• 0

bruto/netto voor freelancers - spreadheet voor berekening

Ruim een jaar geleden ben ik voor mezelf begonnen. Ik worstelde toen met de vraag hoeveel ik van mijn winst netto over zou houden na aftrek van de inkomstenbelasting. Ik heb toen een spreadsheet gemaakt die ik ook met jullie wil delen. Op mijn website kun je dit nu heel eenvoudig uitrekenen (voor eenmanszaken).

 

2006 • Surf naar: http://www.esset.nl/brutonetto2006.htm

2007 • Surf naar: http://www.esset.nl/brutonetto2007.htm

2008 • Surf naar: http://www.esset.nl/brutonetto2008.htm

2009 • Surf naar: http://www.esset.nl/brutonetto2009.htm

 

In de versie van 2009 tel ik investeringen ook niet mee als vrij besteedbaar inkomen.

In de 2008-versie zijn twee storende foutjes gehaald t.o.v. 2007. De bijdrage ZVW is nu actueel (in 2007 was die nog gebaseerd op de 2006 cijfers). Tevens worden de kosten van de arbeidsongeschiktheidsverzekering nu wel doorgerekend verderop in de spreadsheet.

 

Inmiddels heb ik ook de variant voor de BV uitgewerkt (ook voor 2009 nu). Voor een vergelijking tussen een BV en eenmanszaak surf naar: http://www.esset.nl/bvofeenmanszaak2009.htm

 

Indien er nog meer behoefte is aan dergelijke modellen dan hoor ik dat graag. Een nieuw model is zo gemaakt en toegevoegd.

 

Ik heb nu ook een spreadsheet gemaakt, waarbij je kunt uitrekenen wat het effect is van de auto op de zaak of prive voor het netto inkomen en het vrij besteedbaar inkomen.

Surf daarvoor naar: http://www.esset.nl/autovandezaak.htm

 

Sterk wisselende inkomens als ondernemer/freelancer?

Bereken dan met deze tool hoeveel u nog tegoed heeft van de fiscus.

Middeling • Surf naar: http://www.esset.nl/middeling.htm

 

[leesbaarheid titel verbeterd - mod]

Boekhouden in Excel - http://www.boekhoudeninexcel.nl - Dashboard, grafische analyses, automatische jaarrekening

 

Tip: Gratis mooie facturen maken in Excel? http://www.excelfacturen.nl

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Beste Joost en Fred,

 

De vermogensmutaties die ik bedoel zijn de mutaties in het begin en eindvermogen van bezittingen die geen invloed hebben op het besteedbaar inkomen van dat jaar. Bijv. huis waarde 1/1 100.000 en waarde 31/12 110.000, in theorie ben je 10.000 rijker, echter deze 10.000 is geen besteedbaar inkomen en moet dus als onbelaste vermogensmutatie ergens worden verrekend, ik dacht in mindering worden gebracht op het eindvermogen.

De belastingdienst brengt alle bezittingen (privé en ik dacht ook zakelijk?) op 01/01 en op 31/12 in kaart, trekt deze van elkaar af, verrekent de onbelaste vermogensmutaties, rekening houdend met aan en verkopen (effecten, panden, boten, caravans etc) en verbouwingen eraan, vervolgens worden de belaste inkomsten (uit de winstaangifte, inkomen box1) verrekend, hierop worden voor zover ik weet zaken gecorrigeerd zie geen inkomen zijn (o.a. fiscale aftrekposten / ondernemersaftrekken e.d.), vervolgens worden hierbij de onbelaste inkomsten geteld zoals erfenissen, schenkingen, huursubisidie, kinderbijslag en de toeslagen) en dan resteert het bruto privé, hiervan af gaan alle benoemde posten, de werkelijke uitgaven, bruto huur, GWE, autokosten, schoolgeld, aanslag IB??, zakgeld kinderen, vakantie, stalling boot etc. en dan resteert het netto privé. Beoordeeld wordt dan of je hiervan kan leven. Indien laag of indien negatief netto-privé, betekent dit dat je inkomsten in je aangifte IB tot een te laag bedrag zijn aangegeven. Net zoals een negatieve kas, je kan niet meer uitgeven/sparen dan je hebt verdient.

M.a.w. van hetgeen je (zegt te hebben) verdient, betaal je je vaste lasten, spaar je evt. (resultaat hoger eindvermogen 31/12), benoem je de bijz. uitgaven (zakgeld kinderen, boot, vakantie etc.) en hetgeen resteert moet voldoende zijn voor levensonderhoud gezin. Negatieve uitkomst?, probleem voor aangever en succes voor de fiscus.

Link naar reactie
  • 0

Hoi Rob

 

De fiscus beschikt niet over al die informatie. Wel is het zo dat als na de vermogensvergelijking een netto privé resteert dat je klein is of negatief, dat ze vragen gaan stellen over waar je van geleefd hebt.

 

Maar zaken als de werkelijk lasten, kleine schenkingen, hobby-inkomsten, weten zij ook niet.

 

Mag ik vragen waarom je dit zo specifiek bij zou willen houden?

 

groet

Joost

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0

Beste Joost,

 

De fiscus weet vaak meer dan je denkt, en daarbij, bij een controle kunnen ze vanuit de privé bank-en giroafschriften diverse verbanden leggen. Bijv. verzekering betaald voor een boot, dan ook aankoop boot, haven-/liggeld, vergunning(en) Rijnland e.d., benzine/diesel, reisgeld ernaar toe, winsterstalling etc.

 

Ik ben geëinteresseerd puur vanuit mijn interesse voor cijfers en verbanden en daarnaast als controlemiddel voor mij zelf en kennissen.

Mvgr.,

Rob

 

Link naar reactie
  • 0

Bij "BV of eenmanszaak" valt het me op dat je de oude tarieven van de vennootschapsbelasting hanteert. Misschien een kleine update?

 

Tarieven 2009:

http://belastingdienst.nl/zakelijk/vennootschapsbelasting/vennootschapsbelasting-04.html#P46_3836

 

De column stamt uit 2008, vandaar de tarieven 2008. Lijkt mij wel duidelijk dat lezers daar zelf de tarieven 2009 bij kunnen zoeken.

 

groet

Joost

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 1

Sterk wisselende inkomens als ondernemer/freelancer?

 

Bereken dan met deze tool hoeveel u nog tegoed heeft van de fiscus.

Middeling • Surf naar: http://www.esset.nl/middeling.htm

 

Een beetje surfend op het internet lees ik dat accountants-/administratiekantoren hier behoorlijk wat geld voor vragen (EUR 15 - 60).

 

Tel uit je winst.

Een briefje tikken kan iedereen toch?

 

Spam wordt op HigherLevel niet gewaardeerd!

Om deze edit ook nog even verder toe te lichten zodat het admin werk duidelijk is: Het bericht is in wervende toon geschreven (1) link naar eigen website (2), de site heeft een commerciële insteek (3) en de betreffende pagina staat ook nog eens vol met advertenties (4). Daarmee de regels volgend is het helaas gewoon spam en gelden dus dezelfde regels als voor andere gebruikers die handige links willen plaatsen.

Boekhouden in Excel - http://www.boekhoudeninexcel.nl - Dashboard, grafische analyses, automatische jaarrekening

 

Tip: Gratis mooie facturen maken in Excel? http://www.excelfacturen.nl

Link naar reactie
  • 0

Ik kan de modellen zoals Esset die gratis beschikbaar stelt op zijn website zeer waarderen. Hij heeft zijn andere modellen ook onder de aandacht gebracht hier. Jammer dat dit nu als spam betitelt wordt. Ik zou het prijzen wanneer dit rechtgezet wordt. In ieder geval alvast een reusje voor Esset.

 

Groeten,

 

Ard

Ard, zie mijn toelichting bij het bericht, heb dit er even bijgezet ter toelichting op je vraag en heb Esset uitgebreid toelichting gegeven. Verdere discussie hierover is uiteraard mogelijk maar dan graag per PM aangezien dat hier offtopic is.

Bezoekhetziekenhuis.nl: Eenvoudig bezoeken plannen aan de patiënt en communiceren met patiënt, familie en vrienden. ! Maak een account aan als een familielid in het ziekenhuis ligt en je kunt gezamenlijk de bezoektijden inplannen.

Link naar reactie
  • 0

Terug naar het privé en eigen vermogen.

Om de juiste winst via vermogensvergelijking te kunnen bepalen vraagt de fiscus in de vermogensvergelijking de prive opnames als onttrekkingen op te geven (tegenovergesteld worden de stortingen naar de onderneming verwerkt). als het goed is zijn deze boekingen in de administratie terecht gekomen op balans rekeningen met de naam rekening-courant eigenaar, prive opnames / prive stortingen etc.

hieronder vallen alle posten die (fiscaal) niet als zakelijk worden aangemerkt, b.v. hypotheekrente, premies arbeidsongeschiktheidsverzekering particulier, lijfrentes, premies ZvW, aanslagen IB/PVV, geldopnames voor levensonderhoud etc. uiteraard zover deze via de zakelijke rekening geboekt zijn (Meteen een goede reden privé en zakelijk zoveel mogelijk gescheiden te houden, zeker als er "veel privé posten zijn).

Wat dan overblijft is zuiver beginvermogen en eindvermogen en het verschil is de winst die uiteraard moet aansluiten op de posten die via de winstaangifte worden verwerkt. Zelf gebruik ik niet het pakket van de belastingdienst, maar het principe blijft gelijk, omdat uiteindelijk ook de door mij gebruikte software precies die regels moet opleveren als de elektronische opgave van de belastingdienst zelf.

het is wel aan te raden om bij het opstellen van de boekhouding rekening te houden met de fiscale eisen, scheelt gewoon achteraf zoek en rekenwerk.

Succes

Administratiekantoor Frelo

Link naar reactie
  • 0

Sterk wisselende inkomens als ondernemer/freelancer?

 

Bereken dan met deze tool hoeveel u nog tegoed heeft van de fiscus.

 

 

Even buiten de spam discussie. Ik verdien hier even mijn 15 euro ;)

 

Als fiscalist bereken ik ook over welk tijdvak de middeling voordeliger is. Je kunt 1 jaar maar 1 keer in de middeling betrekken. Dus is het voor mij als fiscalist zaak dat ik niet alleen naga of middeling tot een teruggave leidt, maar ook welke jaren ik in de middeling betrek. Die info mis ik terdege op jouw site.

 

Groet

Joost

 

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0

De volgende veranderingen/verbeteringen heb ik in de online spreadsheets doorgevoerd:

 

http://www.esset.nl/brutonetto2009rente.htm

Ik kreeg berichten dat steeds meer mensen vanuit een baan aan het zzp-en zijn. Hierdoor voldoet men niet altijd aan het urencriterium en dan kom je ook niet in aanmerking voor allerlei aftrekmogelijkheden. Daarom heb ik het spreadsheet flexibel gemaakt met de vraag of je aan dit criterium voldoet.

 

http://www.esset.nl/middeling.htm

Ik heb de middeling spreadsheet maar aangepast, zodat ie ook met een advies komt welke jaren je het beste kunt middelen (MAX).

 

http://www.esset.nl/bvofeenmanszaak2009.htm

Tevens heb ik ook bv of eenmanszaak vergelijking geupdate met de 2009 cijfers.

Daar is nogal wat in veranderd. Het lijkt erop dat de BV sneller gunstiger wordt.

 

Boekhouden in Excel - http://www.boekhoudeninexcel.nl - Dashboard, grafische analyses, automatische jaarrekening

 

Tip: Gratis mooie facturen maken in Excel? http://www.excelfacturen.nl

Link naar reactie
  • 0

@Esset, het is heel mooi dat je dit soort tools ter beschikking stelt maar toch moeten we streng zijn op zelfpromotie.

 

Zet in je 'profiel' onder ´handtekening´ je website, en bijv een extra regel als aankondiging van dit nieuwe tool. Zie bijv mijn handtekening.

 

En ik ben benieuwd naar dit tool, ik ga zeker even kijken.

 

@Esset: bovenstaand bericht gemist?

Link naar reactie
  • 0

Leuk hoor, die rekenmodelletjes. Maar helaas zijn vragen als "de BV in of niet?" niet juist en volledig te beantwoorden door slechts een vergelijking te maken tussen één 1 jaar IB-onderneming en één jaar BV. Het kiezen van een bepaalde rechtsvorm heeft namelijk heel veel gevolgen: fiscale, juridische, administratieftechnische en commerciële. Voor het maken van de juiste keuze moet je eerst weten wat je huidige situatie is, wat je de eerstkomende jaren zakelijk en privé wil, hoe je die wensen denkt te gaan realiseren en wat je daar allemaal voor nodig hebt. Pas dan kun je met goed fatsoen iets zinnigs zeggen over de rechtsvormen die daar het beste bij passen. En aangezien elke rechtsvorm zijn voor- en nadelen heeft en deze per definitie door iedereen weer op zijn/haar eigen wijze worden gewaardeerd, is het maken van de juiste keuze niet een kwestie van het invullen van een simpel rekenmodelletje dat maar één enkel aspect behandelt en dan ook nog maar heel summier. Helaas beste ondernemers, het is niet anders.

Douwes Fiscale Diensten: Meester in Fiscaal Maatwerk www.douwesfiscalediensten.nl

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    9 leden, 246 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.