Jump to content
 • Durfkapitaal spreekt quotum af voor vrouwelijke ondernemers


  Mikky Vrolijk
  • Financiering Columns en octrooiblogs Columns en octrooiblogs

  Vrouwelijke ondernemers krijgen een stevige impuls van Nederlands durfkapitaal. Een belangrijke groep investeerders, die ruim €1 mrd vertegenwoordigt, heeft een quotum afgesproken. Het management van bedrijven waarin ze investeren moet voor minimaal 35% uit vrouwen bestaan. Ook de oprichters van deze bedrijven moeten voor een 'aanzienlijk' deel vrouwen zijn.

  'Onze ambitie is stevig', zegt Alexander Ribbink, partner bij Keen Venture Capital en een van de initiatiefnemers, in een telefonische toelichting. 'We hebben nog geen exacte cijfers over investeringen in vrouwelijke ondernemers, maar we weten wel dat onze sector ver onder de 35% zit. We geven onszelf drie jaar om het doel te bereiken.'

  Dit betekent dat bedrijven binnen drie jaar hun management moeten aanpassen. Bij EclecticIQ, een cybersecuritybedrijf waarin onder meer Keen, KPN Ventures en Inkef Capital investeren, bestaat het zevenkoppige management geheel uit mannen. Het dertienkoppige bestuur van Rescale, een groot it-bedrijf in Silicon Valley (ook een investering van Keen), telt twee vrouwen.


  Ga naar artikel

  Waarom vind je dit interessant om te delen?

  Nederland scoort laag v.w.b. financiering van vrouwelijke start-ups. Nederlandse investeringsfondsen steken vrijwel al hun geld in start-ups die door mannen worden geleid. Slechts 1,6% van de bedrijven stond onder leiding van een vrouw.


  User Feedback

  Recommended Comments

  1 uur geleden, Mikky Vrolijk zei:

  Het management van bedrijven waarin ze investeren moet voor minimaal 35% uit vrouwen bestaan. Ook de oprichters van deze bedrijven moeten voor een 'aanzienlijk' deel vrouwen zijn.

  Wat als die er niet zijn ?

   

  Dus als je een flink investeringskapitaal nodig hebt, dan even snel een paar vrouwen (op papier) in het management opnemen om de buit binnen te kunnen halen.

  Misschien dat de huidskleur, een handicap of een Marokkaanse naam ook nog extra geld gaat opleveren.

   

  Het volgende FD-artikel zet vrouwelijke ondernemers neer als het zwakke geslacht die geholpen moeten worden. Echte ondernemende vrouwen hebben deze zieligheid niet nodig.

   

  De eerste reactie in het artikel zegt ...

  "Ik weet zeker dat er net zo’n lijst te maken is van onheus bejegende en/of teleurgestelde mannen. Niet alles is terug te brengen op sexeverschil."

  ... deze uitspraak zal wel van een man afkomstig zijn, maar mijn ervaring is dat daar een grote waarheid in zit.

   

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Ook ik ben van mening dat vrouwen teveel ondervertegenwoordigd zijn. Het streven naar meer vrouwen in management posities moet volgens mij voortkomen uit creëren van - c.q. investeren in - condities die het voor geschikte vrouwen mogelijk maken om toe te treden, een 'leveled playing field' dus.  Het moet uitsluitend gaan om competenties, niet om geslacht e.d.

   

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Ik ben het eens met Cosara. Dit is simpelweg een vorm van discriminatie, en dat is bij wet verboden, ondanks de goede bedoeling erachter. Topposities in een organisatie zouden simpelweg gegeven moeten worden aan de persoon die daar het meest geschikt voor is, of dat nu een man, vrouw, christen, moslim of whatever is.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Posted (edited)
  57 minuten geleden, Bob de webbouwer zei:

  Topposities in een organisatie zouden simpelweg gegeven moeten worden aan de persoon die daar het meest geschikt voor is, of dat nu een man, vrouw, christen, moslim of whatever is. 

  ... Elke positie in een organisatie zouden simpelweg gegeven moeten worden aan de persoon die daar het meest geschikt voor is, of dat nu een man, vrouw, christen, moslim of whatever is.

   

  ... dat betekent ook dat mannen gescreend moeten worden op het vermogen om met vrouwen te kunnen communiceren.

  Edited by Cosara

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  3 uur geleden, Mikky Vrolijk zei:

  Dit betekent dat bedrijven binnen drie jaar hun management moeten aanpassen.

   

  Wat een drama. Iets te vaak meegemaakt: op een managementpositie solliciteren 100 kandidaten, daarvan zijn 10 vrouw, de 5 beste kandidaten zijn man, en toch wordt een vrouw aangenomen omdat het vrouwenquotum gehaald moet worden... het gevolg voor de organisatie laat zich raden. Een aanbodprobleem op de arbeidsmarkt kun je niet oplossen met dit soort benoemingsquota. 

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  36 minuten geleden, Ron van der Kolk zei:

  Een aanbodprobleem op de arbeidsmarkt kun je niet oplossen met dit soort benoemingsquota. 

  Het had uit de koker van een ambtenaar kunnen komen ... onder het mom van ... niet geschoten is altijd mis.

   

  36 minuten geleden, Ron van der Kolk zei:

  ... op een managementpositie solliciteren 100 kandidaten, daarvan zijn 10 vrouw, de 5 beste kandidaten zijn man, en toch wordt een vrouw aangenomen omdat het vrouwenquotum gehaald moet worden... het gevolg voor de organisatie laat zich raden.

  Yep ... en om daar nu je durfkapitaal in te steken ...

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Quota vind ik een heel slecht idee, en dan vooral voor de vrouwen: Die zullen zich dan voor altijd afvragen of ze er zitten om hun kwaliteiten of om het quotum te halen. 

   

  Als het lukt om ze op kwaliteiten binnen te halen hoef je niet te klooien met quota, en doe je dat wel riskeer je dat een met een bestuur zit dat uit 35%  'excuustruussen' bestaat, die waarschijnlijk ook als dusdanig behandeld gaan worden, en beslissingen moeilijker maken. Daar wordt niemand beter van. 

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Posted (edited)

  Kleinschaliger lijkt dit wel te werken: vrouwelijke ondernemer(s) krijgen crowdfunding van vrouwelijke fans. Factor is dan de ondernemer en branche. Niet de sexe of samenstelling van het management. Vrouwen beleggen ook beter, zijn er dan ook door vrouwen geleide en bestuurde investeringsmaatschappijen? Vrouwenbanken? Groet, Highio

  Edited by Highio

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Ja, die zijn er, ook CEO's bij banken en dergelijke. 

   

  Het zijn er alleen niet zoveel, maar dat is niet zo vreemd als je kijkt naar het aanbod: Hoeveel procent van de mensen die pakweg afstudeerden in econometrie, 20 jaar geleden (we zoeken mensen met ervaring), is vrouw? En hoeveel daarvan is nog fulltime op de arbeidsmarkt, vergeleken met de mannen uit diezelfde periode?

   

  Het is zoiets als klagen dat je weinig vrouwelijke serior programmeurs zijn. Dat is ook niet zo gek gezien het lage percentage vrouwen in technische studies 10-15 jaar geleden. 

   

  Vrouwen maken nu wel een inhaalslag, er studeren meer vrouwen dan mannen aan de universiteit. Maar kijk je naar exacte wetenschappen of economie/bedrijfskunde dan zijn de mannen nog steeds fors in de meerderheid. 

   

  Het is volstrekt onlogisch om vervolgens aan te nemen dat er ongeveer even veel mannen als vrouwen in die sectoren werkzaam zullen zijn of worden. Als dat wel het geval was dan zou er iets heel vreemds gaande zijn. 

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites


  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Restore formatting

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • On this forum all subjects are discussed related to entrepreneurship.

  Growing together with other entrepreneurs

  ✓     Ask your entrepreneur questions

  ✓     Share your answers

  ✓     Low profile

  ✓     Transparant

  ✓     At your convenience

  ✓     Always based on relevance, substance and expertise

  Bring your business plan to a higher level!

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept