Jump to content
Jurgen Bosman
Verberg

Alsnog betalen schuldeisers tijdens faillisement

vraag

Graag advies over het volgende:

 

Wij zijn als Stichting failliet verklaard aangezien wij geen activiteiten meer konden organiseren middels de corona maatregelen. In totaal is er een schuld van bijna 10K. Curator is bezig een administratief onderzoek te doen en is teruggekomen met de voorlopige conclusie dat er misschien sprake is van “onbehoorlijk bestuur” wat in onze ogen absoluut niet waar is. Omdat wij al bijna een jaar in het faillissement zitten willen wij graag kijken naar de mogelijkheden om het faillissement te beëindigen door de schuldeisers te betalen doordat er iemand is die ons hierbij wil helpen.

 

De vraag is nu: als wij de schuldeisers willen betalen (volledig of gedeeltelijk) zodat er een afspraak is met deze schuldeisers, kunnen wij dan bij de rechtbank vragen het faillissement ongedaan te maken? Zo ja, moeten wij dan eerst toestemming vragen aan de curator om de schuldeisers te benaderen of kunnen/mogen wij dit rechtstreeks doen aangezien de curator enorm traag en moeizaam communiceert?

 

graag zien wij advies tegemoet.    

Link to post
Share on other sites

8 answers to this question

Recommended Posts

 • 2
 • Rate this answer

Mod-commentaar: Hoewel het hier een stichting betreft (volgens forumregels niet relevant voor HL), kan de situatie in de vraagstelling wel relevant zijn voor ondernemers.


Succes & Groet, Hans van den Bergh, A.C.T.I.V.E. (Adviseur, Coach, Trainer, Inbrenger Van Expertise)-Consultant, gespecialiseerd in Opzetten, Aanpassen of Verbeteren van bedrijven in de Belevenis-, Hospitality- & Leisure-markt. Hulpvraag? Ideeën? Plannen? Neem gerust Contact op!

(Let Op: Mijn reacties als vrijwillig Moderator zijn op basis van toetsing aan de forumregels, als lid zijn deze op persoonlijke titel)

Link to post
Share on other sites
 • 1
 • Rate this answer
1 uur terug, Jurgen Bosman zei:

Zo ja, moeten wij dan eerst toestemming vragen aan de curator om de schuldeisers te benaderen of kunnen/mogen wij dit rechtstreeks doen aangezien de curator enorm traag en moeizaam communiceert?

En wie betaalt de curator? Die zal namelijk ook betaald moeten worden. Ik denk dus wel dat je het altijd via de curator moet spelen. Of je met een dergelijk verzoek ook bij de rechtbank aan kunt kloppen weet ik niet. Maar buiten de curator en rechtbank de schuldeisers benaderen mag volgens mij niet (je zou dan n.l. een partij kunnen benadelen, de curator in dit geval).

 

Overigens heb je best kans dat als de geldverlener zich meldt bij de curator met een zak geld om in één keer alles af te handelen, dat deze wel snel zal reageren. (Tenzij de curator alleen maar tijd wil rekken om de rekening op te drijven)

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer
1 uur geleden, Rik · zei:

En wie betaalt de curator?

De schuldenaar.

De Curator wordt één van de schuldeisers ... maar die zal geen genoegen nemen met een deelbetaling.

Als de communicatie met de Curator moeizaam verloopt, dan kunt u  bij de Rechter-commissaris een verzoek indienen om u een andere Curator toe te wijzen.

 

aanvullende informatie:

Einde van een faillissement

De rol van een curator bij een faillissement


Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Curator gaf aan bij aanvang dat hij een x aantal uren uit een waarborgsom heeft ontvangen. Hieruit maak ik op dat kosten sowieso gedekt zijn. Of kunnen deze kosten alsnog later op ons verhaald worden?

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer
12 minuten geleden, Jurgen Bosman zei:

Curator gaf aan bij aanvang dat hij een x aantal uren uit een waarborgsom heeft ontvangen.

Voor zover mij bekend wordt een Curator pas betaalt na beëindiging van het faillissement door de Rechtbank en niet eerder.

De hoogte van het “salaris” van de Curator wordt door de Rechter bepaald en toegewezen.


Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer
Posted 6900 - 1,213

Omdat je al meer dan een jaar in staat van faillisement verkeert, zal terugdraaien er niet meer in zitten. Je zult naar de curator moeten met een voorstel. Dat hij vermoedens heeft van onbehoorlijk bestuur maakt je nog niet schuldig daaraan. Als jij een belangrijk deel van de schulden kan betalen dan zal de curator mogelijk akkoord gaan.

als jij ca 10K kan opbrengen dan zal de curator mogelijk wel akkoord gaan, ook als zijn salaris niet helemaal gedekt wordt. De curator zal nu tegen een lege boedel aankijken en als er dan ineens 10K beschikbaar is op misschien 15K kosten  dan is de kans groot dat hij een schikking wil sluiten waarbij ook de bestuurder aansprakelijkheid van tafel gaat.

 

Maar in mijn ogen is je enige kans via de curator. Dat je hem traag en moeizaam vind is jammer maar (juridisch) niet relevant. Maar op een voorstel waarbij een groot deel van de schulden kan worden betaald gaat hij wel reageren hoor.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Ja, je kunt het faillissement beëindigen door alle schulden te betalen, maar zoals hierboven terecht opgemerkt wordt: ook het salaris van de curator moet daarbij betaald worden. De van zaken is eenvoudig: curator vragen hoeveel er in totaal nodig is om alle schulden te betalen en als dat vast ligt, dat bedrag betalen. Het is wel zaak daarbij te zorgen dat goed vastgelegd wordt dat dat bedrag dan ook definitief genoeg is en daarmee het faillissement opgeheven wordt. 

 

Uiteraard mag je met de crediteuren contact opnemen. Voor een akkoord gelden wel regels en bij een akkoord moet je ook rekening houden met datzelfde salaris van de curator (en iets meer omdat hij ook werk moet doen voor een akkoord) en griffierecht.

 

Sowieso wil je de curator zo min mogelijk gebruiken in dit proces want alle tijd die je van hem vraagt moet betaald worden. 

 

Verstandigst lijkt mij eerst die 'onbehoorlijk bestuur' claim door een deskundige te laten beoordelen. Want dat je de crediteuren wil betalen is nog we te begrijpen, maar de kans dat het salaris van de curator meer is dan de totale crediteurenpositie maakt het een heel wrange situatie in dat geval. 

Link to post
Share on other sites
 • 2
 • Rate this answer
Posted (edited)

Als allereerst zou ik je naam (ik neem aan je eigen naam is)  in je post wijzigen en weghalen.    

 

Curator kan hier ook met een losse flodder iets roepen over onbehoorlijk bestuur en bestuurdersaansprakelijkheid, en kijken wat er beweegt. Dat zal niet de eerste keer zijn.   In dit geval heeft ie kennelijk beet.  Dat moet je even laten bekijken.   Gevoelsmatig denken niet onbehoorlijk gehandeld te hebben is iets anders dan formeel niet goed gehandeld hebben.  Dat kan een ervaren jurist  je  heel snel  vertellen en moet je uitzoeken. 

 

Dat eerst zo snel mogelijk doen en tot die tijd zeker zelf geen crediteuren  benaderen, laat staan betalen.  

 

Edited by xalio
Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 14 leden online en 549 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept