loading
Ga naar inhoud
Davert
Verberg

Privételefoon kopen van mijzelf voor zakelijk gebruik

vraag

Hallo allen,


Ik heb een prive telefoon en die wil ik graag van mijzelf kopen met mijn BV. Kan ik hiervoor gewoon de gebruikelijke prijs aanhouden op marktplaats? 

Moet ik nog iets van een inkoop factuur maken?

aangepast door Mikky Vrolijk
Titel aangepast
Link naar bericht
Delen op andere sites

2 antwoorden op deze vraag

Aanbevolen berichten

 • 2
 • Waardeer dit antwoord

Sleutel bij dit soort transacties is dat je hierbij zakelijk moet handelen. Privé moet je handelen zoals je met ieder ander zou doen. De BV moet handelen, zoals ze met ieder ander zou doen.

Je koopt daarom ook geen telefoon van "jezelf". Je moet jezelf en de vennootschap volledig los van elkaar zien, en daar ook naar handelen. De BV handelt eigenstandig en is een aparte juridische entiteit (waar jij waarschijnlijk eigenaar en bestuurder van bent). Jij en de BV zijn weliswaar fiscaal 'gelieerd', maar je moet dus in feite twee petten opzetten.

Privé betekent dit gewoon een telefoon verkopen voor een prijs die je van een willekeurige ander zou willen ontvangen. Omdat je privépersoon bent kun je dat dus op de normale manier doen, zonder btw of verkoopfactuur of wat dan ook. Voor de BV betekent dit dat ze gewoon een tweedehands telefoon kopen van een privépersoon. Omdat er geen btw op zit, kan de BV de inkoopprijs volledig als kosten boeken (of als investering, als de prijs hoger is dan 450 euro). Voor de prijs mag je inderdaad aansluiten bij wat iemand op Marktplaats zou betalen. Het is alleen wel handig om daar een printje van te maken en om de transactie of schriftelijk vast te leggen, of minimaal de betaling met goede omschrijving via de bank te laten lopen (je kunt dan in de omschrijving zetten waar het om gaat).

Voor de omzetbelasting moet je eigenlijk een factuur hebben die voldoet aan een hele rij factuureisen, maar omdat dit een aankoop is van een particulier heeft de BV bij deze transactie toch niets te maken met de btw.

Voor de inkomstenbelasting (of vennootschapsbelasting in dit geval) is het enkel noodzakelijk dat je kosten aannemelijk kunt maken en zijn er geen factuureisen. Als je dus de transactie via de bank laat lopen met een duidelijke omschrijving, is dat voldoende om de aankoop te kunnen verwerken.

 

 


The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Een helder antwoord. De fout kan waarschijnlijk nog gemaakt worden bij de verkoopprijs. Je kan een tweedehands telefoon niet voor de volle prijs of zelfs meer dan de aankoopprijs verkopen. Ook al is dit verleidelijk.


Leef je leven door te leven.

Geef om geven door te geven.

IT Beheer, Detachering en Cybersecurity  | Treinkaartjes 

Link naar bericht
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 65.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Wie is er online?

  Er zijn 11 leden online en 159 gasten

  Bekijk volledige lijst    
 • Ook interessant:

 • OndernemerspleinNL

×

Cookies op HigherLevel.nl

Cookies zijn nodig om Higherlevel.nl goed te laten functioneren. Door het gebruik van HigherLevel.nl verklaar je onze voorwaarden te hebben gelezen en te accepteren.

 Meer informatie   Oké