• 0

Producten maken/verkopen met andersmans producten erin

Beste,

 

Ik heb een kleinschalig foodbedrijf op de thuisbezorgd markt. Nou heb ik van 1 van mijn klanten het aanbod gehad om producten te verkopen in zijn winkel. Hier zie ik wel wat in dus wil daarmee aan de slag. Nou vroeg ik mij af waar de grens ligt van andermans producten te gebruiken.

 

Stelling; Ik ga zelf bitterballen maken, dit mooi verpakken en verkopen. Moet ik dan zelf mijn broodkruim of wat dan ook maken, of mag ik dit product van een ander bedrijf pakken. Hoe zit dat met de kruiden of zelfs de zuivelproducten in dat geval. Dien ik met al deze bedrijven contact op te nemen en om toestemming te vragen? In dit geval lijkt mij het antwoord voor de hand liggend, dus dat het gewoon mag. Ik kan immers niet zelf een koe gaan melken.

 

Maar stel ik maak een sausje, op basis van ''Zaanse Mayonaise'', dat is dan iets waar ik wel weer een probleem mee zie. 

 

Dus waar ligt deze grens?

 

Ik kon dit zelf niet op google vinden, dus ik hoop dat jullie mij hiermee kunnen helpen.

 

Bij voorbaat dank!

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

8 antwoorden op deze vraag

  • 0

Ik zou zeggen ‘ambachtelijke mayonaise’. Volkomen lege marketingterm, maar het roeren van een sausje is werk. “Zaans” is inderdaad een beschermd merk. 
 

Handgedraaide bitterballen, gemaakt met de fijnste ingrediënten en geserveerd met een ambachtelijke saus op basis van oud Hollandse traditionele mayonaise. 
 

Ik krijg nu al trek. 

Hans Damen - Insparcom

Strategisch Advies - Crisismanagement - Spreker - Dagvoorzitter - Divemaster

Laatste blogs

Link naar reactie
  • 0
1 uur terug, Kokkiej zei:

of mag ik dit product van een ander bedrijf pakken

Nagenoeg iedere horecagelegenheid doet inkopen bij de Hanos, Sligro of vergelijkbare groothandel. Daar kopen ze allemaal ingrediënten van andere bedrijven/merken.

 

 

1 uur terug, Kokkiej zei:

Maar stel ik maak een sausje, op basis van ''Zaanse Mayonaise'', dat is dan iets waar ik wel weer een probleem mee zie. 

Als jij Zaanse Mayonaise inkoopt bij een groothandel mag je - volgens mij -  op je menukaart best "Bitterballen met Zaanse Mayonaise" zetten.

Als je zelf een sausje wil maken waarin je o.a. Zaanse Mayonaise verwerkt lijkt het me dat het ervan afhangt of je ook adverteert dat er Zaanse Mayonaise in zit, of dat je het als 'anoniem' ingrediënt gebruikt. In dat laatste geval lijkt me de kans bijzonder klein dat de merkhouder van Zaanse Mayonaise überhaupt ooit achterhaalt dat je zijn product gebruikt. 

 

 

Welkom op Higherlevel, overigens!

Link naar reactie
  • 0
5 uur geleden, Kokkiej zei:

Moet ik dan zelf mijn broodkruim of wat dan ook maken, of mag ik dit product van een ander bedrijf pakken.

 

Als ingrediënt kun je alles gebruiken wat wettelijk toegestaan is, dat doet iedereen die levensmiddelen bereidt. 

 

Pas als je op de verpakking wil melden Met Merk X Ingredient moet je even afstemmen. Zaanse Mayonaise is een merk, maar je mag gewoon mayonaise noemen. Dus niet meeliften met het merk.

 

Kijk gewoon eens wat een andere bereider doet. Wat staat daar op verpakkingen?

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

Een typisch voorbeeld is de grote worcestershire sauce recall in 2005, waarbij honderden producten in Europa terug naar de winkel moesten, omdat dat ingredient was gebruikt.

 

Quote

The trouble is that Worcestershire sauce is in turn used by other food companies to add flavour to a vast range of ready meals, sauces, salad dressings and fast foods. All in all the FSA has had to recall about 474 food products - the largest food recall in the UK's history. There have also been recalls and consumer warnings in 12 European countries and in Canada, where many of these foods are imported from the UK.

 

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0
(aangepast)

Als het oogmerk 'marketing' is, heet deze handelswijze of strategie 'ingredient branding'. En daar valt heel veel over te lezen...

 

...als de opzet enige schaalgrootte heeft (bereikt) dan doe je dat m.i. in overleg en in samenwerking met de toeleverancier(s).

 

Bereidingstechnisch zou je moeten uitzoeken of er naast consumentenverpakkingen of -producten ook grootverbruikverpakkkingen of speciale, industriële grondstoffen leverbaar zijn. De informatie en kennis die je nodig hebt vind je waarschijnlijk niet op Google, maar daarvoor zou je direct contact met fabrikanten en specialisten moeten zoeken.

 

Met vriendelijke groet,

 

Wigbolt

aangepast door Wigbolt
Link naar reactie
  • 0
Op 6-12-2022 om 12:14, Kokkiej zei:

Dus waar ligt deze grens?

 

In de vraag is geen moment sprake van ingredient branding oftewel Intel Inside. Het lijkt dus niet de bedoeling om een bekend merk broodkruimel te gebruiken met als doel de waarde te verhogen door te vertellen dat het merk A of B betreft. 

 

Best een interessant zijspoor, daar niet van.

 

De vraag was wel of er apart toestemming nodig is van zuivelfabrikant A en broodkruimelmerk B om hun producten als ingrediënt te gebruiken - dus zonder die branding. Dat is niet nodig. Je kunt deze producten vaak zelfs in grootverpakking bestellen.

 

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0
(aangepast)

Ik had dat wel gezien dat een min of meer 'juridische' vraag in een 'idea board' staat.

Ik weet denk ik met jullie (!?) niet wat TS (=topic starter) precies wil (communiceren). Thuisbezorgen klinkt mij als verse bereiding; winkel klinkt mij als middellange termijn denken waarbij aspecten als houdbaarheid en stabiliteit van producten (voedselveiligheid van houdbare producten) relevant worden...

 

...Zaanse Mayo wordt met twee hoofdletters gepost, dus daar zit m.i. ook een merktechnisch aspect aan, maar dat kan onbedoeld of onbewust zijn. Toelichting is gewenst (in beide gevallen zal toch sprake zijn van enige verkooppraat (marcom))...

 

Mvg,

 

Wigbolt

aangepast door Wigbolt
Link naar reactie
  • 0
Op 6-12-2022 om 12:14, Kokkiej zei:

Maar stel ik maak een sausje, op basis van ''Zaanse Mayonaise'', dat is dan iets waar ik wel weer een probleem mee zie. 

 

Ze hebben zelfs een eigen bestelnummer voor koks die hun producten willen gebruiken. Het is overigens een tamelijk alledaagse mayo, dus de toegevoegde waarde van de naam ontgaat me een beetje.

 

De vraag doet me ook denken aan Callebaut, een gekende chocoladeleverancier van banketbakkers, chocolatiers en restaurants. Die chocolade zit ook in koekjes, dus toen de fabriek geplaagd werd door een salmonellabesmetting kwamen de grote koekenbakkers tijdelijk zonder chocolade te zitten. Die kopen dus chocolade als ingrediënt, zonder dat apart op de verpakking te melden.

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    8 leden, 255 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.