Jump to content
PaulaP
Verberg

Setting up Coaching Practice - mental health and wellbeing

vraag

Hello, 

 

I am setting up a practice for Coaching and Coaching school in Netherlands, both will be part of the mental health sector. I am planning to start online and will cooperate with one clinic and an educational body, both located in South Africa. 

 

 

The area of advice that I am looking for is around the 

- legal set up of my own company 

- legal obligations and taxes concerning the invoices from and to abroad

- legal obligations and taxes regarding the partnership with SA based Company

- insurance that I would need (probably beroepsaansprakelijkheidsverzekering)  

If anyone has a legal advisor to recommend or any experience to share on getting around the above points would be immensely appreciated! Answers in Dutch are also completely fine. 

Many thanks, 
Paula 

 

 

 

Link to post
Share on other sites

2 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Wat is je huidige situatie? Ben je al in Nederland?

 

Je vraag is wellicht te breed om antwoord op te geven, vergelijk: "ik wil een bloemenwinkel opzetten, wat komt daar allemaal bij kijken?" Een forum als Higher Level werkt beter als je concrete vragen hebt.

 

Wat doet een coach in de zorg? Geldt jij als een zorgprofessional?

 

Als ik Google, kom ik de volgende links tegen:

 

- Een eigen praktijk in 10 stappen

 

- Zzp’er in de zorg

 

Er is vast meer te vinden.

 


Branko Collin, front-end web developer / prototyper / Drupal-developer.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Hou er ook rekening mee dat niet elke type coaching zomaar werkt (aanslaat) in een ander land. Hanteer je een bepaalde methodiek? Spreek jij Nederlands, of Engels en Afrikaans? (Toen ik in ZA was begonnen de locals heel enthousiast Afrikaans tegen me te praten maar ik verstond er niet zo veel van 😂)
Hanteert die school een bepaalde methodiek, of hangt dat aan een oprichter, of hoe zit dat in elkaar? Word jij wederverkoper van hun online diensten, hoe zit jij daar zelf in?
 

In Nederland is de titel 'coach' niet beschermd, iedereen mag zich coach noemen. In reactie daarop zijn accrediteringen opgezet, waardoor je als coachee bepaalde kwaliteitswaarborging hebt, en kan je je als coach (onder strenge voorwaarden) aansluiten bij instanties als de NOBCO.

Heb je marktonderzoek gedaan? Nederland verzuipt in de coaches, je zult dus een heel sterke formule en/of bewezen staat van dienst moeten hebben om je te profileren. Idem voor partijen die opleiden tot coach, in allerlei tradities en stijlen. (Niet om je te ontmoedigen, maar goed om rekening mee te houden...)

Hoe borg je kwaliteit? Hoe doen mensen praktijkervaring op als ze zich laten opleiden en hoe gaat dat met beoordelen, als er een verschil is in 'volksaard' tussen ZA en NL? (Ik kan me er iets bij voorstellen dat ik door een ZA leraar word afgekeurd op in haar ogen te confronterend zijn, terwijl Nederlanders daar wel aan gewend zijn, maar ze in ZA wat behoedzamer te werk gaan - of andersom, dit is slechts speculatie van me, maar zulke situaties kan ik me voorstellen.) Is die school voor coaching zo gerenommeerd of hebben ze zo'n overtuigende formule of bewezen track record dat mensen er relatief eenvoudig 'ja' op zeggen om zich daar te laten opleiden? Of moet jij nog flink wat evangeliseerwerk doen hier in Nederland, en gaat dat dus nog wel wat tijd en geld kosten om dat voor elkaar te krijgen? 

Als je 'mental health sector' zegt, dan kan dat ook nog op diverse manieren uitgelegd worden. Is dat de geestelijke gezondheidszorg die gelieerd is aan bv huisartsenzorg, GGZ, gaat het over door verzekeraars vergoede geestelijke gezondheidszorg, of bedoel je in algemene zin de sector van coaching, (niet beschermde beroepsgroepen van) coaching en therapeutische behandelingen?

Zoals @Branko Collin al aangaf; je vraag is zo algemeen dat jou adviseren alle kanten op kan :winking-face: - enlighten us!

 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 14 leden online en 345 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept