• 0

Proforma invoice uit China en binnen de EU. BTW en verwerking boekhouding.

Beste,

Wat fijn om te zien dat er een heus forum is toegewijd voor ondernemersvragen. Hopelijk kan ik met mijn vragen bij jullie terecht. In ieder geval alvast bedankt voor het (mogelijk) reageren. 

De situatie:
Ik heb aankopen voor mijn eenmanszaak (geen kor) gedaan binnen de EU en buiten de EU. Ik heb hiervoor geen officiële factuur ontvangen. Ik had wel mijn bedrijfsgegevens doorgegeven aan mijn leverancier, maar hier is verder niets mee gedaan (bij navraag). Mijn btw nummer is niet genoteerd. Ik heb dus alleen een proforma invoice ontvangen die op naam van mijn bedrijf staat, maar dat is dan ook alles. Ik heb betaald met mijn zakelijke rekening. Ik kan ook niet aan een officiële factuur komen. Ik heb alsnog hierdoor 21% afgedragen over mijn inkopen. Op dit forum kon ik er geen duidelijk antwoord op vinden, maar heb ik dit juist gedaan? Of kan ik dit verwerken als een privé aankoop en btw verrekenen (alleen over de verkoop dan). Ik heb hierdoor ook verlies geleden voor mijn bedrijf. Ik ben dan ook van plan om alleen leveranciers te vinden die mij wel een officieel factuur kunnen sturen.  

Nu weet ik dat je proforma invoices niet mag meenemen in de boekhouding. Ik heb wel 21% btw betaald bij de leverancier, want alles is DDP betaald. Ik heb hier verder geen bewijs van naast de proforma invoice. Ik heb bij mijn vorige aangiftes dus ook 21% over mijn inkopen betaald, maar ik begin hierover te twijfelen of dit wel juist is. Ik maak sinds kort ook gebruik van E-boekhouden.nl en ik weet ook niet precies hoe ik dit daarin moet verwerken. De klantenservice van E-boekhouden kon er ook geen duidelijk antwoord opgeven. Ik had verteld dat ik mijn 21% wil afdragen over mijn inkopen als zowel mijn verkopen. Ik moest dan dit later handmatig in de voorbelasting weer gaan verwerken. Dat lijkt mij nogal omslachtig en dan klopt mijn hele boekhouding niet meer. Weten jullie hoe ik dit moet verwerken? 

Alvast bedankt! 

Jon

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

21 antwoorden op deze vraag

  • 1

Hoi Jon, ik heb hetzelfde als jij. Ook ik krijg niet een duidelijk antwoord op dit forum, terwijl er hier wel allemaal experts zitten die worden gefinancierd door de overheid. Ik werd op dit forum doorverwezen naar de belastingdienst. Bij de belastingdienst leek er ook veel onduidelijkheid en ik kreeg uiteindelijk maar te horen dat ik over een officieel factuur moest beschikken. Ik kreeg het idee dat ze het save wilden spelen, omdat ze het niet wisten. 

Natuurlijk is het makkelijker en beter dat je over een officieel factuur beschikt. Ik heb nog even Higherlevel afgezocht en kwam deze post uit 2008 tegen. Daar kreeg men ook alleen maar een proforma factuur en de conclusie is dat men een proforma invoice gewoon kan meenemen als officiële factuur uit China. Zie zoal de reactie van Tonino uit 2008. 
 

 "Het maakt echt niets uit of je nu een officieel papiertje erbij doet of niet. De belastingdienst weet dondersgoed dat in China facturen niet altijd zijn wat ze graag zouden willen. Het enige wat voor de BD in Nederland telt is dat je aannemelijk kan maken dat jij een bedrag betaald hebt voor de goederen dat ongeveer overeenkomt met wat je aangeeft. Verder interesseert het ze geen bal.

Ze willen van jou enkel btw, invoerrechten en een stukje van je winst. Als je dat netjes bijhoudt en betaald is er geen vuiltje aan de lucht.

Invoerrechten en btw worden nu goed berekend? Ja. Je kan aantonen wat je hebt betaald en dat bedrag staat ook op die PI? Ja. Prima geregld, niet meer over inzitten. Ga verkopen!"

Link naar reactie
  • 0
42 minuten geleden, F.Dalfsen zei:

 Ook ik krijg niet een duidelijk antwoord op dit forum, terwijl er hier wel allemaal experts zitten die worden gefinancierd door de overheid. Ik werd op dit forum doorverwezen naar de belastingdienst. Bij de belastingdienst leek er ook veel onduidelijkheid en ik kreeg uiteindelijk maar te horen dat ik over een officieel factuur moest beschikken. Ik kreeg het idee dat ze het save wilden spelen, omdat ze het niet wisten. 

Even voor alle duidelijkheid, dit forum wordt gefinancierd door de overheid, de experts die hier zitten niet. Dat zijn ondernemers die hier in hun eigen tijd vragen beantwoorden. Jouw probleem is een probleem met de belastingdienst, dat zul je in de eerste plaats zelf moeten oplossen. En als het bij de belastingdienst al niet duidelijk is hoe het opgelost moet worden kun je ook niet verwachten dat dat op dit forum wel lukt.  

Link naar reactie
  • 0

@Bert.Dan kan ik het alleen maar meer waarderen dat de experts, waarvan sommigen hier al meer dan tien jaar zitten dit allemaal in hun vrije tijd beantwoorden! Het klopt inderdaad dat mijn vragen/problemen allemaal beginnen en eindigen bij de belastingdienst. Om mijn vragen te beantwoorden en mijn problemen hiermee op te lossen is de belastingdienst soms niet de beste bron om te raadplegen, vandaar dat ik ook voor praktische oplossingen ben gaan zoeken naar de forum.

Corrigeer me als ik het mis heb en ik iets over het hoofd zie. Ik lees echter wel veel tegenstrijdige berichten op dit forum over het niet ontvangen van een factuur en hoe de btw aangifte dan moet worden gedaan. Zoal uit deze inmiddels bekende post, ik zie dat jij in jouw laatste antwoord hebt aangegeven dat je geen btw kan aftrekken in de voorbelasting. Duidelijk antwoord verder. 

 

Quote

  Op 30-11-2021 om 16:21, @dmaastricht zei:

"Een voorbeeld hiervan is ik krijg een Commercial Invoice van mijn Chinese leverancier van bijvoorbeeld € 1210 (is natuurlijk allemaal in Dollars maar ik doe het even met euro's).  Dan doe ik 1210/121*21 = €210,- als voorbelasting aftrekken bij mijn aangifte. Dit mag dus niet? Als ik jullie discussie goed begrijp dat voorheen gaande is. Wanneer mag ik dat wel als voorbelasting aftrekken?". 

 

 

Quote

@Bert.zei: "Dat mag dus inderdaad niet. BTW is pas BTW als het met bedrag en percentage op de factuur vermeld staat.  In jouw geval dient de Chinese leverancier jou een factuur te verstrekken met 0% BTW,, vanwege de verplichte verlegging of de intracommunautaire levering als de invoeraangifte in Polen gedaan wordt".

 

 

Het is alweer een tijd geleden, maar in de post uit 2008 staat een ander antwoord, namelijk dat mensen het wel gewoon nemen als officieel factuur. 

Door de bomen zie ik het bos niet meer. Ik begrijp ook dat jullie niet alle antwoorden weten en ik waardeer dan ook altijd jullie advies. 

Link naar reactie
  • 0
(aangepast)
8 minuten geleden, prinsrachid zei:

 

Eeh, wat?

prinsrachid

24 minuten geleden, Bert. zei:

Even voor alle duidelijkheid, dit forum wordt gefinancierd door de overheid, de experts die hier zitten niet. Dat zijn ondernemers die hier in hun eigen tijd vragen beantwoorden.


Ik had het deels mis dus. 

aangepast door F.Dalfsen
Link naar reactie
  • 0
(aangepast)
22 minuten geleden, F.Dalfsen zei:

Het is alweer een tijd geleden, maar in de post uit 2008 staat een ander antwoord, namelijk dat mensen het wel gewoon nemen als officieel factuur. 

Voor de wet is het (meestal) duidelijk. Geen officiële factuur die aan de eisen voldoet (op naam, juiste BTW nummers e.d) dan kun je de BTW bijvoorbeeld niet terugvorderen. Al helemaal niet als er van de leverancier geen NL BTW nummer op staat (want dan heb je sowieso niet te maken met Nederlandse BTW of BTW die op een andere manier Nederland binnenkomt, zoals via IOSS).

 

Hoe het in de praktijk is en wat de mensen gewoon doen is een ander ding. Je kunt uiteraard doen wat je wilt (BTW terugvragen n.a.v. proforma factuur) en dan bij controle uitleggen en aantonen hoe het zit. Dan ligt het aan de controleur of dit er wel of niet doorheen komt (ook een beetje afhankelijk van de redelijkheid). Soms kan deze controleur dus ook uitzonderingen toepassen (maar of je die jezelf toe mag eigenen zonder overleg is weer een andere vraag). Maar dat is dus wat anders dan het officiële standpunt of wet.

 

Dus vraag je wat de wet is of wat er doorgaans geaccepteerd wordt door de belastingdienst? Want dat kunnen dus twee verschillende dingen zijn.

 

 

aangepast door Rik ·
Link naar reactie
  • 0

 

1 uur geleden, Rik · zei:

Voor de wet is het (meestal) duidelijk.

Inderdaad, meestal. Het komt ook voor dat er verschil mening is over de praktische uitleg van de wetgeving. Wij voeren regelmatig bezwaarprocedures, en af en toe een rechtszaak.

 

1 uur geleden, Rik · zei:

Hoe het in de praktijk is en wat de mensen gewoon doen is een ander ding.

Yep, en zolang de BD er geen schade van ondervindt kun je bij een controle wegkomen met het niet tot op de letter volgen van de wet. Wij merken wel dat de douane/BD zich de laatste jaren veel formeler opstelt.

 

2 uur geleden, F.Dalfsen zei:

Het is alweer een tijd geleden, maar in de post uit 2008 staat een ander antwoord, namelijk dat mensen het wel gewoon nemen als officieel factuur. 

Dit is een andere discussie. Als je in het voorbeeld een factuur krijgt van 1210 USD zonder aparte vermelding van het BTW bedrag, dan is het factuurbedrag exclusief BTW. Dat geldt voor iedere factuur, pro-forma of niet. Bij deze factuur zou je 21% * 1210 = 254,10 moeten aangeven.

 

Of je dit bedrag vervolgens mag aftrekken is een andere vraag. Formeel voldoet de factuur niet aan de eisen, maar (zoals al eerder geschreven), bij een correcte factuur voor een ICL of binnenlandse verlegging staat er ook geen BTW op de factuur en moet je het ook zelf uitrekenen. Dat zou je dus voor kunnen leggen aan de BD, en liefst niet via de belastingtelefoon.

Link naar reactie
  • 1

Rik · Bert.Bedankt nog voor het reageren. Doordat ik de afgelopen dagen moest werken kon ik even niet de tijd vinden om uitgebreid te reageren. 

Dat stel je erg mooi Rik, wat de wet is of wat er doorgaans geaccepteerd wordt door de belastingdienst. Dat zijn inderdaad twee verschillende dingen.. Wat moet er tenminste op een dergelijk proforma factuur staan om het te kunnen aftrekken in de voorbelasting en te kunnen verantwoorden? 

Als ik het goed begrijp moet ik bij een proforma invoice dus aantonen dat het bedrag inclusief 21% btw is?
 

Op 5-5-2022 om 14:07, Bert. zei:

Wij merken wel dat de douane/BD zich de laatste jaren veel formeler opstelt.

Wat gebeurt er zoal dan Bert.?

Ik ben afgelopen jaar begonnen met ondernemen. Ik had hoge inkoopkosten en een relatief lage brutowinst. Ik had niet meegerekend dat ik de voorbelasting niet kon aftrekken. Doordat ik geen officiële facturen heb ontvangen heb ik verlies geleden. Ik ga wel opzoek naar leveranciers die mij wel een officiële factuur kunnen leveren. Al kost het mij weer tijd en veel moeite om weer iets op te bouwen als ik alleen ervaring heb opgedaan afgelopen jaar als zzp'er. 

Link naar reactie
  • 0
16 uur geleden, F.Dalfsen zei:

Wat moet er tenminste op een dergelijk proforma factuur staan om het te kunnen aftrekken in de voorbelasting en te kunnen verantwoorden? 

Officieel is een proforma dus niet voldoende. Maar misschien als je de proforma goed kan matchen met een betaling naar die leverancier dat je er wel mee weg kunt komen.

 

Facturen (en dan dus ook die proforma) moeten wel voldoen aan de factuureisen.

Quote

De facturen van uw uitgaven moeten voldoen aan de factuureisen. Anders mag u de btw niet aftrekken.

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/btw/content/welke-btw-mag-ik-aftrekken

 

Hier staan die eisen:

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/administratie_bijhouden/facturen_maken/factuureisen/

 

Belangrijk zijn dus naam, adres en NL BTW nummer van leverancier en naam en adres van afnemer met duidelijke omschrijving van BTW hoeveelheid. Het moet dus duidelijk zijn dat er Nederlandse BTW betaald is. En alleen maar 21% is niet volgende want er zijn meer landen die 21% rekenen. Het NL BTW nummer van leverancier is dus ook belangrijk. Bij DDP leveringen uit het buitenland (en zeker buiten de EU) zal het dus moeilijk zijn om een goede factuur te krijgen. Een kopie van de betaalde transport factuur door de leverancier zou ook misschien wat duidelijker zijn. Maar probeer die maar eens te pakken te krijgen. En zelfs dat geeft geen zekerheid dat de leverancier die (Nederlandse) BTW niet teruggekregen heeft en er weer opgezet heeft naar de afnemer zonder deze af te dragen.

 

Verder kan zelfs een officiële factuur van een levering binnen de EU (met NL of buitenlandse BTW vermelding) al een probleem zijn. Bij B2B behoort de BTW verlegd te worden en het terugvragen van zulke BTW is ook al niet volgens de regels en kan tot problemen leiden. En bij particuliere verkoop is er geen sprake van BTW terruggave.

 

Maar goed... het is dus een kwestie van zoveel en duidelijk mogelijke documentatie rondom de levering te verzamelen en dan als ondernemer af te wegen of het het risico waard is om de BTW terug te vragen.

 

 

Link naar reactie
  • 1
13 uur geleden, Rik · zei:

Officieel is een proforma dus niet voldoende. Maar misschien als je de proforma goed kan matchen met een betaling naar die leverancier dat je er wel mee weg kunt komen.

 

Facturen (en dan dus ook die proforma) moeten wel voldoen aan de factuureisen.


Rik ·
Bedankt voor je reactie. Ik kan niet aan een officiële factuur die aan de eisen van NL voldoet uit China komen. Het is een bedrijf dat is gevestigd in China, die houden zich niet bezig met de Nederlandse regelgeving. Zij kunnen mij geen NL BTW nummer leveren, alleen een NTN nummer uit China als je geluk hebt. Ik kan dus ook die proforma invoice niet aan de Nederlandse eisen laten voldoen. Daarom wil ik ook graag weten wat de ondernemers in de praktijk doen in Nederland en hoe je toch nog met het aftrekken van deze voorbelasting weg kunt komen, met eventueel het risico dat de controleer dit later weigert. 

Wat ik kan krijgen is dus een pi met al mijn gegevens erop en dat van het Chinese bedrijf, alleen een NTN nummer (maar daar moet ik nog om vragen).  Vermelding van BTW, leveringskosten, aantallen etc. staat er ook op. DDP geleverd. 

Facturen matchen met een betaling naar die leverancier lijkt mij niet zo moeilijk. Dat is toch een kwestie van het bedrag dat op de proforma invoice staat matchen met de afschrijving op het bankafschrift? Ik kan ook niet komen aan een kopie van transport documenten dat DDP is geleverd. 

Wat is het risico verder als ik het aftrek en dat er bij een controle eruit komt dat dit niet mag. De voorbelasting wel betalen met welk percentage naheffingen? Ik zag dat bij MKB er een kans is van 2,5% en bij zzp 0,4%. 

Link naar reactie
  • 1
Retired Mod     7,6k 33 1472
22 minuten geleden, F.Dalfsen zei:

en hoe je toch nog met het aftrekken van deze voorbelasting weg kunt komen

 

Vergeet dit sprookje toch!  Een proforma is geen factuur en zal het ook nooit worden.

Er is geen sprake van wegkomen met. Er is alleen voldoen aan de regels. punt

Daar richt je je op. En als een leverancier alleen proforma facturen verstrekt heb je twee keuzes

- je stopt met inkopen bij dit bedrijf

- je accepteert dat je niets met btw kunt of zelfs moet afdragen en houdt daar rekening mee in je verkoopprijs.

 

Alleen als jij een volledig correcte administratie voert met zeg 20 of 30 importfacturen en van 1 of 2 import zendingen in een jaar  heb je alleen de proforma factuur omdat de feitelijke factuur zoek is geraakt dan heb je kans dat en belastinginspecteur bij een controle er geen probleem van maakt.

Maar als je pech hebt zegt hij toch. VOldoet niet dus er mag geen aftrek plaatsvinden.

 

Als jij gaat importeren en administreren op basis van alleen proforma's dan zal bij controle alle aftrek geweigerd worden en loop je ook nog een risico op boetes vanwege onjuiste aangifte. Dit is geen kansberekening van 2,5% of 0,4% maar gewoon een ernstige overtreding waarbij de boete kan oplopen tot 100% van het onterecht afgetrokken bedrag.

 

Jij bent de ondernemer, jij bent verantwoordelijk en zult ook juridisch verantwoordelijk gehouden worden. Als je de regels niet snapt, moet je niet je eigen regels gaan bedenken maar de administratieve handelingen uitbesteden aan een professionele partij die het wel begrijpt.

En als je daardoor niks meer kan verdienen, dan is er geen probleem met moeilijke regels maar met een onjuist verdienmodel.

Link naar reactie
  • 0
41 minuten geleden, Roel J zei:

Jij bent de ondernemer, jij bent verantwoordelijk en zult ook juridisch verantwoordelijk gehouden worden. Als je de regels niet snapt, moet je niet je eigen regels gaan bedenken maar de administratieve handelingen uitbesteden aan een professionele partij die het wel begrijpt.

En als je daardoor niks meer kan verdienen, dan is er geen probleem met moeilijke regels maar met een onjuist verdienmodel.

Duidelijker had het niet verwoord kunnen worden. +1

 

Op 4-5-2022 om 12:30, JonJan zei:

Ik ben dan ook van plan om alleen leveranciers te vinden die mij wel een officieel factuur kunnen sturen.  

Daarmee heb jij je eigen vraag beantwoord.

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
  • 0

Wat mooi om te lezen al de reacties. Ik had echter geen reacties meer verwacht. Dus mijn excuses dat ik wat later reageer. 

Weten jullie hoe ik een factuur/proforma invoice uit China moet verwerken waarbij ik het niet kan aftrekken in de voorbelasting in E-boekhouden.nl? Ik had contact opgenomen met de klantenservice van E-boekhouden.nl en dat antwoord daarop was nogal omslachtig. Daar werd mij verteld dat ik het handmatig later moest wijzigen. 

Link naar reactie
  • 0
33 minuten geleden, JonJan zei:

hoe ik een factuur/proforma invoice uit China moet verwerken waarbij ik het niet kan aftrekken in de voorbelasting in E-boekhouden.nl?

 

Voorbelasting aftrekken gaat uitsluitend over BTW, maar als jij op basis van een nota en bankafschrift bewijs hebt dat de zakelijke betaling is gedaan, mag je het totaalbedrag  (dus inclusief btw) als kosten opvoeren. Dan heb je geen btw-teruggaaf, maar wel de fiscale kostenaftrek.

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Service Designer I Innovatie Strateeg I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Hans van den Bergh

Bedankt voor jouw reactie Hans. Ik heb de inkopen zakelijk betaald via mijn zakelijke rekening. Dus ik kan wel aantonen dat het zakelijk is betaald. 

Bij e-boekhouden kan je inkopen met facturen of kosten inboeken. Bij e-boekhouden werd mij wel verteld dat ik een proforma invoice ook altijd als inkopen moet inboeken. Als ik het goed begrijp moet ik dit dus wel via die manier inboeken, de btw wordt dan wel afgetrokken in de voorbelasting en ik moet dit dan later handmatig wijzigen. Ik kan dit later in de btw aangifte opvoeren als kosten als ik het goed begrijp? 

Weet jij wellicht of dit de meest efficiënte manier is om te doen in e-boekhouden.nl?
 
 

Link naar reactie
  • 0

Je kunt bij de boeking aanvinken of het bedrag excl. of incl. btw is en het btw-percentage (0% of geen btw) selecteren... zo kun je totaalbedrag als inkoop boeken. 

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Service Designer I Innovatie Strateeg I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0
Op 8-5-2022 om 14:11, F.Dalfsen zei:

Wat gebeurt er zoal dan Bert.?

Dat de douane al gaat naheffen over een aangifte die een halve dag te laat is ingediend.....

 

 

17 uur geleden, F.Dalfsen zei:

 Zij kunnen mij geen NL BTW nummer leveren, alleen een NTN nummer uit China als je geluk hebt.

Een Chinees heeft helemaal geen NL BTW nummer nodig om jou te kunnen facturen voor een DDP-levering.

 

17 uur geleden, F.Dalfsen zei:

Wat ik kan krijgen is dus een pi met al mijn gegevens erop en dat van het Chinese bedrijf, alleen een NTN nummer (maar daar moet ik nog om vragen).  Vermelding van BTW, leveringskosten, aantallen etc. staat er ook op. DDP geleverd. 

Hoezo vermelding van BTW? Staat er een BTW bedrag op?

 

Verder nog een interessant stukje wetgeving:

 Artikel 15 WOB 1968

 

De in artikel 2 bedoelde belasting welke de ondernemer in aftrek brengt, is:

a.de belasting welke in het tijdvak van aangifte door andere ondernemers ter zake van door hen aan de ondernemer verrichte leveringen en verleende diensten in rekening is gebracht op een op de voorgeschreven wijze opgemaakte factuur;

b.de belasting welke in het tijdvak van aangifte is verschuldigd geworden ter zake van door de ondernemer verrichte intracommunautaire verwervingen als bedoeld in artikel 17a, eerste lid, mits de ondernemer in het bezit is van een op de voorgeschreven wijze opgemaakte factuur;

c.de belasting welke in het tijdvak van aangifte is verschuldigd geworden:

1°.ter zake van invoer van voor de ondernemer bestemde goederen, mits is voldaan aan bij ministeriële regeling te stellen voorwaarden;

2°.op grond van artikel 12, tweede tot en met vijfde lid, ter zake van aan de ondernemer verrichte leveringen en verleende diensten;

 

Wat opvalt is dat er a) en b) gesproken wordt van "een op voorgeschreven wijze opgemaakte factuur" en bij c.2 niet. Bij een DDP levering, mits ten invoer aangegeven in NL is de BTW verplicht verlegd volgen artikel 12 lid 3. 

 

En uit het Besluit administratieve-, facturerings- en andere verplichtingen:

 

3.2.4. Vorm van de factuur

Alle bescheiden die in het economische verkeer de functie van een factuur hebben, zijn een factuur. Het maakt niet uit onder welke benaming (nota, kwitantie, bon, notariële akte of notariële afrekening) de bescheiden worden uitgereikt. Uit het arrest van de Hoge Raad van 25 november 2016, nr. 15/02183, ECLI:NL:HR:2016:2664 volgt dat alleen sprake kan zijn van een factuur als het een bescheid betreft waarop de betaling van een bedrag wordt gevorderd en het overigens alle vereiste factuurgegevens bevat.

 

 

Link naar reactie
  • 0
(aangepast)
Op 10-5-2022 om 15:52, Bert. zei:

Een Chinees heeft helemaal geen NL BTW nummer nodig om jou te kunnen facturen voor een DDP-levering.

 

 

Beste Bert,

 

Uit een ander topic heb ik over deze quote iets anders begrepen. Zou je alsjeblieft hier duidelijkheid over kunnen geven?

 

In het topic "https://www.higherlevel.nl/forums/topic/72663-ddp-factuur-voorwaarden-import-buiten-de-eu/" geef je volgens mij namelijk juist aan dat er op de factuur ook een geldig BTW nummer van het Chinese bedrijf moet staan (of van zijn fiscaal vertegenwoordiger).

 

Wellicht dat ik het niet helemaal goed begrijp en zijn beide situaties toch anders.

 

Is een BTW nummer van mijn leverancier (of zijn fiscaal vertegenwoordiger) nu wel of niet verplicht op een DDP factuur die ik van mijn leverancier ontvang?

aangepast door Ed1980
Link naar reactie
  • 1

In theorie, niet verplicht. Praktisch gezien zou het wel wenselijk zijn om een NL BTW nummer van de leverancier op de factuur te hebben staan. In het geval van de Chinees een BTW nummer dat hoort bij een Algemeen Fiscaal Vertegenwoordiger of een Beperkt Fiscaal Vertegenwoordiger (meestal een B02 nummer). Voor de afnemer zou het niet uit mogen maken, dit hele circus wordt opgetuigd zodat de Chinees de invoer BTW terug kan vragen. Als hij dat niet doet, en de BTW gewoon als kosten neemt (ook dat komt voor) heeft zijn NL BTW nummer weinig praktisch nut.

 

Voor de afnemer is het enige uit deze discussie van belang of de factuur voldoet aan de eisen om het (zelf berekende) BTW bedrag als voorbelasting te mogen aftrekken, en daarover is al meerdere keren aangeraden om dit schriftelijk voor te leggen aan de belastingdienst.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wie is er online?
    1 lid, 202 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 80.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.