Jump to content
 • [Artikel] Wat te doen als de FIOD op je stoep staat?


  Wouter Hol

  [Artikel] Wat te doen als de FIOD op je stoep staat?

   

  Korte samenvatting:

  Hoewel het denk ik mosterd na de maaltijd is op het moment dat je echt op zoek bent naar deze informatie, vond ik het zelf een goed artikel met tips over wat je wel en niet kan/moet/mag doen als de FIOD bij je aanbelt.

   

  Waarom vind je dit interessant of wil je dit delen?:

  Eens in de zoveel tijd staat er een bericht op HL van iemand die van de FIOD bezoek heeft of heeft gehad. Misschien kan dit artikel helpen bij het bepalen wat de rechten en plichten van de ondernemer in deze situatie zijn. Zelf vond ik het ook interessant om te lezen.

   

   
  User Feedback

  Recommended Comments

  Leuk en spannend artikel.

   

  Maar het artikel steunt wel mijn mening dat je echt iets serieus verdachts hebt gedaan als de FIOD onaangekondigd bij je op de stoep staat. Ik neem aan dat als er normale vragen zijn over je onderneming dat je dan een brief met de aankondiging van het bezoek krijgt.

  In het artikel wordt geschreven dat je ook als je niet verdacht bent onaangekondigd bezoek kunt krijgen maar ik heb daar in 20 jaar ondernemerschap nog nooit van gehoord, behalve bij de horeca.

   

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst - Economische Controledienst (FIOD-ECD) valt onder de Wet op de bijzondere opsporingsdiensten.

   

  De bevoegdheden van een ambtenaar van de FIOD-ECB gaan daarmee ver ... heel ver.

   

  Normaal gesproken zal je als slechts getuige in aanraking met de FIOD-ECB komen en daar gaat een correspondentie aan vooraf ... tenzij je wordt beschouwt als hoofdverdachte of als medeplichtige inzake een fiscaal delict. Als dat laatste aan de orde is, dan gaan zij echt geen briefje sturen, waarna jij je administratie in de spreekwoordelijke fik kunt steken.

   

  Overigens ... Administratiekantoren hebben de plicht om fiscale zaken die het licht schuwen te melden. Ik wil niet beweren dat zijn kind aan huis zijn, maar het komt wel eens voor.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Het doel van dit verhaal lijkt op het eerste oog slechts in de eerste twee zinnen van het artikel te vinden. Verder lijkt het verhaal te streven naar onderbouwde tegenwerking van de FIOD. En dat vind ik jammer, want daardoor lijkt een goede intentie wat verloren te gaan.

   

  Ik ga uit van het positieve: dat ze lezer niets te vrezen heeft, omdat de lezer zuiver handelt en de FIOD zuiver werkt. De impact van een onderzoek kan desondanks enorme impact hebben op de bedrijfsvoering. Probeer na een inbeslagname van bijvoorbeeld je administratie nog maar eens bestellingen te leveren, facturen te sturen, belastingaangiftes te doen en wat al niet.

   

  Een artikel waarin samenwerking van verdachte en FIOD het uitgangspunt is, zodat beiden verder kunnen, zou me meer aanspreken. Wat kun je de FIOD redelijkerwijs nog meegeven, waarvoor hebben ze echt een uitleveringsverzoek nodig, waarvan mag je zelf eerst een kopie maken? Zoiets.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Dat is precies wat ik wilde zeggen, maar niet onder woorden kon brengen Ron.

   

  Het lijkt mij ook vreemd als we hier op HL tips zouden gaan geven wat te doen als een andere opsporingsinstantie je op de korrel heeft. Ik zou zeggen: Laat die diensten hun werk doen in het algemeen belang. Een advocaat is er dan voor om jouw individuele rechten te beschermen.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Schrijfwijze van het artikel lijkt me meer te zijn gericht aan grotere administratie kantoren.

  Bij een inval voor 1 client kan ik me dan voorstellen dat je dat dan ook echt wilt beperken tot die ene client zodat de rest van het bedrijf gewoon door kan blijven werken en ze geen vragen gaan stellen over een bon van een compleet ander bedrijf dat toevallig op een bureau ligt (blijkbaar mogen ze rustig grasduinen bij een inval).

   

  Zo'n inval kan zeer serieuze consequenties hebben, dus lijkt me zaak om je serieus op te stellen en eea niet te zien als vriendelijk bezoekje. Zij gaan die avond sowieso op hun gemak naar huis en de aardappels, jij mogelijk niet.

   

   

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Een advocaat is er dan voor om jouw individuele rechten te beschermen.

  En waarom zou je dan zelf je rechten niet mogen beschermen, met behulp van de gegeven tips? Ik zou niet weten waarom je de FIOD, of welke opsporingsdienst dan ook, zomaar hun gang zou moeten laten gaan.

   

   

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites


  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Restore formatting

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  On this forum all subjects are discussed related to entrepreneurship.

  Growing together with other entrepreneurs

  ✓     Ask your entrepreneur questions

  ✓     Share your answers

  ✓     Low profile

  ✓     Transparant

  ✓     At your convenience

  ✓     Always based on relevance, substance and expertise

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept