• 0

schuld Duitse belastingdienst en schuldsanering

Even een vraag voor een bevriende (ex) ondernemer.

 

Situatie (korte samenvatting) is dat deze persoon een VOF gehad heeft samen met een familielid.

Door omstandigheden hebben ze bedrijf een jaar of 2 terug moeten stoppen.

Daaruit is een aantal schulden achtergebleven waaronder een grote schuld (ruim 50K) bij de duitse belastingdienst.

Is iets wat simpelweg niet betaald kan worden en welke ook niet bewust gecreëerd is.

Duitse belastingdienst weigert om op welke manier dan ook mee te werken en medewerkers daar hebben aangegeven dat ze desnoods alles wat ze hebben zullen gaan verkopen (lijkt alsof een persoonlijke kwestie is voor betreffende medewerkers die daar gesproken zijn).

 

Bevriende ondernemer is weinig te halen, woont weer in bij zijn moeder (hij heeft geen partner of kinderen), heeft een auto die geen cent waard is, bezit vrijwel niks.

Inkomen komt uit deels wat freelance werk, deels een webshop (paar honderd euro omzet) en aanvullende (leen) bijstand van gemeente.

Dat hij bedrijfje is begonnen heeft te maken met dat het hem als ex ondernemer (altijd ondernemer geweest) niet lukt om baan te vinden in dienstverband (ook deels door gezondheids situaties).

 

Andere ex VOF venoot leeft ook van wat freelance inkomsten, heeft vrouw en kinderen en woont in een koophuis.

Dat huis is echter onverkoopbaar geworden door aanpassingen van bestemmingsplan van gemeente (woonwijk midden op industrieterrein) waar je nu enkel nog mag wonen als je een bedrijf aan huis hebt. daardoor is huis (en alle andere in die wijk) door makelaars als (vrijwel) onverkoopbaar aangemerkt. kan enkel nog met bedrijfshypotheek kopen.

Partner van diegene heeft voldoende inkomen om huis te kunnen kopen maar kan het dus niet doordat die geen bedrijf heeft en daardoor geen hypotheek op huis kan krijgen (situatie is nog ingewikkelder maar dit is hoofdlijn).

 

Theoretisch zou er overwaarde in huis zitten (indien wel normaal verkocht kon worden) wat voldoende zou zijn voor belastingschuld.

 

Duitse belastingdienst heeft vordering nu overgedragen aan Nederlandse belastingdienst om het bij de 2 ex venoten te incasseren.

Iemand enig idee hoe dat nu verder gaat? Hoe gaat NL belastingdienst met een situatie als dit om?

 

Zal die huis gaan (proberen) te verkopen? wat met restschuld? als ze de schuldsanering ingaan krijgen ze dan na afloop een schone lei? valt de Duitse  btw belastingschuld ook onder zo een schuldsanering en schone lei?

 

Beide willen de schuld ook zeker wel betalen maar kunnen het simpelweg niet en de opties via 2de hypotheek of verkoop huis aan partner om zo geld vrij te krijgen lukken dus ook niet. hebben ook contact met gemeente gehad maar die weet ook (nog niet) wat ze mee aan moeten. kijken nog wel of die een hypotheek op huis kunnen verstrekken of iets dergelijks maar dat lijkt ook lastig.

 

Benieuwd of iemand hier ervaring mee heeft hoe dit soort trajecten verlopen

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 3

Hierbij enige voor u relevante  informatie:

Geldt de schone lei ook voor schulden in EU-lidstaten?

 

De Wsnp - en dus de schone lei - geldt ook voor schulden aan buitenlandse partijen binnen de Europese Unie (EU). Er zijn wel een paar uitzonderingen. Zo geldt de schone lei niet in Denemarken. De schone lei geldt ook niet voor schulden op de zogenaamde zekerheidsrechten, bijvoorbeeld een vordering bezwaard met pand- of hypotheekrecht.

 

Schulden binnen de EU: 

Hebt u schulden in een of meer landen binnen de EU? Deze worden meegenomen in de Nederlandse Wsnp. Dit komt doordat in alle EU-landen de zogenaamde ‘Europese Insolventieverordening’ geldt.

Schone lei geldt wel binnen de EU, maar niet in Denemarken: 

Hebt u een schone lei? Deze wordt erkend in Nederland en in alle andere lidstaten van de EU, behalve in Denemarken.

Buitenlandse schuldeisers informeren: 

Hebt u te maken met buitenlandse schuldeisers in de EU? En willen ze dat u de schulden betaalt, ook nadat u een schone lei hebt gekregen? U kunt ze dan het beste een brief sturen. Leg uit dat er sprake is van een schone lei-vonnis. En dat dit betekent dat ze uw schulden niet meer actief op u mogen verhalen. Schrijf de brief het liefst in de taal van het land.

 

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
  • 1
Op 15-7-2021 om 12:45, Daniel_Nijmegen zei:

Daaruit is een aantal schulden achtergebleven waaronder een grote schuld (ruim 50K) bij de duitse belastingdienst.

Is iets wat simpelweg niet betaald kan worden en welke ook niet bewust gecreëerd is.

Hoe kom je ‘per ongeluk’ aan een belastingschuld van meer dan € 50.000 en wáár is dat geld dan gebleven?

Link naar reactie
  • 0
Op 15-7-2021 om 19:56, Ward van der Put zei:

Hoe kom je ‘per ongeluk’ aan een belastingschuld van meer dan € 50.000

 

Dat is natuurlijk geen "ongelukje" Als ondernemer ben je "kassier"van de belastingdienst en breng je bij jouw klanten 21% btw in rekening die je vervolgens af mag dragen aan diezelfde belastingdienst. Als pleister op de wonde mag je de door jezelf betaalde btw in mindering brengen. Met die gedachte dien je dus de ontvangen btw te reserveren om aan het einde van het kwartaal over te maken. Maar veel ondernemers spelen met dit geld "leentjebuur"of erger "sinterklaas" :face-with-tongue:

 

Op 15-7-2021 om 12:45, Daniel_Nijmegen zei:

Even een vraag voor een bevriende (ex) ondernemer

 

Je stelt wel erg vaak vragen voor vriendjes, IMHO kan je ze beter zelf die vragen hier laten stellen, worden ze stuk zelfredzamer door.

 

En voor schulden van een ex ondernemer zijn er 2 smaken failliet of schuldsanering. Daar zijn vaste regels voor

 

Op 15-7-2021 om 12:45, Daniel_Nijmegen zei:

Benieuwd of iemand hier ervaring mee heeft hoe dit soort trajecten verlopen

 

Creatieve oplossingen zie ik zelden.

Link naar reactie
  • 0

Cosara bedankt, nuttige info. ga ik doorgeven.

Op 15-7-2021 om 19:56, Ward van der Put zei:

Hoe kom je ‘per ongeluk’ aan een belastingschuld van meer dan € 50.000 en wáár is dat geld dan gebleven?

dat is een heel lange andere discussie die ik hier probeerde te voorkomen. laten we zeggen dat het bedrijf in zeer korte tijd ingestort is door een inbraak met zeer grote schade waarbij verzekering niet wilde betalen en waardoor ineens zeer veel klantenorders niet uitgeleverd konden worden en verkoopaccounts daardoor negatief beoordeeld werden en klanten terugbetaald moesten worden en nieuwe orders uitbleven door slechte prestatiescores en geen geld meer was voor nieuwe inkoop en leveranciers andere voorraden kwamen terughalen en zo opvolgende zaken die de boel hebben doen instorten in zeer korte tijd.

Maar schuld verder ontstaan doordat bedrijf zeer snel groeide en telaat doorhad dat ze over btw drempel waren en in Duitsland aangifte hadden moeten doen. dat toen nog met terugwerkende kracht gedaan waardoor dus iets van 35K betaald moest worden (dat is dus flink opgelopen al). dat geld kon uiteraard weer terugkomen vanuit NL belastingdienst maar dat duurde door veel zaken lang en toen terugkwam kwam dat dus in een instortend bedrijf binnen. dit even heel korte samenvatting, verhaal is veel te uitgebreid voor hier met talloze extra randzaken enz.

En ja er zijn ook aantal flinke fouten gemaakt, maar geen bewuste fraude of wat dan ook. maar dat geheel is dus andere discussie waarbij je achteraf makkelijk kan zeggen dat dingen beter anders hadden gekund.

Is ook niet dat ze zichzelf vrij pleiten, maar enkel zeggen dat er niks bewust gedaan is. en willen ook graag oplossen maar lukt niet, Duitse belastingdienst weigerde ook betalingsregelingen of wat dan ook, was alles betalen of we zorgen ervoor dat alles wat je bezit wordt verkocht en zullen je oneindig blijven achtervolgen..

 

Op 15-7-2021 om 21:06, retired zei:

Je stelt wel erg vaak vragen voor vriendjes, IMHO kan je ze beter zelf die vragen hier laten stellen, worden ze stuk zelfredzamer door.

 

En voor schulden van een ex ondernemer zijn er 2 smaken failliet of schuldsanering. Daar zijn vaste regels voor

is daar wat mis mee dan om voor iemand wat te vragen en iemand proberen te helpen?

niemand wordt beter in deze situatie van failliet of schuldsanering gezien dat er weinig of niks is en wat er is dus moeilijk geld zou opleveren (anders hadden ze dat al lang gedaan)

vraag is nu dus ook hoe de NL belasting omgaat met zo een verzoek uit Duitsland en wat voor stappen die neemt en hoe die tegen zo een situatie aankijkt. bekend is dat met de NL belastingdienst meestal beter te praten valt als met Duitse.

 

en verder was de vraag dus wat indien wel schuldsanering ingegaan wordt of die schulden dan wel onder vallen maar die is dus reeds beantwoord.

 

wordt al langer op vele vlakken gewerkt aan oplossing en proberen geld te krijgen maar dat verloopt moeizaam. gemeente wil wel meewerken maar duurt lang en is ook geen makkelijk traject 

Link naar reactie
  • 1

De Duitse belastingdienst is niet te vergelijken met de Nederlandse fiscus. Vorderingen worden plichtbewust en hard ingevorderd en ze gaan daar ook wat verder als in NL. 
De Duitse Grúndlichkeit speelt hier een grote rol.
Het verhaal wat je hierboven schetst (inbraak etc) lijkt me allemaal vrij dubieus. Dat je als bedrijf "te laat door hebt dat je een BTW drempel overschiet"  lijkt me tevens een vrij goede schets van hoe het bedrijf gerund werd (IMHO) 
Feit is dat het Duitse Finanzamt een ondersteuningsvraag zal indienen bij de NL fiscus gelet op 76/308/EWG1 (nieuwe richtlijn) 2008/55/EG) dit noemen ze daar "Amtshilfe" 

Deze zullen dan de NL fiscus vragen deze schulden te incasseren.  Een "Ratenzahlung" (in termijnen betalen) kan mogelijk zijn maar moet je zeker bij dit soort bedragen meestal vast doorstrepen. 

Link naar reactie
  • 0
Op 16-7-2021 om 07:51, zzpegel zei:

Het verhaal wat je hierboven schetst (inbraak etc) lijkt me allemaal vrij dubieus. Dat je als bedrijf "te laat door hebt dat je een BTW drempel overschiet"  lijkt me tevens een vrij goede schets van hoe het bedrijf gerund werd (IMHO) 

daar heb je deels gelijk in, dat wordt ook niet ontkend. groei ging gewoon zeer snel en ondernemers hadden moeite de boel bij te benen waardoor zaken als de btw enigzins bleven liggen en dan zit je binnen korte tijd al ruim over de drempel heen. niet om goed te praten maar wel wat gebeurd is.

Inbraak betreft dat overdag sleutels gejat zijn, en in weekend met die sleutels binnengekomen zijn en daardoor de verzekeraar weigerde te betalen. 

nu allemaal makkelijk terugkijken maar dat heeft geen nut voor huidige situatie, enkel om uit te leren voor toekomst.

Op 16-7-2021 om 07:51, zzpegel zei:

Feit is dat het Duitse Finanzamt een ondersteuningsvraag zal indienen bij de NL fiscus gelet op 76/308/EWG1 (nieuwe richtlijn) 2008/55/EG) dit noemen ze daar "Amtshilfe" 

Deze zullen dan de NL fiscus vragen deze schulden te incasseren.  Een "Ratenzahlung" (in termijnen betalen) kan mogelijk zijn maar moet je zeker bij dit soort bedragen meestal vast doorstrepen. 

die brief van NL belastingdienst is nu dus binnen waarin staat dat Duitse belastingdienst de Nederlandse belastingdienst gevraagd heeft te incasseren.

indien ze niet meer eens zijn moeten ze maar naar Duitse belastingdienst reageren.

hoe procedure van NL belastingdienst dus verder loopt en wat voor stappen die nemen is onduidelijk.

Link naar reactie
  • 0
Op 16-7-2021 om 07:51, zzpegel zei:

Feit is dat het Duitse Finanzamt een ondersteuningsvraag zal indienen bij de NL fiscus gelet op 76/308/EWG1 (nieuwe richtlijn) 2008/55/EG) dit noemen ze daar "Amtshilfe" 

Nederlandse belastingdienst verwijst overigens naar artikel 25 van verordening EU 904/2010 als grond waarop ze  documenten overhandigen.

Link naar reactie
  • 1
(aangepast)
Op 16-7-2021 om 10:10, Daniel_Nijmegen zei:

Nederlandse belastingdienst verwijst overigens naar artikel 25 van verordening EU 904/2010 als grond waarop ze  documenten overhandigen.

HOOFDSTUK VI
VERZOEK TOT ADMINISTRATIEVE NOTIFICATIE
Artikel 25
Op verzoek van de verzoekende autoriteit gaat de aangezochte autoriteit, overeenkomstig de geldende voorschriften betreffende de kennisgeving van gelijksoortige akten van de lidstaat waar de aangezochte autoriteit is gevestigd, over tot kennisgeving aan de geadresseerde van alle akten en beslissingen die uitgaan van de bevoegde autoriteiten en betrekking hebben op de toepassing van de btw-wetgeving op het grondgebied van de lidstaat waar de verzoekende autoriteit gevestigd is.

 

De Nederlandse Belastingdienst fungeert hiermee als een soort doorgeefluik van en voor informatie.

aangepast door Cosara

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
  • 0

Ja klopt ze zijn een doorgeefluik. Maar voor de Duitse fiscus geen probleem om in NL beslag te leggen op rekeningen, loont etc. Dat is erg eenvoudig gemaakt. Via de NL fiscus verkrijgen ze inzicht in je inkomen en bezit en kapitaal. 

En dan is het (meestal) wachten op beslaglegging etc. 

 

Link naar reactie
  • 0
(aangepast)
Op 16-7-2021 om 13:06, zzpegel zei:

Ja klopt ze zijn een doorgeefluik. Maar voor de Duitse fiscus geen probleem om in NL beslag te leggen op rekeningen, loont etc. Dat is erg eenvoudig gemaakt. Via de NL fiscus verkrijgen ze inzicht in je inkomen en bezit en kapitaal. 

En dan is het (meestal) wachten op beslaglegging etc. 

de NL belastingdienst gaat dus niet zelf incasseren/invorderen maar geeft enkel de brief door?

 

betreft beslag leggen:

 

ex venoot 1:

- prive en zakelijke bankrekening met nihiel aan saldo enkel dus kleine bedragen aan geld van paar kleine opdrachtgevers en wat bijstand wat gestort wordt. amper voldoende om van te leven.

- klein inkomen uit freelance werkzaamheden en wat bijstand

- woont bij zijn moeder en weinige bezittingen die er zijn zijn verpand (via belastingdienst) aan zijn moeder waar hij ook schuld heeft

- auto die afgeschreven is en waarschijnlijk niet door volgende keuring zal komen

 

Ex venoot 2:

- inkomen uit freelance werkzaamheden (een 20 uur per week)

- een koophuis dat onverkoopbaar is  met in theorie overwaarde, in praktijk dus niet te verzilveren. huis ook nog op naam van een ex van deze persoon welke nog hoge schuld aan hem heeft (ook voldoende om die schuld bij belastingdienst (grotendeels) te betalen) maar is niet te incasseren doordat kale kip is.

- heeft partner en kinderen maar niet getrouwd en geen samenlevingscontract. partner heeft redelijk goede baan en zou huis dus kunnen betalen/kopen.

- verder beperkte bezittingen die verpand zijn aan moeder waarbij ze schuld hebben.

- goedkope auto (ook verpand)

 

daarmee zal beslaglegging dus redelijk snel klaar zijn.

enkel koophuis is dus punt waarvan onzeker is hoe gaat gezien dat onverkoopbaar is en de overwaarde daarmee enkel theoretisch is.

 

aangepast door Daniel_Nijmegen
Link naar reactie
  • 0
Op 16-7-2021 om 07:31, Daniel_Nijmegen zei:

is daar wat mis mee dan om voor iemand wat te vragen en iemand proberen te helpen?

 

Kan daar wel weer op reageren maar Hans van den Bergh verwoord het in een ander topic veel beter. :winking-face:

 

Quote

 

Mijn advies is toch dat bij de klant te laten om de rollen zuiver houden. (Heel formeel staan de forumregels overigens ook geen vragen t.b.v. eigen klanten toe.)

 

Het feit dat jij je nu mede een rol toebedeelt in dit verhaal kan een voorbeeld voor veel ondernemers zijn hoe zoiets een valkuil kan worden. maar dat is wat anders dan een complex probleem van een ander op je schouder te nemen... Dit is echt zo'n verhaal dat vanwege de complexiteit en urgentie om snelle, gerichte actie vraagt in plaats van namens een ander via een forum informatie te zoeken. 

 

 

Daarnaast is de teneur van jouw vraag hoe we met zo min mogelijk kleerscheuren uit de shit komen.

Link naar reactie
  • 0

Geen enkel huis in onverkoopbaar. Daarbij verkoopt de fiscus geen huis, deze wordt gewoon geveild en dat is veel makkelijker. 

 

Natuurlijk is het lastig om ook bij de vennoten geld te gaan vorderen wat er blijkbaar niet is. Uit je verhaal hierboven begrijp ik dat je dat zelf deels al hebt opgevangen cq hebt voorbereid :-) 

 

De belangrijkste vraag is denk ik om wat voor een belastingschuld het hier gaat ? Gaat het om pure naheffingen of is er ook meer aan de hand (Steuerstrafverfahren?) 

Als dat laatste van toepassing is dan zou je toch wel met wat hardere acties van het Finanzamt kunnen rekenen daar ze dan veel meer strafrechtelijke invorderings-mogelijkheden hebben. 

 

 

Link naar reactie
  • 0
Op 16-7-2021 om 15:28, retired zei:

Kan daar wel weer op reageren maar Hans van den Bergh verwoord het in een ander topic veel beter. :winking-face:

 

dit is geen klant van me en ik lever niet dit soort diensten dus is niet tegen forum regels.

 

Op 16-7-2021 om 15:28, retired zei:

Daarnaast is de teneur van jouw vraag hoe we met zo min mogelijk kleerscheuren uit de shit komen.

dat is niet de teneur, maar als dat het wel was ook niet eens een gek iets volgens mij. vraag is wat hier gaat gebeuren en wie welke actie zal nemen en of dingen wel of niet onder schuldsanering zouden vallen (als duitse btw er niet onder gevallen zou hebben zou b.v. al helemaal nutteloze stap zijn om schuldsanering aan te vragen).

 

Op 16-7-2021 om 15:55, zzpegel zei:

Geen enkel huis in onverkoopbaar. Daarbij verkoopt de fiscus geen huis, deze wordt gewoon geveild en dat is veel makkelijker. 

 

uiteraard is niks onverkoopbaar, maar dan levert het dus waarschijnlijk veel minder op als hypotheek waarde en is laten veilen door belastingdienst of hoe dat dan ook gaat niet nuttig voor duitse belastingdienst, wordt de schuld enkel groter en nog minder kans dat ze hun geld krijgen.

Op 16-7-2021 om 15:55, zzpegel zei:

Natuurlijk is het lastig om ook bij de vennoten geld te gaan vorderen wat er blijkbaar niet is. Uit je verhaal hierboven begrijp ik dat je dat zelf deels al hebt opgevangen cq hebt voorbereid :-) 

 

je doelt waarschijnlijk op verpanding. dat is meer iets symbolisch voor hun dan dat het is om grote waarde veilig te stellen, is niet dat ze nu veel luxe spullen hebben, meer om hoogst noodzakelijke niet kwijt te raken. en is gewoon legale constructie die prima kan werken (eigen ervaring mee van jaren terug)

Op 16-7-2021 om 15:55, zzpegel zei:

De belangrijkste vraag is denk ik om wat voor een belastingschuld het hier gaat ? Gaat het om pure naheffingen of is er ook meer aan de hand (Steuerstrafverfahren?) 

Als dat laatste van toepassing is dan zou je toch wel met wat hardere acties van het Finanzamt kunnen rekenen daar ze dan veel meer strafrechtelijke invorderings-mogelijkheden hebben. 

zover ik weet is het puur btw (umsatzsteuer) en boetes (saumniszuschlag) daaroverheen

Link naar reactie
  • 1

Ook bij een verpandings constructie is het niet gezegd dat een deurwaarder deze per definitie dient te respecteren. In de praktijk leggen deze vaak gewoon beslag om daarna in een gerechtelijke procedure deze "verpanding" op juistheid te laten toetsen. U bent niet de eerste schuldenaar die probeert vermogen op deze wijze zeker te stellen :-) 

 

Maar goed. Feit is dat het Duitse Finanzamt niet zelf actief zal worden in NL maar door middel van deze Amtshilfe de NL fiscus gaat vragen te ondersteunen. Deze zijn verplicht deze Duitse vordering te behandelen als een "eigen vordering" en dus te gaan incasseren. 

Waar dat op uit kan lopen blijft een beetje koffiedik kijken. 

Zeker daar u de indruk wekt reeds vermogen te hebben zekergesteld vermoed ik dat de fiscus dat gaat "pakken"  waar ze nog iets van kunnen pakken en dat is denk ik je huis/OG..

Maar er zijn meer factoren die hier een rol kunnen gaan spelen. 

Het zou kunnen dat er parallel ook een Steuerstrafverfahren is gestart. Dan ben je natuurlijk verder van huis. (in dit geval letterlijk en figuurlijk )

 

 

Link naar reactie
  • 0
Op 17-7-2021 om 06:58, zzpegel zei:

Ook bij een verpandings constructie is het niet gezegd dat een deurwaarder deze per definitie dient te respecteren. In de praktijk leggen deze vaak gewoon beslag om daarna in een gerechtelijke procedure deze "verpanding" op juistheid te laten toetsen. U bent niet de eerste schuldenaar die probeert vermogen op deze wijze zeker te stellen :-) 

nogmaals: het gaat niet om mij.

Maar heb die verpandings constructie jaren terug ook zeer succesvol toegepast en daarmee veel ellende voor mezelf kunnen voorkomen en zo toch tot betalingsregelingen kunnen komen die eerder steeds geweigerd werden.

Bij deze personen zou de belastingdienst wel rechtszaak kunnen starten over die verpanding naar rechtszaak zal meer kosten als de verpande goederen waard zijn. gaat gewoon om hun (oude) inboedel. Niet om kapitale goederen die zo geprobeerd worden veilig te stellen.

Op 17-7-2021 om 06:58, zzpegel zei:

Maar goed. Feit is dat het Duitse Finanzamt niet zelf actief zal worden in NL maar door middel van deze Amtshilfe de NL fiscus gaat vragen te ondersteunen. Deze zijn verplicht deze Duitse vordering te behandelen als een "eigen vordering" en dus te gaan incasseren. 

Waar dat op uit kan lopen blijft een beetje koffiedik kijken. 

oke, toch de NL belastingdienst die gaat incasseren en eventueel beslag gaat leggen en niet de Duitse. dat maakt alweer stukje duidelijker en makkelijker voor hun.

 

Op 17-7-2021 om 06:58, zzpegel zei:

Zeker daar u de indruk wekt reeds vermogen te hebben zekergesteld vermoed ik dat de fiscus dat gaat "pakken"  waar ze nog iets van kunnen pakken en dat is denk ik je huis/OG..

 

 

daar zit dus nu net het probleem.

Huis is van de broer van degene waarvoor ik dit vraag (dus de mede venoot van dat voormalige bedrijf.

dat huis staat op naam van die broer en van zijn ex.

Zijn huidige partner (niet getrouwd en geen samenlevingscontract) staat niet op koopakte.

de ex van die broer  is nog vele tienduizenden euro's schuldig aan die broer (genoeg om bijna hele vordering te betalen).

aantal problemen dus met dat huis:

- huis staat op naam van 1 venoot en zijn ex. die ex heeft niks te maken met die voormalige VOF

- lukt niet om ex  van koopcontract/eigendom van huis af te krijgen

- lukt niet om een makelaar te vinden die huis wil gaan verkopen

- bestemmingsplan is werken, mag dus niemand gaan wonen die geen bedrijf heeft

- kan geen persoonlijke hypotheek voor huis gekregen worden, enkel zakelijke hypotheek met flinke eigen inbreng.

- er is overwaarde doordat verplicht (door de gemeente) een flink stuk extra gond is bijgekocht tegen een fraktie van de waarde.

- kan geen 2de hypotheek verkregen worden op overwaarde door bovenstaande

 

 

Bij veilig van huis zou dus een ondernemer moeten komen die dat huis wil kopen voor vestigen van zijn bedrijf en bedrijfshypotheek kan krijgen of contant kan betalen.

Maar dan zal huis naar wat ik inschat dus zo weinig opleveren dat niet eens voldoende is om de hypotheekschuld van af te lossen en dat daar dus nog een extra restschuld van overblijft. daar schiet Duitse belastingdienst ook niks mee op lijkt me.

Is verder geen vermogen veilig gesteld, als je aan waarde van verpande goederen denkt  schat ik in dat dat alles bij elkaar misschien een 1500 euro zou opleveren op een veilig (misschien nog wel veel minder, gaat om wat normale huisraad en 2 oude autos).

 

Venoten proberen op tal van manieren een oplossing te vinden hiervoor en geld bij elkaar te krijgen om gewoon te betalen maar dat is dus extreem moeilijk.

willen dus gewoon betalen maar kan simpelweg niet en door Duitse belastingdienst wordt elke medewerking aan betalingsregeling geweigerd, is of alles in 1 keer betalen of vervolgstappen en beslag (wat dus weinig zal opleveren).

wordt door hun ook gesproken met gemeente voor BBZ (niet voldoende voor hele bedrag) en of gemeente eventueel een hypotheek op huis kan vestigen zodat overwaarde vrij komt.

Schuld bij ex van die broer incasseren gaat niet lukken, die weet zich zeer handig als kale kip te houden.

 

Beide ex venoten willen dus graag betalen en oplossen maar zijn weinig mensen die zo een bedrag uiit hoge hoed kunnen toveren en als dan verder elke oplossing geweigerd wordt dan blijft niet veel over.

 

Dan zullen ze alsnog in de schuldsanering moeten gaan en beide dus hun weinige inkomsten die ze hebben uit freelance werkzaamheden hebben moeten opgeven en de bijstand in moeten en weer verder zoeken naar vaste banen (wat ze dus al 1 1/2  a 2 jaar niet lukt.)

Link naar reactie
  • 0
Op 17-7-2021 om 10:57, Daniel_Nijmegen zei:

Beide ex venoten willen dus graag betalen en oplossen maar zijn weinig mensen die zo een bedrag uiit hoge hoed kunnen toveren en als dan verder elke oplossing geweigerd wordt dan blijft niet veel over.

Zo langzamerhand bekruipt mij het gevoel dat beide ex-firmanten het graag willen oplossen en desnoods daarvoor willen betalen … maar er niet in loondienst voor willen werken. Dat laatste wordt een probleem als ze van de Wsnp gebruik willen maken en na drie jaar of langer met een schone lei verder willen leven.

 

bijkomende vraag is,  of er nog meer schuldeisers zijn, naast de Duitse Belastingdienst en de diverse familieleden. Ik kan mij niet voorstellen dat er geen vorderingen zijn van de Nederlandse Belastingdienst of van allerhande toeleveranciers.

 

Zoals het er nu naar uitziet stevenen beide ex-firmanten af op een persoonlijk faillissement. 
Als dan krijgen zij te maken met een Curator … vergeet de schuldsanering dan voorlopig maar.
 

Op 17-7-2021 om 10:57, Daniel_Nijmegen zei:

Dan zullen ze alsnog in de schuldsanering moeten gaan en beide dus hun weinige inkomsten die ze hebben uit freelance werkzaamheden hebben moeten opgeven en de bijstand in moeten en weer verder zoeken naar vaste banen (wat ze dus al 1 1/2  a 2 jaar niet lukt.)

De schuldsanering middels de Wsnp staat geen freelance werkzaamheden (als ondernemer) toe.  De beide ex-vennoten zullen verplicht ergens in loondienst moeten gaan, waarbij er beslaglegging op de looninkomsten zal plaatsvinden. Geluk bij een ongeluk … een vaste baan is niet verplicht … tijdelijk mag ook, zolang het ergens maar in loondienst is.

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
  • 0
Op 17-7-2021 om 10:57, Daniel_Nijmegen zei:

lukt niet om ex  van koopcontract/eigendom van huis af te krijgen

eerder van de hypotheek verplichting af te krijgen. De bank is niet gek natuurlijk.

 

Op 17-7-2021 om 10:57, Daniel_Nijmegen zei:

lukt niet om een makelaar te vinden die huis wil gaan verkopen

Vreemd, voor het ergste krot staan de makelaars in de rij.

 

Op 17-7-2021 om 10:57, Daniel_Nijmegen zei:

bestemmingsplan is werken, mag dus niemand gaan wonen die geen bedrijf heeft

Iets mis met de woning zelf, (gedateerd, bouwkundige gebreken?) In deze contreien gaan dit soort panden als warme broodjes, er is nog steeds een schreeuwend tekort aan dit soort panden.

 

Op 17-7-2021 om 10:57, Daniel_Nijmegen zei:

er is overwaarde doordat verplicht (door de gemeente) een flink stuk extra gond is bijgekocht tegen een fraktie van de waarde.

Overwaarde alleen is niet genoeg, voldoende knaken als vast inkomen om af te lossen speelt ook mee.

 

Op 17-7-2021 om 10:57, Daniel_Nijmegen zei:

kan geen 2de hypotheek verkregen worden op overwaarde door bovenstaande

ook hier moet voldoen inkomen voor zijn, met de geschetste inkomens zal dat inderdaad niet lukken.

 

 

Link naar reactie
  • 0
Op 17-7-2021 om 13:57, retired zei:

 

Op 17-7-2021 om 10:57, Daniel_Nijmegen zei:

er is overwaarde doordat verplicht (door de gemeente) een flink stuk extra gond is bijgekocht tegen een fraktie van de waarde.

Overwaarde alleen is niet genoeg, voldoende knaken als vast inkomen om af te lossen speelt ook mee.

En als er inderdaad overwaarde is, dan is die waarde ook te verzilveren met een (gedwongen) verkoop.

 

You can't have it both ways.

Link naar reactie
  • 0

Heet probleem zit erin dat je ook met de Duitse fiscus kunt onderhandelen zolang het "Steuerbescheid"  net binnen is gekomen en je nog niet verzuimd hebt te betalen. Je kunt ze niet vergelijken met de NL fiscus, minder mild en gewoon erg standvastig. 

Dus die mogelijkheid is er niet meer. 

Verder moet je erg oppassen met het verpanden van zaken en goederen. Het kan zo maar zijn dat ze dit inschatten als een bepaalde modus operandi en daarmee de stelling innemen dat deze ondernemers proberen alles veilig te stellen. Als dat eenmaal het geval is dan heb je al snel een Steuerstrafverfahren aan je broek met erg vervelende dwangmiddelen (Erzwingungshaft etc. ) 

Beter is met open vizier te strijden. Als een vennoot nog open vorderingen heeft aan ex partner dan de mogelijkheid bezien of de fiscus deze wil overnemen (Forderung abtreten) 

Zij zullen sowieso sooner or later beslag laten leggen op OG. Dat is meestal een kwestie van tijd en uit ervaring kan ik zeggen dat het ze echt niet boeit hoe het eigendom verdeeld wordt. 

Bekijk de mogelijkheid om inderdaad zoals mijn voorganger aangeeft ergens in loondienst te gaan werken en laat het over je heen komen. 

Er zijn wel wat truukjes voor maar of je daardoor rustiger kan leven is een tweede. 

Face it zou ik zeggen.... En leer ervan....

Overigens. Wat is de status van de firma nu in Duitsland ? Is deze inmiddels opgeheven ? Heb daar niet echt een beeld van. 

 

Link naar reactie
  • 0
(aangepast)
Op 17-7-2021 om 16:29, zzpegel zei:

Wat is de status van de firma nu in Duitsland ?

 

Firma in Duitsland?!

 

Lees in het verhaal niets over een bedrijf daar.

Maar eerder dat het om een Nederlandse VoF ging, die BTW aan Duitsland had moeten afdragen over afstandsverkopen aan Duitsers, omdat er via diverse Internet platformen (TS noemt "verkoopaccounts") voor meer dan het voormalige drempelbedrag (100k) aan consumenten in Duitsland is verkocht.

 

Daarvoor in de plaats heeft het de BTW over die verkopen in eerste instantie aan Nederland afgedragen.

Begrijp dat de teveel aan Nederland betaalde BTW vervolgens weer is teruggevraagd, maar naar andere dingen is gegaan dan naar de Duitsers.

Niet zo'n heel handige keuze.

aangepast door Maxn
typo
Link naar reactie
  • 0
Op 17-7-2021 om 16:59, Maxn zei:

Begrijp dat de teveel aan Nederland betaalde BTW vervolgens weer is teruggevraagd, maar naar andere dingen is gegaan dan naar de Duitsers.

Niet zo'n heel handige keuze.

De randzaken zijn eigenlijk niet zo relevant meer. Wij mogen best wel aannemen dat de schuldenlast als een ondergrondse veenbrand zal voortwoekeren.


Wat ex-firmanten kunnen doen is:

  1. Alles wat los en vast zit verkopen … ook datgene wat verpand  is aan familie. De verpanding opheffen dus en eventueel extra van familie ‘bijlenen’. In barre tijden wordt ervaren in hoeverre de ex-firmanten kunnen rekenen op de eigen familie en of zij voldoende vertrouwen hebben in hun kunst van het ondernemen.
  2. Als het ontoereikend is om alle schulden af te betalen, dan kunnen de ex-firmanten hun eigen faillissement aanvragen en de schuldsanering ingaan. Met een beetje geluk duurt optie twee slechts 3+3 =6 jaar. Gezien het openstaande bedrag is dat over 6 jaar wel een heel magere ‘opbrengst’.

Advies: ga voor optie 1.

 

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
  • 0

er is hier zoals wel vaker op het forum bij bepaalde mensen een enorme drang om te kunnen oordelen en veroordelen, ook al is nog geen 40% van alle info bekend (die ook helemaal niet van belang is voor de oorspronkelijke vraag en ook niet via een forum te geven en uit te leggen valt) en wordt veel moeite in gestoken om allerlei info erbij te proberen te trekken om nog harder te kunnen oordelen zonder dat dat van belang is om oorspronkelijke vraag te kunnen beantwoorden.

 

Zal nog paar zaken beantwoorden en dan hou ik het verder voor gezien, deel van de vraag is reeds beantwoord voor betreffende persoon en ander deel valt niet exact te beantwoorden.

 

zal eigen vraag die ik had vanwege groei van mijn bedrijf en starten met importeren dan ook verder maar niet plaatsen om verdere discussie te voorkomen (aangezien volgens bepaalde mensen deze vraag echt wel over mezelf zou moeten gaan) en zal ook geen vragen voor andere meer stellen of deze naar dit forum sturen.

 

Op 17-7-2021 om 12:09, Cosara zei:

Zo langzamerhand bekruipt mij het gevoel dat beide ex-firmanten het graag willen oplossen en desnoods daarvoor willen betalen … maar er niet in loondienst voor willen werken. Dat laatste wordt een probleem als ze van de Wsnp gebruik willen maken en na drie jaar of langer met een schone lei verder willen leven.

dat is dus zoals uit eerdere berichten van mij al bleek een misvatting, willen zeker wel in loondienst werken, maar moet je wel ergens aangenomen worden en dat zijn ze tot op heden niet ondanks tientallen/honderden sollicitaties (gek genoeg zitten meeste bedrijven niet te wachten op mensen die nooit anders gedaan hebben als ondernemen en een ondernemersmentaliteit hebben. Freelancen is begonnen uit nood om in elkgeval inkomen te krijgen en uit uitkering te komen. en voor 1 van de 2 was min of meer ook verplichting om een bedrijf te starten aangezien gemeente bestemmingsplan veranderde en er enkel nog op dat adres gewoond mocht worden als je een bedrijf hebt.

 

Op 17-7-2021 om 12:09, Cosara zei:

bijkomende vraag is,  of er nog meer schuldeisers zijn, naast de Duitse Belastingdienst en de diverse familieleden. Ik kan mij niet voorstellen dat er geen vorderingen zijn van de Nederlandse Belastingdienst of van allerhande toeleveranciers.

zijn zeer beperkt nog wat schulden zover ik weet.

Meeste schuldeisers van toeleveranciers hebben goederen terug gehaald (aan het eind op verzoek van beide ondernemers zelf) en/of zaken afgeschreven omdat het verder altijd goede klanten waren en ze er zelf ook niet veel aan konden doen betreft ontstane situatie.

Op 17-7-2021 om 12:09, Cosara zei:

De schuldsanering middels de Wsnp staat geen freelance werkzaamheden (als ondernemer) toe.  De beide ex-vennoten zullen verplicht ergens in loondienst moeten gaan, waarbij er beslaglegging op de looninkomsten zal plaatsvinden. Geluk bij een ongeluk … een vaste baan is niet verplicht … tijdelijk mag ook, zolang het ergens maar in loondienst is.

dat wordt dus freelance werkzaamheden opzeggen en in de bijstand. als het zo makkelijk was on in loondienst te gaan hadden ze dat al gedaan. maar daarbij spelen meerdere zaken mee die hier op forum niet nodig zijn om allemaal te vertellen.

Op 17-7-2021 om 13:57, retired zei:

eerder van de hypotheek verplichting af te krijgen. De bank is niet gek natuurlijk.

 

Op 17-7-2021 om 13:57, retired zei:

Vreemd, voor het ergste krot staan de makelaars in de rij.

 

Op 17-7-2021 om 13:57, retired zei:

Iets mis met de woning zelf, (gedateerd, bouwkundige gebreken?) In deze contreien gaan dit soort panden als warme broodjes, er is nog steeds een schreeuwend tekort aan dit soort panden.

 

Op 17-7-2021 om 13:57, retired zei:

Overwaarde alleen is niet genoeg, voldoende knaken als vast inkomen om af te lossen speelt ook mee.

 

Op 17-7-2021 om 13:57, retired zei:

ook hier moet voldoen inkomen voor zijn, met de geschetste inkomens zal dat inderdaad niet lukken.

 

ex partner (al vele jaren volledig uit beeld en geen enkel contact meer) staat  nog als mede eigenaar van woning en ook voor hypotheek verplichting.  hypotheek wordt echter op geen enkele manier meer mede gedragen/betaald door die ex partner. die heeft daarvoor zelfs een schuld van vele tienduizenden euro's (voldoende voor schuld  belastingdienst) dus bij de gene die nog in huis woont en betaald. (de hypotheek werd ooit door ex partner betaald, die stopte met betalen, bank melde dit niet bij degene die nu betaald, paste vervolgens hypotheek zonder  huidige betaler in kennis te stellen aan naar ongunstige hypotheek vorm, liet een flinke spaarpot die er in hypotheek was verdwijnen en zegt daarvan dat ze niet meer kunnen terugvinden wat mee gebeurd is, vrij ernstige verzaking van zorgplicht maar ook allemaal ellende die speelt (overigens geen achterstallige  hypotheekschuld meer, die is door de die persoon zelf afgelost en opgelost (vandaar die schuld van ex partner aan hem) (dit is van voor problemen door einde bedrijf)

 

verder is er iemand die het huis wel wil kopen en ook voldoende inkomen heeft om het huis te betalen namelijk de huidige partner van eigenaar van woning. maar die kan en mag het huis niet kopen omdat ze geen bedrijf heeft en niet voldoende kapitaal om de eigen inbreng bij zakelijke hypotheek op tafel te leggen (hoewel dat laatste dus een 2de punt is waar niet eens aan toegekomen wordt doordat ze er gewoon geen eigenaar mag zijn doordat ze geen bedrijf heeft.

 

hoe exact zit weet ik ook  niet maar wat ik zo begreep zijn de huizen in die hele wijk door makelaars als onverkoopbaar bestempeld door bestemmingswijziging van gemeente (wat te maken heeft o.a. met specifiek nabijgelegen bedrijf zover ik begrijp). woning is voor zover ik weet in goede staat (ben daar maar 1 keer zelf geweest)

Op 17-7-2021 om 15:11, Ward van der Put zei:

En als er inderdaad overwaarde is, dan is die waarde ook te verzilveren met een (gedwongen) verkoop.

overwaarde zit erin dat er gedwongen een stuk grond is bijgekocht welke op papier een waarde van b.v. (weet exacte cijfers niet)70.000 euro heeft en er maar 10.000 euro voor die grond betaald is (de andere eigenaar heeft het zo goedkoop verkocht omdat door gemeente gedwongen die 2 stukken grond samengevoegd moesten worden omdat los later niet verkocht zou mogen worden en met dat losse stuk grond ze dus helemaal niks meer konden/mochten (zover heb ik het begrepen) dan is er in theorie dus flinke overwaarde, maar als je huis niet kan verkopen dan heb je niks aan die theorie.

 

Op 17-7-2021 om 16:59, Maxn zei:

Begrijp dat de teveel aan Nederland betaalde BTW vervolgens weer is teruggevraagd, maar naar andere dingen is gegaan dan naar de Duitsers.

Niet zo'n heel handige keuze.

dat was op dat moment zover ik kan inschatten niet een kwestie van keuzes

 

Op 17-7-2021 om 18:41, Cosara zei:

Alles wat los en vast zit verkopen … ook datgene wat verpand  is aan familie. De verpanding opheffen dus en eventueel extra van familie ‘bijlenen’. In barre tijden wordt ervaren in hoeverre de ex-firmanten kunnen rekenen op de eigen familie en of zij voldoende vertrouwen hebben in hun kunst van het ondernemen.

dan verkoop je de bank waarop je zit, je eettafel en stoelen, de kasten waarin je spullen staan en de potten, pannen en servies en speelgoed kan je kinderen en de oude auto waarin je rijd.

en dan? zit je in een kaal huis op de grond, kan je al helemaal nergens meer naartoe om geld te verdienen. dat is namelijk wat er verpand is

Op 17-7-2021 om 18:41, Cosara zei:

Als het ontoereikend is om alle schulden af te betalen, dan kunnen de ex-firmanten hun eigen faillissement aanvragen en de schuldsanering ingaan. Met een beetje geluk duurt optie twee slechts 3+3 =6 jaar. Gezien het openstaande bedrag is dat over 6 jaar wel een heel magere ‘opbrengst’.

schuldsanering zou ook kunnen zonder eerst faillissement aan te vragen volgens mij.

maar inderdaad, dan zou de Duitse belastingdienst inderdaad na die periode waarschijnlijk geen enkel rotcent krijgen. liever betalen de beide ex firmaneten de schuld gewoon helemaal terug en doen er alles aan om dat voor elkaar te krijgen maar valt op geen enkele manier over oplossing te praten. 

Op 17-7-2021 om 21:08, Ward van der Put zei:

In augustus vorig jaar was de inzet nog bijstandsuitkering met woontoeslag behouden. Er werd met geen woord gerept over belastingschulden van tienduizenden euro's — en ook niet over werk aannemen om zo'n schuld weg te werken.

 

Hoe lang speelt dit probleem eigenlijk al?

klopt, ondertussen is de persoon waarover dat ging verhuist naar veel goedkopere woning waar hij iets van 600 euro per maand minder huurkosten heeft

dit loopt volgens mij nu een 1 1/2 tot 2 jaar

 

en hier hou ik het verder dan bij. wat mij betreft hoeven er ook geen reacties meer te volgen op mijn antwoorden, de waren puur informatief en niet om verdere "hulp" te krijgen.

Link naar reactie
  • 0
Op 17-7-2021 om 10:57, Daniel_Nijmegen zei:

nogmaals: het gaat niet om mij.

Maar heb die verpandings constructie jaren terug ook zeer succesvol toegepast en daarmee veel ellende voor mezelf kunnen voorkomen en zo toch tot betalingsregelingen kunnen komen die eerder steeds geweigerd werden.

Bij deze personen zou de belastingdienst wel rechtszaak kunnen starten over die verpanding naar rechtszaak zal meer kosten als de verpande goederen waard zijn. gaat gewoon om hun (oude) inboedel. Niet om kapitale goederen die zo geprobeerd worden veilig te stellen.

oke, toch de NL belastingdienst die gaat incasseren en eventueel beslag gaat leggen en niet de Duitse. dat maakt alweer stukje duidelijker en makkelijker voor hun.

 

 

 

daar zit dus nu net het probleem.

Huis is van de broer van degene waarvoor ik dit vraag (dus de mede venoot van dat voormalige bedrijf.

dat huis staat op naam van die broer en van zijn ex.

Zijn huidige partner (niet getrouwd en geen samenlevingscontract) staat niet op koopakte.

de ex van die broer  is nog vele tienduizenden euro's schuldig aan die broer (genoeg om bijna hele vordering te betalen).

aantal problemen dus met dat huis:

- huis staat op naam van 1 venoot en zijn ex. die ex heeft niks te maken met die voormalige VOF

- lukt niet om ex  van koopcontract/eigendom van huis af te krijgen

- lukt niet om een makelaar te vinden die huis wil gaan verkopen

- bestemmingsplan is werken, mag dus niemand gaan wonen die geen bedrijf heeft

- kan geen persoonlijke hypotheek voor huis gekregen worden, enkel zakelijke hypotheek met flinke eigen inbreng.

- er is overwaarde doordat verplicht (door de gemeente) een flink stuk extra gond is bijgekocht tegen een fraktie van de waarde.

- kan geen 2de hypotheek verkregen worden op overwaarde door bovenstaande

 

 

Bij veilig van huis zou dus een ondernemer moeten komen die dat huis wil kopen voor vestigen van zijn bedrijf en bedrijfshypotheek kan krijgen of contant kan betalen.

Maar dan zal huis naar wat ik inschat dus zo weinig opleveren dat niet eens voldoende is om de hypotheekschuld van af te lossen en dat daar dus nog een extra restschuld van overblijft. daar schiet Duitse belastingdienst ook niks mee op lijkt me.

Is verder geen vermogen veilig gesteld, als je aan waarde van verpande goederen denkt  schat ik in dat dat alles bij elkaar misschien een 1500 euro zou opleveren op een veilig (misschien nog wel veel minder, gaat om wat normale huisraad en 2 oude autos).

 

Venoten proberen op tal van manieren een oplossing te vinden hiervoor en geld bij elkaar te krijgen om gewoon te betalen maar dat is dus extreem moeilijk.

willen dus gewoon betalen maar kan simpelweg niet en door Duitse belastingdienst wordt elke medewerking aan betalingsregeling geweigerd, is of alles in 1 keer betalen of vervolgstappen en beslag (wat dus weinig zal opleveren).

wordt door hun ook gesproken met gemeente voor BBZ (niet voldoende voor hele bedrag) en of gemeente eventueel een hypotheek op huis kan vestigen zodat overwaarde vrij komt.

Schuld bij ex van die broer incasseren gaat niet lukken, die weet zich zeer handig als kale kip te houden.

 

Beide ex venoten willen dus graag betalen en oplossen maar zijn weinig mensen die zo een bedrag uiit hoge hoed kunnen toveren en als dan verder elke oplossing geweigerd wordt dan blijft niet veel over.

 

Dan zullen ze alsnog in de schuldsanering moeten gaan en beide dus hun weinige inkomsten die ze hebben uit freelance werkzaamheden hebben moeten opgeven en de bijstand in moeten en weer verder zoeken naar vaste banen (wat ze dus al 1 1/2  a 2 jaar niet lukt.)

Iets met billen en blaren. Dat wijzen naar “de belastingdienst die niet wil meewerken” irriteert.

Link naar reactie
  • 2
Op 18-7-2021 om 10:36, Daniel_Nijmegen zei:

schuldsanering zou ook kunnen zonder eerst faillissement aan te vragen volgens mij.

maar inderdaad, dan zou de Duitse belastingdienst inderdaad na die periode waarschijnlijk geen enkel rotcent krijgen.

Op 1 januari 2021 is de WHOA  - Wet Homologatie Onderhands Akkoord - in werking getreden.

De WHOA geeft ondernemingen de mogelijkheid om, door middel van een onderhands akkoord met haar schuldeisers, een faillissement te voorkomen.

Tot 1 januari 2021 was daarvoor de instemming van alle betrokken partijen vereist. Eén enkele crediteur kon zo een schuldsaneringsakkoord blokkeren.

De WHOA kent een procedure waarmee - buiten een faillissement om - een akkoord kan worden opgelegd aan crediteuren die hieraan niet mee willen werken.

Echter, omdat een dergelijk dwangakkoord een nogal ingrijpende maatregel is,  bepaalt de WHOA of dit akkoord redelijk is, wil het aan de verzettende schuldeiser opgelegd kan worden.

Met de Belastingdienst(en) als voornaamste schuldeiser(s) - althans, voor zover hier bekend - geeft ik u weinig kans.

 

Op 18-7-2021 om 10:36, Daniel_Nijmegen zei:

en hier hou ik het verder dan bij. wat mij betreft hoeven er ook geen reacties meer te volgen op mijn antwoorden, de waren puur informatief en niet om verdere "hulp" te krijgen.

Het voorgaande is dan ook uitsluitend voor andere geïnteresseerden en hulpbehoevenden.

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    6 leden, 236 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.