Jump to content
 • 25-30% faillissementsfraude bij faillissementen


  Frans Sijtsma

  25-30% faillissementsfraude bij faillissementen

   

  Korte samenvatting:

  De groei van het aantal faillissementen in Nederland wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door fraudeurs die steeds vaker bedrijven expres laten sneuvelen.

   

  Een koud kunstje voor de oplichters, want politie en justitie doen er vrijwel niets aan. Dat zegt Tineke Hilverda, hoogleraar faillissementsfraude aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

   

  ,,De aanpak van faillissementsfraude blijft hopeloos achter. De politie lijkt het op enkele uitzonderingen na niet te interesseren en de Fiod heeft er veel te weinig capaciteit voor”, constateert Hilverda.

   

  Waarom vind je dit interessant of wil je dit delen?:

  Ik vind het genoemde percentage opvallend hoog en dat is een mooie reden om het even hier te delen.

   

  Temeer omdat we in het verleden nog weleens wat vissende beroeps-bv-opkopers op HL hebben gehad

   

   
  User Feedback

  Recommended Comments

  Ik vind het percentage laag. Voor faillissementen geldt namelijk hetzelfde als voor belasting betalen: iedereen zoekt alle mogelijkheden om er zo min mogelijk aan kwijt te zijn.

   

  Overigens heb ik wel eens een cursus faillissementsrecht gehad waarbij een ervaren rechter-commissaris vertelde dat zij uitging van fraude in tenminste 50% van de faillissementen.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Minister Opstelten is hier mee bezig (bron)

   

  Enerzijds denk ik dat curatoren door de nieuwe wetgeving van de BV's steeds makkelijker bestuurders kunnen aanspreken. Voor de ondernemers die niet frauduleus hebben willen handelen, maar in goed vertrouwen de boel hebben verkocht kunnen daar ook op aangesproken worden. Daar dienen ze rekening mee te houden. Bekijk daarom nu extra goed hoe je de administratie doet en wat er gebeurd als je stopt met je onderneming.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Hmm... Ik vind dit een afleidend bericht. Fraude is fraude, of het nu om een knaak gaat of om een meier. Maar heeft onze overheid zelf wel schone handen? Is het opzetten van een z.g. "badbank" om de slechte delen van andere banken te "verbranden" ook niet enigszins frauduleus? In elk geval is het in beide gevallen zo dat het de gemeenschap geld kost.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Ik vind de berichtgeving tendentieus. Uit de krantekoppen krijgt de leek het idee dat alle faillissementen frauduleus zijn. En dat was toch al zo: er zijn overheidsinstanties die er voor het gemak van uit gaan dat een faillissement wel frauduleus zal zijn.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

   

   

  Overigens heb ik wel eens een cursus faillissementsrecht gehad waarbij een ervaren rechter-commissaris vertelde dat zij uitging van fraude in tenminste 50% van de faillissementen.

   

  Is dat niet raar? Dat betekent dat je als bona fide ondernemer die wat tegenslag heeft gehad, de schijn bij de rechter commissaris al helemaal tegen hebt. Alsof zo'n ondernemer niet al genoeg ellende meemaakt.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  de schijn bij de rechter commissaris al helemaal tegen hebt.

  Datzelfde kun je dan ook betogen als je mevrouw Hilverda tegenkomt bij het Gerechtshof Den Bosch. Áls je dan dus al zover komt dat je daar terechtkomt, dan móet er toch wel wat aan de hand zijn...

   

  Maar ik heb wel het idee dat bij een groot deel van de faillissementen iets gebeurt dat niet volgens de regels is, maar vaak zonder dat daar bewust bij stilgestaan wordt. Volgens mij kan er met gerichte voorlichting op dit gebied veel worden voorkomen. Misschien iets voor de toekomstige KvK-cursus bij inschrijving in het handelsregister? :)

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites


  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Restore formatting

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  On this forum all subjects are discussed related to entrepreneurship.

  Growing together with other entrepreneurs

  ✓     Ask your entrepreneur questions

  ✓     Share your answers

  ✓     Low profile

  ✓     Transparant

  ✓     At your convenience

  ✓     Always based on relevance, substance and expertise

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept