• 0

Klant weigert te betalen

(aangepast)

Hallo forumleden,

 

Zoals menig ander kijk ik al jaren mee op jullie forum en ben ik ook op vele fronten stukken wijzer geworden. En nu is het moment dat ik tegen een situatie aanloop waar ik hoop dat jullie eventuele tips hebben. Ik heb al op Google gezocht en op dit forum, maar kwam niet een soort gelijke situatie tegen. 

 

In maart ben ik bij een klant wezen stuccen. Mooi project en het is ook afgerond naar alle tevredenheid van de klant. Beide tevreden, dus factuur opgesteld (waar het betaal termijn in vermeld staat en wordt verwezen naar de algemene voorwaarden) en deze naar de klant gestuurd. En jullie raden het al, de klant betaald niet. 

 

Nu kan iedereen onverwachte kosten krijgen en daar ben ik de moeilijkste niet in. Maar laat het dan even weten. Maar de klant reageerde niet op Whatsapp, nam de telefoon niet op, drukte gesprek weg en noem maar op. Dus ben ik er op een doordeweekse avond heen gereden en werd mij door zijn vriendin verzekerd dat het bedrag einde van de week op mijn rekening zou staan. Einde van de week (vrijdag eind van de middag) stond het bedrag er nog niet op. Dus deurwaarder hiervoor ingeschakeld. 

 

Alles volgens de regels verlopen van 2 weken de tijd om alsnog te betalen. Toen wouden ze een betaaltermijn van 3 maanden €50,- en daarna bedrag in 1 keer voldoen (zodat zij tijd hadden om bouwdepot aan te vragen en mij vanuit het bouwdepot te betalen). De deurwaarder was (zonder overleg) hiermee akkoord gegaan. Maar na de termijnen (waaraan voldaan werd), bleek het bouwdepot "op" te zijn doordat beton storten en fundering fout ging (hij deed dit zelf). 

 

Nu weten wij dat er meerdere schuldeisers zijn. En heb ik besloten om beslag te laten leggen op zijn woning (puur als pressiemiddel, het bedrag wat openstaat is inmiddels met alle extra kosten €4400,-) zodat hij misschien gaat betalen. Echter geeft de klant aan dat hij wel wil betalen, maar niet kan betalen. Ondertussen leased hij een audi q4, nieuwe boot gekocht, zonnepanelen op het dak gedaan en bezit hij op papier alleen zijn woning. De rest staat allemaal op naam van zijn vriendin. 

 

Het vonnis van de kantonrechter is nog niet binnen, dus de deurwaarder geeft aan dat zij niets kunnen doen momenteel. Maar zij zitten er ook niet achteraan om eventuele andere opties te bespreken. Beslaglegging woning was ook mijn idee, omdat de deurwaarder oprecht geen opties geeft en alleen aangeeft dat zij niet betalen. 

 

Momenteel begin ik een beetje wanhopig te worden aangezien ik geen andere opties meer kan bedenken. Mocht het zo zijn dat zij niet betalen, hoe kan ik dit eventueel dan afschrijven?

 

Sorry voor het lange verhaal, maar ik probeer alles zo uitgebreid mogelijk te vermelden. 

 

Alvast ontzettend bedankt voor alle reacties. 

 

 

aangepast door Hans van den Bergh
Titel aangepast
Link naar reactie

Aanbevolen berichten

21 antwoorden op deze vraag

  • 1

Tenzij je veel extra kosten wilt gaan maken, is het logisch om het vonnis van de kantonrechter af te wachten. Indien de kantonrechter beslist dat jij geld krijgt, kan de deurwaarder met dat vonnis executoriaal beslag gaan leggen. Eventueel op het huis (overwaarde?), maar ook op een bankrekening, loonbeslag of beslag op andere bezittingen. Zeker woningen hebben momenteel een sterke waardestijging, zodat zeer waarschijnlijk - als het moet - een executoriale verkoop daar genoeg zal opbrengen. (Als er al niet eerder betaald wordt).

 

Normaal doen deurwaarders dit verhaalstraject redelijk soepel en goed.

Als er geen verweer wordt gevoerd (verstek), dan gaat de procedure bij de kantonrechter relatief snel.  (maar met het natraject erbij ben je toch zo een paar maanden verder). Als er wel verweer gevoerd gaat worden, dan gaat het langer duren.

Maar zonder vonnis kun je de schuldenaar niet dwingen tot betalen. Met vonnis zijn er meer mogelijkheden. Voor nu is het inderdaad wachten.

 

 

 

 

 

 

Link naar reactie
  • 1
Op 23-9-2021 om 19:09, Friese Stukadoor zei:

Nee, dit is via de deurwaarder gegaan. Die heeft dagvaarding uitgebracht en ligt momenteel nog bij de kantonrechter. Er is nog geen vonnis momenteel. 

 

Dan inderdaad zoals Frank aangeeft wachten tot het vonnis er is. Daarmee kan de deurwaarder dan verder. 

Bij meerdere schuldeisers wil het "dreigen" met het starten van een faillissementsaanvraag de schuldenaar weleens overtuigen toch maar een betaalregeling te starten :-) 

 

Link naar reactie
  • 1
Cyber Security Adviseur

Voor beslag lijkt bezit logisch, maar je kunt veel beter beslag leggen op inkomsten. En dat is vooral een kwestie van zelf uitzoeken waar iemand zijn geld vandaan haalt en dan de deurwaarder op pad sturen. Maar zoals gezegd: je hebt dan wel een uitspraak nodig.

Link naar reactie
  • 1

Conservatoir beslag leggen (beslag leggen voor dat er een vonnis is) kan alleen als je gelijktijdig een procedure start.

Dat laats heb je al gedaan. Maar daar zitten aanzienlijke kosten (advocaat/ griffiegelden) aan.

 

Conservatoir beslag leggen doe je meestal alleen als je het idee of aanwijzingen hebt dat de schuldenaar zaken aan het verkopen is of in eigendom overdraagt aan een ander, om zo beslag daarop te voorkomen. 

 

In principe heb je voor jezelf de juiste weg bewandeld, namelijk naar een deurwaarder gaan en een procedure starten.

Nu is het afwachten.

Link naar reactie
  • 1

Toch is het bizar hoe ver je kan komen zonder te betalen.
Ik had ook een klant die op een gegeven moment in z'n eigen blad (uitgever dus) aankondigde dat de financiele situatie van het betreffende blad niet rooskleurig was.
Logischerwijs vroeg ik een vooruitbetaling, die niet kwam. De openstaande facturen kwamen ook niet meer.
Op de vraag waarom hij zo met z'n leveranciers omging was het antwoord "het is een spelletje" . 


Ik heb het hele traject gevolgd, er is een rechterlijke uitspraak geweest, deurwaarders met politie op zijn kantoor geweest, niets te halen.
De dik € 12000 die ik van hem krijg kan ik op m'n buik schrijven.
Die flapdrol heeft nog een bedrijf met bijna dezelfde naam op een ander adres en dat blijft volledig  buiten schot. Net als z'n nieuwe BMW en computers. 

Ik wil maar zeggen... je zou het bijna zelf gaan halen zoals Annedien ook al zei.
Maar dat mag uiteraard niet!

Link naar reactie
  • 1

In principe is het ook een (hard) spelletje. 

Iemand die niet kan of WIL betalen is altijd een probleem. Ik heb meegemaakt dat een klant een dienstverlening boekte bij ons. Werd keurig uitgevoerd (opdrachtwaarde ongeveer 150 Euro). 

Betaling bleef uit en ontvingen doodleuk een brief van de bewindvoerder dat mevrouw onder bewind stond en dat de opdracht nooit had mogen gegeven worden. 

Waarom we het faillissements-register niet hadden geraadpleegd :-) 

Alsof iedere kleine dienstverlener eerst even deze registers gaat raadplegen (waar je met alleen een naam en voornaam niet eens kunt zoeken, hiervoor is een geboortedatum ook noodzakelijk), dat is natuurlijk ondoenlijk. 

Maar, geld weg dus weggeboekt als leergeld...

Dat mensen soms vertwijfeld raken en het recht in eigen hand nemen is natuurlijk niet juist maar begrijpelijk :-) 

Link naar reactie
  • 0

Hallo iedereen,

 

Ontzettend bedankt voor alle reacties. Toevallig vandaag een telefoontje gekregen van de deurwaarder. Het vonnis is toegewezen omdat hij verstek liet gaan. De deurwaarder gaat volgende week erheen om het vonnis te overhandigen. Ik heb nu 20 jaar om het geld te krijgen. Dus ik ben nu al een stuk positiever. 

 

Nogmaals ontzettend bedankt voor alle reacties en wat mij betreft mag deze nu op slot. 

 

P.s. ik heb er ook over nagedacht om het stucwerk te verwijderen. Maar deze weg bewandelen was volgens mijn vrouw een beter idee. 

Link naar reactie
  • 1

Blijf realistisch. Het kan zo maar dat de deurwaarder na twee weken met slecht nieuws kont en er niets tot weinig te halen is. 

 Beslag leggen op huis zet weinig zoden aan de dijk daar de hypotheek-verstrekker altijd voorrang krijgt. Lijkt een ultiem pressie-middel maar als je met een notoire wanbetaler te maken heeft ligt die daar niet wakker van. 

Uit mijn ervaring werkt het dreigen met faillisementsaanvraag vaak beter ;-) 

Succes !

Link naar reactie
  • 1

Los van dat er gewoon betaald moet worden, zou ik nog eens nagaan of algemene voorwaarden op de juiste manier verstrekt en van toepassing verklaard worden. Je schrijft nu dat je deze koppelt met een factuur, maar dat moet al in het offerte- of voortraject.

 

Mvg,

 

Wigbolt

Link naar reactie
  • 0
(aangepast)

Hallo,

 

Bedankt voor de reactie. Echter zo werkt het in de bouw niet. Als jij als schilder/stukadoor/installateur een kleine klus doet.. Niemand wijst op de algemene voorwaarden. Simpelweg omdat de mensen ook het werk snel gedaan moeten hebben. 

 

Het is zeker wel juist wat u aangeeft. Dat wordt ook gewoon erkend. Alleen zit er in de praktijk en theorie ontzettend veel verschil. En dan met name met particulieren. Ook omdat jij onderling al een prijs afspreekt. Dus er wordt zelden met offertes gewerkt. Ik werk dan ook in de buurt waar de mensen mij kennen van naam en mijn werk hebben gezien. 

 

Maar alsnog ontzettend bedankt voor uw reactie. 

aangepast door Friese Stukadoor
Link naar reactie
  • 0
Op 24-9-2021 om 13:55, zzpegel zei:

Blijf realistisch. Het kan zo maar dat de deurwaarder na twee weken met slecht nieuws kont en er niets tot weinig te halen is. 

 Beslag leggen op huis zet weinig zoden aan de dijk daar de hypotheek-verstrekker altijd voorrang krijgt. Lijkt een ultiem pressie-middel maar als je met een notoire wanbetaler te maken heeft ligt die daar niet wakker van. 

Uit mijn ervaring werkt het dreigen met faillisementsaanvraag vaak beter ;-) 

Succes !

Daar heb ik ook aan gedacht. Alleen dan moet je een advocaat hiervoor inschakelen en ja, krijg jij het geld sowieso niet. Mocht dit niks worden (wat ik niet hoop), dan is het helaas een afschrijving. Maar ik heb nu positieve hoop. 

 

Alsnog bedankt voor uw reactie.

Link naar reactie
  • 1
Op 24-9-2021 om 16:04, Friese Stukadoor zei:

Als jij als schilder/stukadoor/installateur een kleine klus doet.. Niemand wijst op de algemene voorwaarden. Simpelweg omdat de mensen ook het werk snel gedaan moeten hebben. 

 

Gewoon je algemene voorwaarden meesturen met je offerte en daarin een regeltje zetten als "op deze offerte zijn onze algemene voorwaarden van toepassing, zie bijlage". Kost jou geen tijd, en als de opdrachtgever ze niet leest is dat niet jouw probleem... ik weet ook dat 90% van mijn klanten de voorwaarden niet leest, maar dat maakt niet uit, ze gaan er wel mee akkoord dus als het nodig is kan ik me erop beroepen.

Het stucwerk verwijderen lijkt me niet echt een optie, kost je alleen nog meer tijd en je kunt het materiaal toch niet hergebruiken. Daarnaast vermoed ik dat de klant in zo'n geval de politie kan bellen en jou kan laten arresteren wegens huisvredebreuk ofzo. 

 

Onder de naam Bob de webbouwer bouw en verbeter ik websites.

Daarnaast verzorg ik dj's en drive-in-shows op bruiloften, bedrijfsfeesten, verjaardagen enzovoorts.

Link naar reactie
  • 1
Op 24-9-2021 om 13:55, zzpegel zei:

Uit mijn ervaring werkt het dreigen met faillisementsaanvraag vaak beter ;-) 

Notoire wanbetalers liggen ook niet wakker van een dreiging … blaffende honden bijten niet.

Voeg de daad bij het woord … en ja, dat kost geld, en ja, waarschijnlijk gaat de opbrengst  geheel  naar  de hypotheekverstrekker … maar de kans bestaat altijd dat deze klotehommel het niet zover laat komen.

 

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
  • 4

Hallo, 

 

Ik dacht ik geef even een update.

 

Het vonnis is in ons voordeel. De gedaagde is niet komen opdagen.

 

Wij hebben beslag laten leggen op zijn woning. De hypotheekvertrekker geeft ons toestemming om zijn woning per executieveiling te verkopen. Maar wil eerst de wanbetaler zelf onder druk zetten om de vordering te voldoen.

 

Einde van het verhaal is dat wij dus in ieder geval hebben gewonnen. Ook (mocht het tot een daadwerkelijke verkoop komen) geef ik de deurwaarder de opdracht om de andere deurwaarders te benaderen zodat er door hun bankbeslag kan worden gelegd en hun vorderingen ook geïnd kunnen worden (het gaat om nog andere zzp-ers die nog geld van hem moeten krijgen).

 

Alsnog bedankt voor alle hulp en tips.

Link naar reactie
  • 1
Op 18-10-2021 om 18:22, Friese Stukadoor zei:

Ik dacht ik geef even een update.

Top! Wordt zeer gewaardeerd!

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 1
Op 18-10-2021 om 18:56, zzpegel zei:

De hypotheek vertrekker geeft toestemming ? 

 

Dat geeft de dreiging een enorme hefboom. Ik weet niet hoe executoriale verkoop in de huidige markt uitpakt, maar het zou me niks verbazen als die prijzen ook behoorlijk goed zijn. Dan kan het resultaat mooi meevallen. In ieder geval weet je dat de wanbetaler nu in een hoekje gedreven is. En wat had je anders kunnen doen?

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    9 leden, 275 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.