• 0

Snackautomaten met gezonde hapjes (groente, fruit, waterflesjes))

Omschrijving van je concept:

Hallo allemaal,

 

Ik ben nieuw op deze forumsite en dit is mijn eerste post. Vergeef me als ik dit niet op de juist plek heb gepost.

 

Ik heb een idee en ik heb dit binnen mijn eigen netwerk gepitched. De meningen zijn verdeeld en misschien niet allemaal neutraal, vandaar dat ik benieuwd ben naar jullie meningen.

 

Kort gezegd wil ik snackautomaten plaatsen met groente en fruit op plekken waar nu de bekende snoep- en frisdrankautomaten staan. De laatste paar jaar staan in het teken van mileuvriendelijk, duurzaam, gezonder eten en meer sporten. Snoep en frisdrank worden steeds vaker aan de kant gezet voor een vers groente of fruit en water. Hier wil ik op inspelen en bij helpen. Ik zit zelf in de groente en fruit sector. Mijn bedrijf importeert wekelijks seizoensproducten uit het buitenland. Deze worden via de Rotterdamse haven doorgesluisd naar de Europese retail. De inkoop, opslag en logistiek is al reeds onderdeel van mijn werk.

 

Zonder een financieel overzicht durf ik nog niks over de cijfers te roepen. De grootste uitdaging zal de houdbaarheid zijn van de producten en het monitoren daarvan. Er moet een selectie gemaakt worden van kwalitatieve producten met een hoge houdbaarheid. Ook moet het makkelijk ready-to-eat zijn.

 

Alvast bedankt voor jullie reacties.

 

Omschrijf wat je tot nu toe zelf gedaan hebt hiervoor:

Ik begrijp dat voor elk idee eerst een ondernemingsplan gemaakt moet worden om de cijfers, uitdagingen en benodigde middelen in kaart te brengen. Ik ben alleen nog niet 100% zeker of mijn tijd daar in moet investeren.

Wat is de uitdaging die je met je concept op wil lossen:

Het doel is om naast winstgevend te zijn ook iets goeds te doen voor de samenleving. De keuze voor een  gezonde snack makkelijker te maken ipv chocola, chips en snoep. De intentie hebben iets goeds te doen voor de maatschappij wekt bij de consument ook een gunfactor op.

Hoe is dit anders dan bestaande concepten:

Naar mijn weten bestaat dit concept niet op openbare plekken. Weleens gezien bij een boerderij of kweker.

Wat voor feedback hoop je te krijgen:

Mijn vraag is, staan er nog automaten op openbare plekken zoals scholen, verenigingen en treinstations. Worden deze uberhaupt nog gebruikt naast alle snelle zelf scan "To-Go" achtige supermarkt formules? Zo ja, dan zou dit idee met een mooie marketing campagne toch best kans maken. HWat vinden jullie ervan? Is het de moeite waard om verder uit te werken?

  

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

17 antwoorden op deze vraag

  • 0

Welkom op Higherlevel!

 

Ik ken wel concepten zoals Appeltje Eitje, waar je uit een automaat producten vers van een boerderij kunt kopen. Die zijn alleen wel wat groter in omvang dan een snackautomaat. Er zijn ook al bedrijven die op regelmatige basis een vers kratje fruit komen brengen op kantoren of sportscholen.  Online kom ik de automaten zelf ook wel tegen, maar het concept van een volledig gezonde (snack)automaat ben ik nog niet tegengekomen. In de traditionele snackautomaat heb ik wel eens een appel gezien tussen de Snickers, maar ik weet niet hoe aantrekkelijk die nog is als 'ie van vijf planken hoog onderin de bak valt.

 

16 minuten geleden, S.Hamed zei:

Mijn vraag is, staan er nog automaten op openbare plekken zoals scholen, verenigingen en treinstations.

Die staan er nog wel, scholen zullen al wel meer doen aan duurzaamheid en vanuit een kantine meer gezonde voeding aanbieden, maar de automaten staan er vast nog.

 

Ik denk dat het een leuk concept kan zijn, een van je grootste uitdagingen lijkt me de versgarantie van de producten. Het voordeel van zo'n automaat met Snickers etc. is dat die allemaal een lange houdbaarheidsdatum hebben en de locatie vaak zelf wel wat voorraad heeft om de automaat bij te vullen. Er hoeft dus niet zo vaak te worden aangeleverd en de kast zelf hoeft weinig bijzonders te kunnen om het eten goed te houden. Een automaat met uitsluitend verse producten betekent waarschijnlijk dat alle inhoud een dag of vier houdbaar/vers is, dus hij moet idealiter binnen die tijd volledig leeggekocht zijn en dan ook weer zijn bijgevuld. Als je een verspreid netwerk van automaten hebt brengt dat ook de logistieke uitdaging met zich mee om minstens 2x per week al die automaten te moeten aanvullen. De automaten zelf moeten ook een soort 'klimaatkast' zijn om de producten goed te houden en ze zullen ook wel wat schoonmaakonderhoud nodig hebben omdat er vast een keer een rotte appel tussen zit.

 

Of je het winstgevend gaat krijgen is een goede vraag, maar het lijkt me een leuk concept!

Link naar reactie
  • 0

Het voordeel van zo'n automaat met Snickers etc. is dat die allemaal een lange houdbaarheidsdatum hebben en de locatie vaak zelf wel wat voorraad heeft om de automaat bij te vullen. Er hoeft dus niet zo vaak te worden aangeleverd en de kast zelf hoeft weinig bijzonders te kunnen om het eten goed te houden. Een automaat met uitsluitend verse producten betekent waarschijnlijk dat alle inhoud een dag of vier houdbaar/vers is, dus hij moet idealiter binnen die tijd volledig leeggekocht zijn en dan ook weer zijn bijgevuld. 

 

Dat is waar. Een snackautomaat met verse producten vergt veel meer werkzaamheden, dan met houdbare producten. Je gaat je afvragen of versproducten wel in zo'n automaat horen? Misschien moet ik een wat berekeningen maken om te in schatten of het uberhaupt winstgevend kan zijn. Ik zal vast niet de eerste zijn die hierover heeft nagedacht. 

Link naar reactie
  • 0

Welkom op HL 

 

24 minuten geleden, S.Hamed zei:

Misschien moet ik een wat berekeningen maken om te in schatten of het uberhaupt winstgevend kan zijn. 

 

Het onderzoeken of en hoe het haalbaar te maken is,  dat is inderdaad het eerste en belangrijkste dat jij moet gaan doen. Uiteraard op alle financiële aspecten, maar ook de  organisatorische, technische, juridische, etc. 

 

Loop je in dat proces ergens vast, dan zijn er hier vast tips op te halen. Succes!

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0
3 minutes ago, Hans van den Bergh said:

Welkom op HL 

 

 

Het onderzoeken of en hoe het haalbaar te maken is,  dat is inderdaad het eerste en belangrijkste dat jij moet gaan doen. Uiteraard op alle financiële aspecten, maar ook de  organisatorische, technische, juridische, etc. 

 

Loop je in dat proces ergens vast, dan zijn er hier vast tips op te halen. Succes!

Bedankt voor jouw reactie en support.

Link naar reactie
  • 1
1 uur geleden, DaMedia zei:

mileuvriendelijk, duurzaam en waterflesjes ??

 

Wel eens water verpakt in iets anders?

 

1 uur terug, S.Hamed zei:

Een snackautomaat met verse producten vergt veel meer werkzaamheden, dan met houdbare producten. Je gaat je afvragen of versproducten wel in zo'n automaat horen? 

 

Misschien moet je de veronderstelde link tussen groenten en vers loslaten. Je kunt ook gedroogd fruit verkopen. Dat kan net zo zoet als snoep zijn, of net zo knapperig als chips. Ook de houdbaarheid is dan beter. Eventueel nog vacuüm verpakt kan de houdbaarheid verder verbeteren.

 

Ik vind het eigenlijk wel een sympathiek idee. Maar er zal nog wel wat onderzoek nodig zijn.

The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Link naar reactie
  • 0
13 uur geleden, prinsrachid zei:

Misschien moet je de veronderstelde link tussen groenten en vers loslaten. Je kunt ook gedroogd fruit verkopen. Dat kan net zo zoet als snoep zijn, of net zo knapperig als chips.

Dit lijkt mij inderdaad het beste. Om verse producten houdbaar te houden in een automaat zul je ze waarschijnlijk moeten verpakken in plastic. Dit verpest de hele mileuvriendelijke en duurzame kant van het idee. Daarnaast zul je verse producten sneller moeten vervangen als ze niet verkocht worden wat weer voor afval zorgt. Gedroogd fruit is een erg goed alternatief. 

Voor al uw tin containers en aluminium blikken: https://www.ucan-packaging.com

Link naar reactie
  • 0
Quote

2. Composteerbaar plastic kun je niet thuis composteren

Je composteerbare vorken of rietjes in je eigen compostbak gooien? Vergeet het maar. Er staat inderdaad ‘composteerbaar’ op het label, maar met de onzichtbare vermelding ‘industrieel composteerbaar’.

Tenzij je rietjes en ander composteerbaar plastic expliciet gelabeld zijn voor thuiscompost, zijn ze eigenlijk enkel industrieel composteerbaar. Waarom? Wel…

(bron: Zes dingen die je moet weten over composteerbaar plastic)

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

zeker een sympathiek idee, ik ben helemaal voor gezonde snacks!

 

het grootste probleem bij vers aanbod is natuurlijk dat je hoge omloopsnelheid nodig hebt en dat je de automaten zeer regelmatig moet servicen om oude producten te verwijderen (dervingcontrole?) en vers moet bijvullen.

gedroogd fruit is leuk bedacht maar bij mij op de winkelvloer was dat ook zeker geen succes, laat staan in een automaat waar geen verkoper bijstaat om te vertellen hoe lekker dat kan zijn...

 

dus de opgaaf is of je het rendabel kan maken met dagelijkse service?

misschien is het ook wel mogelijk als je lokale leveranciers kunt inzetten?

"zoek het maar uit"

Link naar reactie
  • 1

In België vind je deze automaten al in veel scholen, dus het loont wellicht de moeite om eens over de grens te kijken!

Een voorbeeld is Fruityou.be.

Als gevestigde of startende horeca ondernemer op zoek naar ondersteuning en/of advies? Bemiddeling bij aan- en verkoop, startersbegeleiding, financiering/herfinanciering, conceptontwikkeling, schuldsanering, advies, coaching, Interim management, ...etc. Stuur me gerust vrijblijvend een pb!

www.HorecaAdviesBureau.nl

Link naar reactie
  • 0

 

Hele goeie tip Sandra!

 

Nou staat S.Hamed voor een make or buy keuze. Ga eens praten met Frupeco in Lendelede over een vertegenwoordigerschap in Nederland. Of onderzoek hun werkwijze (en toeleveranciers) om die aanpak te kopiëren.

 

Puntje van kritiek: hoe kon je zo'n voorbeeld over het hoofd zien? Hoort wel bij ondernemerschap: zoeken naar andere voorbeelden, ook in andere talen. :thinking-face:

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

Automaten staan nog wel op stations en dergelijke, bijvoorbeeld de bekende met voornamelijk candybars en dergelijke. Het blijft sneller dan door een AH-to-go heen rennen, moeten scannen, pinnen etc. Ideaal voor iemand die 5 minuten op een trein moet wachten.  Ander voordeel is dat automaten 24x365 werken, en winkels meestal niet. 

 

Ik zie het grootste probleem ook in de houdbaarheid: Feitelijk heb je altijd een probleem:

- het is niet uitverkocht en je moet het weggooien

- het is wel uitverkocht dus kun je de klant niet bedienen

 

In iets als een school kan ik me voorstellen dat het mogelijk is dat dagelijks te doen (dan kun je het oudste product vooraan zetten en hopen dat het voor de houdbaarheidsdatum alsnog verkocht is), maar als je overal in de rondte automaten hebt staan lijkt me dat ondoenlijk.

 

Geen idee hoe de Belgen van Fruityou dat doen, wellicht laten ze het vullen door personeel van de school?

Ik kan me niet voorstellen dat het rendabel is om zelf 2x  per week de voorraad aan te vullen - de marges zullen ongetwijfeld hoog kunnen zijn, maar of dat opweegt tegen de bijvul- onderhoudskosten etc?

 

 

Link naar reactie
  • 0
(aangepast)
Op 7-8-2021 om 19:05, Benm zei:

Ik kan me niet voorstellen dat het rendabel is om zelf 2x  per week de voorraad aan te vullen - de marges zullen ongetwijfeld hoog kunnen zijn, maar of dat opweegt tegen de bijvul- onderhoudskosten etc?

 

Een testimonial...

 

Quote

“Elke speeltijd staat er een lange wachtrij”, zegt directeur An Snauwaert. “We dachten dat de automaat twee keer per week gevuld zou moeten worden, maar hij is echt elke avond leeg. Blij dat de leerlingen zo dol zijn op de gezonde snacks”.

 

In Engeland hebben scholen dinner ladies voor de lunch.

 

aangepast door TwaBla
e/i

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0
(aangepast)

Vraag is of je die automaten zelf zou moeten willen beheren. En of automaten in een verkoopkanaal noodzakelijk zijn. Je schrijft immers dat je importeur of groothandelaar bent.


Je zou ook assortimentdozen kunnen verdelen vanuit de bestaande onderneming. Of misschien is dat ook al beter een nieuwe onderneming. Je zult producten namelijk moeten bewerken en  moeten verpakken.
 

Mvg,

 

Wigbolt

aangepast door Wigbolt
Link naar reactie
  • 0
(aangepast)

Zal het er niet ook aan liggen waar die scholen staan? Ik meen me te herinneren dat Jamie Oliver ooit met pek en veren de arme wijken uit werd gejaagd, omdat hij het had gewaagd daar gezonde schooldiners te introduceren. Gezond is toch vaak een upperclassdingetje.

 

Een interessant artikel van een paar jaar terug over verkoopautomaten in de VS (met veel cijfers). Wat opvalt is dat voor gezond de marges het hoogst zijn.

 

aangepast door Branko Collin

Branko Collin, front-end web developer / prototyper / Drupal-developer.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    7 leden, 237 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.