Jump to content
svddonker
Verberg

Starten als zelfstandige met uitstel / behoud van WW-recht mogelijk?

vraag

Beste allemaal,

 

Via de klanten service van UWV word ik niet veel wijzer en via de website ook niet omdat die onvolledige informatie geeft. Hopelijk kunt u mij meer duidelijkheid geven.

Per 1 juli ga ik uit dienst bij mijn huidige werkgever en kan ik aanspraak maken op een WW uitkering.

 

1.  Echter, nu ben ik benaderd door iemand die mij zou willen inhuren voor 3 maanden, reeds vanaf 1 juni  (dit zou gunstig kunnen zijn omdat er evt meer werk uit kan voortvloeien en voor mijn netwerk). Is het mogelijk dat ik per 1 juni start als zelfstandig ondernemer en per 1 juli nog géén aanvraag doe voor een WW uitkering, maar die aanvraag uitstel (indien ik daarna toch moet terugvallen op een WW uitkering)? En, moet ik dat dan op 1 juli melden bij UWV of niet. Hoe gaat eea in zijn werk? 

 

Ik heb namelijk elders op dit forum gelezen en via een Webinar op Ondernemersplein begrepen dat je evt. kunt starten als zelfstandig ondernemer en er dan een soort uitstel van ww-rechten mogelijk is. Dit uitstel is maximaal de termijn waarop je recht hebt op WW. In mijn geval naar verwachting 22-24 maanden.
Concreet zou dit betekenen dat wanneer ik in deze periode stop met mijn bedrijf, ik alsnog aanspraak kan maken op ww. De duur hiervan is even lang als wanneer ik er nu gebruik van zou maken en de hoogte van de uitkering is gebaseerd op het salaris en arbeidsverleden dat ik had als werknemer in loondienst. In principe dus alles gelijk aan wanneer ik het nu zou aanvragen.

 

Klopt dit? En zo ja, hoe regel ik dit of hoe laat ik dit weten aan UWV, want als je normaliter te laat een WW-aanvraag doet dan krijg je een boete of word je gekort. Met deze regeling zou dat niet zo zijn.


2. En...als ik gebruik maak van uitstel en later een eerste WW-aanvraag doe, kan ik dan eventueel nog gebruik maken van een evt startersperiode als ik op later moment toch weer besluit voor mezelf te willen beginnen? Of kan dat dan niet meer omdat ik al eens eerder als zelfstandige heb gewerkt?
 

3. Of: stel dat ik 1 juni als zelfstandige zou starten, moet ik dan tóch per 1 juli een WW-aanvraag doen en die meteen stop laten zetten, zodat die evt later kan herleven.
Maar, volgens mij is herleven nadeliger dan bovenstaande, omdat de maanden die ik dan geen gebruik heb gemaakt van mijn WW, wél in mindering worden gebracht op mijn totale WW recht periode, mocht ik later toch een beroep op de uitkering moeten doen.  Bovendien zit er volgens mij een termijn aan waarbinnen je je WW uitkering kan laten herleven. Dit zou dan ongunstig zijn, mocht het ondernemerschap niet lukken.

 

3. Of kan ik beter wachten tot 1 juli en meteen toestemming vragen aan de adviseur werk om als zelfstandige aan de slag te gaan met de starterssperiode? Ik heb begrepen dat ik dan wel een ondernemingsplan moet indienen dat goedgekeurd moet worden (wat in bovenstaande scenarios niet hoeft volgens mij). Hoeveel tijd neemt dit proces in beslag?
Al die tijd zou ik dan niet kunnen werken als zelfstandige.

 

Veel vragen, met allemaal onduidelijke antwoorden tot nu toe. Hopelijk kunt u mij wijzer maken.

Het lijkt tegenstrijdig dat het moeilijk / onaantrekkelijk wordt gemaakt om zelf geld te verdienen en juist aantrekkelijk om een beroep te doen op een WW uitkering.


Maar, ik wil uiteraard mijn rechten op een WW niet verspelen of nadelig beinvloeden, omdat ik dit hard nodig zal hebben als die opdracht na 3 maanden weer stopt. En anders neem ik hem dus niet aan of pas later (1 juli) als dat tot de mogelijkheden behoort.

 

Met vriendelijke groeten,

Sylvia

Link to post
Share on other sites

2 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer
Posted 6882 - 1,210

Hallo Sylvia,

 

Alvast even een korte reactie. Je kunt vrijwel zeker niet per 1 juni beginnen als ondernemer omdat al bekend is dat je ontslagen wordt val je al onder de regels van de WW.

Je moet daarom eerst een WW uitkering toegekend krijgen om je rechten veilig te stellen. Nadat de uitkering is toegekend kun je hem wel vrijwel direct weer stopzetten, pas dan treden de zogenaamde herlevingsregeling (of uitstel zoals jij het noemt) in werking

(soms is wel handig een maandje WW uit laten betalen omdat je als ondernemer ook nog met een betaaltermijn van je facturen zit en je anders 1 maand helemaal geen geld ontvangt. )

 

Als jij nu een baan, of een ondernemersopdracht aanneemt wordt dat gezien als vervangende arbeid en vervalt het recht op WW. Bij een loondienst baan geen probleem want als die tijdelijke baan stopt heb alsnog ww recht. Maar als je ondernemer wordt verdampen je WW rechten vrijwel direct.

Voorzichtig zijn dus!.

Link to post
Share on other sites
 • 1
 • Rate this answer
Posted (edited)

Hi Roel,

 

Dank voor je reactie. Ik weet in ieder geval al dat wat jij zegt niet klopt :-)
Je WW rechten vervallen in ieder geval niet meteen, omdat ik in loondienst recht op WW heb opgebouwd en dit ben je niet direct kwijt als je als ondernemer zou starten (dat zien ze los van elkaar). Er is wellicht wel een vervaltermijn van waarschijnlijk 6 maanden, maar het kan ook zijn dat dat 24 maanden is (dit wordt nu uitgezocht). Zie o.a. hieronder:

 

Hoelang heeft u recht op uw oude WW-uitkering?

De periode waarbinnen u mogelijk opnieuw of weer volledig een WW-uitkering krijgt, hangt af van hoelang u recht had op WW:

Had u 18 maanden of korter recht op WW? Dan kunt u vanaf de datum dat u als zelfstandige begon, binnen 18 maanden uw WW-uitkering weer opnieuw aanvragen.

Had u langer dan 18 maanden recht op WW? Dan kunt u vanaf de datum dat u als zelfstandige begon, binnen het aantal maanden dat u recht had op WW uw uitkering weer opnieuw aanvragen.

 

Er is ook nog wat onduidelijkheid bij meteen stopzetten na aanvraag en de duur/einddatum van de uitkering na herleven; naar verwachting is die dan gewoon weer 24 maanden zodra de uitkering start.

 

Ik word als het goed is vandaag teruggebeld door een adviseur werk of een andere specialist die hier meer over weet. Het is vrij complex, maar er zijn zeker mogelijkheden heb ik inmiddels begrepen. Ik zal het antwoord hier delen, zodra ik meer weet.

 

Groet Sylvia 

Edited by svddonker
Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 14 leden online en 252 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept