Jump to content
jaccount
Verberg

Definitie Handelsagent

vraag

Als je een platform hebt waar betalingen gedaan kunnen worden met 'verkopers' kun je vallen onder toezicht van de DNB. (mogelijk: Uber, Airbnb, Bol, Thuisbezorgd.nl, Linkpizza, Hulc)

Maar er is een uitzondering die Bol.com ook gebruikt (heeft), namelijk de Handelsagent.

 

De zin waar ik over struikel is "de handelsagent alleen voor rekening van de betaler of alleen voor de begunstigde handelt;", als je een platform hebt waar je een overeenkomst sluit met de mensen die diensten leveren. En bezoekers nemen die dienst af in het platform. Handel ik dan ook voor de begunstigde? Lijkt me niet. Maar dan hoeft vrijwel geen enkel platform een vergunning?

 

Wat zou dan een goed voorbeeld zijn waarin dit van toepassing is? Iemand een goed voorbeeld?

 

Achtergrond informatie van DNB over de uitzondering:

 

"de handelsagent alleen voor rekening van de betaler of alleen voor de begunstigde handelt; en

uit een overeenkomst blijkt dat de handelsagent is gemachtigd door de betaler of de begunstigde en dat hij optreedt voor alleen de betaler of alleen de begunstigde; en

de handelsagent de verkoop of aankoop van de betreffende goederen of diensten tussen betaler en begunstigde sluit of door onderhandelingen tot stand brengt."

Bron: https://www.dnb.nl/voor-de-sector/open-boek-toezicht-sectoren/betaalinstellingen/vergunningaanvraag-betaaldiensten-overzichtspagina/diensten-waarvoor-geen-vergunning-nodig-is/

 

Informatie in een opinie artikel, kan dus onjuist zijn:

"Hoewel het gaat om een uitzondering, en je er dus in de meeste gevallen geen gebruik van kunt maken, is er een bekende Nederlandse partij die gebruikmaakt van de handelsagentuitzondering: bol.com. De afgelopen jaren is bol.com van webwinkel steeds echter meer een online marktplaats geworden, waar niet alleen de eigen producten, maar ook handelswaar van andere verkopers wordt aangeboden. Bol.com nam voorheen de verantwoordelijkheid voor het hele proces: het debiteurenrisico (als de koper niet betaalt), het retourrecht, de klantenservice, het verzendrisico, klantenservice en de garantie. Echter, steeds vaker verwijst bol.com hiervoor naar de verkoper op het platform en daarmee wordt het discutabel of er nog aan de uitzondering voor handelsagent wordt voldaan. "

Bron: https://www.emerce.nl/opinie/handelsagent-platformen-onhoudbare-uitzondering-psd2regels

 

Als laatst is er nog een andere mogelijkheid, je koopt de diensten van te voren in, en verkoopt ze vervolgens. Dan is er dus ook geen sprake van een vergunning van de DNB.

Link to post
Share on other sites

1 answer to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Een platform kan zo te zien ook gebruik maken van een externe PSP, zoals bijvoorbeeld webshops dat ook doen. Het ziet ernaar uit dat de platforms die jij noemt, vooral op de radar van DNB zichtbaar zijn, omdat ze zelf betalingen verwerken (zeg maar: bankje spelen).


Branko Collin, front-end web developer / prototyper / Drupal-developer.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 14 leden online en 208 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept