• 0

Eenmanszaak beginnen met KOR (kleineondernemersregeling)

Beste leden van Higherlevel,

 

Ik wil binnenkort mijn eigen bedrijf beginnen naast mijn huidige baan. Ik ben van plan om gebruik te maken van de nieuwe KOR. Ik heb hier een paar vragen over deze regeling en de vragen stel ik aan het einde van het bericht om verwarring te voorkomen. Ik geef gelijk even een update over mij en wat ik ga doen. 

 

Ik heb vijf jaar lang gesport onder begeleiding van een personal trainer en daardoor heb ik veel praktijk ervaring op gedaan. Ik ben nu van plan om zelf personal trainingen te geven bij mij thuis naast mijn huidige baan als leidinggevende in een fabriek (loondienst).  Ik volg op dit moment ook een thuisstudie cursus "fitness trainer A" en dit is meer om klanten te laten zien dat ik de juiste papieren heb, want de praktijk ervaring en kennis om doelen te bereiken heb ik al. 

 

Ik ben van plan om 2 - 5 mensen te begeleiden naast mijn baan in de fabriek. Het concept dat ik heb bedacht is dat ik 2 mensen te gelijk begeleid en die kunnen trainen bij mij thuis voor 75 € per week en in deze week trainen ze 3x 1 uur. (Dit is zeer goedkoop voor een personal trainer).

 

Ik los met mijn concept de volgende problemen op:

- personal training is erg duur,

- Het is saai om alleen te trainen,

- Mensen hebben vaak geen motivatie om te trainen en bij mij wel. 

 

De vragen die ik graag zou willen weten zijn:

 

Vraag1: Hoe zit het met de winstbelasting? Betaal je nu winstbelasting of ben je hiervan vrijgesteld?

Vraag 2: Mag ik gebruik maken van de KOR naast mijn baan in loondienst? 

Vraag 3*: Mag ik mijn huis opgeven als woonwerk ruimte? 

 

* Op internet staat: Zelfstandige werkruimte: je mag de kosten van een werkruimte aan huis alleen aftrekken als er sprake is van een zelfstandige werkruimte. Een werkruimte is ‘zelfstandig’ als de ruimte apart verhuurbaar is. Dus een eigen opgang, toilet en energievoorziening heeft.

 

Ik heb een gang en deze is gedeeld met de wc, badkamer, keuken, 2 slaapkamers omgebouwd tot gym, woonkamer en 1 slaapkamer. 

 

Bedankt voor het lezen en ik ben benieuwd naar jullie reacties. 

 

Met vriendelijke groet,

 

Maarten

 

ps: Er komt nog een gymvloer in en de sommige apparaten moeten nog in elkaar gezet worden. 

 

 

gymkamer1.1.jpg

gymkamer1.2.jpg

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

8 antwoorden op deze vraag

  • 0

 

17 uur geleden, maaa17 zei:

Mag ik mijn huis opgeven als woonwerk ruimte?

Het is beter eerst bij de gemeente te rade te gaan of je wel vergunning krijgt om zo'n bedrijf aan huis te voeren. 

 

17 uur geleden, maaa17 zei:

Mag ik gebruik maken van de KOR naast mijn baan in loondienst? 

KOR gaat over BTW, dus deze vraag is niet relevant.

 

17 uur geleden, maaa17 zei:

Hoe zit het met de winstbelasting? Betaal je nu winstbelasting of ben je hiervan vrijgesteld?

Waarom zou je vrijgesteld zijn van belasting?

 

Algemeen advies: je hebt nog zoveel uit te zoeken en te leren. Download het handdoek ondernemen van de site van de belastingdienst, kijk ook eens op de sites onderaan deze pagina, zoals ondernemersplein en zet dan alles eens op een rijtje voor jezelf om het idee goed uit te werken: wat je wilt bereiken, hoe dat te bereiken is en wat ervoor nodig is om het te bereiken. 

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0
8 uur geleden, maaa17 zei:

Vraag1: Hoe zit het met de winstbelasting? Betaal je nu winstbelasting of ben je hiervan vrijgesteld?

Vraag 2: Mag ik gebruik maken van de KOR naast mijn baan in loondienst? 

 

Het is duidelijk dat je nog niet weet wat omzetbelasting. Omzetbelasting of BTW staat volledig los van winstbelasting. Het is een opslag van 21% die een ondernemer verplicht moet rekenen bovenop zijn verkoopprijs en daarna 1x per kwartaal moet afdragen aan de belastingdienst via een aangifte omzetbelasting.

De KOR regelt dat je als kleine of startende ondernemer kan worden vrijgesteld om die heffing op te leggen, in dat geval hoef je jou 75 euro per week niet te verhogen met 21%.

 

Naast de omzetbelasting betaal je als privépersoon inkomstenbelasting over al je inkomstenbronnen, bijv je loon, maar dus ook je resultaat uit onderneming. Omzet - kosten = resultaat. Dat resultaat geef je op in je aangifte inkomstenbelasting. Daar binnen zijn weer 2 smaken ,winst uit onderneming of resultaat uit werkzaamheden. Om aangifte van winst uit onderneming moet voldoen aan zwaardere criteria voordat je wordt gezien als ondernemer voor de inkomstenbelasting. die kun je vinden via de ondernemerscheck
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/ondernemers/content/hulpmiddel-checken-of-ik-ondernemer-ben-voor-de-inkomstenbelasting

 

Maar je betaald altijd belasting over je inkomsten van je onderneming, het als bij je loon.

 

8 uur geleden, maaa17 zei:

Vraag 3*: Mag ik mijn huis opgeven als woonwerk ruimte? 

 

Waarschijnlijk niet aparte toegang en toilet betekent als je een woning praktisch gezien dat je 2 toiletten hebt en dat de privéruimte niet toegankelijk is vanuit de werkruimte.

Wat jij beschrijft voldoet daar niet aan. Je kunt 100.000 nuances aanbrengen. Maar het doel van de regeling is om woningen niet onder aftrek te laten vallen omdat de belastingdienst in principe op het standpunt staat dat je dezelfde woonlasten zou hebben als je geen onderneming hebt, en andersom als je weer stopt heb je de woonlasten ook nog. Dus door het starten van de onderneming ontstaan geen (extra) lasten en is er geen recht op aftrek van kosten. Voor deze kosten zijn de regels strenger dan voor andere gemengde kosten.

 

Maar aftrekbaarheid van een deel van je woonlasten is maar 1 probleem.. er zijn nog een tweede en derde probleem..

probleem twee is de bestemming wonen. De kans bestaat dat je toestemming nodig hebt van de gemeente om een dergelijke onderneming aan huis te hebben

probleem drie is dat de verhuurder of hypotheekverstrekker meestal ook voorwaarden stellen aan het gebruik van een woning en bedrijfsactiviteiten beperkt of helemaal niet toestaan.

 

In sommige gemeenten (en soms afgestemd met de woningcoöperaties) mag je max 10-30% van het woonoppervlakte gebruiken voor zakelijke activiteiten zonder expliciete toestemming van de gemeente of verhuurder / hypotheekverstrekker .

Kortom je hebt ook nog het nodige uit te zoeken op dit vlak als je dat nog niet gedaan hebt. Het hoeft niet onmogelijk te zijn, maar ik zie bij jou wel wat obstakels omdat je zegt dat je 2 slaapkamers volledig hebt omgebouwd. Daarbij zijn lang niet alle oefeningen even geruisloos en kan dat in een appartement tot geluidsoverlast leiden voor de buren wat vooral voor verhuurders een belangrijk punt is.

Voor de gemeente kijkt vooral naar overlast voor de buurt in de vorm van parkeren en toelevering, dat zal bij jou geen probleem zijn. Maar er zijn ook gemeenten die strakker op de bestemming wonen zitten en daarom geen activiteiten willen waarbij je mensen ontvangt.

