zodat die aan kon nemen dat gasverbruik niet inbegrepen was.

 

Ja, dit is gezamenlijk gedaan, daarna foto's uitgewisseld van de diverse meterstanden

Link naar reactie
  • 0

Is er ook een looptijd en opzegtermijn overeengekomen? Zo ja, kun je wellicht (tussentijds) die opzegtermijn in laten gaan om dan aansluitend een nieuw, verbeterd contract in te laten gaan?

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Juristen willen ongetwijfeld alle details kennen, maar is het B2B nu zo'n bezwaar om de kosten 1-op-1 onder servicekosten of als aanvullende dienst (buiten de huurovk) in rekening te brengen?

 

Huurder verbruikt toch iets wat niet overeengekomen is?

 

Mvg,

 

Wigbolt

Link naar reactie
  • 0
6 uur geleden, Gast zei:

Juristen willen ongetwijfeld alle details kennen, maar is het B2B nu zo'n bezwaar om de kosten 1-op-1 onder servicekosten of als aanvullende dienst (buiten de huurovk) in rekening te brengen?

 

Het probleem is nu juist dat er geen wettelijke regeling is die dit regelt. Dat betekent dus dat het juist B2B goed geregeld moet worden. Volgens mij is een rechter dan ook degene die hier uiteindelijk een definitieve uitspraak overdoet (in alle redelijkheid en billijkheid), als de partijen er onderling niet uit komen. Of het redelijk is om te verwachten dat gaskosten zijn inbegrepen in de huur kan ik niet goed inschatten. Het feit dat hij de gasheater gerepareerd wilde hebben, betekende overigens alleen dat hij de gasheater wilde kunnen gebruiken en dat hij dus ook gas daarvoor wilde gebruiken. Dat betekent niet automatisch dat gas dan dus gratis is.

 

Persoonlijk zou ik het als volgt doen: Gewoon de rekeningen opstellen zoals afgesproken, waarbij je de electriciteits-, water- en gaskosten gespecificeerd op de factuur zet (of daar apart facturen voor stuurt). Het is misschien handig om voor de huur, electriciteit, water, en gas aparte rekeningen te sturen. Op die manier kan hij in ieder geval de rekeningen die hij niet betwist gewoon betalen. Als hij de gasrekeningen niet betaalt, moet je wellicht (afhankelijk van de hoogte) misschien even naar de kantonrechter. Nu zou je je knopen kunnen tellen en kijken hoe duur het is om een kantonrechter in te schakelen. Als dat méér is dan de gasrekening, zou je overwegen om het tot dan toe gebruikte gas 'kwijt te schelden' en zou je kunnen aangeven dat het misschien inderdaad wat onduidelijk was dat gas wel apart in rekening zal worden gebracht. Op die manier zet je dan een streep onder het verleden, geef je de klant toch gelijk, maar maak je tegelijk duidelijk dat het evident is dat er vanaf nu wel betaald moet worden. Maar, zoals gezegd, je kunt het ook aan een rechter voorleggen. Dan weet je het zeker.

The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Link naar reactie
  • 0

Beide bekijken de zaak vooral vanuit eigen belang, er staat misschien niet in het contract dat hij een eigen aansluiting moet aanvragen. Maar er staat ook niet in dat het incl gas is.

Als beide het in eigen voordeel uitleggen  kom je er samen in overleg uit ofwel eindig je bij de rechter als je het laat escaleren. Geen van beide hebben doorslaggevende argumenten.

de huurder draagt gewoonterecht aan omdat hij al 10 maanden huurt, dat is een factor waar een rechter naar kijkt en meeweegt, maar het is zeker geen uitgemaakte zaak dat 10 maanden voor gewoonte recht al geld.

 

De redelijkheid en billijkheid die prinsrachid benoemd omvat ook dat als de gasrekening 50% van de huurprijs is dat het dan niet heel redelijk is van de huurder om aan te nemen dat het in de huur inbegrepen zit. Als de gasrekening per maand maar een paar procent is dan is het mogelijk wel redelijk dat de verwachting was dat het inbegrepen was.

 

Ik zou voor mezelf ook een scenario uitwerken waarbij de huurder niet wil meewerken. Wat zijn dan je opties.

- zoals wigbolt noemt, is er ruimte in de voorwaarden van de servicekosten om de gasrekening daar onder te schuiven?

- kun je met wat "aggressieve" jaarlijkse huurverhogingen het gat te dichten.

- kun je maatregelen nemen die zorgen dat er niet (te)veel gas wordt gebruikt. Als het gas eigenlijk vooral voor de gasheater om de loods te verwarmen dan kun je misschien ook regelen dat de gasheater alleen zorgt dat de loods vorstvrij blijft, maar al bij 5 of 10 graden stopt met stoken en de huurder zelf geen termostaat heeft om de hal verder te verwarmen.

 

Meer lange termijn zou je ook kunnen kijken naar het vervangen van de gasheater, e gaf al aan dat de gasheater gerepareerd moest toen deze huurder erin kwam en bij vervanging is het logisch naar een gasloze oplossing te kijken want gas heeft wel zijn langste tijd gehad en er zijn genoeg andere opties met groene energie.

Dus een elektrisch verwarmingssysteem evt in combinatie met zonnepanelen ligt meer voor de hand dan een nieuwe gasgestookte heater.

Kortom voordat je weer aanschuift aan de (bluf)pokertafel.. zorg dat je goed voorbereid bent op alternatieven zodat er wat te onderhandelen valt ipv met een steeds kwaaiere kop de eigen standpunten blijven herhalen.



 

 

 

Link naar reactie
  • 2

Zonder de hele huurovereenkomst en eventuele bijbehorende algemene bepalingen / voorwaarden  te kennen is het lastig oordelen.

Ik zou mij op het standpunt stellen dat sprake is van een kennelijke vergissing/verschrijving, dat het huurder ook duidelijk was dat er wel betaald  moest worden voor gas. Want waarom zou je anders die standen opnemen.
Maar ik zou daarbij wel aangeven bereid te zijn tot een compromis over het verleden, op voorwaarde dat nu e.e.a. correct wordt vastgelegd/de aansluiting op naam van huurder wordt gezet.
Dreigen met opzegging is eventueel ook nog een optie, maar dat is afhankelijk van de inhoud van de overeenkomst. Voor hoe lang is de huurovereenkomst aangegaan? Of is het voor onbepaalde tijd?

Met vriendelijke groet,

mr. Monique Doomernik

UwJurist.nl-Contracten en Voorwaarden-Arbeidsrecht-Huurrecht-Franchiserecht

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    9 leden, 234 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.