Jump to content
DennisClaro
Verberg

Holding BV met daaronder meerdere (2) werk-BV's - DGA

vraag

Heren,

 

Ik win graag wat extra advies in voor in de toekomst, en weet dat dit een veel gevraagd iets is maar ook waar vele gewoon blind een BV kiezen terwijl dat nog niet echt zinvol blijkt. Nu gaan de zaken beter en beter, en komt er een moment dat de VOF naar een BV wordt omgezet. Ik zou graag meer informatie willen over het het DGA salaris in de volgende situatie

 

Holding BV met daaronder twee werk BV's. Ik ga ervan uit dat ik mn DGA salaris laat uitbetalen vanuit de holding? Dus stel ik ben bij 1 BV 25% aandeelhouder, en bij de andere 33%. Hoe gaat dit dan in zijn werk? Ik las iets over een management fee maar snap dit nog niet volledig. Ik ga ervan uit dat ik niet 45.000 uit beide BV's moet laten uitbetalen maar een percentage hiervan zodat ik alsnog aan 45000 kom vanuit de holding?

 

Vraag 2: Werk BV A heeft financiele activiteit maar werk BV B wel. Is het dan voldoende wanneer ik 45000 laat uitkeren vanuit werk bv B?

 

Vraag 3: Het uit laten betalen van je DGA salaris kan je de eerste jaar/jaren uitstellen, mits alles ok is natuurlijk. Wanneer ik dit voor de holding krijg goedgekeurd betekend het dus dat ik geen management fee's uit A en B hoef te ontvangen?

Link to post
Share on other sites

1 answer to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer
3 uur geleden, DennisClaro zei:

Ik ga ervan uit dat ik mn DGA salaris laat uitbetalen vanuit de holding?

Dat is vrij gebruikelijk ja en voorkomt in dit geval dat je in beide werkmijen verloond moet worden 

 

3 uur geleden, DennisClaro zei:

Dus stel ik ben bij 1 BV 25% aandeelhouder, en bij de andere 33%. Hoe gaat dit dan in zijn werk? 

 

Je stuurt vanuit je holding facturen voor managementfee naar beide werkmaatschappijen, en met die inkomsten betaal je in de holding je salaris, loonheffing en overige kosten.

 

Overigens: houd je wel rekening met de sociale verzekeringsplicht in 1 of beide werkmaatschappijen nu je geen belang hebt dat groot genoeg is om je eigen ontslag tegen te houden? Alleen bij nevengeschiktheid (= aandelen gelijkwaardig verdeeld over  alle uiteindelijke natuurlijke personen én iedereen gelijkwaardig bevoegd bestuurder van de werkmij) is er geen sociale verzekeringsplicht. 

 

3 uur geleden, DennisClaro zei:

Ik ga ervan uit dat ik niet 45.000 uit beide BV's moet laten uitbetalen

 

Dat klopt, als je alles goed (in)regelt: zie de eerste reactie. Overigens is het gebruikelijke loon voor een DGA in 2021  inmiddels € 47.000,-

 

3 uur geleden, DennisClaro zei:

maar een percentage hiervan zodat ik alsnog aan 45000 kom vanuit de holding?

 

Geen percentage, maar een toereikende managementfee waarmee je in de holding je salaris kan betalen. Hoe je dat verdeelt maakt weinig uit, zolang die verdeling maar wel zakelijk is. ( Werk verrichten voor een werkmij en geen managegementfee rekenen is bijvoorbeeld niet zakelijk )

 

 

3 uur geleden, DennisClaro zei:

Vraag 2: Werk BV A heeft financiele activiteit maar werk BV B wel.

 

Wellicht bedoel je dat werkbv A géén "financiële activiteit" heeft? Gebeurt er nu wel of niet iets in BV A (financieel of iets anders) en verricht jij arbeid voor BV A? 

 

3 uur geleden, DennisClaro zei:

Het uit laten betalen van je DGA salaris kan je de eerste jaar/jaren uitstellen, mits alles ok is natuurlijk.

 

Nee dat kan niet. Dat is - net als die 45K -achterhaalde info.  Wat je wel kunt doen is toestemming vragen om je DGA salaris in de holding te mogen verlagen tot minimumloon indien en zolang er in beide werkmaatschappijen te weinig winst wordt gemaakt om voldoende managementfee te kunnen betalen voor een volledig DGA Salaris in jouw holding .

 

Wat je ook kunt doen is het salaris wel op papier betalen - en de loonheffing afdragen - maar het daadwerkelijk netto bedrag niet  aan jezelf uitkeren maar verrekenen in rekening-courant. In dat geval ontvang jij dus geen salaris maar mag je dat bedrag later wel netto opnemen. Je loopt dan uiteraard wel een risico dat de BV later niet meer in staat is dat bedrag te betalen.... 

 

3 uur geleden, DennisClaro zei:

Wanneer ik dit voor de holding krijg goedgekeurd betekend het dus dat ik geen management fee's uit A en B hoef te ontvangen?

 

Nee dus. 

 

3 uur geleden, DennisClaro zei:

Ik win graag wat extra advies in voor in de toekomst, en weet dat dit een veel gevraagd iets is maar ook waar vele gewoon blind een BV kiezen terwijl dat nog niet echt zinvol blijkt. Nu gaan de zaken beter en beter, en komt er een moment dat de VOF naar een BV wordt omgezet. Ik zou graag meer informatie willen over het het DGA salaris in de volgende situatie

 

Doe jezelf een groot plezier:

 1. Staar je niet blind op het DGA salaris. De overstap van VOF naar BV heeft veel andere en grotere gevolgen, oa voor de aansprakelijkheid en voor de fiscale lasten en lusten
 2. Ga niet lopen doe het zelven: schakel deskundig en actueel advies in van een fiscalist vóórdat je de BV's opricht of gaat deelnemen. 
 3. Zorg ook dat de overeenkomsten kloppen 
 4. Denk - mede vanwege de eventuele sociale verzekeringsplicht in de BV's - ook goed na over je eigen ziekte- en arbeidsongeschiktheidsrisico: maak afspraken over doorbetaling managementfee bij ziekte voor X termijn en regel zelf een voorziening en /of verzekering voor de periode daarna waarbij je niet alleen moet vertrouwen op de WGA uitkering waarvoor je als verplicht sociaal verzekerde DGA betaalt : in het worst case scenario is die WGA uitkering namelijk maar 35% van het wettelijke minimum loon = € 7.500,- bruto per jaar!
Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 15 leden online en 550 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept