Jump to content
Patrick-V-86
Verberg

Verkoop Digitale Games via Shopify

vraag

2 jaar geleden ben ik met mijn webshop begonnen in de verkoop van Digitale Games. Ik ben begonnen bij een kleinere (goedkopere) host en het werkte allemaal best goed alleen merkte ik dat het platform iets te beperkt was in mogelijkheden om de website aan te kleden.  Vorig jaar heb ik een cursus gedaan waarin Shopify als host gebruikt werd. Het platform is te vergelijken met een telefoon, je kan allerlei apps downloaden en thema's zodat je de website kan aankleden zoals jij het voor ogen hebt.

Afgelopen september heb ik mijn website overgeheveld naar Shopify en zijn zij de Host.  Nu kreeg ik een aantal weken geleden een mail van Shopify waarin gevraagd werd een "Attestation for the sale of branded or trademarked products" in te vullen/te ondertekenen. En helemaal onderaan het formulier moest ik 1 van de volgende punten aan vinken:
1. I own the rights to the products available on my Shopify store. 
2. I am an authorized reseller of the branded or trademarked products available on my Shopify store.
3. The branded or trademarked products available on my Shopify store are authentic used products.

4. I removed the products that i dont own the rights for.

De producten koop ik op een soort marktplaats voor digitale games. Ik koop de game en verkoop deze met een kleine winst op mijn eigen website. Ik heb contact gehad met de website na aanleiding van bovenstaande met de vraag of ze een officiële verkoper zijn van de games die ze aanbieden. Waarop ik al antwoord kreeg dat ze een marktplaats zijn, de verkopers op hun platform een onderneming moeten hebben om op hun platform te mogen verkopen. En dat ze ervan uitgaan dat zij de games bij bijvoorbeeld een EA inkopen.

Nu vraag ik mij het volgende af: Heb je een licentie nodig voor het verkopen van (digitale) games? 

Ik heb al een gespeurd op dit forum maar heb nog niet helemaal antwoord op mijn vraag gevonden. Ik wil uiteraard voorkomen dat ik een claim krijg van een partij zoals EA of Microsoft.

Alvast bedankt voor jullie reactie(s).

Link to post
Share on other sites

1 answer to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

In 2012 had je het beroemde Usedsoft-arrest, waarin het Europese Hof bepaalde dat ook downloadbare software 'uitgeput' kan raken.

 

Uitputting is een begrip dat voor meerdere vormen van intellectueel eigendom wordt gebruikt. Het betekent dat als een werk eenmaal legaal op de markt is gebracht, de rechtenhouder verdere handel niet meer kan tegenhouden. (Hier zitten wel wat uitzonderingen op, maar het zou te ver gaan daar hier verder op in te gaan.)

 

Sindsdien zijn uitgevers wel druk bezig geweest aan de randen van het Usedsoft-arrest te knabbelen. Helaas gebeurt dat allemaal stapsgewijs, zodat ik niet echt een beeld heb van wat nu wel of niet mag. In 2019 is de Nederlandse ebookverkoper Tom Kabinet nog kapotgeprocedeerd. Daarbij bepaalde het Europese Hof dat ebooks niet onder de paraplu van het Usedsoftarrest vallen, want (hou je vast) pbooks verouderen (vergelen, scheuren in) en het contrast tussen de markt voor tweedehands ebooks en pbooks is daardoor niet te vergelijken met die van (zakelijke) software.

 

Daar zie je al wat mogelijke struikelblokken voor jou in.

 

Ik weet niet of dit een antwoord op je vraag is, maar het geeft je mogelijk wat handvatten.

 

 

 


Branko Collin, front-end web developer / prototyper / Drupal-developer.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 9 leden online en 227 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept