Jump to content
AxelZw
Verberg

Vragen betreft BTW.

vraag

Goedemiddag,

 

Pas geleden ben ik begonnen met het bezorgen van bestellingen voor Uber Eats en heb ik me ingeschreven bij de belastingdienst als ondernemer voor de BTW. Echter ben ik een totaal groentje als het gaat om "ondernemen". Als je bezorgen voor uber eats zo mag noemen ;p.

 

Ik vroeg me af welke zaken ik precies kan aftrekken van de BTW.  Moet ik dan denken aan zaken als benzine kosten etc? Ik had wel gelezen dat je als freelancer 0,19 eurocent per kilometer mag aftrekken van de BTW, maar geld dat alleen voor de reis van het restaurant naar de klant? of mag ik de reis van de klant terug naar het restaurant ook er af trekken? En hoe zou ik het precies moeten berekenen? Moet ik de benzine kosten aftrekken van mijn omzet en daar dan 21% van pakken? dus zeg 5 euro omzet - 0,40 cent benzine = €4,60/100*21=€0,97 cent btw of moet ik het er apart afhalen. dus gewoon de omzet 5 euro: 5/100*21=€1,05 btw - €0,40 = €0,65 BTW. Wat is de juiste manier of is het geen van beide en ben ik zo slecht in het berekenen van BTW ;p ?

 

Daarnaast had ik een vraagje betreft de Kleine Ondernemers Regeling. Zou ik als bezorger hiervoor in aanmerking komen? Ik doe het zelf slechts als 'hobbie' naast mijn vaste baan, een paar avondjes per week. Kan ik dan de inkomsten van Uber wel los zien van mijn vaste baan? Want volgens mij kom je alleen in aanmerking als je minder verdiend dan 20k dacht ik? Maarja geld dit alleen voor de omzet van je onderneming of je totale omzet voor jou als persoon?

 

Zoals ik al zei, ik ben echt een totaal groentje op dit gebied. Breng me niet naar het slachthuis ;p.

 

Alvast bedankt voor de hulp.

 

Link to post
Share on other sites

3 answers to this question

Recommended Posts

 • 1
 • Rate this answer

Welkom op HL 

 

Aanvulling: je ontbeert helaas nog een stuk basiskennis, zoals bijvoorbeeld de volstrekt verkeerde stelling dat je kosten zou kunnen aftrekken van de btw. Er is nu dus geen beginnen aan jou iets uit te leggen, want want dat zou neerkomen op een basiscursus Boekhouden.

 

Voordat we hier van alles gaan kopiëren en overtypen van de site van KvK en belastingdienst, raad ik je welgemeend aan om dit onderwerp zelf even na te slaan op betreffende sites.

Natuurlijk heeft ook Über Eats zelf relevante informatie daarover gepubliceerd.

 

Kom je na bestudering van de basisinformatie nog onduidelijke dingen tegen, ben je uiteraard nog steeds van harte welkom met jouw concrete vragen. 

 

 

Edited by Hans van den Bergh
Aanvulling

Succes & Groet, Hans van den Bergh, A.C.T.I.V.E. (Adviseur, Coach, Trainer, Inbrenger Van Expertise)-Consultant, gespecialiseerd in Opzetten, Aanpassen of Verbeteren van bedrijven in de Belevenis-, Hospitality- & Leisure-markt. Hulpvraag? Ideeën? Plannen? Neem gerust Contact op!

(Let Op: Mijn reacties als vrijwillig Moderator zijn op basis van toetsing aan de forumregels, als lid zijn deze op persoonlijke titel)

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Of je wel of niet goed bent in het berekenen van de BTW is moeilijk te zeggen, maar daar zijn computers voor.

Je moet echter wel een beetje basiskennis hebben en lijkt nog te ontbreken. Het beste kun je een uurtje met een boekhouder afspreken die zaken voor je inricht en een paar basiszaken uitlegt. Scheelt daarna heel veel tijd en problemen.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Er worden inderdaad wat zaken door elkaar gehaald, maar alle begin is moeilijk. En helaas zijn belastingen ook niet echt consequent.

 

Allereerst de omzetbelasting (btw). Je mag inderaad de btw over je kosten terugvragen, maar je moet de btw over je omzet afdragen. Dus als je omzet 1000 euro is, dan draag je daar 210 euro btw (21%) over af. En als je kosten 500 euro zijn, dan vraag je daar 105 euro btw van terug. Maar zoals je zelf al aangaf, is er ook de kleine ondernemersregeling. Die mag je aanvragen als je minder dan 20.000 euro omzet maakt in je eenmanszaak. Je moet daarbij je loon buiten beschouwing laten, dus echt alleen naar omzet kijken. Op de website van de Belastingdienst kun je de KOR aanvragen. Je hoeft dan geen btw meer af te dragen, en je hoeft ook geen btw-aangiftes meer te doen.

 

Vervolgens heb je nog de inkomstenbelasting. Dat staat los van de omzetbelasting. Deze geef je aan aan het eind van het jaar. Je hoeft daarbij alleen de daadwerkelijke winst op te geven. Je geeft dan aan hoeveel omzet je had, en hoeveel kosten. Je betaalt dan belasting over het verschil. Je mag daarbij inderdaad 19 cent per kilometer aftrekken, maar alleen als je daarvoor een privévoortuig gebruikt. Het is dus kiezen of delen: of je trekt 19 cent per gereden zakelijke kilometer af óf je trekt de daadwerkelijke voertuigkosten af.

 

Mijn tip zou zijn:

1) vraag de KOR zo snel mogelijk aan, als je weet dat je minder dan 20.000 euro OMZET gaat maken. Dat scheelt btw-aangiftes.

2a) houd alle omzet inclusief btw bij en geef die aan het eind van het jaar op in je aangifte inkomstenbelasting onder "resultaat overige werkzaamheden"

2b) houd simpelweg je kilometers bij en trek 0,19 euro per kilometer af aan het eind van jaar in die zelfde aangifte inkomstenbelasting.


The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 4 leden online en 229 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept