Jump to content
 • Op je 46e alsnog ondernemer worden?


  TwaBla

  Eindelijk Nederlandse Erkenning voor Alfred Peet

   

  Korte samenvatting:

   

  Starters zijn vaak al redelijk op leeftijd. Die hebben hun opleiding en bijscholing genoten, een halve loopbaan achter de rug en ervaring opgedaan, en maken (hopelijk) een afgewogen keuze. Met een beetje geluk hebben ze nog wat spaargeld ook, om de eerste maanden te overbruggen.

   

  Inspiratie zou gevonden kunnen worden in het levensverhaal van Alfred Peet. Een Nederlander die na omzwervingen in Nederlandsch-Indië, Australië en New-Zealand naar de Amerikaanse westkust reisde om daar als koffie-inkoper een nieuw bestaan op te bouwen. Dat lukte niet goed, dus begon hij in 1966 zijn eigen zaak in San Francisico. Uit die koffiebranderij annex schenkhuis is de hele specialty coffee beweging voortgekomen. Het was bovendien één van de originele broeiplekken voor slow food. Iemand zei al: wat Peet deed voor koffie was belangrijker dan wat Heineken heeft gedaan voor bier.

   

  Het levensverhaal van Alfred Peet is beschreven in een recent verschenen boek: De Man Die de Wereld Koffie Leerde Drinken. Een aanrader voor koffieliefhebbers en starters van middelbare leeftijd.

   

  Waarom vind je dit interessant of wil je dit delen?:

   

  Het is een fascinerend verhaal over een Nederlandse ondernemer. Die al een half leven achter de rug had toen hij zijn eerste zaak opende. Die leefde voor zijn passie, en dat was koffie. Okay, zeker ook thee. Maar met koffie heeft Peet naam gemaakt, met name de dark roast. Hij werd niet gedreven door geld, in tegendeel. En ook dat draagt bij aan zijn inspiratiekracht.

   

  De originele oprichters van Starbucks die het vak van Peet geleerd hadden, verkochten hun zaak aan de huidige eigenaars (die wereldwijde groei nastreefden) en gebruikten dat geld later om Peet's zaak over te nemen. Ga je nu naar een willekeurige coffee lounge dan bezoek je eigenlijk een zaak die mede bestaat dankzij Peet's werk. Vraag je dan af: wat kan ik voor karnemelksepap doen?

   

  Alfred Peet overleed in 2007. Zijn bedrijf is nu onderdeel van Jacobs Douwe Egberts (en het merk staat niet eens op de labelpagina).

   

   

  Titel ververst

   
  User Feedback

  Recommended Comments

  Ik wil in de verband ook The fabulous forties – the perfect age to start a business mentioneren.

   

  Too Late To Start?

   

  Enkele namen uit het lijstje met de leeftijd waarop zij een bedrijf starten.

   

  Henry Ford: 40

  Gustaf Larson, Volvo: 40

  Christian Dior:40

  Asa Chandler: Coca Cola: 41

  Jerry Baldwin: Starbucks :42

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Wat dacht je van Charles Flint? 61 jaar en toen IBM nog gestart..

   

  Ik denk dat starten op een latere leeftijd meer waarde heeft aangezien je keuzes dan beter weet te maken en afwegingen en gevolgen beter kunt inschatten door ervaring. Dit onderzoek zegt dat de optimale leeftijd 35 is..

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Geboren, en ik ben dat niet. ;)

   

  Sommige mensen hebben gewoon een bepaald instinctief inzicht, gecombineerd met een sterke drive om dat inzicht in te zetten. Beide zijn volgens mij niet aan te leren.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Hi,

   

  Ik ben 56 en begin helemaal van NULLLL !! :)

  Ondernemen zit niet in mijn dna .

   

  maarrrrr van de week heb ik gezien dat positief denken zelfs dna kan veranderen.

  Dat is aangetoond bij een onderzoek bij eeneiige tweelingen waarvan er een depressief werd.

   

  Dus; Wish me luck guys !!!

   

   

   

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Uit nood geboren ondernemers maak je geen zorgen over aanleg. Overlevingsdrang heeft iedereen van nature. Met positief denken, inzet en ontwikkeling en een beetje hulp kom je een heel eind.

   

  Groet,

   

  Highio

   

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Overlevingsdrang heeft iedereen van nature. Met positief denken, inzet en ontwikkeling en een beetje hulp kom je een heel eind.
  Geruststellende woorden ... maar daar hebben meer dan vijf miljoen Joden, die vermoord zijn door de Nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog, niet zoveel aan gehad. 8)

   

  Aan positief denken en ontwikkeling zal het niet hebben gelegen, maar misschien lag het wel aan inzet en hulp ... van de goede en de kwade kant.

   

  Excuses voor het stapje opzij ... Mijn gedachten gingen automatisch die richting op.

   

  Waar het eigenlijk om gaat is dat veel ondernemers helemaal geen overlevingsdrang schijnen te bezitten. Zij stappen met devotie, of domme blindheid, naar de rand van de afgrond.

   

  Maar inderdaad ... Zonder hulp van anderen wordt overleven een stuk moeilijker. Dat zullen de Brexofielen straks ook wel merken.

   

  Met de vriendelijke groeten van Nedzhibe

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Eerder bemoedigende woorden voor jongere en oudere startende ondernemers met enig zelfstartend vermogen en prestatiegerichtheid. En last but not least bereidheid of mogelijkheden om (tijdelijk) de tering naar de nering te zetten.

   

  Groet,

   

  Highio

   

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Ik ken meerdere mensen die (pas) na hun veertigste ontdekten dat ze afwijken van het gemiddelde en zich daar niet prettig bij voelden. Gemiddeld is vaak middelmatig. Veertigisch is een mooie leeftijd om de invloed van wat anderen van je denken van je af te schudden en te gaan voor iets echts.

   

  Rebellie dat leidt tot mooie bedrijven?

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Kan ook rustig na je 60ste. Op dit moment start ik met anderen twee mooie nieuwe bedrijven. Een is een echte game changer in de waterzuivering en helpt woongemeenschappen in afgelegen gebieden aan schoon water uit rioolwater. Daarnaast is de integrale kostprijs per m3 drinkwater ruim 50% lager dan de aanvoer d.m.v. vrachtwagens. Gezondheid :)

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Ondernemen kun je op elke leeftijd. De groep starters die onderneemt omdat ze moeten (50+ weinig kans op baan) is vaak succesvol omdat ze ervaring en netwerk hebben.

  De slagingskansen van oudere 'gedwongen' starters en mensen die een 'gat in de markt' hebben gevonden verschilt niet veel.

   

  Succes in ondernemen vereist drie belangrijke eigenschappen, doorzettingsvermogen, marktinzicht en leervermogen.

   

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Ik zal me eerst even kort voorstellen.

   

  Mijn naam is René, getrouwd en ben 53 jr.

  Na enkele jaren getobd te hebben met me gezondheid, voel ik dat ik

  nog maximaal een jaar nodig heb om weer redelijk de oude te worden.

  Maar na mezelf 3 keer te hebben omgeschoold, wat altijd is gelukt, is het nu niet meer zo vanzelfsprekend om een volledige baan te krijgen.

   

  Ik heb altijd al ondernemer willen worden, maar door omstandigheden nooit van gekomen.

  Om weer deel te nemen aan de maatschappij ga ik beginnen met een paar uurtjes vrijwilligers werk.

  Om zo weer naar een volledige baan toe te werken, dat zal niet makkelijk worden.

   

  Toen dacht ik, waarom een volledige baan, terwijl ik ook minder uren kan gaan werken en eventueel parttime. Daarnaast lekker doen wat ik graag wil doen, ondernemen. Een vaste baan voor 40 uur is er gewoon niet meer, en al zeker niet op mijn leeftijd.

   

  Ik weet precies wat ik wil, nu alleen nog weten hoe ik alles ga aanpakken.

  Ik ga hoofdzakelijk in de marge goederen, waarschijnlijk een klein deel weer niet.

  Ben nog niet zolang lid van deze site, had wel 10.000 vragen, maar na veel lezen heb ik er nog maar 1.000 :)

  Mijn favorieten staan vol met sites, word, Exel en Publisher staan vol met aantekeningen en stukjes wat ik heb gekopieerd. Na alles soms wel 10 keer te hebben gelezen heb ik nu nog maar 100 vragen. Ik ben nu zo ver dat ik sommige posten zelf al kan beantwoorden, dan ga ik de goede kant op.

   

  Ja dus, ondernemen op oudere leeftijd kan makkelijk, heb er nu al plezier in en hoop na een jaar zeker te kunnen beginnen. Ik zal dus starten als ik 54 ben denk ik, maar zal zeker niet de fout maken (Hoop ik) dat ik te snel van stapel loop.

   

  Als mijn vragen zijn geslonken naar 10, dan ga ik zeker een beroep doen op jullie ervaring en kennis.

  Ik ga nu weer verder, heb nog niet alles gelezen op deze site.

  Dit ging toevallig over leeftijd, nu weten jullie dat ik alles lees wat jullie neerzetten :-)

   

  Groetjes, en succes met ondernemen,

   

  René

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Hallo René, heb je al eens overwogen om parttime te starten? Dit heeft een aantal voordelen. Fiscaal, als ondernemer heb je belastingvoordelen.

  Je vergroot er niet alleen je kansen mee als ondernemer, maar je vergroot ook je kansen op een baan. Hoe dat komt? Door je netwerk dat zich gaat uitbreiden en je je anders profileert naar werkgevers en/of klanten.

  Het werkt echt, ik heb het vaak gezien. Meedoen aan een startersproject werkt ook goed wat dat betreft.

   

  Parttime ondernemen betekent ook dat je je beslissing om 100% te ondernemen of in loondienst te gaan uitstelt. Op een gegeven moment zal je een keuze moeten maken.

  Het geeft je bovendien de mogelijkheid om naast je bedrijf ook een baan of tijdelijk werk onder je niveau aan te nemen. Dat is zeker belangrijk in Nederland waar je 'bent wat je doet'. Je bent dan ondernemer en je wordt als zodanig ook behandeld.

   

   

   

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Hallo Peter, daar kan ik heel kort op reageren.

   

  Dat is juist wat mij ook het meeste aanspreekt, vandaar dat ik nu eerst naast mijn W.I.A. vrijwilligers werk ga doen, en dit wil gaan uitbreiden via andere stichtingen om niet op één plek te blijven hangen.

   

  Om op meer plekken te komen breid ik me netwerk ook steeds verder uit, totdat dit resulteert in een parttime baan, en daarnaast te ondernemen. Als de zaken goed gaan zal ik zeker het ondernemen gaan uitbreiden, maar is geen noodzaak. Ik weet precies wat ik wil, stap voor stap wil ik alles in orde hebben.

   

  Werk onder mijn niveau aan nemen is totaal geen probleem, eventueel om voor de 4e keer om te scholen is ook geen probleem. Het belangrijkste is een parttime baan en zoals jij het noemt parttime ondernemen. Verdere ontwikkelingen in ondernemen of baan is een volgende stap.

   

   

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Met 46jaar ben je tegenwoordig toch pas op helft? Dus waarom niet beginnen met ondernemen?

  Tuurlijk wordt het zwaarder als je ouder wordt, maar de komende 20 a 25 jaar moet toch prima lukken.

  Die periode is altijd langer dan de tijd die je voor je 40ste heb gehad om te ondernemen ;-)

   

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites


  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Restore formatting

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  On this forum all subjects are discussed related to entrepreneurship.

  Growing together with other entrepreneurs

  ✓     Ask your entrepreneur questions

  ✓     Share your answers

  ✓     Low profile

  ✓     Transparant

  ✓     At your convenience

  ✓     Always based on relevance, substance and expertise

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept