• 0

Nieuwe deelforum: Leiderschap en (zelf)management

Higherlevel is per vandaag een nieuw deelforum rijker: leiderschap en (zelf)management. Deze eerste post zet uiteen wat hierin zoal besproken kan worden en dient als uitnodiging aan alle HL-leden om mee te schrijven.

 

Leiderschap en ondernemerschap

Het lijkt misschien vreemd om te spreken over leiderschap in de context van (beginnend) ondernemerschap. Leiderschap wordt eerder geassocieerd met visionaire CEOs van multinationals dan met eenpitters op een zolderkamer. Toch kan leiderschap voor ondernemers net zo belangrijk zijn als sales of productontwikkeling.

 

Innovatie en ondernemerschap vergen niet zelden dat je een richting inslaat die onzeker en onbewezen is. Leiderschap, in deze context, is het ontwikkelen en uitdragen van een visie en de capaciteit om anderen – investeerders, medewerkers, klanten – te bewegen je te (blijven) volgen.

 

Een ander perspectief op leiderschap is die van het zorg dragen voor een klimaat waarin innovatie en mensen gedijen. Hoe zorg je dat je team excelleert, dat iedereen op dezelfde golflengte zit, dat er optimaal gebruikt wordt gemaakt van ieder zijn talenten en kennis?

 

Wat je visie op leiderschap ook mag zijn, het onderwerp roept vele relevante vragen op. Welke kennis, attitude en competenties heb je nodig om een goed leider te zijn? Hoe leid je in tijden van groei, crisis of stagnatie? Wat kun je leren van leiders uit disciplines zoals religie, sport en politiek?

 

Theorie en praktijk

Dit deelforum functioneert vanuit de aanname dat de aard en betekenis van leiderschap per ondernemer verschillen. Het deelforum wil daarom een rijke bron zijn van praktische voorbeelden, case studies, en best practices. Wie vind jij goede leiders en waarom? Wat is volgens jou het verschil tussen goed geleide en slecht geleide ondernemingen? Wat betekent leiderschap voor jou in je dagelijkse praktijk?

 

Het deelforum is er ook voor posts over principes, modellen, en theorieën van/over leiderschap. Het is niet de bedoeling zweverige kroegdiscussies te gaan voeren, maar om elkaars denken over dit onderwerp aan te scherpen. Op zijn minst win je hiermee een frisse manier om tegen jezelf en je onderneming aan te kijken!

 

Management

Dit deelforum is ook een plek om van gedachten te wisselen over het onderwerp management.

 

Net als leiderschap is management iets dat je eerder associeert met afdelingen binnen grote bedrijven dan met startende ondernemingen. Maar op het moment dat er een hiërarchische verhouding ontstaat met een ander – je eerste personeelslid, een freelancer of leden van een projectgroep – wordt je naast ondernemer ook manager.

 

Hoe balanceer je die twee rollen? Hoe breng je structuur aan in je groeiende onderneming zonder flexibiliteit en snelheid te verliezen? Wat moet je doen en laten als goed manager, waar houdt jouw verantwoordelijkheid op en begint die van je medewerkers? Moet je überhaupt wel willen managen, als je hart eigenlijk bij het ondernemerschap ligt?

 

Zelfmanagement

Dit nieuwe forum biedt ook ruimte voor het onderwerp zelfmanagement. Immers, of je nu eenpitter of groeiende ondernemer bent, je moet ook jezelf managen om succesvol te zijn.

 

Dus hoe zorg je voor een goede cognitieve en emotionele huishouding? Hoe ga je om met tegenslagen, hoe houd je je motivatie op peil? Hoe zorg je ervoor dat je als ondernemer blijft groeien en, zeker als eenpitter, de nodige feedback krijgt?

 

Andere onderwerpen die relevant zijn in het kader van zelfmanagement zijn bijvoorbeeld het omgaan met onzekerheid, eenzaamheid en conflicten met partners en medewerkers. Maar het is ook boeiend om uit te zoeken hoe je goede besluiten neemt of anderen inspireert.

 

De rol en richting van dit deelforum

Posts over leiderschap en (zelf)management zijn natuurlijk niet nieuw op Higherlevel. Op dit moment zijn ze echter wel terloops en ongebundeld. Met een apart deelforum zal de discussie over deze onderwerpen meer richting en massa krijgen. Hiermee wil dit deelforum bijdragen aan het succes van alle HL-leden.

 

Ik nodig jullie daarom uit om de komende tijd met mij en andere collega’s te pionieren in dit deelforum. Er is veel te vragen en veel te posten! Samen zullen we uitvogelen wat wel en niet relevant is voor ondernemers, welke thema’s ons bezighouden en welke praktische invulling we hieraan kunnen geven.

 

Ik zie uit naar jullie bijdragen!

 

Download: Capture. Deliver. Excel. to learn about the principles, strategies and processes of business writing.

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

8 antwoorden op deze vraag

  • 0

Mooi initiatief.

 

Ik neem de aftrap.

 

Be the changes you want to see

Deze zin is uitgesproken door Ghandi. Dit is dus geen holle kreet maar zie de resultaten. Immens.

Door geweldloosheid heeft hij het Engelse koloniale rijk in India weg gekregen.

 

In mijn beleving hebben we veel Ghandi´s nodig. Er klopt heel veel niet meer in het bedrijfsleven door de eenzijdige aandacht voor aandeelhouders waarde creatie. Dit gaat ten koste van anderen in de waardeketen zoals de werknemers, toeleveranciers en anderen.

Ieder mens in de waardeketen heeft recht op een menswaardige beloning voor de verrichte inspanningen. Elk mens wat werkt in een organisatie mag verwachten een plek tot zelfontplooiing te vinden op de werkplek.

 

Welnu, de meeste werkplekken voldoen daar niet aan. Teveel mensen doen werkzaamheden die ze niet kunnen vereenzelvigen met wat hun hart hun ingeeft. En dat is heel jammer.

Als iedereen zou toepassen: be the changes you want to see dan zou het er heel anders uitzien in het bedrijfsleven en zou het veel fijner zijn om met elkaar te werken en naar het werk te gaan.

 

Persoonlijk praktiseer ik dit ook. Ik probeer vanuit passie te werken en recht te doen aan eenieder die in de waardeketen meespeelt. En ik kan je vertellen dat voor mij ondernemen een plezier is. En dat plezier wordt niet bepaald door de mate van materieel succes maar door de mate van groei van de innerlijke tevredenheid.

René

 

Serendipity: datgene wat op je pad komt en je verder brengt op de weg des levens.

 

Serendipity

Link naar reactie
  • 0

Ik reageer op het deel zelfmanagement en met name het deel hoe ga je om met tegenslagen en hoe manage je je eigen onzekerheden en angsten.

 

Wat mij opvalt is dat het altijd goed gaat met iedereen maar als je dieper doorgraaft merkt dat álle ondernemers die alleen werken door dezelfde fases heen gaan. Lyrisch bij de opstart, vol goede moed in de tijden erna, maar daarna begint het pas.

 

Juist doordat je zo in je eentje zit te werken schiet je in een hyperfocus waardoor sommige tegenslagen veel groter lijken dan ze zijn. Ook lijkt het me dat als je te lang in dat cirkeltje blijft het steeds moeilijker wordt om prospects te bellen en andere contacten te leggen.

 

Het punt is dat je als ondernemer ook niet snel toe zal geven dat het allemaal niet zo gaat als je had gehoopt, je lijkt dan toch af te gaan. Of bent bang dat je de enige bent. En omdat je niet spiegelt schiet je ook weer sneller terug in die angst en/of onzekerheid waardoor je soms maanden in moddertijd zit waarin je doorploegt. En ik denk dat daarin dan ook weer de echte ondernemer zit: doorgaan ook al lijkt alles tegen te zitten.

 

Wat mij al die tijd enorm helpt is dan toch steeds naar netwerkbijeenkomsten en symposia te gaan en daar met anderen over zaken te praten die inspireren. Dan kom ik weer opgefrist met een nieuwe blik thuis. Daarnaast zit ik in een groep, klavertje4, van 4 vrouwelijke onderneemster waar we juist die zaken bespreken die je niet met anderen bespreekt: die angsten en onzekerheden. We geven elkaar tips en reiken elkaar nieuwe manieren van omgaan met onszelf en onze omgeving.

 

Overigens vind ik het knap dat er leden zijn die de tijd hebben om boeken te lezen. Ik was een boekenwurm en las erg veel over zelfmanagement maar het lukt mij niet meer om dat te doen. Door tijdsdruk en omdat je zo hard aan het doorblazen bent merk je vaak ook niet dat je iets nodig hebt (behalve de uitknop om je hoofd stil te zetten). Mijn motto hierin blijft dus: teamen met anderen.

 

Het leuke is dat, juist door al mijn eigen netwerkdiners en ervaringen, ik zat te broeden om iets met dit item te gaan doen; bijeenkomsten te gaan organiseren die wat meer focus leggen op die angsten. Je kan je suf trainen in Nederland maar onzekere ondernemers bestaan voor die organisatoren schijnbaar niet. Dus je onderzoek vind ik fantastisch, sluit volledig aan bij wat ik vermoedde en als ik daarin op wat voor manier dan ook aan mee kan werken; graag en leuk!

 

En wat mij op de been houd cq motiveert is boedisme: voor alles is een reden en als iets vandaag niet lukt dan had dat zo moeten zijn, het leven geeft je namelijk wat je nodig hebt en dat is niet altijd wat je denkt te willen. En daar leg ik mij dan bij neer, wetende dat die klant niet voor mij bestemd was en er daardoor ruimte is voor een die wel bij mij past. En dat kan je op alles toepassen.

 

Groet,

Rebecca

 

Met zonnige groet,

 

Rebecca Kanne

Image Builder

www.Dare2be.eu

Link naar reactie
  • 0

Dit topic is kaasje voor mij. In mijn (werkende) leven heb ik, zoals iedereen, diverse fases doorlopen. Maar na alle opleidingen, literatuur en trainingen bekroop mij op een gegeven moment steeds meer het gevoel dat je het allemaal zo moeilijk en zweverig kunt maken als je zelf wilt en daar kan ik mij niet in vinden.

 

Dus ooit heb ik alles eens op één hoop geveegd (maar met de kanttekening dat dit zonder die opgedane kennis nooit was gelukt):

 

Leiderschap en coaching is wat mij betreft simpelweg beïnvloeding van gedrag en prestatie. Leidinggeven doe je als het ware van buiten naar binnen, bij coaching probeer je het innerlijke te bereiken waarmee gedrag en prestatie als het ware vanuit de persoon zelf getoond wordt. Management is mijns inziens inderdaad 'Getting things done', dingen voor elkaar krijgen, doelen bepalen en realiseren, enz....

 

En het maakt daarbij weinig verschil of je daarmee het gedrag en de prestatie van anderen of dat van jezelf beïnvloedt. Ik vind het daarom goed dat in de titel van dit topic ook het woordje 'zelf' wordt genoemd. Het begint en eindigt namelijk altijd bij jezelf. Bij je eigen gedrag en prestatie.

 

Afijn, mijn bescheiden mening voor wat het waard is...

 

Succès en groet,

 

Hans

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0
In Memoriam
Retired Mod     11,3k 479

Dankjewel voor je bescheiden mening.

Ik lees dit onderdeel van HL altijd met veel interesse.

 

De moeilijkste persoon om te managen ben ikzelf ;)

Ik was nooit angstig om beslissingen te nemen. Ik nam ze gewoon. Maar niet altijd de juiste. Dus was dat dan ook direct mijn valkuil, waardoor ik een passieve houding aannam in het nemen van beslissingen. De 180 graden draai.

 

Daar kwam nog bij dat ik enorm extrovert ben en snel iets hard op zeg - of type ;-)

Extrovert ben ik nog steeds, maar door zelfmanagement heb ik wel geleerd om onder het gras te duiken en je vooral te verplaatsen in de ander. En toen kwam de volgende valkuil... Dan vergeet je jezelf

Dus... Ik heb dus heel wat zelfmanagement moeten doen en flink vaak in de spiegel moeten kijken.

 

 

Netwerken: Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent !

Link naar reactie
  • 0

De drie belangrijkste thema's bij leiderschap en management zijn voor mij

 

Inspiratie : Ik inspireer graag en word graag geïnspireerd.

 

Innovatie: Vooruitgang en steeds weer vernieuwen is essentieel en geeft steeds weer een frisse kijk op het verleden, heden en toekomst. Innoveren is niet alleen kijken naar de toekomst maar ook leren uit het verleden.

 

Authenticiteit: Authentiek zijn is gelukkig voor mij een tweede natuur. Authenticiteit geeft rust en zelfvertrouwen. Want wie kun je nu beter zijn dan jezelf.

 

 

 

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Ik ben geïnspireerd in spirtueel leiderschap, Ik doe het met eerbied, enthousiasme en veel liefde in het werk. Boeddhisme is een vorm van goede aanvulling voor leiderschap. Ik zeg niet dat men zich gelijk gaat bekeren. Maar er zitten veel dingen in wat me wel enorm inspireert. Vooral de citaten van beroemde wijsbegeerten spreekt me veel aan( o.a. Ghandi, Wyne Dyer etc.) Wat mijn leiderschap toch weer aanstuurt. Het wordt een nieuw tijdperk van management en spiritualiteit waar de innovatie en authenticiteit in begrepen zit. ;D

Link naar reactie

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    9 leden, 215 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.