Jump to content
papydur
Verberg

Opstarten BV met ongelijke inleg

vraag

Beste ondernemers,

 

Ik sta op het punt om voor het eerst een onderneming op te starten met 2 collegas van mijn voorgaande werk. De situatie is als volgt: ik zal voornamelijk (lees 99%) van het day-to-day werk verrichten binnen de bv, de andere twee ondernemers hebben contacten/middelen maar blijven in loondienst waar we nu werken. Ik heb de vaardigheden en tijd om de projecten uit te voeren en zal fulltime aan de bv werken. Op het moment bestaat er wezelijk nog niks maar we zijn van plan in de komende weken van start te gaan. 

 

Een van de compagnons is veel vermogender dan ik en de andere compagnon en zal naar verwachting dan ook meer geld inleggen als investering. Ik verwacht een verhouden van ongeveer 40%/35%/25%, waarbij ik 35% van de inleg inbreng. Aangezien ik eigenlijk de kar zal trekken vroeg ik me af of dit slim is. Ik zie het wel als 'mijn' onderneming en wil het liefst wel de zeggenschap hebben over cruciale beslissingen. Moet ik daarvoor perse meer dan 50% van de aandelen in bezit hebben of is er een andere constructie te bedenken? Mocht iemand hier ervaring mee hebben hoor ik graag jullie input !

 

Ik  heb nog wel wat andere vragen maar aangezien ik nieuw ben op dit forum weet ik niet of deze post de plek is om die ook te stellen.

 

 

Link to post
Share on other sites

1 answer to this question

Recommended Posts

 • 1
 • Rate this answer

Goedemorgen,

 

Inleg van kapitaal bepaalt de verdeling van de aandelen. Arbeid wordt beloond met salaris of managementfee.

 

Kapitaal kun je in deze zin ook opvatten als inleg van zaken met enige waarde voor de BV, dus ook connecties, kennis, concept. Alleen is dat niet direct meetbaar en dus om te zetten in aandelen.

 

Of je er goed aan doet met 35%, als jij vrijwel al het werk doet en zij alleen investeren, hangt van de investering in relatie tot de verwachte waarde van de BV af. 

 

Alternatieven zijn dat zij minder aandelenkapitaal storten zodat de verhoudingen gelijker worden en daarnaast geld lenen aan de BV, of dat jullie in de aandeelhoudersovereenkomst bepaalde afspraken maken over jouw managementfee en bevoegdheden om de BV meer 'van jou' te laten zijn. Hier is van alles mogelijk, mits iedereen het ermee eens is.

 

Succes

Joost


Denariusadvies.nl : Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie: legal and tax

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 10 leden online en 116 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept