• 0

Groei maar niet volgens ondernemingsplan

(aangepast)

Goedenavond,

 

Een aantal jaar liep ik rondt met idee om van me hobby me werk te maken. Aantal maanden geleden de knoop door gehakt en gestart. Daarvoor een klein werk krediet aangevraagd en gekregen via een bank. Uiteraard heb ik hiervoor een ondernemingsplan  geschreven. 

 

Nu had ik in het ondernemingsplan beschreven dat ik langzaam zou starten en daarbij mijn vaste baan eerst aan hield. Dit heb ik gedaan omdat je in deze sector snel met ontwikkeling mee moet gaan Waardoor je misschien een verkeerde keuze kunt maken en daardoor een tegenslag kunt hebben. Vooral aan het begin van een startende onderneming.

Het was de bedoeling dat ik na een jaar langzaam mijn uren van mijn vaste baan ga afbouwen  en meer uren ga opbouwen in mijn eigen onderneming. Mits de omzet voldoende is. Dit is allemaal besproken met een adviseur.

Het mooie hiervan is dat mijn huidige werkgever met deze constructie in heeft gestemd.

 

Nu ben ik dus een paar maand actief en de zaken gaan iets te snel voor mijn gevoel. Althans ik weet niet zo goed wat het gemiddelde is voor startende parttime ondernemers. Ik sta nu namelijk op een punt dat ik mijn baan en  onderneming nog maar net kan combineren. Ook de verwachte jaar  omzet is bijna al 2.5 groter vergeleken met het plan. Nu zegt mijn adviseur dat het beter is om nu al mijn vaste baan op te zeggen en volledig in mijn onderneming stappen. 

 

Maar vraag is : moet ik het advies overnemen van de adviseur of toch mijn vaste aan houden voor minmaal een jaar. En volgens het huidige ondernemingsplan blijven werken. 

Omdat de diensten die ik aanbied al bijna op de max zitten . Staat er voor september al een opschaling "gepland". De mogelijkheid is er maar ik weet dus niet of ik het moet doen. 

 

Hoe kijken jullie hier tegen aan. Hebben jullie misschien een aantal tips of adviezen.

aangepast door Johan808
correctie 2x keer
Link naar reactie

Aanbevolen berichten

20 antwoorden op deze vraag

  • 0

Beste Johan,

 

Vraag je werkgever eens of hij het ziet zitten om nu al te beginnen met het terugbrengen van de uren. Jij en je werkgever hebben er natuurlijk geen belang bij dat je overwerkt raakt, toch? Het gaat dus in eerste instantie om jouw gezondheid. Althans dat denk ik.

 

Ik snap jouw adviseur dat deze zegt dat je het beste voor je onderneming kan kiezen. Dat klopt, maar je hebt ook een bepaalde afspraak - lees belofte - gedaan aan je werkgever en die zou ik voor zover als mogelijk willen nakomen, toch? Kijk als deze zegt dat het minderen van uren onacceptabel is dan is de keuze de facto gemaakt lijkt mij.

Met vriendelijke groet,

 

Jeroen Kisters RPLU ARe

Adviseur juridisch risicomanagement, Risicodeskundige aansprakelijkheid & Getuige-deskundige Beroepsaansprakelijkheid

Link naar reactie
  • 0

Wat algemene wijsheden:

 

- als je alle gaspitten tegelijk voluit aanzet, vliegt de boel in de fik, oftewel: zoek een balans tussen baan en onderneming.

- als je nu je onderneming terugschroeft, zal het later lastiger zijn om diezelfde groei weer te realiseren. 

- ondernemingsplannen zijn niet in beton gegoten. Pas liever je plan aan de omstandigheden aan, dan de omstandigheden aan je plan 

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0
8 uur geleden, Johan808 zei:

Nu ben ik dus een paar maand actief en de zaken gaan iets te snel voor mijn gevoel. Althans ik weet niet zo goed wat het gemiddelde is voor startende parttime ondernemers. Ik sta nu namelijk op een punt dat ik mijn baan en  onderneming nog maar net kan combineren. Ook de verwachte jaar  omzet is bijna al 2.5 groter vergeleken met het plan. Nu zegt mijn adviseur dat het beter is om nu al mijn vaste baan op te zeggen en volledig in mijn onderneming stappen. 

Tijd is een rekbaar begrip …

 

Om ondernemer te zijn, moet je geen nine-to-five mentaliteit hebben. Ik wil niet beweren dat elke (startende) ondernemer zicht het schompes werkt, maar 60-80 uur is niet uitzonderlijk, al dan niet over 7 dagen van de week verspreid.


lees ook maar eens …

https://www.higherlevel.nl/forums/topic/38814-hoeveel-uur-besteed-jij-per-week-aan-je-bedrijf/

 

 

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
  • 0
1 uur terug, Joost Rietveld zei:

ondernemingsplannen zijn niet in beton gegoten. Pas liever je plan aan de omstandigheden aan, dan de omstandigheden aan je plan 

 

In een goed plan is altijd bij te sturen. Dat noemen ze ook wel de PDCA-cyclus (Plan, Do, Check, Act) bedacht door ene heer Deming, lees daar maar wat meer over.

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Hallo,

 

Bedankt voor de adviezen.

Inmiddels al een gesprek ingepland met mijn Werkgever om over de aanpassing van de uren te praten.

 

Het nog maar net kunnen combineren van de baan en onderneming heeft meer te maken met uren op een bepaald tijdstip. Nu begin ik extra vroeg bij mijn baan. Meestal rond half zeven zodat ik op tijd naar huis kan om toch nog dingen voor mijn onderneming te  kunnen regelen voordat andere bedrijven al gesloten waarmee ik zaken. Nu kom ik dat stukje tijd te kort.

 

Mijn voorstel aan mijn werkgever zal zijn om eerder naar huis te gaan om vervolgens savonds het aantal uren af te maken. Zodat ik iets beter meetings en andere zaken kan inplannen voor mijn onderneming.

 

Tevens heb ik geen moeite om lange werkweken te maken. Bij mijn vorige werkgevers en huidige maakte ik ook vaak weken van 70 tot 80 uur. Niet omdat het moest maar ik vind werken gewoon erg prettig.  Daarbij wil ik altijd mijn eigen deadlines halen en zet er vaker een beter resultaat neer dan dat er verwacht werd.

Natuurlijk moest ik de maand erop mijn uren indammen want anders kwam ik knoei met de arbotijden. Maar vaak als ik het een echt leuk project vond dan stak ik er eigen tijd in. 

 

Link naar reactie
  • 0

Ben je niet teveel aan het ondernemingsplan gebonden? Het gaat uiteindelijk om de onderneming en resultaten zelf. Het plan geeft je alleen houvast en richtlijnen. Als het beter gaat dan verwacht, is dat alleen maar mooi meegenomen.

 

Als het super goed gaat, waarom zou je dan niet stoppen? Kan het eventueel over een paar maanden weer heel snel minder goed gaan?

Leef je leven door te leven.

Geef om geven door te geven.

Traprenovaties | Treinkaartjes | DC Timmerwerken

Link naar reactie
  • 0
5 minuten geleden, Ondernemeneer zei:

Ben je niet teveel aan het ondernemingsplan gebonden?

 

Natuurlijk ben je aan een plan gebonden?! Of het in een mooi rapport met voorblad staat of op de achterkant van een sigarendoosje, het is allemaal voortgevloeid uit denken en redeneren.

 

8 minuten geleden, Ondernemeneer zei:

Het plan geeft je alleen houvast en richtlijnen.

 

In een goed plan zijn (bij-)sturingsinstrumenten opgenomen, dus die gebruik je bij elke omstandigheid die daarom vraagt...

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Bij deze nog een update:

 

Ik werk momenteel alleen op project basis voor mijn huidige werkgever en zit inmiddels vol in mijn eigen bedrijf. Alles is in netjes overleg gegaan met mijn huidige werkgever.

Daarnaast heb ik afgesproken met huidige werkgever dat ik per 31 december stop. Wel hebben we nog afgesproken dat ik voor heel 2024 nog beschikbaar voor audits en eventuele problemen of expertise.

 

Met mijn bedrijf gaat het goed. Echter liep ik ook tegen enkele problemen aan. Doordat dat mijn diensten snel uitverkocht waren moest ik opschalen zoals ik aangaf in mijn eerdere post.  Ik was dat van plan om dit in september te doen maar ik was al veel sneller uitverkocht. Hellaas ik kon dat niet op korte  termijn voor elkaar krijgen en was genoodzaakt nee te verkopen. Opschaling was mogelijk bij de partijen waar ik zaken mee doe. Alleen de financiering kreeg ik niet zo snel rond. 

 

Dus ik heb het roer even gegooid en adviseur ingeschakeld die wat meer expertise heeft dan mij en mijn huidige adviseur. Want ik wil dit niet nog een keer mee maken. 

 

Hij kwam met een voorstel om het wat groter aan te pakken . Dan wel met een  nieuwe financierings aanvraag  in combinatie met een aangepast ondernemingsplan en financiëelplan.

 

Dat heb ik met beiden handen aangepakt en inmiddels is de aanvraag  er bijna door.  Alle papieren en ideeën zijn goed bevonden. Echter wacht ik nog op de offerte en omdat het nu vakantie is kon het wat langer duren.

 

De volgende plannen heb ik gemaakt mits natuurlijk de financiering officeel doorgaat.

 

Nieuw te Huren pand: pand met Warehouse/ werkplaats gedeelte(min 250m2) en met twee of 3 kantoren. Dus ik ben druk op zoek naar een locatie.

 

Opschaling van mijn diensten plus een back-up plan mocht ik er weer tegen aan lopen.

 

Door de geplande Uitbreiding zal genoodzaakt om personeel aan te nemen. Hiervoor moet ik nog bepalen als ik het eerst via een een uitzendbureau doe of gelijk in dienst met een 1 jaar contract.

 

Het tweede punt waar ik tegen aan zijn privé ontrekkingen. Ik maak elke maand  een vast bedrag over naar mijn privé rekening . Dit is mijn loon. Echter krijg ik steeds te horen dat dit te weinig is. Maar je mag toch zelf bepalen bij een 1 manszaak?

 

Ik maak nu iedere maand 1950 euro over en kan daar prima van rond komen.  Dit heb ik expres gedaan omdat ik zo wat extra geld over hou voor investeringen of onverziene kosten.

 

Zit ik nu echt te laag?

Link naar reactie
  • 0

Ik zie toch wel wat alarm puntjes:

 

1. Je groei ging je eerst te snel voor je gevoel en nu zegt je adviseur: vol gas, lening erbij, personeel erbij, gebouw huren.... En jij gaat er vol in mee

 

Hij gaat er daarbij compleet aan voorbij dat dat heel andere skills vereist van jou. Als je nul ervaring hebt met leiding geven, mensen aansturen, de financiën voeren van wat ineens een behoorlijke boekhouding wordt, hoe ga je dit dan allemaal doen?

 

Je vraag aan het einde zal ik hier meteen beantwoorden:

Niemand kan jou verplichten om meer geld op te nemen dan wat jij nodig hebt. Bij een eenmanszaak is er geen minimum aan opnames. Sterker nog: er is geen enkele reden om dat bedrag te verhogen als je het vervolgens privé niet nodig hebt.

 

Ik hoop van ganse harte dat deze vraag niet komt door opmerkingen van je nieuwe adviseur, want dan komt zijn vakkennis wel in een erg dubieus daglicht te staan....

 

2. De adviseur die dit adviseert, heeft hij ook de lening geregeld en krijg hij daarvoor betaald? Advies geven hoort in mijn ogen bij advies te blijven. Elke extra externe prikkel die een adviseur kan hebben om jou een bepaalde kant op te sturen met zijn advies, moet aanleiding zijn voor terughoudendheid van jouw kant.

 

Als er door 1 partij combinaties van diensten aangeboden worden, waarbij dienst 2 voortkomt uit advies 1, vraag jezelf dan af: had hij mij dit ook geadviseerd als hij niet tevens de kredietbemiddellaar was?

 

3. Snap je de cijfers uit de prognoses die hij gebruikt heeft? Weet je voldoende hoeveel omzet je per maand moet maken om de hoge lasten van de extra lening te kunnen dragen? Wat als je geen goede locatie kunt vinden? Of goed personeel? Kun je dan de geprognosticeerde omzet überhaupt halen?

 

 

Voor de goede orde: ik hoop voor je dat ik er enorm naast zit!

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0
10 uur geleden, Johan808 zei:

Want ik wil dit niet nog een keer mee maken. 

Je bent ondernemer en zult van alles nog eens meemaken.
Stel dat je nog eens zo snel groeit, dan moet je weer naar een groter pand en meer personeel aannemen, dan zul je misschien (bijna) hetzelfde traject nogmaals moeten doorlopen. Je kunt nu immers geen pand kopen/huren dat voldoet aan alle volgende uitbreidingen.

Link naar reactie
  • 0

1.In eerste instantie ging het wat te snel. Dit kwam voornamelijk door mijn volledige baan erbij. Omdat ik nu kon groeien wou ik zelf die kans niet laten liggen. Dit is niet 1 dag beslist op euforisch moment maar heb hier zeker een aantal weken over nagedacht. Daarbij goed gekeken naar de voordelen en nadelen gekeken. 

Ook had het te maken met het feit dat ik vanuit een hobby positie begon. En de gedachte had dat het vrij lang zou duren voordat  ik meerdere klanten had. Door mijn netwerk en omdat ik actief ben in verschillende communitys kwam ik daardoor sneller aan klanten. Vooral door momd op mond reclame. En nu werk  ik inmiddels met een wachtlijst voor nieuwe klanten totdat ik kan opschalen.

 

Mijn vraag kwam voornamelijk door vrienden en familie. Die vonden dat ik wel erg weinig verdien voor een ondernemer. Maar zolang  het volgens de regels gaat en ik rond kan komen vind ik het prima. Daarnaast heb ik liever dat mijn zaak er goed voor staat I.p.v te grote bedragen onttrekken want ik ben nog maar net begonnen.

 

2.Mijn huidige adviseur is meer een algemeen adviseur voor startende ondernemers. De adviseur die ik extra inhuurde had meer expertise in gebied waar ik werkzaam in ben. Met hem heb ik meerdere mogelijkheden besproken kwa diensten, opschaling en mijn  eigen doelstellingen.  Na het gesprek en rapportage heb ik zelf alles goed na gelopen en gekeken wat er nodig was om dit te realiseren.

 

De lening heb ik zelf aangevraagd en geregeld. Daarbij heb ik het fincieele plan ook herschreven. Dit plan heb ik laten beoordelen door twee externe partijen en mijn eigen adviseur. Alle 3 gaven een positief bericht. Uiteraard weet ik dat dit een prognose is waarbij er nog van alles kan gebeuren.

Van de extra en mijn huidige adviseur heb ik alleen advies gehad. Tevens verdienen ze niks aan de aanvraag van de lening. Dit doe ik allemaal zelf. 

Ook volg niet alle adviezen op. Alleen de adviezen waarin ik zelf ook vertrouwen in heb.

 

Het pand idee komt meer uit mijzelf. Nu werk voornamelijk vanuit huis tezamen met een gehuurde ruimte. Ik heb liever alles op 1 locatie zodat ik efficiënter kan werken.  Het enige advies wat ik gekregen had is dat ik een grotere opslag nodig had als ik wou uitbreiding. Hiervoor kon ik ook gewoon mijn huidige opslag vergoten door de unit ernaast erbij te Huren.

 

3. Ik heb voldoende kennis om met cijfers om te gaan en prognoses. Deze ervaringen heb ik al opgedaan. De maandelijkse omzet die ik op moment genereer is al genoeg om de lening te kunnen dragen. Met de extra uitbreiding hoop ik meer omzet te kunnen genereren waardoor mijn bedrijf groeit. Ook heb ik met de krediet verstrekker afgesproken op papier mocht ik geen geschikte locatie vinden dan kan ik als nog afzien van de aanvraag.

 

Skils: Even terug komen op je vraag over mijn skills.

Ik heb voldoende ervaring in het aansturen van mensen. Ik ben teamleider geweest en momenteel ben ik manager voor een vrij groot team.  In mijn carrière heb ik bijna altijd mensen moeten aansturen met daarbijbehorende taken als sollicitaties, coaching, 1 op 1 gesprekken en ontslag. 

Kwa logistiek heb ik ook genoeg ervaring. Mijn laaste project heb ik Warehouse onderhanden gehad. Dit Warehouse werkte niet goed. Hiervoor heb ik alles opnieuw ingericht , nieuw styteem geïntroduceerd en geoptimaliseerd zodat er efficiënter kan worden gewerkt. Nu loopt het Warehouse stukken beter.

In verleden heb ik 7 jaar in de detailhandel gewerkt. Hier was ik verantwoordelijk voor de voorraad, balans, inkoop en  deels verkoop. 

Hopelijk heb je zo meer inzicht gekregen in een paar skills van mij. En ik zie dit echt als een uitdaging voor mij en zal mezelf er ook volledig voor inzetten. Mocht het allemaal niet lukken dan hou ik er een mooie ervaring aan over. 

 

 

 

 

Link naar reactie
  • 0
3 uur geleden, DaMedia zei:

Je bent ondernemer en zult van alles nog eens meemaken.
Stel dat je nog eens zo snel groeit, dan moet je weer naar een groter pand en meer personeel aannemen, dan zul je misschien (bijna) hetzelfde traject nogmaals moeten doorlopen. Je kunt nu immers geen pand kopen/huren dat voldoet aan alle volgende uitbreidingen.

Ik wil er beter op voorbereid zijn een tuurlijk zal ik tegen dingen aanlopen. Je kunt natuurlijk niet alles voor spellen. Mijn plan is nu eerst om deze uitbreiding voorelkaar te krijgen en daarnaast gaan sparen om zelf uitbreidingen te kunnen financieren zonder hulp of gedeeltelijk hulp. Maar dan zijn we vast een paar jaar verder en dan moet ik nog afwachten hoe de markt dan draait.

Link naar reactie
  • 0
11 minuten geleden, Johan808 zei:

Hopelijk heb je zo meer inzicht gekregen in een paar skills van mij. En ik zie dit echt als een uitdaging voor mij en zal mezelf er ook volledig voor inzetten. Mocht het allemaal niet lukken dan hou ik er een mooie ervaring aan over

Dank voor je terugkoppeling, dat stelt behoorlijk gerust.

Succes!

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0
2 uur geleden, Joost Rietveld zei:

Dank voor je terugkoppeling, dat stelt behoorlijk gerust.

Inderdaad.

 

Blijft één punt over …  beslissingen nemen en uitvoeren op basis van andermans geld gaat menigeen makkelijker af dan wanneer het over eigen geld gaat en slaat de onzekerheid toe. Als je dat ook naast je neer weet te leggen … helemaal top.

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
  • 0
1 uur geleden, Cosara zei:

Inderdaad.

 

Blijft één punt over …  beslissingen nemen en uitvoeren op basis van andermans geld gaat menigeen makkelijker af dan wanneer het over eigen geld gaat en slaat de onzekerheid toe. Als je dat ook naast je neer weet te leggen … helemaal top.

Daarom investeer ik zelf ook 20.000,- euro vanuit mijn privé account. Of bedoel je dit niet?

Link naar reactie
  • 0
(aangepast)
46 minuten geleden, Johan808 zei:

Daarom investeer ik zelf ook 20.000,- euro vanuit mijn privé account. Of bedoel je dit niet?

Ook dat.


Wat ik bedoel is dat je doorgaans makkelijker beslissingen neemt met andermans geld dan met eigen geld, omdat het jou niet raakt als het mis gaat.

Ondernemen  is aan de ene kant risico’s nemen en aan de andere kant risico’s vermijden. Er zijn genoeg ondernemers die in de stress schieten als zij hun eigen spaargeld moeten aanspreken en daarom liever geld willen lenen. Dus mocht dat ooit voorkomen, bedenk dan wat je zou adviseren en doen als het niet jouw eigen geld zou zijn.

Maar ik denk, na alles wat je hebt verteld, dat het wel goed zit. Om het maar populair te zeggen … top man. 

aangepast door Cosara

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    4 leden, 239 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.