Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!
heru

participatie in onderneming

Recommended Posts

Hallo,

 

Ik zit met het volgende:

Via een sollicitatie ben ik in contact gekomen met een leuk IT bedrijfje. Wederzijds was er een klik maar omdat het bedrijf kleiner was dan ik dacht kunnen/durven ze niet aan mijn salariseisen voldoen.

 

omdat het ondernemersschap mij toch altijd heeft getrokken zie ik nog een andere mogelijkheid: genoegen nemen met minder salaris en in plaats hiervan zelf wat opbouwen. De vraag is echter hoe:

grofweg zie ik drie mogelijkheden:

 

1. een parttime dienstverband aangaan en geheel op eigen rekening een onderneming erbij starten

 

2. een parttime dienstverband aangaan en hiernaast samen met mijn nieuwe werkgever een soort joint venture beginnen in een verwante business

 

3. een volledig dienstverband aangaan, genoegen nemen met minder salaris en in ruil hiervoor een aandeel opbouwen in het bedrijf.

 

 

Ik kan niet goed overzien wat de haken en ogen zijn van de drie mogelijkheden en of er wellicht nog andere mogelijkheden zijn. Zijn hier soms mensen die ervaring hebben met dit soort zaken?

 

alle input is welkom!

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Is dit echt een bevlieging of een oppertunity? Perceptie was werknemer, maar maakt nu plaats voor het ondernemerschap. Ookal heb je jezelf deze vraag reeds gesteld, blijf je tot het zetten van de handtekening steeds afvragen of dit daadwerkelijk is wat jij wil. Ondernemerschap is geen vrijblijvende activiteit. Een baan kan je relatief gemakkelijk opzeggen, een onderneming vereist betrokkenheid en zit je echt aan vast.

 

T.a.v. het onderhandelingstraject één advies: check, check and double- check. Wie zit achter de onderneming, wat is het verleden van de vennoten (CV´s'), hoe is de liquiditeitspositie, wat zijn de vooruitzichten (lopende orders, offertes, etc.)

 

Voor wat betreft de optie part-time. Als jouw salariseisen boven het budget liggen dan zal dit toch ook het geval zijn bij een part-time dienstverband?

 

 


jurist - interim manager legal - maar bovenal ondernemer 4legal ||legalalert | JuridischActueel |

Share this post


Link to post
Share on other sites

Participeren in een bestaande, kleine, organisatie kent de nodige haken en ogen. In de eerste plaats moet je er rekening mee houden dat er een sociale verzekeringsplicht kan ontstaan wanneer je wordt benoemd tot statutair directeur maar je aandelenbelang te klein is om je eigen ontslag tegen te houden.

 

Ten tweede kom je in een bestaande structuur terecht. Met bestaande aandeelhouders die elkaar kennen, weten wat ze aan elkaar hebben, etc. Verwerf je aandelen en het gaat een keer fout (en het is altijd aan te raden daar vooraf rekening mee te houden) dan heb je misschien wel aandelen maar niets in te brengen. Let hier op en regel dat vooraf. Ook bijvoorbeeld welke kosten de partners in rekening mogen brengen. Ik heb het van de week weer gezien: iemand die 20% kocht en er niets aan heeft omdat de eigenaren van 80% de tent leegtrekken. Uiteraard kan je naar de Ondernemingskamer maar reserveer dan maar alvast een dikke 50.000 voor proceskosten.

 

Mocht je je inkopen neem dan een optie op de huidige waarde van de aandelen. Anders werk jij je straks suf, stijgt de waarde en kan je daar ook nog eens over afrekenen.

 

Bedenk dat indien je een deel van de aandelen als loon ontvangt, de fiscus dit ook als loon zal beschouwen. Dus er moet over worden afgedragen.

 

En zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Het is niet mijn bedoeling je op voorhand depressief te maken, maar samengevat: bezint eer ge begint en als ge begint, leg dan alles goed vast. 4legal heeft hier ongetwijfeld ervaring mee en zal je goed kunnen helpen.

 

Succes!!


Kees de Kruiff

In Memoriam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik ken het probleem. Parttime werken levert m.i. niet zo veel op, want wil je dan per uur hetzelfde verdienen? of per uur minder en ook nog voor minder uren?

optie 3 werkt alleen als de waardering van het bedrijf laag is, anders moet je veel geld op tafel leggen. Als de "valuation" 3M is, en je wilt 10% opbouwen, dan moet je dat geld wel hebben want van je salaris kunnen ze het niet inhouden.

 

Startups kunnen zich eigenlijk in het begin alleen ervaren mensen permitteren als het mede-oprichters zijn. Uitzondering is als iemand komt werken voor minder salaris dan bij een groot bedrijf maar wel het vertrouwen heeft dat het in de toekomst wel weer goed komt. Het werk bij een startup is wel veel leuker en je kunt je carriere prachtig zelf plannen als het bedrijf groeit, jij groeit immers vanzelf mee.

Bovendien is het heel goede ervaring om erna zelf een startup te doen.

 

dagdag

Christine

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 7 leden online en 223 gasten

  (See full list)    
 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept