• 0

Veelzijdigheid

Vroeger, heel lang geleden, werkte ik bij een groot consulting bureau. Op een kwade dag werd een systeem ingevoerd waarin de expertise van medewerkers werd vastgelegd zodat de sales snel konden zien wie een bepaalde opdracht van een klant kon invullen. In mijn onschuld vulde ik de expertisegebieden in waarin ik ruime en bewezen ervaring had, dat waren er vier of vijf. Zeer uiteenlopende gebieden.

Maar toen kreeg ik een belletje dat dat niet mocht. Ik moest ergens specialist in zijn en dat was het dan. Veelzijdigheid werd niet op prijs gesteld.

 

Ik vraag me af of dat in de huidige tijd ten goede of ten kwade is veranderd.Jullie zijn ook ondernemers, jullie moeten daar ook tegenaan zijn gelopen.

 

dagdag

Christine

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Wel herkenbaar, in die zin dat ik altijd de neiging heb gehad om over mijn functie heen mensen, ideeen en mogelijkheden met elkaar te verbinden. Ik deed mijn werk wel, sure, maar ik was veel op pad in de organisatie, letterlijk rondlopend en met iedereen babbelend om te kijken wat er gaande was.

 

En vanuit dat nieuwe perspectief zag ik mogelijkheden, potentiele problemen e.d. omdat mensen veelal in hokjes werken en niet boven de materie uit stijgen. Ik dacht altijd naief dat het wenselijk was om die dwarsverbanden te laten zien, om vragen te stellen waardoor mensen daarover na gingen denken.

 

Naief, naief. Ik heb dus veel op tenen van anderen gestaan, kwam over als een bemoeial en als iemand die niet loyaal was aan zijn eigen team Immers, ik sprak en werkte samen met mensen van hele andere afdelingen, etages en teams. Ilja was dus stout.

 

Nu is het mijn kracht als ondernemer. Ik kom bij organisatie binnen en kan vanuit de positie van buitenstaander meer zien en doen. Mijn opdracht benader ik daarom multidisciplinair, ik neem een brede kijk mee op iets dat op papier heel specifiek en specialistisch lijkt te zijn. Maar ja, alles is verbonden, en die verbonden moet je wel kunnen zien en benutten. Nu wordt ik daarvoor betaald, in plaats van gekruisigd.

 

Sweet.

Download: Capture. Deliver. Excel. to learn about the principles, strategies and processes of business writing.

Link naar reactie
  • 0

Heel herkenbaar- vanuit een andere aanvliegroute weliswaar maar het is nog steeds het geval.

 

Structuren dwingen het ook af van oudsher: kies voor taal of kies exact, kies een vakkenpakket, kies een beroepsopleiding.

Allemaal uitvloeisels van meetbaarheid en testbaarheid die hoog in het vaandel staan.

Het heeft er ook mee te maken dat mensen het gewoon niet gelóven als je in meerdere dingen (heel) goed bent. Het paradigma van specialisatie zit zo ingebakken dat er geen structuren voor aanwezig zijn- niet maatschappelijk en niet in de geest van mensen.

Nou moet ik er ook bijzeggen dat als je een béétje goed bent in logisch nadenken je over heel veel dingen wel iets zinnigs kunt ontdekken en vraagstukken kunt oplossen. Uiteraard zijn hier uitzonderingen (ik ga geen hersenpan openzagen en een neurochirurgische ingreep uitvoeren bijvoorbeeld) maar je komt met een beetje lef en een handige denkstrategie een eind met een hoop zaken.

 

Getuige het boek "A Whole New Mind" van Dan Pink komen er andere tijden, waarin de MultiMind (veelzijdige geesten, androgyne denkers) zijn rol mag gaan vervullen.

Overigens denk ik dat de Dan Pink indeling (eerst had je accountants en nu komen dichters aan de macht) een beetje te rigide is (een niet-MultiMind zienswijze van een MultiMind wereld) omdat het volgens mij eerder om een benaderingswijze en denkstrategie en creativiteit gaat dan om wel beroep je precies uitoefent-- in mijn optiek ontspruit een briljant technologisch idee aan eenzelfde vermogen als een briljante muzikale compositie. Het zijn allemaal producten van de geest.

 

Ik denk ook dat het een kwestie is van processor-inzicht: als je als mens een iets sneller processortje hebt draaien dan de meeste mensen kan je het anderen ook niet kwalijk nemen dat ze denken dat de boel vast zal lopen als je meerdere programma's tegelijk open hebt staan, terwijl jij dat met gemak aankan en goed presteert op alle fronten.

De één z'n "veel"-zijdig is de ander z'n "normaal"-zijdig.

 

Hoe doe je dat dan nu?

Ben je veelspecialist, ben je generalist, hoe verwerk je dat in je profilering of is het geen issue meer voor je?

 

 

 

 

 

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Vroeger, heel lang geleden, werkte ik bij een groot consulting bureau. Op een kwade dag werd een systeem ingevoerd waarin de expertise van medewerkers werd vastgelegd zodat de sales snel konden zien wie een bepaalde opdracht van een klant kon invullen. In mijn onschuld vulde ik de expertisegebieden in waarin ik ruime en bewezen ervaring had, dat waren er vier of vijf. Zeer uiteenlopende gebieden.

Maar toen kreeg ik een belletje dat dat niet mocht. Ik moest ergens specialist in zijn en dat was het dan. Veelzijdigheid werd niet op prijs gesteld.

 

 

Heel herkenbaar.... en deels ook begrijpelijk... Hoe specialistischer je bent, hoe afhankelijker je bent van de organisatie waar je werkt, hoe beter je je richt op dat ene kunstje en hoe productiever je wordt... Vervolgens mag je junioren gaan opleiden en dan wordt je manager, vervolgens krijg je grotere klanten en wordt je senior manager.. tja.. en dan? Partner? Ik heb met veel senior managers van grote organisaties gesproken die het zogenaamd allemaal prima voor elkaar hadden, mooi salaris, dikke leasebak, tophypotheek maar na 10, 20 of 30 jaar hetzelfde werk tot de ontdekking kwamen nog maar weinig opties te hebben. Eén ding bindt deze mensen en dat is dat ze graag meer willen achterlaten dan alleen een berg papier of computercode...

 

De druk vanuit de maatschappij om maar lekker 'veilig' hetzelfde werk te blijven doen en niet te ondernemen ervaar ik nog steeds, maar inmiddels kan ik het relativeren... Nee... liever 'alles' opgeven en helemaal opnieuw beginnen en vervolgens dát gaan doen wat je echt wilt dan tot aan je pensioen je op dat ene dingetje richten..

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Bijzonder herkenbaar. En precies de reden dat ik voor mezelf ben begonnen. Degenen die mijn veelzijdigheid wisten te waarderen waren op één hand te tellen, maar zij zijn er wel bij gevaren. Nu ben ik zelf aan de beurt. En zoals Ilja zegt; inmiddels zijn mensen ook mij aan het waarderen (financieel ook ja) om mijn vanallesveelweten.

De mensen die moeite met mij hadden konden mij vaak moeilijk plaatsen. Begon al bij dat ze sociale academie en informatica niet verenigbaar vonden. Welke hersenhelft doet het nou goed bij Sanne? Allebei? Dat kán toch helemaal niet? Ik heb de neiging gehad om die veelzijdigheid te bezegelen met diploma's. Als een soort bewijs aan mezelf en recruiters. Dat doe ik niet meer, hoewel ik cursussen nog steeds wel leuk vind. Wat ik ook meemaak, is dat ik mezelf eigenlijk ook elke keer weer verras. 'Oh, dat snap ik ook? Huh?'.

Tenslotte: ik begin meer en meer een rode draad te zien, en te begrijpen dat er in mijn veelzijdigheid ook een soort van specialisme schuilt. Ik heb nog niet echt een woord gevonden voor dat 'specialisme'. Misschien is het 'versimpeling'?

 

Link naar reactie
  • 0

Het begrip "rode draad" spreekt mij erg aan. Mijn CV heeft iets weg van een bombardement op Dresden, ik heb veel verschillende dingen gedaan, meestal korter dan "men" verwacht. Vroeger heette het dan dat ik geen doorzettingsvermogen had, dat ik dingen slechts begon en nooit afmaakte. Van de hak op de tak.

 

Lang heb ik dit zelf ook geloofd, heb mezelf daardoor niet altijd gewaardeerd. Maar ben toch koppig hetzelfde blijven doen, op mijn stijl, mijn manier, luisterend naar wat er in mijn gebeurt en niet wat "men" verwacht. Maar ook wel lerend, doorzettingsvermigen kweken en wat meer de diepte in gaan.

 

Nu, terugkijkend, begin ik een rode draad te zien. Er is wel degelijk een verhaal, consistentie, een interne logica. Die is niet duidelijk uit het oppervlakkige - de titels, de plaatsen, de werkgevers - maar het is een onderliggende lijn. En nu ik die beter zie, heb ik er ook een beter gevoel over. Het betekent voor mij dat er een 'purpose' is, dat ik niet zomaar wat aanklooi.

 

 

Download: Capture. Deliver. Excel. to learn about the principles, strategies and processes of business writing.

Link naar reactie
  • 0

Heel herkenbaar. Ook ik ben iemand die tegelijkertijd goed is in talen en in exacte vakken, die graag met mensen werkt maar ook met abstracte problemen, iemand die niet in de standaard hokjes past. Ik krijg wel eens te horen dat ik niet goed kan kiezen, maar ik wil helemaal niet kiezen!

 

Sanne en Ilja hebben ondertussen een rode draad ontdekt. Ik hoop de mijne ook nog eens te vinden, in ieder geval wordt hij al steeds wat duidelijker.

Link naar reactie
  • 0

Ook hier - een van de redenen dat mijn laatste werkgever me ontslagen heeft was mdat ik te veelzijdig bezig wilde zijn. Als programmeur meedenken met commerciele zaken, meedenken over efficiency en betere procedures, advies geven over beslissingen die 500K door de WC zouden spoelen - als ze nou geluisterd hadden in plaats van me eruit te knikkeren waren ze nu dat half miljoen niet kwijt geweest.

 

Dat is ook een van de redenen dat ik zo blij ben zelfstandig te zijn - nu hoort het bij mijn dagelijkse werkzaamheden.

Link naar reactie
  • 0

Dit is verschrikkelijk herkenbaar !

Kon op een gegeven moment het rondlopen en mensen verbinden van Ilja goed combineren met "Kennismanagement", maar lang werden mensen daar ook niet blij van.

 

Mijn rode draad was vreselijk onbekend en ook ik had een gevoel van herkenning bij Dresden's kraterlandschap.

 

Tot ik tegenover mijn pa (gepensioneerd ondernemer, zoon van een ondernemer, die zoon van een ondernemer was) zat en we begonnen te praten over innovatie. En toen bleek ineens dat we dezelfde manier van denken hadden, dezelfde nieuwsgierigheid, overal interesse in hebben, als alfa's ons wilden bemoeien met de meest moeilijke fysica-problemen en daarnaast de commercie als inspiratie- en afreageerbron.

 

Kortom : mijn vader en mij zelf beter leren kennen en vandaar mijn rode draden : "Marketing & Innovatie, de perfecte combinatie". In mijn werk voel ik mij dus prima thuis.

 

Edo/Venture Capital noemt een belangrijk aspect van ondernemerschap : Passie. Ik voeg daar voor mijzelf aan toe : nieuwsgierigheid.

 

Combineer die twee en je kan niet anders dan veelzijdig worden. :D

 

 

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

OK... even "Out of the box"... Je leest steeds meer dat werknemers meer ondernemerschap moeten tonen... Gaat lekker als je in een verkokerde hiërarchische organisatie zit... Ondernemen is namelijk ook risico nemen en daar houdt het hogere management meestal niet zo van... Wat nu als je deze ervaring/inzichten/kennis commercieel beschikbaar zou maken.. Ik bedoel een soort interim-organisatie voor ondernemers die een frisse wind inbrengen in een vastgeroeste organisatie (en dan bedoel ik dus niet een groep bedrijfskundige/jurdische/financiële adviseurs die nooit ondernemer zijn geweest). Wat geschikte kandidaten zijn behoeft natuurlijk aandacht , maar hierbij alvast een voorzetje. Op het forum heb ik al eerder zo een lijstje gezien:

 

creatief, oorspronkelijk, leeft zich snel in, doortastend, kan snel dwarsverbanden ontdekken, communicatief vaardig, doorbreekt conventies en heel belangrijk: kan goed interviewen en luisteren.

 

Heb ook al een naam bedacht ;D

Link naar reactie
  • 0

ja, vooral nieuwsgierigheid inderdaad. Ik begon ook bij een marketingfunctie, dat vond ik heel erg leuk maar ik wilde meer. Toen werkte ik jaren in de sales en als bladmanager voor Veronica en Audax Media. Daarnaast zat ik in de redactieteam van mediavakblad, dus ook stukjes schrijven.

 

Toch werd ik daar niet vrolijker van, ik wilde meer... media, marketing, sales, management, redactie, mensen opleiden, uitgeven..

 

??? het zat er al in toen ik heel jong was, heel herkenbaar dus!

passie

nieuwgierigheid

ontevredenheid

rusteloosheid

Link naar reactie
  • 0

heb niet alles gelezen

beetje hoofdpijn...

 

maar vind het zelf erg herkenbaar!

weet al van kinds af aan niet wat ik wil, juist omdat ik alles leuk vind

ben altijd op zoek naar uitdagingen, dingen leren etc

 

ben zelf wel ondernemer, maar meer op papier.

Heb websites en probeer met advertenties inkomen te vergaren.

advertenties haal ik bij bedrijven..

daarbij ondervind ik dus geen problemen met veelzijdigheid

doe mn eigen boekhouding, maak mn eigen websites, onderhoud contact met mn leden..en leer nog een hoop bij

prima dus

 

alleen nu ben ik pas 21 en wil best een studie doen

maar wat...

alles is leuk, er springt niets uit van jah! dat wil ik!

gevolg..na 5 jaar van de havo te zijn weet ik t nog stees niet

hbo geprobeerd, te hoog

gevolg studieschuld

nu wel een part time baantje, maar bij de mac voor minimum jeugdloon

dus jah

wil graag een opleiding of baan!..maar geloof niet dat er opleidingen zijn tot duizendpoot :p

Link naar reactie
  • 0

Mijn cv heb ik maar afgeschaft, voor hollandse begrippen kan mijn cv niet.

Op technich vlak bestrijkt mijn kennis meerdere vakgebieden op praktisch en theoretisch gebied, vaak ging dit het voorstellingsvermogen van de lezer te boven. De laatste jaren heb ik maar wat zaken uit mijn cv gehaald, en alleen dat erin gezet wat van toepassing was voor de functie waar ik voor kwam. Ook heb ik nogal wat klankbord en management functies gehad.

 

Dat alles heeft ertoe geleid dat ik veel bedrijven aan een rondleiding genoeg heb om het te doorgronden.Een blik in werkplaats, magazijn, en directieonderkomens is voor mij genoeg om te weten in wat voor tent ik sta.

Dat heeft vaak tot gevolg gehad dat mensen binnen no time het idee hadden dat ik er lang rondliep. De andere kant van de madaille was dat ik ook al heel snel de vinger op de gevoelige plek legde, en daarmee werd ik gevaarlijk voor de ambitieloze medewerkers die voor hun plekje vreesden. Niet zelden vreesden zelfs directeuren mijn snelle kennisvergaring, en wipte mij snel om te voorkomen dat ik een concurrent zou worden.

 

Ik legde snel contacten met collega's van andere afdelingen, en interesseerde mij voor hun werk, vaak kwamen daar verbeteringen uit voort, al werden die meestal niet aan mij toegeschreven.

Collega's vonden het vaak prettig om met mij te werken, de shock van mijn (gedwongen) vertrek heeft dan bij veel bedrijven aardig wat immateriele schade aangericht.

Maar ook op het financiele vlak deed ik vaak voorstellen die tegen het not invented here syndroom aanliepen (goede ideeen komen alleen van de directie). Kijk ik naar mijn laaste werkgevers, dan zijn precies die dingen misgegaan die ik had voorspeld, of zijn ontwikkelingen stopgezet na mijn vertrek. Vaak ten koste van meerdere arbeidsplaatsen en niet te vergeten minder winst om de zakken te vullen. Saillant dat ze nu in de dip, die ontwikkelingen nodig hebben om niet verder weg te zakken in marktaandeel.

 

Ook nu ik zelf een onderneming van de grond aan het tillen ben, kom ik het nog tegen. Over mijn achtergrond ben ik terughoudend. Ik vertel alleen datgene wat echt noodzakelijk is, de rest leid alleen maar af.

Link naar reactie
  • 0

Dit is verschrikkelijk herkenbaar !Edo/Venture Capital noemt een belangrijk aspect van ondernemerschap : Passie. Ik voeg daar voor mijzelf aan toe : nieuwsgierigheid.

 

 

Thanks mate!

 

Passie en nieuwsgierigheid zijn inderdaad onmisbaar voor een mooie 'carrière'.

 

Vanaf dag 1 heb ik altijd met volle overgave 3 keer meer gedaan dan van me verwacht werd. Na zes jaar had ik 5 verschillende functies gehad (in 5 verschillende 'rangen'. dit was voor de tijd dat iedereen bij het behalen van zijn zwemdiploma al de titel "Manager" kreeg).

 

Toen bij twee andere bedrijven nogmaals zoiets.

 

Kortom, na een jaar of 12 werken was ik inderdaad "Generalist". De daarop volgende plusmin 12 jaar kon ik al het geleerde als ondernemer in de praktijk brengen en werd ik nog meer generalist.

 

Veelzijdig zijn heeft veel voordelen, maar dwingt je wel in een bepaalde richting. Een veel leukere richting vind ik zelf :)

Pitch Coach | Pitch Trainer | Public Speaker | Sparring Partner | Mentor | Pitcholoog (c)

"Your product, idea or business deserves a great pitch. I love to help you!"

Link naar reactie
  • 0

Ergens is dat wel een nadeel van als je veel gedaan hebt en je dus veel kan, dan ben je een 'generalist', terwijl dat de connotiatie heeft van iemand die van veel een beetje kan.

Je kan na verloop van tijd ook een veel-specialist zijn, toch?

Ergens proef ik toch dat een "allrounder" bijna per definitie niet de diepte in kan met iets. Toch?

Ik weet uit de marketingtheorie ook dat veel zijn (als mens, als merk, als product) vaker in je nadeel werkt dan in je voordeel, commercieel gezien. Je moet je (een) kunstje een naam geven, wetende dat je maar een beperkt deel van je persoon daar in kwijtkan, maar ook wetende dat dàt nou eenmaal offers zijn die je moet plegen als je een zeker succes wil kennen met wat je doet.

 

Link naar reactie
  • 0

Als specialist kun je ergens makkelijker een order scoren, althans dat is mijn ervaring, zeker de laatste weken weer ingezien door me weer ff te focussen op mijn specialistische kennis van één software programma. Je doelgroep is scherper en men weet je snel te vinden. Eenmaal specialist in iets is het denk ik zelfs moeilijk om er van af te komen. Maar specialist kun je niet zijn zonder goed alle randvoorwaarden in de gaten te houden. Hierdoor krijg je toch weer een helikopter overview, zie je dingen gebeuren, wil je ingrijpen en sta je voor je het weet weer als een olifant in een glazen kast ;D , tijd om weer te vertrekken...om over enige tijd weer te mogen terugkomen omdat je zoveel kennis had over dat ene dingetje :-)

 

Ik denk dat het goed is om je ergens in te specialiseren, in wat dan ook. Weet je zeker dat je af en toe ff lekker kunt bijtanken:-)

 

Perry

 

 

 

 

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Ergens proef ik toch dat een "allrounder" bijna per definitie niet de diepte in kan met iets. Toch?

 

 

Uiteindelijk gaat dit m.i. over de wil om je ergens in te verdiepen en minder óf je daartoe in staat bent (natuurlijk helpen bepaalde vaardigheden daarbij wel).. Verdieping heeft een bepaalde uitdaging in zich voor mij... Hoe je deze verdieping bereikt, tja ook daar kan je je met ondernemerschap onderscheiden...

 

Inmiddels weet ik dat zgn 'kennisspecialisten' veel 'kennis' halen uit 'standaard' databases waartoe zij (betaald) toegang hebben... Ik schat dat minder dan 5% 'oorspronkelijk' werk is, wat voor deze mensen dus uiteindelijk leidt tot... jawel: productiewerk! Erg motiverend dus... Je zou toch denken dat ze dan iedere mogelijkheid aangrijpen om met de ondernemer mee te denken, realiteit is echter anders.....

Link naar reactie
  • 0

Zeer leuke draad :D

 

Bij veel schrijvers lees ik de herkenning van het probleem zoals Christine het aangaf. De meesten hebben daarop gereageerd door voor zichzelf te kiezen en als zelfstandige verder te gaan. Dat is ook niet vreemd als je in een ondernemersforum deelneemt.

 

Mijn vraag is of jullie toch mogelijkheden zien om binnen het systeem denken (veelzijdig) te functioneren zonder het bedrijf te verlaten.

 

Ik ben nieuwsgierig,

 

Henk

Link naar reactie
  • 0

 

Je kan na verloop van tijd ook een veel-specialist zijn, toch?

Ergens proef ik toch dat een "allrounder" bijna per definitie niet de diepte in kan met iets. Toch?

 

Ik heb juist door de breedtekennis helemaal geen moeite om ergens diep in te duiken. Uiteindelijk hebben veel zaken paralellen met andere vakgebieden.

Dus alle diepgang die je al hebt opgedaan, kun je snel vertalen naar dit vakgebied.

Zoals jezelf ook al aangeeft, Annedien, kun je snel de diepte in door scherp te analyseren, heb je dan ook nog vakmensen die dit leuk vinden en bereid zijn hun kennis te delen, dan gaat het heel snel. Anders duurt het iets langer.

En zo kom ik zelf vaak op dingen die achteraf het predikaat uitvinding verdienden. In mijn inleving in het vakgebied schiet ik soms gewoon verder door dan men tot nu toe gekomen was. En heb ik vaak onbewust de hekjes weer een stukje verder gezet.

Link naar reactie
  • 0

Heel herkenbaar. Bij mijn tweede werkgever (5 jaar gewerkt), een middelgroot landschaps- en stedenbouwkundig bureau, ben ik, opgeleid als interieurarchitect, door een 'foutje' van de bureaumanager als industrieel ontwerper aan het werk gezet. Bruggen, lantarenpalen, hekken, verlichtingsarmaturen, alles zodner problemen. Wel een verbaasde reactie toen hij er achter kwam dat ik geen id-er was. Uiteindelijk kreeg ik steeds grotere klussen, tot en met gebouwe, stedenbouwkundige plannen en landschapsplannen. Dat bureau kon mijn veelzijdigheid wel aan.

 

Bij mijn derde werkgever (een klein bureau, half jaar gewerkt) kreeg ik na twee dagen al 'nee, jij bent geen stedenbouwkundige, daar hebben we een ander voor (de bureaumanager)' te horen.

 

Dat was het moment dat ik dacht; 'mooi, dan begin ik wel voor mezelf, en kan ik zelf kiezen op welke schaalniveau's ik me begeef.' En met veel plezier! ;D

Link naar reactie
  • 0

Waar je altijd voor uit moet kijken, is dat je je focus niet verliest. Mensen die vaak switchen, worden nooit goed genoeg in een ding. Ik heb wel altijd dezelfde richting gevolgd, media dus.

 

Ik las Quote gisteren en het viel me op dat ondernemers zeer eigenwijs zijn en het gewoon altijd anders willen doen. Fokke de Jong van Suitsupply vertelde maar 1 week bij Procter & Gamble volgehouden te hebben.

 

Persoonlijk heb ik nu 8 jaar bij werkgevers gewerkt en dus niet zo gauw mijn werkgever verlaten, hoewel ik de meeste tijd meer wilde maar ik wilde ook leren voordat ik daadwerkelijk voor mezelf begon.

Link naar reactie
  • 0

Dit is voor mij ook heel herkenbaar. ;)

 

Op school en ook op mijn werk wordt het niet echt gewaardeerd als je een andere mening heb en dingen anders ziet, want dan ben je lastig.

 

Ik heb ook nooit precies geweten wat ik wilde doen, maar ik wist wel dat ik iets voor mijzelf wilde beginnen. Als mensen dan vroegen wat dat was, dan had ik daar gewoon geen antwoord op. De ideeën die ik heb lopen ook alle kanten op en zelf heb ik ook interesse voor veel verschillende dingen.

 

Wat ik wel heb geleerd is om mij meer te focussen op het uitvoeren van een idee en niet alles tegelijk willen doen.

 

 

 

Durf te dromen maar wees ook realistisch.

Geloof in het grote, maar realiseer eerst het kleine.

Niet alleen maar praten, ook doen.

Wie niet waagt die niet wint.

Link naar reactie
  • 0

Je kan na verloop van tijd ook een veel-specialist zijn, toch?

 

Ik wilde niet te arrogant overkomen, maar dat is eigenlijk wat ik bedoelde. Een ondernemer (V/M) is per definitie nieuwsgierig en doenerig, oplossingsgericht. Dan wordt je vanzelf specialist op meerdere gebieden.

 

Maar als je een-specialisten hebt en veel-specialisten, heb je behalve een veel-generalist dan ook een een-generalist? Iemand die weinig weet van maar een ding?

 

dagdag

X10

Link naar reactie
  • 0

Waar je altijd voor uit moet kijken, is dat je je focus niet verliest. Mensen die vaak switchen, worden nooit goed genoeg in een ding.

 

Ik denk ook niet dat je moet switchen. Het is meer iets van multithreading zijn, een nieuw specialisme opdoen zonder het oude los te laten. Focus is iets wat je altijd moet hebben, hoeveel moeite je thet als entrepreneur soms ook kost om aan iets voorbij te gaan waar je een grote opportunity in ziet, maar die buiten je (huidige) focus ligt. Been there, done that.

 

dagdag

X10

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    10 leden, 267 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.