• 0

Twee eenmanszaken houden, of toch een BV?

Mijn vrouw en ik hebben momenteel allebei een eenmanszaak van waaruit we consultancy diensten verrichten. Mijn vrouw heeft de eenmanszaak nu 3 jaar, ik 2 jaar. 


Naast dat we van onze inkomsten leven, gebruiken we een aanzienlijk deel om te sparen/beleggen voor gebruik over een jaar of 10 tot 15. 
 

ik speel met de vraag of het verstandig is om onze activiteiten vanuit twee eenmanszaken te blijven uitvoeren, of dit onder te brengen in een BV.

 

ik hoop dat één van jullie aan kan geven wat bepalende factoren zijn in bovenstaande.

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

24 antwoorden op deze vraag

  • 0

Beste JIP0208, allereerst welkom op Higherlevel!

 

31 minuten geleden, JIP0208 zei:

of dit onder te brengen in een BV.

Waarom zou je beide bedrijven willen samenvoegen in 1 BV?  

Het lijkt me dat de keuze voor eenmanszaak of BV een andere keuze is dan beide bedrijven samenvoegen. Anders gezegd: 2 x 2 BV's (2 x holding en 2 x  werkmij) is ook een optie, net als 1 x holding en 2 x werkmij.

Alleen 1 werkmij (zonder holdings dus) is niet slim in ieder geval als je geld wilt sparen

 

31 minuten geleden, JIP0208 zei:

wat bepalende factoren zijn in bovenstaande.

Kosten, salaris(sen), risicoscheiding zakelijk-privé, geld uit risicosfeer kunnen halen,  fiscale voor- en nadelen, geld kunnen oppotten in de BV of BV's

 

Kortom: een hele hoop factoren. Hamvraag lijkt me: wat wil jij /willen jullie? Wat zijn jullie belangrijkste wensen en motieven. Als geld oppotten een motief is kunnen BV's een goede optie zijn, mits er wel genoeg winst is. Kun je bij benadering aangeven wat de winst (op jaarbasis) van beide eenmanszaken is? 

 

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
  • 0

Dank voor de eerste antwoorden.

 

De winst uit de twee eenmanszaken is ongeveer 250.000 op jaarbasis. 
 

De voornaamste doelstelling voor mij zou zijn om het sparen/beleggen voor onze toekomst op een zo gunstig mogelijke manier. 

Link naar reactie
  • 0

Dan kan het interessant zijn. De winst ligt rond het omslagpunt qua belastingvoordeel/nadeel eenmanszaak/BV.  Als jullie sparen in de BV als doel hebben, dan kan het (op korte termijn) helpen om sneller te sparen dan ieder los via de eenmanszaak, zeker als je de winst na VPB in de BV houdt. Met op korte termijn bedoel ik evenwel dat er ooit (op lange termijn) afgerekend moet worden in de inkomstenbelasting box 2. Maar zolang de BV geen dividend uitkeert, hou je toch 26,9% belasting box 2 als te sparen vermogen binnen de BV.

 

groet

Joost   

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0
11 uur geleden, Joost Rietveld zei:

Beste Jip

 

Die 250k winst is voor beide eenmanszaken samen? Hoe is die vervolgens verdeeld over de eenmanszaken?

 

6 uur geleden, Joost Rietveld zei:

Dan kan het interessant zijn. De winst ligt rond het omslagpunt  qua belastingvoordeel/nadeel eenmanszaak/BV.  Als jullie sparen in de BV als doel hebben, dan kan het (op korte termijn) helpen om sneller te sparen dan ieder los via de eenmanszaak, zeker als je de winst na VPB in de BV houdt. Met op korte termijn bedoel ik evenwel dat er ooit (op lange termijn) afgerekend moet worden in de inkomstenbelasting box 2. Maar zolang de BV geen dividend uitkeert, hou je toch 26,9% belasting box 2 als te sparen vermogen binnen de BV.

 

groet

Joost   

Duidelijk, dank!

Link naar reactie
  • 0
42 minuten geleden, JIP0208 zei:

Nee! Vanuit welke optiek zou dat relevant zijn gezien mijn vraag?

Omdat er nog elke maand dus rente betalingen naar de bank gaan en je daar dan nog een paar ton in het rood staat.

Gezien de negatieve rente die je nu op spaargeld krijgt is hypotheek aflossen soms een voordelige stap. omdat dat 2 a 3% scheelt. als je hypotheek rente 2,5% is en je betaald een half % op een ton spaargeld..
En door de afbouw van de renteaftrek en de lage rente wordt hypotheekrenteaftrek ook een stuk minder lucratief

 

Zo zijn er dus heel veel zaken te bekijken. Ik denk dat je met zulke winsten inderdaad moet kijken of de BV interessant begint te worden, maar doe daar ook een goede financiële planning met een specialist. Het plaatje is een stuk complexer dan de keuze houden we de winst in de IB of gaan we naar BV en vpb.

Link naar reactie
  • 0

Duidelijk.  Dat deel hebben we wel aardig geoptimaliseerd en ik zie toch wel mogelijkheden om meer rendement te maken dan de kosten van het stukje hypotheek dat we hebben. Dan kunnen we dar beter doen dan aflossen.

 

dank voor het meedenken!

Link naar reactie
  • 3
21 uur geleden, JIP0208 zei:

en ik zie toch wel mogelijkheden om meer rendement te maken dan de kosten van het stukje hypotheek dat we hebben. Dan kunnen we dar beter doen dan aflossen.

 

Hmmm, I beg to differ.

 

Dat "stukje hypotheek"  aflossen biedt wél een gegarandeerd rendement; idealiter doe je daarom beide in je asset allocatie / risicospreiding: zowel deels je hypotheek aflossen als deels beleggen met meer risico.   Je zoekt immers naar een mogelijkheid voor sparen/beleggen voor de toekomst "op een zo gunstig mogelijke manier" en dat moet je niet verwarren met "tegen een zo hoog mogelijk risico" :winking-face:

 

Maar goed, dat is meer een beleggersvraagstuk dat buiten de scope van dit forum valt.... 

 

 

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
  • 4

+1 Ik krijg het een hoop mensen inderdaad niet aan hun verstand gepeuterd dat het NU aflossen van je hypotheek in feite het gegarandeerd naar voren halen is van je pensioen. Waarom sparen voor toekomstig inkomen, wanneer je kunt zorgen voor lagere lasten nu? Waarom willen mensen toch altijd sparen voor een virtuele toekomst, wanneer ze die toekomst naar nu al naar voren kunnen trekken? Decennia van hypotheekadviseurgeleuter heeft diepe groeven getrokken. Tenzij je te maken hebt met fiscale grenzen van een oude spaarhypotheek, is het meestal de moeite waard om overtollige middelen te stoppen in het permanent verlagen van je toekomstige uitgavestromen.

The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Link naar reactie
  • 2
46 minuten geleden, prinsrachid zei:

Ik krijg het een hoop mensen inderdaad niet aan hun verstand gepeuterd dat het NU aflossen van je hypotheek in feite het gegarandeerd naar voren halen is van je pensioen. Waarom sparen voor toekomstig inkomen, wanneer je kunt zorgen voor lagere lasten nu? Waarom willen mensen toch altijd sparen voor een virtuele toekomst, wanneer ze die toekomst naar nu al naar voren kunnen trekken? Decennia van hypotheekadviseurgeleuter heeft diepe groeven getrokken. 

+1

Dat dus ...

 

Het geld dat je maandelijks bespaard op de aflossing van de hypotheek (verplichte aflossing plus extra boetevrije aflossing) kan je weer gebruiken om ergens anders in te investeren.

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
  • 0

2 x + 1 in dit prijzencircus

 

Curieus inderdaad  dat de ene helft van Nederland bijna een moord doet voor een gegarandeerd rendement van 2,5%, en de andere helft er zijn of haar neus voor ophaalt. Ik zie er zelfs een businessmodel in voor een slimme social enterprise: los andermans hypotheek af :upside-down-face: (nee FF serieus: dat kun je écht beter zelf doen) 

 

 

 

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
  • 0
2 uur geleden, Norbert Bakker zei:

Curieus inderdaad  dat de ene helft van Nederland bijna een moord doet voor een gegarandeerd rendement van 2,5%, en de andere helft er zijn of haar neus voor ophaalt.

Het is niet of/of maar en/en.

Spreiding van rendement en risico is en blijft vuistregel nummer uno.

Het slaapt een stuk beter als het dak boven je hoofd gegarandeerd blijft waar het is.

Daarnaast kan je met het overige geld, met het hart vol lust en liefde, investeren en speculeren. 

 

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
  • 0
12 uur geleden, MGC1969 zei:

De optie die ik nog niet voorbij heb zien komen is hypotheek verstrekken vanuit de eigen holding.


Dat zou hier ook een beetje tegenstrijdig zijn: TS vindt de besparing door aflossing op dit “stukje hypotheek” te gering, dus waarom zou een zelfde of  lager rendement op hypotheek verstrekken vanuit de BV  wel interessant zijn?
 

Door verlagen hypotheekrenteaftrek, en de lage rentestand is hypotheek vanuit de eigen BV sowieso steeds minder interessant geworden.

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
  • 0

Mijn gedachte was dat het aflossen van de hypotheek vanuit privé zou gaan vanuit een netto bedrag (na belasting) en dat een hypotheek verstrekken vanuit de bv een bedrag voor belasting is. Je kan dan de externe bank voor een groter deel / sneller aflossen en de rente inkomsten zijn dan voor jezelf en niet voor een ander. 

 

Als ik dan toch rente moet betalen, betaal ik dat liever aan mijn eigen BV dan aan een ander. Maar je hebt gelijk, met de huidige lage rente kan het wellicht meer rendement opleveren om de hypotheek te laten wat hij is. 

Link naar reactie
  • 0
Op 19-5-2021 om 15:38, prinsrachid zei:

+1 Ik krijg het een hoop mensen inderdaad niet aan hun verstand gepeuterd dat het NU aflossen van je hypotheek in feite het gegarandeerd naar voren halen is van je pensioen. Waarom sparen voor toekomstig inkomen, wanneer je kunt zorgen voor lagere lasten nu? Waarom willen mensen toch altijd sparen voor een virtuele toekomst, wanneer ze die toekomst naar nu al naar voren kunnen trekken? Decennia van hypotheekadviseurgeleuter heeft diepe groeven getrokken. Tenzij je te maken hebt met fiscale grenzen van een oude spaarhypotheek, is het meestal de moeite waard om overtollige middelen te stoppen in het permanent verlagen van je toekomstige uitgavestromen.

Onze hypotheek op het eerste huis is inderdaad een oude spaarhypotheek waar ik al maximaal in heb bijgestort en die de komende jaren juist zijn waarde zal laten zien omdat het spaartegoed tegen 6.2% zal gaan sparen tot de beoogde einddatum van de hypotheek. De komende jaren is het bedrag dat ik aan rente ontvang op de spaarrekening hoger dan de (netto) rente die ik betaal. De spaarinleg is ook minimaal (Eur 80 per maand) ik heb meermalen uitgerekend of het niet verstandiger is toch af te lossen, maar die rekensom komt telkens negatief uit. 

Link naar reactie
  • 1
1 uur geleden, JIP0208 zei:

De spaarinleg is ook minimaal (Eur 80 per maand) ik heb meermalen uitgerekend of het niet verstandiger is toch af te lossen, maar die rekensom komt telkens negatief uit. 

 

Yep, in dat geval helemaal vanaf blijven en belastingvrij laten renderen! Zeker bij een dergelijke rente zul je het huis uiteindelijk nagenoeg rentevrij hebben gekocht vanwege het belastingvrije rendement en de renteaftrek.

 

Geen enkele actie zal inderdaad meer opleveren dan het contract uitzingen, tenzij het spaarbedrag op het einde hoger uitkomt dan het fiscaal toegestane bedrag (171.000 euro of 342.000 euro per stel). In dat geval kun je soms nog een beetje spelen door net voor het einde iets af te lossen, maar dat ligt aan het doelsaldo, de looptijd, en de maximaal toegestane aflossing per jaar. Dit kun je meestal nog optimaliseren door voor en/of na de jaarwisseling af te lossen in het jaar voorafgaand aan het jaar dat je de hypotheek wel laten aflopen. De hypotheek wikkelt dan meestal zichzelf af, zodra de bank doorkrijgt dat het doelkapitaal eerder zal worden bereikt. Dit kan soms een manier zijn om een jaartje te profiteren van een lagere rentelast en geen heffing over de uitkering te krijgen. Maar, zoals gezegd, is dit alleen van toepassing als je boven bepaalde bedragen uit gaat komen.

 

The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Link naar reactie
  • 0
7 minuten geleden, prinsrachid zei:

 

Yep, in dat geval helemaal vanaf blijven en belastingvrij laten renderen! Zeker bij een dergelijke rente zul je het huis uiteindelijk nagenoeg rentevrij hebben gekocht vanwege het belastingvrije rendement en de renteaftrek.

 

Geen enkele actie zal inderdaad meer opleveren dan het contact uitzingen, tenzij het spaarbedrag op het einde hoger uitkomt dan het fiscaal toegestane bedrag (171.000 euro of 342.000 euro per stel). In dat geval kun je soms nog een beetje spelen door net voor het einde iets af te lossen, maar dat ligt aan het doelsaldo, de looptijd, en de maximaal toegestane aflossing per jaar. Dit kun je meestal nog optimaliseren door voor en/of na de jaarwisseling af te lossen in het jaar voorafgaand aan het jaar dat je de hypotheek wel laten aflopen. De hypotheek wikkelt dan meestal zichzelf af, zodra de bank doorkrijgt dat het doelkapitaal eerder zal worden bereikt. Dit kan soms een manier zijn om een jaartje te profiteren van een lagere rentelast en geen heffing over de uitkering te krijgen. Maar, zoals gezegd, is dit alleen van toepassing als je boven bepaalde bedragen uit gaat komen.

 

Dat is inderdaad mijn redenering! 

 

We hebben dit jaar juist dit jaar ton opgenomen op ons huis om dat mee te laten werken in het realiseren van ons doel, eerder stoppen met werken door het hebben van een passieve inkomstenstroom uit beleggingen. Alles wat ik op deze ton meer weet te renderen dan de 2% die ik aan rente betaal, helpt me om dat doel eerder te bereiken. 

 

De vraag die vervolgens mij me opkwam is of het dus wel zinvol is om dat vermogen op te bouwen helemaal in privé, of een deel in een BV te houden en daar te beleggen. Ook gezien de aan te passen regels op Box3 belasting de komende jaren zou dat, zover ik het nu kan overzien, zinvol kunnen zijn om te onderzoeken. 

Link naar reactie
  • 0
Op 23-5-2021 om 13:17, JIP0208 zei:

We hebben dit jaar juist dit jaar ton opgenomen op ons huis om dat mee te laten werken in het realiseren van ons doel, eerder stoppen met werken ...

De vraag die vervolgens mij me opkwam is of het dus wel zinvol is om dat vermogen op te bouwen helemaal in privé, of een deel in een BV te houden en daar te beleggen.

Die ton uit het privévermogen komt sowieso in box 3 ... privé dus.

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
  • 0

Beste Jip,

 

Goed om hier inderdaad naar te kijken! Veel ondernemers kiezen er voor om te sparen in de BV. Als je nog eens rustig wilt inlezen kan je op Google zoeken naar spaar BV.

 

Ik hoop dat de antwoorden hier en artikelen op internet je helpen in je besluitvorming!

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    7 leden, 279 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.