Jump to content
Drankenmenneke

Huur opzeggen winkelpand korte duur

Recommended Posts

Hoi allemaal,

 

Wat een heldere simpele constructie leek, veranderd in een pijnpuntje waarover ik mij wel zorgen maak.

 

Ik ben iets minder dan twee jaar gelden (1/8/19) een huurovereenkomst aangegaan in de misschien wel bekende 2+3 constructie. Mijn verhuurder heeft tevens een eigen makelaarskantoor, ik ben misschien iets te goeder trouw geweest dat bij zo iemand alle kennis aanwezig is en heb indertijd niets vreemd aan de overeenkomst opgemerkt. 

 

In het begin van het jaar was mij al duidelijk dat ik gezien de coronacrisis en andere hobbels in mijn startperiode er niet voor zou opteren de 3 jaar verlenging aan te gaan. Ik heb gekeken of er iets van een opzegtermijn vermeld is, echter deze bevinden zich alleen in de artikelen die betrekking hebben op een langdurige overeenkomst. Ik heb reeds in januari navraag gedaan of er niet sprake is van een opzegtermijn en (mondeling) aangegeven dat indien er een half jaar opzegtermijn van toepassing is het bij deze kenbaar maak gezien de situatie niet te zullen verlengen. De reactie was: moeten we even nakijken, maak je geen zorgen, we kijken over een poosje wel hoe t gaat als de economie weer aantrekt, we zijn geen boemannen.

 

Aangezien ik overal online teruglees dat bij een overeenkomst van 2 jaar geen sprake is van een opzegtermijn heb ik daar verder niet wakker om gelegen. De goede verstandhouding wilde ik verder ook niet verstoren om alle opties open te houden. Indien ik geen ander pand zou kunnen vinden, had ik mijn onderhandelingspositie over het eventueel toch verlengen van de overeenkomst niet willen schaden.

Nu komt t: ik ben erachter gekomen dat mijn verhuurder heeft het verkeerde rolmodel huurovereenkomst gebruikt, of in ieder geval het rolmodel  voor de 5+5 constructie. Hierin staat wel expliciet vermeld dat de overeenkomst aangegaan is voor een periode van 2 jaar. 

De erna genoemde bepalingen zijn normaal gesproken niet van toepassing bij een kortdurende overeenkomst. Maar doordat het zo vreemd opgesteld is, begin ik nu toch te twijfelen, zeker na het lezen van dit:

 

https://vastgoedadvocaat.online/kennisbank/huurovereenkomst-bedrijfsruimte-korter-dan-2-jaar-risicos

 

Het rottige is dus dat doordat het rolmodel op basis van BW 7.290 is opgesteld en "in de zin van", iets waar ik als leek totaal geen kennis van had en ik dacht te begrijpen, ik dus ga twijfelen of ik wel zo sterk in mijn recht sta als gedacht.

 

Overigens gaan we komende week in gesprek. Ik heb verhuurder mijn voornemen tot opzeggen mondeling kenbaar gemaakt, en aangegeven dat ik dat prettiger vond alvorens de aangetekende brief te versturen. Hij gaf aan het even uit te willen zoeken en volgende week met open vizier te willen overleggen.

 

Hoe sterk sta ik?

 

 

Link to post
Share on other sites

4 uur geleden, Drankenmenneke zei:

Aangezien ik overal online teruglees dat bij een overeenkomst van 2 jaar geen sprake is van een opzegtermijn heb ik daar verder niet wakker om gelegen. De goede verstandhouding wilde ik verder ook niet verstoren om alle opties open te houden.

Indien huurder en verhuurder bij het aangaan van de huurperiode van 2 jaar (of korter) geen afspraken maken over de wijze waarop de huur dient te eindigen, hoeft de huurovereenkomst niet te worden opgezegd. Deze eindigt automatisch na verloop van de tussen partijen overeengekomen termijn. Maar als er wel afspraken over de wijze van opzegging zijn gemaakt, dan moet de huur op die wijze worden opgezegd.


Met vriendelijke groet,

mr. Monique Doomernik

UwJurist.nl-Contracten en Voorwaarden-Arbeidsrecht-Huurrecht-Franchiserecht

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 7 leden online en 69 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept