Jump to content
Wouter m
Verberg

Locatie kiezen voor werk BV en persoonlijke holding

vraag

Hallo allemaal,

 

Ik heb zojuist samen met mijn Italiaanse co-founder onze eerste ronde van investering binnen gehaald (early stage) voor een (SaaS) idee dat we willen gaan uitwerken.

We zijn nu aan het overwegen waar we onze 'operating company' en 'personal holdings' willen plaatsen.

 

Wat extra info:

We verwachten het (SaaS) product te launchen in Noorwegen en hier jaar 1-2 te blijven en daarna in jaar 2-4 uit te groeien tot internationale speler.

We willen het liefste veel op afstand werken - 'digital nomad' en denken onze programmeurs internationaal in te huren

Hopelijk een exit na deze periode

Op het moment hebben wij 1 investeerder en wij twee als aandeelhouders

 

De vragen:

 1. We zullen onze operating company in Noorwegen op moeten richten voor zover ik weet om hier onze eerste klanten te bedienen, maar is het voordelig om ergens anders onze hoofd BV op te richten (en de Noorse een subsidiary wordt) om te voorkomen dat al het intellectuele kapitaal als Noors wordt gezien wat veel geld kan kosten mochten we later onze hoofd werkBV willen verplaatsen?
 2. Maakt het veel uit waar we onze persoonlijke holding oprichten? Van wat ik kon vinden wordt je inkomsten uit zowel je salaris als dividend uit je holding belast in het land waar je op dat moment belastingplichtig bent. Dus met een Noorse holding betaal ik net zoveel als met een Nederlandse. Klopt dit? Advies hier?
 3. Voor 'digital nomad' bestaan wordt Estland vaak aangeraden omdat alles digitaal en op afstand kan (en het natuurlijk belastingtechnisch voordeliger is dan wat andere landen). Iemand hier ervaringen mee? Voor- en nadelen? (anders dan de taal en stabiliteit van Estland vs Nederland)

 

Groetjes, 

Wouter

 

PS: Ik heb al veel kunnen leren van dit forum, heel nuttig wat jullie hier allemaal doen ! Hopelijk kan ik er ook ooit wat aan bijdragen ;-) 
PSPS: Ik ben nieuw in deze materie dus sorry voor mn eventuele fouten. Ik doe natuurlijk ook mijn best zoveel mogelijk met adviseurs te praten omdat het vrij specifiek is. 

Link to post
Share on other sites

4 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Op zich kan ik het verhaal redelijk volgen, maar wat is precies de reden dat er een Noorse AS bij komt kijken? Als je klanten toevallig in Amerika en Duitsland zitten, ga je dan ook een Ltd en een GmbH oprichten?

 

Een digital nomad lijkt me overigens iets anders dan op afstand werken.

 

Een digital nomad zal zich op willekeurige momenten op andere plekken van de wereld bevinden, bij voorkeur net kort genoeg om nergens belastingplichtig te zijn.

 

Op afstand werken is werken op een andere plek dan je bedrijf is gevestigd, maar dat ligt weer aan waar de "vaste inrichting" zit.

 

Maar de belasting valt meestal in het land waar je je bedrijf daadwerkelijk leidt. Als je dan in Estland je bedrijf opricht, maar vervolgens lekker vanuit Nederland blijft werken, dan heb je vervolgens fiscaal nog steeds weinig met Estland te maken.

 

Door al die vennootschappen in verschillende landen op te richten verplaats je dus niet je belastingen. Juridisch kun je echter wel de boel compliceren, omdat je je dan wettelijk mogelijk wél aan de regels van twee landen moet houden, namelijk die van het land waar je daadwerkelijk zit en het land naar wiens recht je bedrijf is opgericht.

 

Voor het uitwerken van een SaaS-idee heb je geen geld nodig, al helemaal geen BV, SA, GmbH of al die onzin. Hooguit een beetje tijd en een zolderkamer, en in de aanloopfase zelfs (nog) niet eens een KvK-inschrijving. Als je echt digital nomad wilt zijn, zul je ook wel bekend zijn met het concept van bootstrappen. Het ademt voor mij nog een beetje te veel de geur van gebakken lucht uit.

 

Edited by prinsrachid

The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Bedankt voor de  snelle reactie !

 

We hebben onze eerste investering al binnen (ja, voordat we ook maar iets hebben) die we pas krijgen zodra we een officieel bedrijf zijn met een bank account.

Omdat we minimaal 1 jaar verwachten met name Noorwegen te bedienen heeft iemand me verteld daar onze eerste BV (AS) op te richten. 

 

 1. Wat kan het voordeel/nadeel zijn om bijv. in NL de werkBV op te richten als al het geld in Noorwegen wordt verdiend voor de eerste periode (en daar dus ook alle belasting wordt betaald)?
 2. En hoe lastig is het om een werkBV op later tijdstip nog te verplaatsen ? (Omdat we lange termijn niet de zwaarte van onze operatie in Noorwegen willen laten)
 3. En maakt het veel uit waar ik mijn persoonlijke holding met aandelen opricht als ook die inkomsten  toch worden belast in het land waar ik op dat moment belastingplichtig ben? 

Er bestaat inderdaad de kans dat we voor een paar jaar niet 'vast' ergens willen wonen, vandaar het digital nomad verhaal.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer
9 minuten geleden, Wouter m zei:

We hebben onze eerste investering al binnen (ja, voordat we ook maar iets hebben) die we pas krijgen zodra we een officieel bedrijf zijn met een bank account.

Wat willen de investeerders?

 

Ik kan me niet voorstellen dat die je zonder eisen of wensen een zak geld geven die de hele wereld over mag zwerven.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

De investeerders willen dat wij ons idee goed uitwerken en geld gaan verdienen. Ze hebben slechts 11%. Ze geven aan net als ons dat we een aantal grote klanten in Noorwegen hebben en dit dus een goede startplek zou zijn. Wij staan vrij om te gaan en staan waar en op welke manier wij willen, maar als we het geld bewust wegsluizen o.i.d. zullen ze hier natuurlijk zaak van maken. 

Samen met mn co-founder denk ik een stuk of 5-15 programmeurs te gaan inhuren het komende jaar en verder zullen we geen fysiek kantoor o.i.d. nodig hebben. 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 7 leden online en 133 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept