• 0

Mag ik mijn bedrijf zomaar een patisserie noemen?

Hoi allen!

 

Ik ben een startende ondernemer en begin binnenkort dus met het verkopen van macarons. 

Alles staat in principe klaar alleen heb ik vragen over wat ik wel en niet mag doen.

 

Ik ben nooit op een culinaire school geweest maar heb alles zelf geleerd door jaren lang doen. Dit doen en kunnen heeft mij de mogelijkheid gegeven om al vaste klanten als beginner te hebben alleen begin ik bang te worden dat ik iets vergeet of niet door heb. Ik zou graag het woord patisserie in mijn bedrijfsnaam willen zetten alleen weet ik dus niet of dit een beschermde titel is, voor het zelfde weet ik ook niet of ik mijzelf macaronmeester mag noemen. Ik hoop dat iemand hier misschien wat vanaf weet.

 

Daarnaast vroeg ik mij dus ook af welke vergunningen ik nodig heb om te mogen beginnen. Ik heb wel moeite met het vinden van info over dit soort dingen dus als iemand misschien een site kent met een soort checklist zou dat echt super zijn.

 

Alvast bedankt!

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

20 antwoorden op deze vraag

  • 0

Welkom op HL 

 

Patissier is gewoon een beroepsnaam zoals timmerman, slager, etc. dat mag je gebruiken, want het is geen beschermde titel zoals notaris, e.d.

 

Het vergunningsvraagstuk is geheel afhankelijk waar je gaat ondernemen en hoe.

 

Als je een pand wilt betrekken, moet jouw activiteit in het bestemmingsplan passen en de exploitatie vergund zijn. Dit soort vragen stel je bij betreffende gemeente.

 

Als je zelf patisserie gaat produceren, ga je etenswaren bereiden en moet je voldoen aan de hygiënecode en moet de inrichting voldoen aan HACCP-normen.

 

Hopelijk heb je zo eerst voldoende handvatten om op verder te zoeken. Ook kun je onderaan deze pagina op de banner van Ondernemersplein klikken voor meer informatie over starten met ondernemen. 

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 1
26 minuten geleden, Ward van der Put zei:

De bakkerijbranche lijkt van mening dat de titel Meester Patissier alleen toekomt aan iemand die de Meesterproef met succes heeft afgelegd.

 

Ja, dat klopt, maar voor de 'meester'-titel moet je dan ook echt opleidingen volgen en dit traject inderdaad afsluiten met een proeve van bekwaamheid.

 

Net zoals bij meesterkok of meesterschenker.

 

Maar iedereen mag zichzelf 'kok' of 'schenker' noemen, al zal de laatste meestal castelein genoemd worden...

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0
(aangepast)
15 uur geleden, Slobodan zei:

voor het zelfde weet ik ook niet of ik mijzelf macaronmeester mag noemen

 

Dat is natuurlijk een mooie vondst. Besef wel dat er ook andere mensen zijn die zich zo noemen, of een variant daarop. De Maracon Maitre bijvoorbeeld.

 

De meester-titel komt uit de ambachten en de gilden. Een gilde had het monopolie op de uitoefening van een vak en leerlingen (gezellen) moesten examens doen en proeven afleggen om zich meester te mogen noemen. Voordeel is dat mensen goed opgeleid zijn; nadeel is dat de mededinging beperkt werd en gilden zich afsloten van vernieuwing. Typerend is dat vrouwen geen lid mochten worden.

 

Sommige mensen zouden graag dat systeem herstellen.

 

Er bestaan nog varianten, maar die zijn gebaseerd op vrijwillige deelname of soms als commerciële alliantie. Denk aan Meesterslagers. Er is ook nog zoiets als Erkende Meesterslager. De slagersbranche heeft zelfs titels zoals Erkende Meesterverkoper. Die titels worden met vlag en wimpel aan de buitenwereld gepresenteerd, maar er is zo-te-zien geen enkele andere wettelijke basis dan een overeenkomst tussen leden van een vakvereniging.

 

Merkrecht is ook niet van toepassing. Meesterslager is geen beschermd merk, in tegenstelling tot Keurslager dat wel al heel lang als woordmerk vastgelegd is. Wellicht dat het handelsnaamrecht van toepassing is, maar ik kan me niet voorstellen dat Meesterslager Arie zijn buurman Meesterslager Henk het gebruik van het woord Meester kan ontzeggen. Geen risico op verwarring.

 

Het is wel aan te raden om gewoon open en eerlijk te zijn naar je klanten. De wereld zit inmiddels vol thuismeesters die zichzelf een vaardigheid hebben aangeleerd. Wees daar trots op. Blaas het niet op tot Meester Patissier*, maar zoom eerst in op je Macarons. Maak op je website een pagina waar je praat over skills, tools en ingrediënten. Ik koop liever van iemand die liefde toont voor zijn/haar vak, dan van de eerste de beste handelaar.

 

* Meester Patissier is sinds 2009 geregistreerd als beeldmerk op naam van een stichting die verwant is aan de Nederlandse Brood- en Banketbakkers Ondernemers Vereniging. Het is waarschijnlijk net als bij de slagers een label (keurmerk) dat je mag voeren als je met succes een examen hebt afgelegd bij de club. Het label (beeldmerk) is beschermd, het woord op zich waarschijnlijk niet. Maar rechters maken soms rare bokkensprongen.

 

(voorbehoud: ik ben geen merkjurist en voor het examen Ambachtelijk IJsmaker ben ik gezakt) :ph34r:

 

aangepast door TwaBla
2009

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0
(aangepast)
4 uur geleden, Hans van den Bergh zei:

Ja, dat klopt, maar voor de 'meester'-titel moet je dan ook echt opleidingen volgen en dit traject inderdaad afsluiten met een proeve van bekwaamheid. Net zoals bij meesterkok of meesterschenker.

 

Wederom moet ik een kanttekening maken, want dit is simpelweg niet waar. De uitdrukking SVH Meesterkok is door de Stichting Vakbekwaamheid Horeca geregistreerd als beeldmerk voor zijn diplomahouders, maar het woord meesterkok is vrij voor beroepsuitoefenaars, in tegenstelling tot wat zelfs Wikipedia beweert.

 

Je kan ook SVH Meestergastheer worden, dat is een verdienmodel voor de SVH die een hele catalogus aan titels bezit.

 

De SVH heeft ook het woordmerk Meesterkok vastgelegd voor opleidingen. Eigenlijk is dat flauwekul.

 

De kok luidt in de verte!

 

(Dit soort zaken zijn gewoon uit te zoeken hoor.) :cool:

aangepast door TwaBla

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0
4 minuten geleden, TwaBla zei:

SVH Meesterkok is door de Stichting Vakbekwaamheid Horeca geregistreerd als beeldmerk voor zijn diplomahouders, maar het woord meesterkok is vrij voor beroepsuitoefenaars, in tegenstelling tot wat zelfs Wikipedia beweert.

 

Dan zit het onderscheid waarschijnlijk in de toevoeging van 'SVH', overigens het instituut die ook de examinering verzorgt voor de wettelijk verplichte verklaring Sociale Hygiëne die elke horecaondernemer moet hebben. Wellicht lift al dat andere mee op die statuur?

 

Overigens ken ik van dichtbij alleen de titel Meesterschenker, want een goede vriend van mij heeft die vijf jaar geleden behaald na een lange studie.

 

6 minuten geleden, TwaBla zei:

Dit soort zaken zijn gewoon uit te zoeken hoor.

 

Dat is ook zo, al ging het in dit topic niet over de meestertitel, maar of het begrip 'patissier' zomaar gebruikt mag worden.

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0
(aangepast)

Topic starter noemt in zijn openingsbericht ((in)direct) beide termen ´meester´ en ´patissier´. Ik verneem nog altijd graag van hem of dit een ´puur´ Nederlandse vraag is. Marketeers, tekstschrijvers of websitebouwers willen zich ook nog wel eens een foutje permitteren.

 

Mvg,

 

Wigbolt

aangepast door Wigbolt
Link naar reactie
  • 0
1 minuut geleden, Gast zei:

Topic starter noemt in zijn openingsbericht (indirect) beide termen ´meester´ en ´patissier´

 

Maar de vraag luidt:

 

16 uur geleden, Slobodan zei:

Ik zou graag het woord patisserie in mijn bedrijfsnaam willen zetten alleen weet ik dus niet of dit een beschermde titel is

 

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • -1

Slobodan wil eigenlijk alleen weten of hij/zij zijn (selfmade) patisserie voor macarons "patisserie" mag noemen...

 

Je zou je ook kunnen afvragen of hij/zij de baksels "macarons" mag noemen, maar ik wil dingen niet nog ingewikkelder maken dan al het geval is geworden met allerlei "meestertitels" e.d.

 

 Ik ken een fietsenmaker die (autodidact, denk ik tenminste) een 'fietsenmakerij' heeft. Lijkt mij prima.

 

En een markthandelaar die een 'markthandel' heeft. Niks mis mee, volgens mij.

 

En vertalers die 'vertaalbureaus' hebben. En adviseurs die 'adviesbureaus' hebben.  

 

Wat niet echt door de beugel kan is wanneer je een fietsenkoeriersbedrijf hebt en dit vervolgens "internationale transportonderneming" of dergelijke noemt.

 

Maar een patisserie die zelfgemaakte macarons maakt en zich 'patisserie' noemt....

Wie kan bezwaren hebben?

Zelf als er "meester macarons" aangeboden worden.

 

 

 

"What, me worry?"

Link naar reactie
  • 0
(aangepast)

De wettelijke bescherming (van titulatuur of beroepstitels) gaat in België mogelijk verder dan in Nederland, het openingsbericht komt mij niet strikt Nederlands over...

 

Mvg,

 

Wigbolt

aangepast door Wigbolt
Link naar reactie
  • 0
(aangepast)
1 uur terug, shoptillyoudrop zei:

Wie kan bezwaren hebben?

 

Het ligt soms gevoelig bij mensen die jaren doorgeleerd hebben en dan de eerste beste bolhannes goede sier zien maken met die kostbare titel.

 

In Duitsland heeft het Meister-systeem nog veel langer een wettelijke basis gehad, misschien wel nog steeds. Dat ga ik nog eens uitzoeken. Waarschijnlijk heeft Nederland de angelsaksische route gevolgd, waarin al die mededingingsbeperkende systemen grotendeels zijn afgeschaft.

 

1 uur terug, Gast zei:

De wettelijke bescherming (van titulatuur of beroepstitels) gaat in België mogelijk verder dan in Nederland, het openingsbericht komt mij niet strikt Nederlands over...

 

Klopt. In België is de uitverkoop ook veel langer gereguleerd geweest, ook zo'n gevalletje...

aangepast door TwaBla
nog steeds!

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0
(aangepast)
Quote

Wat niet echt door de beugel kan is wanneer je een fietsenkoeriersbedrijf hebt en dit vervolgens "internationale transportonderneming" of dergelijke noemt.

Je kunt ook prima grenzen overfietsen. Kennelijk ken je ´onze´ smokkelgeschiedenis niet.:winking-face:

 

Slobodan, het is hoog tijd voor een inhoudelijke reactie op voorgaande berichten!

 

Mvg,

 

Wigbolt

aangepast door Wigbolt
Link naar reactie
  • 0
2 uur geleden, TwaBla zei:

en dan de eerste beste bolhannes goede sier zien maken met die kostbare titel.

 

Huh, kostbare titel "patisserie"...?

 

Want dat is waar Slobodan het over heeft hier.

 

Niets aan de hand dus (lijkt mij) net als bij de fietsenmaker, adviseur e.d. (met hun fietsenmakerij, adviesbureau e.d.) 

Of wat lees jij nou in de vraag van Slobodan wat zo "moeilijk" ligt hier?

("Macaronmeester" een beschermede titel? Denk je...)

 

Niemand kent deze titel volgens mij, dus waarom zou Slobodan zich niet zo mogen noemen.

 

"What, me worry?"

Link naar reactie
  • 0
(aangepast)
1 uur geleden, shoptillyoudrop zei:

Of wat lees jij nou in de vraag van Slobodan wat zo "moeilijk" ligt hier?

 

Hij vraagt enkele dingen...

 

20 uur geleden, Slobodan zei:

Ik zou graag het woord patisserie in mijn bedrijfsnaam willen zetten alleen weet ik dus niet of dit een beschermde titel is, voor het zelfde weet ik ook niet of ik mijzelf macaronmeester mag noemen. Ik hoop dat iemand hier misschien wat vanaf weet.

 

Biedt dus een mooie kans om een aantal zaken door te nemen mbt tot beschermde titels en zo

ook toekomstige vragenstellers van dienst te zijn. 

 

9 uur geleden, Ward van der Put zei:

De bakkerijbranche lijkt van mening dat de titel Meester Patissier alleen toekomt aan iemand die de Meesterproef met succes heeft afgelegd.

 

Het zwabberen begon overigens bij Ward.

 

8 uur geleden, Hans van den Bergh zei:

Ja, dat klopt, maar voor de 'meester'-titel moet je dan ook echt opleidingen volgen en dit traject inderdaad afsluiten met een proeve van bekwaamheid. Net zoals bij meesterkok of meesterschenker.

 

En Hans wakkerde dat verder aan.

 

Ik heb daarom ook Vereniging De Meesters om hun kijk op deze kwestie gevraagd. :rolleyes:

 

1 uur geleden, shoptillyoudrop zei:

 

Niemand kent deze titel volgens mij, dus waarom zou Slobodan zich niet zo mogen noemen.

 

Dat was ook mijn eerste opmerking. We zijn het roerend eens.

Weggegumd.jpg

aangepast door TwaBla

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0
(aangepast)
1 uur terug, TwaBla zei:

Het zwabberen begon overigens bij Ward.

 

1 uur terug, TwaBla zei:

En Hans wakkerde dat verder aan.

 

Mod-commentaar:

 

Eenieder reageert naar eer en geweten, maar interpreteert de vraagstelling wellicht net even anders. Het is ongepast van de ene reageerder om reacties van anderen af te serveren...

 

Blijf s.v.p. on-topic.

 

 

aangepast door Hans van den Bergh
Aanvulling

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0
(aangepast)
4 minuten geleden, Ward van der Put zei:

Ik legde voornamelijk een bruggetje (...)

Ook helemaal goed vind ik! (maakt verder niet uit wat ik vind natuurlijk)

 

Kan mij wel voorstellen dat Slobodan een beetje "wat heb ik nou aan mijn karretje hangen...?" kan denken met allerlei gezwabber/invullingen/associaties e.d. 

aangepast door shoptillyoudrop

"What, me worry?"

Link naar reactie
  • 0

 

Solobodan is morgen blij verrast, met twee rren, als hij weer aan het werk gaat.

 

9 minuten geleden, Ward van der Put zei:

Ik noem dat associëren, maar je mag het naar eigen inzicht ook zwabberen of invullen noemen.

 

Vooral mee door blijven gaan! :wink: De vraagsteller had de deur immers zelf al open gezet.

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    9 leden, 221 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.