• 0

Controle op naleving van het octrooi!

Laten we er even van uit gaan dat je een octrooi hebt voor Nederland en duitsland. Het hebben van een dergelijke octrooien betekent formeel dat niemand zonder de toestemming van de octrooihouder het (uitgaande van een product) product mag fabriceren, distrubueren of importeren in de desbetreffende landen.

 

Dit is allemaal leuk en aardig maar hoe controleer je de naleving op je octrooi in het buitenland. Zo'n goed zicht heb je vaak niet op de markt. Al ik nu een octrooi van 15jaar geleden uit de kast trek van een Japanner en breng dit product succesvol op de markt in Nederland is de kans klein dat de haan gaat kraaien! Hoe kun je bij het hebben van een octrooi voor meerdere landen inbreuk spotten?

 

Om er iemand continue op te zetten is niet te betalen voor de meerderheid.

Wanneer je naleving niet goed kan controleren neemt de waarde van je octrooi ernstig af!

 

Evert

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Ja, goede vraag Evert! Dat zou zeker een goede dienst zijn. Ik ken geen bedrijven die zich hier op specialiseren.

Ik zou zeggen: maak er een 1 pagina omschrijving van en dien hem in bij NewVenture 2003. Dan maak je een goede kans volgens mij.

:o

"Eureka!" is niet de meestgehoorde kreet die voorafgaat aan een uitvinding, maar: "Hmmm... dat is raar".

Link naar reactie
  • 0

Volgens mij, Evert, heb jij hier de crux van het patenteren te pakken. Als je puur een patent aanvraagt om te patenteren, heeft dat weinig zin, want je hebt geen idee wie inbreuk zou kunnen en willen plegen.

Je moet dus m.i. alleen maar een patent aanvragen voor een product dat je ook daadwerkelijk op de markt wil zetten. Als je dan commercieel actief wil zijn met je vinding, dan moet je je wel gaan verdiepen in je concurrenten en dan zal je vanzelf erachter komen wie nog op jouw markt opereert. Het probleem kristalleert zichzelf uit, denk ik.

Je verliest nl. vanzelf omzet als je concurrent er met je vinding vandoor gaat en dan ga je wel procederen (tenminste als je voldoende winst maakt met je product en dus de overtreder dus ook voor aanzienlijke materiële schade kunt aanklagen).

 

 

Je reis naar de toekomst wordt een succes als je alleen die dingen uit het verleden meeneemt die je positieve energie geven. Michael Lewis, 2000.

Link naar reactie
  • 0

Ik denk niet dat het zo werkt, zeker niet wanneer je met een octrooi actief bent in verschillende landen. Direct zicht op de markt is heel moeilijk te krijgen. Je zult naar cijfers moeten gaan kijken. Dit geeft echter vaak een vertekenend beeld. Je ziet bijvoorbeeld je omzet in vrij korte tijd (in Frankrijk) teruglopen. Er is dus iets aan de hand. Dit hoeft overigens niets te zeggen over toenemende concurrentie maar kan een gevolg zijn van een economische verandering als inflatie, belastingveranderingen, intrede van substitutiegoederen die je niet direct zou beschouwen als concurrent enz. Om achter de reden te komen zul je marktonderzoek moeten doen. Dit kost enorm veel tijd en geld als je het degelijk wilt doen. En wanneer doe je het onderzoek. Je kunt niet bij iedere schommeling in omzet (om even hierbij te blijven) de oorzaak gaan nazoeken. Zeker niet als je een relatief kleine ondernemer bent.

 

De grote multinationals die zich op vele markten begeven hebben mensen in dienst die dit soort dingen continue in de gaten proberen te houden. Zelfs zij hebben daar grote moeite mee.

 

Kortom, dat uitkristalliseren klinkt als efficiente marktwerking maar in veel gevallen gaat dit niet op of is het wachten hierop de ondergang van de ondernemer.

 

Evert

Link naar reactie
  • 0

Dit hoeft overigens niets te zeggen over toenemende concurrentie maar kan een gevolg zijn van een economische verandering als inflatie, belastingveranderingen, intrede van substitutiegoederen die je niet direct zou beschouwen als concurrent enz. Om achter de reden te komen zul je marktonderzoek moeten doen. Dit kost enorm veel tijd en geld als je het degelijk wilt doen.

 

Je hebt gelijk Evert dat er andere economische factoren je omzet kunnen beïnvloeden. Op vele van die factoren heb je weinig of geen invloed en daar kan je je dan ook niet heel druk over maken.

Waar je wel mee bezig moet zijn, vind ik, is wie je grote concurrenten zijn. Dat kost tijd, je moet een goed marktonderzoek etc. verrichten, maar dit zijn m.i. essentiële investeringen die je als starter moet maken, wil je commercieel succesvol worden.

Dat je als starter uiteraard minder middelen en mensen hebt om dit te doen, is een feit. Maar dat neemt niet weg dat je het als starter wel zou moeten doen.

 

Je reis naar de toekomst wordt een succes als je alleen die dingen uit het verleden meeneemt die je positieve energie geven. Michael Lewis, 2000.

Link naar reactie
  • 0

Als ik een bedrijf gebaseerd op een patent begin dan zou ik wel weten in welk markt ik me begeef en wat voor concurrenten er internationaal zijn. Dit zullen er waarschijnlijk niet zo veel zijn en de grote spelers zijn volgens mij goed in de gaten te houden.

 

Ik denk dat je het je als starter niet kan permiteren dat je je alleen maar met je productje bezig houdt toch? Je moet je ogen wel open houden. Denk je dat een patent er zo tussendoor zou kunnen glippen?

 

Zijn hier geen getalletjes van, iets van patent aanvragen op reeds bestaande patenten ofzo?

HL-er van het eerste uur (& proud of it)

follow me on twitter http://www.twitter.com/dhettema

fuk spelvouten

Link naar reactie
  • 0

Even reageren vanuit het standpunt van een grote multinational.

 

Het is vreselijk moeilijk om te zien wie er inbreuk maakt op je octrooien. Zelfs als je maar een beperkte portefeuille hebt op een specifieke techniek, kost het nog veel tijd en moeite om namaak op te sporen. Het beste werkt het nog met standaards: daarbij adverteert iedereen dat 'ie die gebruikt, en als je "essentials" op die standaard hebt, weet je dan meteen dat er inbreuk moet zijn.

 

Wij hebben een aantal mensen in dienst die niets anders doen dan inbreukmakers opsporen, aanschrijven en in het uiterste geval voor de rechter slepen. Het gaat dan om de wereldstandaards voor CD-R, CD-RW en DVD+RW. Inbreuk is makkelijk aan te tonen, de inbreukmakers adverteren hun producten, en toch hebben die mensen er een dagtaak aan om dat allemaal te doen. Maar het schuift wel lekker. :-)

 

Voor andere gebieden is het zo goed als onmogelijk om er achter te komen, behalve door toevallig ergens tegenaan te lopen. Het reverse engineeren van een televisie bijvoorbeeld kost al een paar ton, dus dan moet je wel redelijk zeker weten dat er in die TV iets van jou toegepast is.

 

Arnoud

 

--

Speaking only for myself.

Link naar reactie
  • 0

 

Van een grote Europeese steekwagen fabrikant vernam ik , tijdens een bezoek voor mijn product presentatie, dat zij kort tijd voor mijn bezoek een container met bijna exacte kopiën van het door hun best verkochte model steekwagen, hadden onderschept.

 

Een probleem voor bijvoorbeeld de copy-cats van dit soort producten is dat zij hiermee nooit een echte marktpositie kunnen opbouwen met een dealer netwerk etc. Zij kunnen ook niet dezelfde prijs vragen. Denk hierbij aan de bekende Rolex horloges! Dit betekent ook dat zij niet dezelfde kwaliteit kunnen (of willen) bieden.

 

Een relatie, die werkzaam is in de postorder business, vertelde mij dat zij daar de producten in eerste instantie gewoon in bijv. Taiwan laten namaken en vervolgens hier in de handel brengen en dan wel zien wat er gebeurd. “Meestal heeft de uitvinder toch geen geld om te gaan procederen.”

 

In mijn omgeving wordt dit onderwerp regelmatig aangeroerd en mijn antwoord hierop is dat ik denk dat; criminelen goed nadenken voordat zij besluiten om iets na te laten maken. Dit mede omdat ook voor hen alle en misschien nog wel moeilijker markt omstandigheden gelden. Een na temaken product moet ook voor hen aan bepaalde minimum eisen voldoen om interessant te zijn en geld in steken. CD’s en postorder producten zijn bijv. wat dat betreft ideaal! Marktleidende producten met een grote naamsbekendheid hebben volgens mij dan ook het meest te duchten van copy-cats.

 

Mijn advies aan starters is dan ook dat je iedereen moet laten lullen en dat je gewoon je gang moet gaan, maar dat je wel de nodige voorzorgsmaatregelen moet treffen zoals patenten en merknaam bescherming etc. Verder moet je pas zorgen gaan maken als dit soort problemen zich aandienen. Het ‘moord en brand schreeuwen’ kan dan, volgens mij ook als goede marketing tool worden gebruikt.

 

Mvg, Bob

 

(zie ook Ondernemingsplannen > Branche gegevens t.b.v. ondernemingsplannen > www.stabilex.com )

 

Link naar reactie
  • 0

Het is dus verdomd lastig je tijdelijke monopoliepositie te behouden. Je hebt zelfs heel weinig zicht op naleving van je octrooi. Pas gaan kraaien als het is geschied is natuurlijk erg zuur. Uiteindelijk misschien door middel van procedures enigszins lucratief maar de markt heeft wel een beschadiging opgelopen. Het is toch erg vervelend als consumenten eerst goed bij een product moeten gaan kijken of ze wel een "echte" in hun hand hebben.

 

Ik ben wel benieuwd hoe die vaste medewerkers op naleving controleren Arnoud?

Hoe scannen zij de markt?

 

Evert

Link naar reactie
  • 0

Om welke reden verleend een overheid een patent aan de uitvinder van een product en is het niet de taak van die overheid om consequent en streng toe te zien op naleving van de (octrooi)wetgeving? Kan de overheid hier niet het één en ander ten gunste van de starters aanscherpen?

 

Het schijnt dat in Duitsland (de belangrijkste consumenten markt van Europa) dit goed voor mekaar is. De Duitsers zijn zich volgens mij ook meer bewust van het belang van dit soort zaken.

 

Waarom betaal je die hoge jaarlijkse taksen, eigenlijk?

 

Groeten, Bob

 

Link naar reactie
  • 0

Nou met dat laatste ben ik het niet eens. De overheid kijkt alleen maar toe op het hele mechanisme van octrooiverlening. Het is de uitvinder/onderzoeker of het bedrijf dat besluit om een patent aan te vragen. Het zou toch van de gekke zijn als de overheid de naleving van dat patent ook nog eens zou moeten financieren!!! Zeker als het gaat om patenten van uitvinders of onderzoekers aan universiteiten. Nog geen 19% van die patenten levert licenties op. Waarom zou je dan geld en moeite stoppen in het controleren van de naleving?

Gelukkig worden mijn belastingscentjes wijzer besteed.

Bovendien is het niet zo dat de Duitse overheid de controle op naleving wel financiert.

 

Je reis naar de toekomst wordt een succes als je alleen die dingen uit het verleden meeneemt die je positieve energie geven. Michael Lewis, 2000.

Link naar reactie
  • 0

Molecuultje,

 

De Nederlandse overheid ontvangt jaarlijks zogenaamde ‘renewal fees’ (taksen) van uitvinders / bedrijven etc., die deze patent houders verplicht zijn te betalen om hun patent rechten in Nederland te behouden. Alleen in Nederland al gaat het hierbij om jaarlijkse te betalen bedragen, die vanaf bijvoorbeeld het 3e jaar beginnen bij NLG 630, - en dan oplopen tot NLG 2025,- voor het 18e jaar! Nederland is hiermee één van de duurste landen in Europa. ( Frankrijk 3e jaar FRF 210, - en het 18e jaar FRF 3155, -)

 

Dit zijn dus niet jou belasting centen!

 

Ik vind deze bedragen schandalig hoog en ik verlang van de Nederlandse overheid dan ook in ieder geval minimaal een fatsoenlijke tegenprestatie. Zoals bijvoorbeeld er zorg voor dragen dat starters ongehinderd, door bijvoorbeeld louche copy-cats, hun gang kunnen gaan. Bescherming dus!!! Daar zijn patenten en deze gelden volgens mij oorspronkelijk ook voor bedoelt.

 

“De overheid kijkt alleen maar toe…..” tja helaas! :'(

 

Mvg, Bob

 

Link naar reactie
  • 0

Die bedragen zijn om meerdere redenen zo hoog. Ten eerste hebben we te maken met een psychologische prijs. Het kost teveel geld om iedere uitvinder voor een klein bedrag een octrooi te geven of in ieder geval de aanvrage in behandeling te nemen. De hoge prijs zet aan tot goede overwegingen of een octrooi aangevraagd moet worden.

 

Daarbij is het zo dat het octrooi-onderzoek wordt verricht door zeer gespecialiseerde mensen, en die kosten veel geld. Ik heb een aantal maanden met ze samengewerkt en neem van mij aan dat het aardig wat moeite en inzicht vergt wil je met een gedegen advies komen.

Ook de octrooigemachtigde die het octrooi uiteindelijk schrijft zijn specialisten. Zij hebben veelal Nederlands gestudeerd en dragen een ingenieurs titel (Arnoud jij ook?). Kennis kost nou eenmaal geld en dit soort mensen zijn schaars!

 

De prijs is hoog. De drempel is daardoor hoog voor veel particuliere uitvinders. Misschien moet er een onderscheid gemaakt worden door particuliere aanvrage en aanvrage door bedrijven. Als een bedrijf de aanvrage doet is het octrooi eigendom van het bedrijf en niet van de uitvinder! Een bedrijf heeft over het algemeen meer know how en dus een grotere kans de investeringen terug te verdienen. Het zou dan ook redelijk zijn dat zij een hogere prijs betalen voor een octrooi (de huidige prijs) en een particulier een korting krijgt o.i.d. Gegronde prijsdiscriminatie!!

 

Groet,

 

Evert

Link naar reactie
  • 0

Evert,

 

Laten we voor de goede orde de zaken niet verwarren. De door mij aangehaalde ‘renewal fees’ hebben niets van doen met het in behandeling nemen van octrooi aanvragen en het beoordelen daarvan. Deze ‘renewal fee’ kosten komen na al die, ongetwijfeld deskundig en door zeer gespecialiseerde mensen uitgevoerde onderzoeken en de daarmee gepaard gaande hoge kosten.

 

Hier zomaar een hoge kosten voorbeeldje;

 

Kennisgeving A4tje van BIE---------> Octrooigemachtigde---------> Uitvinder (dat ben ik dus!) ontvangt: kennisgeving A4tje + uurtje/factuurtje van Octrooigemachtigde = NLG 450,-. Tjakka, dit noemen nu dus psychological pricing! ;)

 

Er zijn ook positieve ontwikkelingen en ik begrijp dat je niet zomaar al die gevestigde ordes (uurtje/factuurtje) van de afzonderlijke Europese lidstaten het mes op de keel kan zetten. De kosten voor patent onderzoek e.d. zijn dankzij de Europese harmonisatie en mede door de PCT procedure al aardig omlaag gebracht.

 

Waarom verschillen de Nederlandse kosten van die jaarlijks te betalen ‘Renewal Fees’ , dan nog steeds zo met die van bijvoorbeeld Frankrijk Evert? Jij zit bij de bron, geef eens antwoord op deze vraag. Zien de Fransen voordelen in het laag houden van deze jaarlijkse fees, die wij (nog) niet zien? Of is de Nederlandse overheid te inhalig?

 

En wat weerhoud Nederland om haar patent aanvragers/houders (starters) beter te beschermen? De gevestigde orde? Wiens belangen dient de Nederlandse overheid nu eigenlijk?

 

Nederland kan bijvoorbeeld, de inbreuk pleger(s) ook, na een gegronde klacht van een patent aanvrager/houder, verplichten om te bewijzen dat hij/zij geen inbreuk pleegt? En dan, wanneer sprake is van inbreuk, de schuldige een schade vergoeding plicht opleggen. Zonder dat hier meteen hoge proces kosten (tevens inkomsten voor octrooigemachtigden ;) ) voor de ‘starters’ mee gemoeid zijn. Diezelfde Nederlandse overheid heeft immers, middels kostbare en zeer gespecialiseerde deskundigen al een patentaanvrage in onderzoek of verleend!

 

 

Mvg, Bob

 

Link naar reactie
  • 0

Nederland kan bijvoorbeeld, de inbreuk pleger(s) ook, na een gegronde klacht van een patent aanvrager/houder, verplichten om te

bewijzen dat hij/zij geen inbreuk pleegt? En dan, wanneer sprake is van inbreuk, de schuldige een schade vergoeding plicht opleggen.

Zonder dat hier meteen hoge proces kosten (tevens inkomsten voor octrooigemachtigden ) voor de ?starters? mee gemoeid zijn.

Volgens mij ben je nu het proces opnieuw aan het uitvinden. In wat voor procedure moet dat bewijs dan tot stand komen, als het geen proces is?

 

Verder: het is een fundamenteel uitgangspunt van de rechtspraak dat wie eist, bewijst. Je moet als octrooihouder dus het bewijs rondpraten dat er sprake is van inbreuk. Omkering van de bewijslast gebeurt wel, maar dan moet je als octrooihouder wel een verdomd goed verhaal hebben.

 

De enige echte uitzondering is een nieuw product gemaakt met een geoctrooieerde werkwijze. Daarvan kun je als octrooihouder zeggen "Het is nieuw, dus met mijn werkwijze gemaakt" en dan moet de vermeend inbreukmaker aantonen dat hij een ander proces gebruikte.

 

Diezelfde Nederlandse overheid heeft immers, middels kostbare en zeer gespecialiseerde deskundigen al een patentaanvrage in

onderzoek of verleend!

Sinds 1995 worden octrooien verleend zonder enig vooronderzoek of andere beoordeling. De Octrooiraad is opgeheven (al bestaan ze nog om de laatste zaken af te handelen en wat octrooigemachtigden in te schrijven *grijns*).

 

Groeten,

 

Arnoud

 

--

Speaking only for myself.

Link naar reactie
  • 0

Evert,

 

Interessant om te noemen in dit kader is de volgende ontwikkeling.

 

Tijdens het InnovatieFestival op 3 en 4 december zal een nieuwe dienst geintroduceerd worden (zoals op dit moment gepland).

 

ID-NL heeft zich hard gemaakt om een zogenaamde Octrooiverzekering van de grond te krijgen. Deze verzekering geeft dan enig handvat om de inbreukmaker aan te pakken. Details over wat en hoe volgen nog.

 

 

Link naar reactie
  • 0

Hier zakt mijn broek van af!!

 

Hebben we eindelijk vastgesteld dat de kosten nu al veel te hoog zijn, komt mijnheer Tennenbroek met een nieuw kosten postje aanzetten. Want ik vermoed dat de verzekering premie kosten door de uitvinder/bedrijven etc. zullen moeten worden opgehoest!

 

Arnoud, wat vindt een grote multinational hiervan?

 

En wat vindt ID-NL van de hier eerder besproken hoge Nederlandse ‘Renewal Fees’? Kan deze organisatie zich niet beter hard maken om dit soort misstanden aan te pakken?

 

Mvg, Bob

 

Link naar reactie
  • 0

Hebben we eindelijk vastgesteld dat de kosten nu al veel te hoog zijn, komt mijnheer Tennenbroek met een nieuw kosten postje aanzetten. Want ik vermoed dat de verzekering premie kosten door de uitvinder/bedrijven etc. zullen moeten worden opgehoest!

 

Arnoud, wat vindt een grote multinational hiervan?

 

Je begint geen rechtszaak om licentie-inkomsten af te dwingen als de kosten hoger zijn dan de opbrengst. Ik zie dus niet waarom wij daar een verzekering bij nodig zouden hebben, want daar gaan de kosten alleen maar van omhoog.

 

Uitbesteden van kleinere zaken in ruil voor een vast bedrag of bepaald percentage lijkt me dan interessanter. Dan ligt het risico bij het externe kantoor, en als we een leuk bedrag kunnen onderhandelen, mogen zij het meerbedrag hebben als ze zin hebben in al die moeite.

 

Arnoud

 

--

Speaking only for myself.

Link naar reactie
  • 0

Bob denk aan je hart!! Als er teveel bloed rondgepompt wordt word je dizzy!

 

De discussie begon met de vraag of controle op naleving van het octrooi haalbaar is. Er lopen nu twee dingen door elkaar. Een verzekering die Tennebroek aanhaalde zou miscchien een verbetering zijn wat betreft die controle, ik weet het fijne er nog niet van (ben wel benieuwd Tennebroek) maar laten we niet te snel oordelen.

Natuurlijk zal die verzekering geld kosten. Tenslotte gaat voor niets de zon op.

 

Het octrooi goedkoper, en de verzekering erbij. Per saldo iets naar beneden zou mooi zijn ter bevordering van de ondernemende creatieve geest!

 

Tennebroek wat vind jij eigenlijk van de kosten van een octrooi? Ongegrond hoog of redelijk.......Ik maak er een poll van ben wel benieuwd!

Link naar reactie
  • 0

De Nederlandse overheid ontvangt jaarlijks zogenaamde ?renewal fees? (taksen) van uitvinders / bedrijven etc., die deze patent houders verplicht zijn te betalen om hun patent rechten in Nederland te behouden. Alleen in Nederland al gaat het hierbij om jaarlijkse te betalen bedragen, die vanaf bijvoorbeeld het 3e jaar beginnen bij NLG 630, - en dan oplopen tot NLG 2025,- voor het 18e jaar! Nederland is hiermee één van de duurste landen in Europa. ( Frankrijk 3e jaar FRF 210, - en het 18e jaar FRF 3155, -)

 

Oh ja, tegenwoordig is alles in Euros natuurlijk:

 

1e taks222,-
2e taks256,-
3e taks292,-
4e taks 324,-
5e taks 358,-
6e taks 406,-
7e taks 451,-
8e taks 496,-
9e taks 533,-
10e taks 567,-
11e taks 601,-
12e taks 648,-
13e taks 739,-
14e taks 787,-
15e taks 821,-
16e taks 855,-
17e taks 903,-
18e taks 937,-

 

Arnoud

 

--

Speaking only for myself.

Link naar reactie
  • 0

Bedankt Arnoud (reusje voor jou)! Wat vind jij eigenlijk van de prijzen? Te duur? Staan de prijzen naar jouw mening in verhouding tot datgene wat je ervoor krijgt?

 

Evert

 

Ps. Je komt dus op zo'n twaalfduizend euro uit voor een twintigjarig Nederlands octrooi. Dat is veel meer dan ik dacht (zie boven)?! :-[

Link naar reactie
  • 0

Bedankt Arnoud (reusje voor jou)! Wat vind jij eigenlijk van de prijzen? Te duur? Staan de prijzen naar jouw mening in verhouding tot datgene wat je ervoor krijgt?

De jaarlijkse kosten van octrooien zijn vreselijk hoog. Wij hebben op dit moment zo'n 87.000 actieve octrooien wereldwijd (voor zo'n 27.000 uitvindingen). De enige manier om de kosten te beheersen is regelmatig (elke paar jaar) rigoreus alles per technologie-gebiedje herwaarderen en weggooien wat niet meer interessant is.

 

Grofweg:

1) interessant - mag tien jaar blijven

2) grote kans op inbreuk, mag twaalf jaar blijven

3) inbreuk wordt onderzocht, blijft uiteraard

4) inbreuk bewezen, goh, zouden we die weggooien? :)

Blijkt dus na tien jaar dat niemand er gebruik van maakt, dan gaat dat octrooi het publiek domein in (wereldwijd dus).

 

Verder heb je nog de 'license of rights'. Dan krijg je 50% korting op je jaarlijkse taksen, met als tegenprestatie dat je iedereen die daarom vraagt verplicht bent een licentie te geven tegen een redelijke vergoeding. En wat redelijk is, bepaalt de Octrooiraad of de rechter als je er samen niet uitkomt. Een hele waardevolle optie!

 

Oh ja, en wat Nederland betreft, meestal vragen we alleen in Europa om DE, FR en GB octrooien. Meer landen alleen als het een erg interessante zaak is, want de kosten gaan flink omhoog (vooral de vertaalkosten zijn irritant), dus de meeropbrengst moet navenant zijn. Nederland vragen we zelden aan.

 

Arnoud

 

--

Speaking only for myself.

Link naar reactie
  • 0

Oh ja, en wat Nederland betreft, meestal vragen we alleen in Europa om DE, FR en GB octrooien. Meer landen alleen als het een erg interessante zaak is, want de kosten gaan flink omhoog (vooral de vertaalkosten zijn irritant), dus de meeropbrengst moet navenant zijn. Nederland vragen we zelden aan.

 

Arnoud

 

 

De vertaal kosten zijn irritant maar nog irritanter is dat je als niet ingezeten burger van een ander Europees land, verplicht bent om opnieuw een patent aanvrage in te dienen, via een in dat land gevestigde octrooi gemachtigde dus. Zo worden de belangen van deze gevestigde ordes keurig netjes afgeschermd en hun inkomsten veilig gesteld. Dit ten koste van de patenthouder/aanvragers! Zo is het raadzaam om de vertalingen ook maar door de octrooigemachtigden in die landen te laten verrichten, ook al heb je uitstekend en betaalbaar alternatief.

 

Bob

 

 

Link naar reactie
  • 0

Volgens mij ben je nu het proces opnieuw aan het uitvinden. In wat voor procedure moet dat bewijs dan tot stand komen, als het geen proces is?

 

Verder: het is een fundamenteel uitgangspunt van de rechtspraak dat wie eist, bewijst. Je moet als octrooihouder dus het bewijs rondpraten dat er sprake is van inbreuk. Omkering van de bewijslast gebeurt wel, maar dan moet je als octrooihouder wel een verdomd goed verhaal hebben.

 

De enige echte uitzondering is een nieuw product gemaakt met een geoctrooieerde werkwijze. Daarvan kun je als octrooihouder zeggen "Het is nieuw, dus met mijn werkwijze gemaakt" en dan moet de vermeend inbreukmaker aantonen dat hij een ander proces gebruikte.

Arnoud,

 

Waarom wordt de inbreukmaker niet gezien als de eisende partij? Het is toch de (vermeend) inbreukmaker die toegang eist tot de beschermde markt van de octrooihouder! Het zou toch veel rechtvaardiger zijn om de octrooihouder de mogelijkheid te bieden om, bijv. bij de politie, aangifte van inbreuk te kunnen laten doen. Waarna de daartoe bevoegde (Europese) instanties de zaken verder berechten/beoordelen?

 

Mvg, Bob

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Waarom wordt de inbreukmaker niet gezien als de eisende partij? Het is toch de (vermeend) inbreukmaker die toegang eist tot de beschermde markt van de octrooihouder! Het zou toch veel rechtvaardiger zijn om de octrooihouder de mogelijkheid te bieden om, bijv. bij de politie, aangifte van inbreuk te kunnen laten doen. Waarna de daartoe bevoegde (Europese) instanties de zaken verder berechten/beoordelen?

Opzettelijke inbreuk op een octrooi is een misdrijf, en je kunt er aangifte van doen. Dat heeft alleen zin bij echt duidelijke inbreuk op grote schaal (net als bij auteursrecht). Op grond van die bepalingen (en bijbehorende anti-namaakverordeningen) worden b.v. ongelicensieerde CD-RW'tjes en DVD+RW'tjes bij de grens tegengehouden door de douane en vervolgens gestoomwalsd.

 

Het probleem met jouw voorstel is dat in Nederland iets pas waar is als het bewezen is. De octrooihouder stelt "Pietje maakt inbreuk!" en moet dat dus bewijzen (wie stelt, bewijst). Waarom zou je die octrooihouder op zijn blauwe ogen geloven?

 

Verder verschuif je nu de kosten van de octrooihouder naar heel Nederland: strafvervolging wordt uit belasting betaald. Moet iedereen meebetalen aan mijn ruzie met bedrijf X over vermeende inbreuk?

 

Arnoud

 

--

Speaking only for myself.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    9 leden, 268 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.