Jump to content
DennisClaro
Verberg

Kosten, kansen en bedrijfswinst inzichtelijk maken (Shopify/Bol.com)

Beste, 

 

In 2019 zijn wij begonnen met het verkopen van een product op Bol.com en dit bleek een succes. Sindsdien groeien we en groeien we met inmiddels een goedlopende eigen webwinkel welke nu 30% van de totale omzet genereert (Overige 70% komt van Bol.com). Omdat dit is ontstaan uit 'voor de grap eens proberen' is er eigenlijk nooit goed inzichtelijk gemaakt wat nou echt onze brutowinstmarges zijn en hoeveel winst we nou maken en waar de kansen liggen. 

 

Nu heb ik voor elk product de inkoopprijs geregistreerd en op die manier voor de afgelopen maanden een overzicht gemaakt (winst & verliesrekening). Deze ziet er als volgt uit (bedragen excl btw)

 

https://i.gyazo.com/6fe02b1f82b1c84ed59f1f7b215755d7.png

 

Mijn vragen:

 

1. Wat is volgens jullie een goede manier om een goed financieel overzicht te krijgen/maken? En wat mis ik nog aan belangrijke informatie in dit overzicht?

2. De geven maandelijks bedragen uit aan inkopen van producten, verpakkingen etc. Dit hoef ik niet op een winst-verlies te zetten, lijkt mij? Ik heb dit nu onder inpakkosten en inkoopprijs verkochte producten staan bij het kopje 'omzet'

Link to post
Share on other sites

2 answers to this question

Recommended Posts

 • 0

1. Hou een liquiditeitsoverzicht plus prognose bij. Dus per maand wat er daadwerkelijk inkomt en uitgaat. Zo kun je beter plannen op beschikbare liquide middelen.

2. Inkopen boek je pas als kostprijs verkopen als het product verkocht is, tot die tijd staat het in de voorraad op de balans


JoostRietveld.nl : Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie: legal and tax

Link to post
Share on other sites
 • 0

Eens met Joost, cashflow / liquiditeit bewaking is als je groeit belangrijker dan de winst en verliesrekening.

Cashflow moet je wekelijks monitoren, soms dagelijks als je klanten direct betalen en je leveranciers ook directe betaling willen.

 

Je winst en verliesrekening die je laat zien is meer om achteraf vast te stellen of je verkoopprijs en marge berekeningen aan de voorkant een beetje kloppen.

Maar wat je in de winst en verlies rekening niet ziet is hoeveel je voorraad is toegenomen en hoeveel BTW je nog moet afdragen, dat vind je dan weer op de balans. Maar die posten zijn wel van invloed op je cashflow, BTW moet je op tijd gaan reserveren en geld dat in je voorraad zit, zit ook vast.

 

En een liquiditeitsprognose bestaat uit 2 delen

1. korte termijn planning van 6-8 weken vooruit waar je op weekbasis alle noodzakelijke uitgaven plant op basis van de verwachte inkomsten.  Dan heb je tijdig in zicht dat er een tekort dreigt of dat er juist ruimte ontstaat om weer wat extra voorraad te kopen

 

2. is een jaarplan voor de liquiditeit, daarin vertaal je je omzet en kosten naar wanneer ze betaald moeten worden. Als je sterke seizoensfluctuaties hebt kan het best zijn dat je op enig moment geld moet lenen bij de bank om voldoende voorraad te kunnen kopen terwijl je na een seizoenspiek geld over houdt.

Op basis van een dergelijke liquiditeitsprognose kun je zelfs bepalen wat je met een langlopende lening moet financieren en welk flexibel krediet je nodig hebt. (of andersom gedacht, hoeveel cash je op de bank moet houden om tijdig voorraad te kunnen kopen voor een seizoenspiek als je niet wilt lenen.

 

 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 7 leden online en 284 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept