Ga naar inhoud
 • 0

Kan ik onder mijn relatiebeding uit

Ik ben vorig jaar aangenomen als trainee bij een kleine organisatie in de ICT. Via dit bedrijf ben ik na een aantal trainingen en stageplaatsen gedetacheerd via een tussenpersoon bij een grote overheids instelling met een behoorlijk specialistische functie.

 

Nu is het zo dat ik graag voor mezelf wil beginnen en deze huidige klant mee wil nemen, wat zij erg graag willen aangezien ze erg blij met mij zijn op deze plek. Ik heb alleen wel een relatie beding dat zegt dat ik niet bij relaties van mijn bedrijf de komende twee jaar werkzaam mag zijn. Maar volgens mij ben ik nu geen trainee meer en is er sprake van positie verbetering waar ik nooit een nieuwe arbeidsovereenkomst voor heb hoeven tekenen en vraag ik me dus af of mijn bestaande relatie beding nog geldig is. Tevens vraag ik me af hoe ik t.o.v. het gerecht zou kunnen bewijzen dat ik dus geen trainee meer ben maar een specialist.

relatie_beding.thumb.JPG.6db8f5051403fb159c0c50b144c0affa.JPG

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

13 antwoorden op deze vraag

 • 0

Heb je al geprobeerd er op een nette manier uit te komen? Ga met je baas rond de tafel zitten en leg hem de situatie uit. Per slot van rekening heb je ook een hoop aan dit bedrijf te danken, toch? Misschien dat hij er geen probleem mee heeft en je deze klant gunt. Laat het dan ook op papier zetten. Als hij moeilijk gaat doen, kan je altijd nog kijken naar alternatieven.

 

Ik ben zelf ook vanuit een werknemerssituatie voor me zelf begonnen met een klant van de baas als eerste opdrachtgever. Ook ik had zo'n relatiebeding. Ik heb mijn voormalige baas uitgelegd dat ik zowiezo weg zou gaan en dat hij er ook voordeel van kon hebben. Uiteindelijk is het ook een win-win situatie geworden omdat ik soms mijn opdrachtgevers doorverwijs naar mijn voormalige werkgever. Iedereen dus blij.

 

bye,

Rob

De toekomst is niet meer wat ie geweest is

Link naar reactie
 • 0

Volgende week gaan we rond te tafel zitten en ga ik mijn ideeen kenbaar maken. Uiteraard wil ik zelf proberen om er zo goed mogelijk uit tekomen. Waar het mij eigenlijk om gaat is dat als mijn werkgever het er absoluut niet mee eens is, hoeveel risico ik zou lopen als ik toch voor mezelf zou beginnen met deze klant. Overigens weet de tussen persoon ook overal van en vinden zij het absoluut geen probleem als ik aan hun zou gaan factureren. Zij willen alleen graag dat ik daar blijf werken aangezien hun klant(die overheids organisatie) erg tevreden met me is.

Link naar reactie
 • 0

en dat ik bij deze klant zeker nog wel anderhalf jaar terecht kan.

 

Heeft dat geen consequenties voor je zelfstandigheid, ik bedoel wordt dit niet gezien als een fictief loondienstverband? En hoe ziet de opdrachtgever dat?

 

Andere opdrachtgevers liggen dan ook nog wel in het verschied.

 

Hoe weet je dat, vloeit dat voort uit wat je bij deze opdrachtgever kan gaan doen of heb je nu al mensen die dan met je in zee willen. Hoe weet je zo zeker dat je over 1 1/2 jaar weer opdrachtgevers hebt?

Online boekhouden en dienstverlening in één met you book. Online abonnement, inclusief all-in administratieve dienstverlening al voor € 69,00 excl. BTW per maand!

Link naar reactie
 • 0

Maar volgens mij ben ik nu geen trainee meer en is er sprake van positie verbetering waar ik nooit een nieuwe arbeidsovereenkomst voor heb hoeven tekenen en vraag ik me dus af of mijn bestaande relatie beding nog geldig is. Tevens vraag ik me af hoe ik t.o.v. het gerecht zou kunnen bewijzen dat ik dus geen trainee meer ben maar een specialist.

 

What's in a name? Er is gewoon een arbeidsovereenkomst. Dat jouw positieverbetering niet parallel loopt met de de terminologie van de arbeidsovereenkomst doet niet ter zake.

 

Een open gesprek met de werkgever lijkt mij voor eventuele toekomstige samenwerking ook wel zo vruchtbaar. Succes

jurist - interim manager legal - maar bovenal ondernemer 4legal ||legalalert | JuridischActueel |

Link naar reactie
 • 0

Volgens mij wordt dit Topic zo langzamerhand uit zn verband gerukt en staat het onderwerp dat ik aan gaf niet meer helemaal centraal maargoed voor de mensen die echt zo geinteresseert zijn...

 

Voor wat betreft mijn zelfstandigheid, zijn er diverse mensen via wie ik kan gaan factureren, dus naast mezelf zeker nog een 3-tal andere mensen die dit ook doen. Daarnaast heeft zelfs de tussenpersoon meerdere b.v.'s om dit soort problemen de nek om te draaien.

 

Zekerheid over nieuwe "klussen" is er nooit, maar met mijn specialisme en kennis ligt er op dit moment werk voor het oprapen, de vraag is namelijk groter dan het aanbod, en over anderhalf jaar weet ik het niet, dat is natuurlijk koffiedik kijken. In het ergste geval zou ik weer gewoon in loondienst kunnen gaan.

 

Waar ik nou nieuwsgierig naar ben ik dat als mijn werkgever het er absoluut niet mee eens gaat zijn en het mij moeilijk zal proberen te maken wat dan mijn risico is. En of positieverbetering nog een rol speelt in dit verband.

Link naar reactie
 • 0

Wellicht kun je het eens bekijken vanuit het standpunt van je huidige werkgever. Die laat je een relatiebeding tekenen, om dat soort situaties te voorkomen.

 

Je kunt volgens mij twee dingen doen:

- de twee jaar uitzitten

- zoals reeds voorgesteld, gaan praten en proberen je huidige werkgever op een slimme manier overtuigen dat zij er ook beter van worden als ze jou je gang laten gaan met deze klant.

 

Als je huidige werkgever je toch aan je beding houdt kan je volgens mij op geen enkele redelijke manier er onderuit.

 

Wellicht een pak gevulde koeken meenemen naar de meeting?

 

succes,

Chris

Link naar reactie
 • 0

Als ik het vanuit hun oogpunt bekijk werk ik nu zes maanden voor een opdrachtgever, factureren ze 12000 euro voor me en betalen ze mij met een luttele 1850 euro en een opel corsa. Nu weet ik dat ik zelf dit contract ben aangegaan, maargoed aangezien ze mij zijn gaan verkopen als specialist(wat ik dus eigenlijk niet was) hadden ze daarbij mij ook een nieuw arbeidscontract met nieuwe arbeidsvoorwaarden moeten aanbieden. Dan waren ze fair geweest. Zo bekijk ik het. Gelukkig denkt mijn juriste er ook grotendeels zo over en verwacht zij, indien ze een kort geding aan zouden spannen, dat mijn kansen groot zijn maar ik was erg benieuwd naar de mening van anderen

Link naar reactie
 • 0

Nogmaals, vanuit je werkgever bekeken is dat gewoon ondernemen. Jij doet het werk, en je krijgt ervoor betaald, en krijgt er ook nog een auto bij. De werkgever verdient erop, natuurlijk, ene keer wat minder andere keer wat meer. ( ondernemersrisico) . Het is natuurlijk niet aan jou om de hoogte van de factuur van de werkgever naar de klant te bepalen.

Heb je het nieuwe arbeidscontract al eerder ter sprake gebracht?

 

Ik begrijp je situatie wel, en dat je natuurlijk graag verder wilt met de klant. Ik vrees echter dat de werkgever er anders over denkt.

 

een kort geding zou ik ten koste van alles voorkomen.

( ik heb dit ook eens een keer gedaan, mijn gelijk gekregen , maar geen geld, omdat de tegenpartij inmiddels failliet was verklaard. Heeft me een hoop geld gekost, wat je -zeker in de opstartfase- , moet voorkomen.

 

groet,

Chris

 

 

Link naar reactie
 • 0
Gelukkig denkt mijn juriste er ook grotendeels zo over en verwacht zij, indien ze een kort geding aan zouden spannen, dat mijn kansen groot zijn maar ik was erg benieuwd naar de mening van anderen

 

Als grond van de procedure zou inderdaad het gegeven ingezet kunnen worden dat het relatiebeding in de loop der tijd zwaarder is gaan drukken op de werknemer. Echter, er moet dan wel sprake zijn van een ingrijpende functiewijziging. Alsdan is het voor de werkgever van belang om een nieuw relatiebeding op te stellen of om een bepaling op te nemen dat bij het einde van het dienstverband een beding wordt opgesteld. (voorzien van bv een lijst) Gezien de tekst van het beding zou je dit laatste kunnen vermoeden. Je motivatie waaruit jij een ingrijpende functiewijziging aanneemt is naar mijn mening niet sterk. Het beding aanvechten kan natuurlijk altijd maar de kans van slagen acht ik niet groot anders dan dat een rechter mogelijk alleen zou besluiten de tijdsduur te beperken.

 

Zoals al eerder is aangegeven, lijkt mij overleg met de werkgever ook de beste manier.

 

Succes

www.camelot-legal.nl

Link naar reactie
 • 0
Gast Verwijderd account

Je wil dus weten hoe je eronder uit kan komen.

Toch is het zo dat je hebt getekend en van tevoren gelezen, neem ik aan.

 

Bij mijn weten is een concurrentiebeding maximaal 1 jaar rechtsgeldig ???

 

Wat mij wel opvalt met toekomstige (ZZPérs) ondernemers is dat zij hun omslagpunt bereiken zodra zij achter het factuurbedrag komen.

 

Omzet - salaris - auto etc = Hij verdient veel teveel!

 

Zelf heb ik 50 weken per jaar dertig man lopen, waarvan er al meerdere ZZPér geworden zijn. Toch lopen ze via mij.

 

Je kunt ook met je werkgever praten over zelfstandig en je eigen aan hem verhuren. Dan zul je zien dat je van € 1850 en een corsa aardig omhoog gaat, maar dat is wel omzet.

Al eens over de kosten nagedacht?

 

Blijkbaar heb je het voor elkaar met vrienden/collega's om naar elkaar te factureren. Tsja!

 

Bedenk goed wat de invloeden en contacten van je werkgever kunnen zijn, want hij zit niet op die positie zonder know-how.

 

Gijs

Link naar reactie
 • 0

Volgende week gaan we rond te tafel zitten en ga ik mijn ideeen kenbaar maken. Uiteraard wil ik zelf proberen om er zo goed mogelijk uit tekomen. Waar het mij eigenlijk om gaat is dat als mijn werkgever het er absoluut niet mee eens is, hoeveel risico ik zou lopen als ik toch voor mezelf zou beginnen met deze klant. Overigens weet de tussen persoon ook overal van en vinden zij het absoluut geen probleem als ik aan hun zou gaan factureren. Zij willen alleen graag dat ik daar blijf werken aangezien hun klant(die overheids organisatie) erg tevreden met me is.

 

Ik ben erg benieuwd hoe je gesprek is gegaan, hoe je het hebt gebracht en hoe je baas het oppakte. Ik sta zelf namelijk ook aan zo'n spannende vooravond..

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
 • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  1 lid, 320 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 75.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.