• 0

Per abuis eigen administratie vernietigd ipv die van overleden ouder

Hallo allemaal al enkele jaren heb ik problemen met mijn eigen bedrijf op administratief niveau. Ik wil dit eens en voor altijd oplosse en   zal misschien boetes moeten betalen. Wil graag advies. In eerste instantie had ik een probleem waarvan ik dacht dat ik het op kon laten lossen door zodra ik in loondienst kan om het te kunnen bekostigen een boekhouder in te huren en dan suppletie indienen.  Door omstandigheden is dat allemaal ontploft.

 

Ingekorte versie staat onderaan de post. (Bij TLDR) Volledige verhaal hier.
Achtergrond: Ben tijdens studie aan de UvA (zorg/medisch) uit hobby en om bij te verdienen een aantal IT-diensten gaan leveren. Dit liep tijdelijk uit de klauw door één klant die bijzonder veel geld betaalde voor mijn verdiensten, waardoor op een gegeven moment werd verzocht om aangifte als ondernemer te doen i.v.m. €20K omzet. Dit speelt zich af rond 2016 en de eerste aangifte ging prima! In 2017 begin ik langzaamaan kuren te vertonen op medisch vlak. Extreem vermoeid, wat uitval, dat soort gedoe. Het bedrijf komt op een laag pitje te staan en de winst keldert. Ik word enkel zieker, maar voldoe nog aan urencriterium. De administratie OB is op orde en hou ik op orde, maar bij de administratie voor IB begint zich een ramp te voltrekken omdat ik het niet goed meer snap en de regie kwijt ben. Intussen verdien ik zo weinig dat ik geen boekhouder kan bekostigen. Ik maak wel de uren om alles draaiende te houden, maar hou er bijna niets aan over. Ik besluit dat ik er het beste van maak naar eer en geweten, de aangifte zo goed mogelijk invul en zorg dat onder de streep de hoogte van de winst altijd matcht met de groei van saldo + alle priveonttrekingen en het probleem door een boekhouder zal laten oplossen zodra ik in loondienst ga na afstuderen.

 

In 2018/2019 komt alles tot een climax. Ik beland in het ziekenhuis en krijg te horen dat ik heel ernstig ziek ben. Er volgen ingrepen, operaties, kind aan huis bij meerdere afdelingen, paar keer opgenomen, mijn huisarts spreek ik inmiddels aan met de voornaam. En zo voorts. Studie in Amsterdam kan ik even niet voortzetten. Hier begint de stress zich ook op te bouwen want ik moet nog wel dagelijks met het bedrijf bezig zijn. Ik kan daar niet onderuit door lopende zaken, het urencriterium, kan het bedrijf niet stilzetten want dan heb ik al helemaal geen inkomsten meer en heb ivm ZZP'er zijn ook helemaal nergens recht op vanuit UWV, gemeente of wat dan ook. Ik leen heel veel geld van mijn vriendin. Als student in de 20 niet gedacht aan (tijdelijke) arbeidsongeschiktheid verzekeringen, je waant je onsterfelijk. Mijn administratie is een ramp, maar ik blijf het volhouden en mijn best doen om alles zo goed als mogelijk in te vullen. Nog met het idee dat ik ga afstuderen, dan in loondienst en dan kan ik alles rechtzetten met de belastingdienst en onder mijn bedrijf uit. Ik voel me eigenlijk gevangen in mijn ondernemerschap, there's no way out. Het werk zelf vind ik wel heel leuk, maar ik kan het niet meer opbrengen om ermee door te gaan en zwoeg mezelf er nu doorheen terwijl ik verdrink in de stress. Naar de buitenwereld presenteer ik me als zo normaal mogelijk, wil niemand opzadelen met mijn gedonder behalve een paar lotgenoten met dezelfde ziekte waarvan eentje mij hiernaartoe heeft doorverwezen.

 

Maar en nu komt de in mijn geest grootste catastrofe waardoor ik geen oog meer dicht doe en wat ook mijn ziekteherstel in de weg staat vanwege extreme stressniveaus. In 2020 overlijden mijn ouders en broer. Dit was op zichzelf al enorm ***, alleen omdat ik zelf ook al ziek en vermoeid was had ik het even écht niet meer en zat ik in een heel donker plekje. Nu wil het zo dat ik samen met familie bezig was om de administratie en belasting van een van mijn ouders op orde te brengen voor de laaste aangifte IB en vervolgens erfbelasting. We krijgen bericht van de belastingdienst dat het allemaal akkoord is. Dus ik haal eind 2020 de hele belastingmap door de digitale shredder. (Een tool om bestanden veilig en permanent te wissen. die gebruik ik vanwege de AVG.) Paar weken later kom ik er achter dat ik niet de map van mijn ouder door de shredder heb gehaald maar die van mezelf. Stressexplosie volgt.

 

Geen probleem! Ik heb een back-up. Versleuteld in de cloud. Deze back-up krijg ik niet uitgepakt, er blijft een melding ontstaan dat het volume corrupt moet zijn geraakt of dat de ontsleutelsleutel niet klopt. De ontsleutelsleutel klopt dus dan blijft er maar 1 optie over. Ik heb er nog een intussen ook overleden kennis naar laten kijken en hij komt tot zelfde conclusie. Geen probleem! Ik heb nog een back-up: Time Machine. Nee. Eind 2020 is de upgrade van Catalina naar Big Sur uitgevoerd en dit vereist dat de back-up geheel opnieuw opgebouwd zou worden. Ik wist toen nog niet dat mijn eigen belastingmap weg was, dus heb daar akkoord voor gegeven. Ik heb dus geen back-up. Ik ben alles kwijt. Mijn gehele administratie is weg. Alle OB, alle IB, alle facturen, alle excelsheets. Alles!! Ik kon wel janken en heb dat ook gedaan. Nog meer stress. Nog meer problemen in plaats van minder. Wat een bende. Ik moet door dus begin wel met kijken wat ik nog wel terug kan halen.

 

Ik heb het voor 2019, 2020 en 2021 handmatig heel ver kunnen herstellen. Bankafschriften zijn er. M'n OB heb ik opnieuw opgebouwd via banktransacties. Ik moet alleen een aantal facturen terug zien te halen. Maar alles van daarvoor is gewoon weg en kan ik niet meer opbouwen mede omdat ik er de energie niet voor heb, waaronder de administratie voor die geschifte EU-MOSS regeling. Maar ik denk wel dat daar de balansrekeningen niet helemaal op klopten. Onder de streep heb ik nooit te weinig belasting betaalt. Dat weet ik echt zeker. Maar de aangifte zal boekhoudkundig gezien niet 100% accuraat zijn ingevuld denk ik. Maar dat kan ik nu niet meer herstellen. En ik ben ik verplicht alles over de afgelopen 7 jaar bewaren. Daar voldoe ik niet aan want dat is weg. Misschien heb ik alles juist wél goed ingevuld, maar omdat ik het niet snap weet ik dat niet zeker en ik kan het bij controle niet bewijzen op jaarafschrift van de bank na.

 

Mijn vraag aan jullie allemaal is wat moet ik nu in vredesnaam doen? Ik ga kapot door de stress gecombineerd met het ziek zijn. Ik verwacht elk moment een deurbel die afgaat of een brief op de mat die zegt dat ik een boekencontrole krijg die ik niet kan overhandigen en zo'n hoge boete krijg dat ik mezelf meteen failliet kan laten verklaren, een strafblaf krijg en me dit jaren blijft achtervolgen als ik het al overleef. Ik krijg dit niet zelf opgelost, maar heb nu ook het geld niet liggen om dit uit handen te geven. Wat kan ik doen?

 

Mijn idee om dit op te lossen is intussen denk ik tot op een basisniveau teruggebracht: ik ben te ziek voor dit gedoe, maar heb het aan mezelf te danken. Ik heb het in het begin verprutst door het zelf te doen in plaats van een boekhouder te nemen. Ik wist niet wat het inhield om aangifte te doen als ondernemer en dat bijt me nu in mijn achterste. En door de onvoorziene omstandigheid van het ernstig ziek worden en meerdere dierbaren te verliezen ben ik te ver gegaan en heb ik een enorm domme fout begaan en de back-ups die ik dacht te hebben leveren niets op. Hier zal ik vast gestraft voor moeten worden. De stress is me teveel, ik moet hier vanaf. Direct. Het maakt me niet meer uit wat ze me voor straf willen geven, want ik kan het toch niet voorkomen. Dus ik denk dat ik een brief moet sturen aan de belastingdienst, uitleg wat er is gebeurt en dan maar een oordeel afwachten. Ik kan gokken dat ik geen controle krijg en het bedrijf zo opheffen maar dat is een flinke gok.

 

Mijn plan is:
() Brief schrijven aan de belastingdienst en ik de hele situatie uitleg, aangeef dat de administratie van voor 2019 geheel verloren is gegaan, niet meer opgebouwd lijkt te kunnen worden mede omdat ik het niet aankan en dat die van 2019 tot en met 2021 niet geheel op orde is.
() Aangeven bij de belastingdienst dat ik van plan ben om een boekhouder in te huren om 2019 tot en met 2021 geheel te controleren en opnieuw op te bouwen en dan zo nodig suppletie in te dienen, maar dat ik dit waarschijnlijk pas ergens in 2022 kan bekostigen. En dan enkel als mijn ziekte het toestaat om een betaalde baan te vinden die voldoende betaald om dit te kunnen dokken. Ik heb vorige maand wel succesvol mijn studie afgerond en heb mijn diploma. Dankzij corona wil ik haast zeggen want door het thuis mogen doen van de studie heb ik het goed kunnen afronden. Een zesje maar daar doen we het mee, geslaagd is geslaagd.
() Vragen of als ze mij een straf gaan geven, zij dit a.u.b. zo snel mogelijk kunnen doen zodat ik niet meer in angst en stress hoef te leven over dit hele gebeuren maar weet waar ik aantoeben en hoe groot mijn probleem met hen gaat zijn. Ik had nooit ZZP-er moeten worden, het is een enorme fout geweest, het is helemaal misgelopen. Ik pak m'n straf wel, zodat ik door kan met m'n leven en voor zover dit mogelijk is kan leren leven met mijn mogelijk dodelijke ziekte.

Hebben jullie tips wat ik het beste kan doen, of er regelingen zijn en wat voor zware straf ik kan gaan verwachten? Moet ik de gevangenis in of zal dit bij een geldboete blijven? En als het een geldboete is, hoeveel duizenden euro's moet je dan op rekenen bij een bedrijf met gemiddeld minder dan ongeveer €10.000-€15.000 omzet en in 2019 en 2020 zelfs minder dan €5000 omzet i.v.m. corona en ziekte? Op gekke wijze nog wel voldaan aan urencriterium.

 

TLDR:
Heel ziek geworden en veel problemen. Na 3 sterfgevallen per abuis mijn eigen administratie vernietigd in plaats van die van een van mijn overleden ouders. Bij ontdekking hiervan dacht ik veilig te zitten omdat ik redundante back-ups dacht te hebben maar een was corrupt en de ander was overschreven bij een OS-upgrade. Administratie is NIET op orde vanwege ziekte en het niet begrijpen ervan, maar geen geld hebben voor boekhouder. Heb administratie 2019 en 2020 erg ver terug kunnen opbouwen en ben van plan om in 2022 boekhouder in te huren zodra ik dit kan bekostigen, zodat die het kan oplossen en opnieuw kan indienen bij de belastingdienst. Maar dan heb ik zowiezo mijn administratie van vóór 2019 niet meer en ik denk dat sommige aangiften daar misschien wel ook niet helemaal klopte. Onder de streep zal ik nooit te weinig en eerder teveel belasting betaalt hebben maar het is denk ik boekhoudkundig waarschijnlijk niet 100% correct ingevuld zal zijn en dan met name de balansrekening zal ik weleens niet helemaal goed hebben ingevuld. Ik kan niet tegen de stress en angst dat de belastingdienst nu opeens onaangekondigd een controle zal doen waarbij er zoveel fouten zijn, dus ben plan de belastingdienst te informeren dat ik alles dus kwijt ben geraakt maar wel van plan ben om zodra ik dit kan betalen een boekhouder in te huren en suppletie in te dienen over de jaren die ik handmatig heb terug opgebouwd. Wil graag weten of jullie nog tips hebben en of ze mij naar de gevangenis gaan sturen of hoeveel duizend euro boete ik kan gaan verwachten zodra ik dit opbiecht bij de belastingdienst. Ik ben medisch gezien echt niet in orde en kan deze stress er niet meer bijhebben. Ik kan het niet oplossen, dus wil mijn straf pakken en dan van de hele eigen zaak af en dan door met mijn leven. Ik hoop niet dat er een gevangenisstraf opstaat omdat dit qua ziekte echt niet goed zou zijn.

 

Heel veel bedankt voor alle tips over hoe ik dit het best kan aanpakken of oplossen.

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

4 antwoorden op deze vraag

  • 0

Hoi Blazer,

 

Het spijt me te horen dat je in deze situatie terecht bent gekomen, allereerst sterkte, en goed dat je externe hulp zoekt. 

 

Wees in ieder geval gerust dat je niet de enige bent waar het onfortuinlijke gebeurt bovenop een al slechte situatie. 

Ik ben zelf erg geholpen door een ondersteuningstraject met het ondernemersklankbord (even zoeken op dit forum of het internet). 

 

En ter referentie geef ik een anekdote uit mijn eigen omgeving. Een verre kennis moest voor zijn werk regelmatig naar het buitenland, en heeft in een Aziatisch land een liefje gevonden. Toen het misging in de liefde is er naar een verdoving gezocht en gevonden in verdovende middelen. Onervaren, direct gesnapt door de politie en vanwege het zero-tolerance beleid in het land ook een jaar de cel in. Berooid teruggekomen in Nederland, proberen op te krabbelen vanuit een mentale en fysieke moeilijke situatie. Uiteindelijk is dit wel gelukt, en toen het beter ging in euforie het binnenkomende geld verbrast aan feestjes en andere uitspattingen. Alleen is er vergeten de huurtoeslag en zorgtoeslag stop te zetten. Ik weet niet precies hoe lang dit heeft kunnen doorgaan, maar veel te laat werd dit opgemerkt. De schuld was echt fors opgelopen bij de belastingdienst, en de enige oplossing was een langdurig traject Wettelijke schuldsanering (Wsnp). Uit wanhoop een emotioneel appel gedaan aan de belastingdienst in de vorm van een uitgebreid schrijven, en de belastingdienst heeft toen de schulden vergeven. Ik denk zelf dat de belastingdienst voor dit geval heeft ingezien dat het op termijn meer belastingopbrengst geeft door nu te vergeven. Een vergeving met zicht op een goede baan en goede belastingafdrachten in de toekomst, versus iemand te veroordelen tot wsnp met magere baan en weinig belastingafdrachten in de toekomst. Niet meteen denken aan boetes en gevangenisstraf - het zijn echt geen boemannen bij de belastingdienst. De geautomatiseerde werkelijkheid doet wel eens anders denken, maar er is echt wel een menselijke maat mogelijk.

Link naar reactie
  • 0

Allereerst: wat heb jij het enorm voor de kiezen gekregen met de zeer droevige omstandigheden die je beschrijft. De verwerking daarvan zal zijn tijd nodig hebben, dan zit je ook nog fors met jouw eigen gezondheid te tobben en leef je in vrees voor de belastingdienst door een knullige, zakelijke vergissing waarvoor je ook met een soort van boetedoening bezig lijkt te zijn. 

 

Mijn advies zou zijn om alle kwesties eens goed uit elkaar te trekken: 

1. Er is bij jou persoonlijk het e.e.a. te herstellen, namelijk jouw gezondheid en de verliesverwerking van jouw overleden familieleden. Zoek daar eens goede hulp bij, een psycholoog bijvoorbeeld...

2. Bespreek de zakelijke perikelen ook tijdens de therapie, domdat die  jou ook zo dwars zitten dat het jou eerder nog zieker maakt en laat je helpen om de juiste prioriteiten te kunnen stellen. Gezondheid komt altijd op de eerste plaats, dat betekent niet dat het andere niet belangrijk is, maar wel dat het misschien toch even moet wachten.

 

Zoek hulp, succes en heel veel sterkte toegewenst!

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 6

Beste Blazer,

Allereerst gecondoleerd met het verlies van je dierbaren. En complimenten voor je heldere beschrijving van je situatie.

 

Voor zover ik het goed lees, zijn alle aangiften akkoord tot en met IB 2020 en de erfbelasting. In mijn opinie ben je dus helemaal bij.

 

Het hypothetische geval dat de belastingdienst zou gaan spitten in jou oude aangiften? dit kan je echt uit je hoofd zetten. De komende jaren is de belastingdienst alleen maar bezig met Covid/uitstel zaken en de toeslagenaffaire. De kans dat ze een kleine ondernemer onder de loep gaan nemen is echt nul komma nul.

 

Als er al een boekenonderzoek zou komen, wordt dat gewoon per brief aangekondigd, ze bellen niet zomaar aan. 

 

Als er al fouten zijn, je kunt dit helder verklaren en dan zou je inderdaad een boete kunnen krijgen. die mag je dan in prettige termijnen betalen. Gevangenisstraf? echt niet.

 

Wat ik hier lees is stress en angst. dat is echt nergens voor nodig. Zet het uit je hoofd, zoek een fijne baan en ga door met het leven vieren. Succes!

Pitch Coach | Pitch Trainer | Public Speaker | Sparring Partner | Mentor | Pitcholoog (c)

"Your product, idea or business deserves a great pitch. I love to help you!"

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    12 leden, 214 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.