 

 

Link naar reactie
  • 0
Op 22-5-2021 om 09:43, Roel J zei:

. Maar het doel van de regeling is om woningen niet onder aftrek te laten vallen omdat de belastingdienst in principe op het standpunt staat dat je dezelfde woonlasten zou hebben als je geen onderneming hebt, en andersom als je weer stopt heb je de woonlasten ook nog. Dus door het starten van de onderneming ontstaan geen (extra) lasten en is er geen recht op aftrek van kosten. 

 

 

 

 

Hoe zit het in dit geval met verlichting, water en verwarming? Die zijn wel variabel en afhankelijk van het hebben van de onderneming.

Link naar reactie
  • 1

Ward vat het puntig samen. Je kunt er eindeloos over discussiëren.  Maar de realiteit is dat bij veel kosten die nauw samenhangen met de persoon en zijn privéleven zeer strikte regels gelden en er soms een volledige uitsluiting is.   Maar laten we ook reëel zijn water kost een 90 cent per 1000 liter. Met led verlichting of andere energiezuinige opties is stroomverbruik ook niet echt een schokkende kostenpost.

De regels zijn zo streng geworden omdat vroeger (jaren 80) er teveel keukentafels en eetkamertafels gepromoveerd werden tot bureau en vergadertafel door de toen nog zeer beperkte groep thuiswerkers.  Dus is in de jaren 90 een grote belastingherziening doorgevoerd waarbij alle gemengde kosten werden uitgesloten of sterk beperkt in aftrekmogelijkheid, dit om de controleerbaarheid van aangiftes te vergroten en subjectieve correcties door inspecteurs te voorkomen.

 

Er is wel een kleine mogelijkheid om energie en water af te trekken maar dan moet je het meetbaar maken. middels gescheiden meters, bij stroom zijn er al wel wat opties om via een (tijdklok) stekker dat verbruik te meten. Maar ja zo'n stekker kost een paar tientjes.. Als je dan gewoon kijkt of je rendabel kosten kunt aftrekken is het antwoord meestal nee als je naar gemiddeld thuiswerk kijkt. Dat is uiteindelijk de belangrijkste reden dat bijna niemand het nog doet. Het bijhouden en meten kost meer dan het oplevert.

 

De hoofdregel voor bijna alle kosten is dat als je de zakelijkheid kan aantonen het aftrekbaar is , maar voor kosten waar bijna altijd sprake is van gemengd gebruik zijn extra strenge eisen opgesteld. Dat geldt naast de woning ook voor de auto (19 ct per km), kleding (alleen als er grote logo's op staan), eten en studiekosten en dan vergeet ik er vast nog een paar. Sommige van de regels voor die kosten zijn volledig gelijk met werknemers, maar voor sommige posten valt het als ondernemer in een eenmanszaak ongunstiger uit en voor andere kosten net iets gunstiger.

 

Link naar reactie
  • 0
Op 24-5-2021 om 08:54, Ward van der Put zei:

Want als je geen onderneming hebt, douch je niet en ga je in het donker zitten met de verwarming uit...?

 

Als je in loondienst werk en x uur per week niet thuis ben zal je een lager verbruik hebben, of laat jij je licht en verwarming aan staan wanneer je niet thuis bent en kom je naar huis om naar het toilet te gaan? En dan heeft TS zijn klanten 3 maal per week in huis. 

 

Maar ik denk dat het verschil minimaal is en zoals Roel al aangeeft, het meten kost meer dan het oplevert. 

Link naar reactie
  • 0
Op 22-5-2021 om 09:43, Roel J zei:

De KOR regelt dat je als kleine of startende ondernemer kan worden vrijgesteld om die heffing op te leggen, in dat geval hoef je jou 75 euro per week niet te verhogen met 21%.

Voor de volledigheid, geen BTW op de factuur maar ook geen aftrek van voorbelasting.  En over het BTW tarief valt ook te discussiëren.  Misschien toch 9%?  BTW tarief sportbeoefening. Wat heel die KOR toch weer wat minder interessant maakt,  al wordt uiteraard met de gegeven cijfers de grens niet snel bereikt.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    11 leden, 255 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.