Jump to content
 • Sparta en Batavus weg bij Fietsenwinkel.nl


  TwaBla

  Sparta en Batavus weg bij Fietsenwinkel.nl

   

  Korte samenvatting:

  Fietsassemblagebedrijf Accell mag levering van merkfietsen Batavus en Sparta aan International Bicycle Group (eigenaar van Fietsenwinkel.nl) per april 2018 staken, omday IBG de webwinkel heeft afgesplitst van zijn Hans Struijk fietszaken en dus niet langer een multichannel-aanbod levert - zo heeft de rechter bepaald.

   

  Waarom vind je dit interessant of wil je dit delen?:

  Er worden regelmatig vragen gesteld over eventuele leverplicht van leveranciers aan webwinkels.

   

   
  User Feedback

  Recommended Comments

  Opmerkelijke keuze van Accell Nederland BV om IBG BV (Fietsenwinkel.nl) per 6 april 2018 niet meer onder de huidige condities te beleveren. Voor de reguliere fietsenzaken wellicht een overwinning.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  De motivatie van TwaBla lees ik zo snel niet terug in het artikel over de uitspraak van het kort geding en het is daarbij nog lang geen 6 april 2018. Machtsstrijd om miljoenenbelangen.

   

  Lastig zo'n grote dealer als je zelf ook websites, een dealernetwerk en testcenter hebt of iedereen aan een merkfiets wilt helpen.

   

  Kerstweekendgroet,

   

  Highio

   

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  De motivatie van TwaBla lees ik zo snel niet terug in het artikel over de uitspraak van het kort geding en het is daarbij nog lang geen 6 april 2018.

  Zit in de voorgeschiedenis. Dit zei Accell-directeur Jager begin 2016.

   

  “Na al jarenlang een goede relatie opgebouwd te hebben met de Hans Struijk Fietsenwinkels (HSF) is er in 2014 een lange termijn overeenkomst gesloten met de eigenaar IBG. Hierbij lag de verdere uitbreiding van de winkelketen HSF aan ten grondslag. We werden in mei 2015 onaangenaam verrast toen IBG ons confronteerde met het feit dat alle 15 HSF winkels plotseling verkocht waren. “Dit was voor Batavus, Sparta en Koga voldoende aanleiding om direct de spelregels aan te passen. Dat heeft helaas geleid tot veel juridisch getrouwtrek achter de schermen en zelfs rechtszaken. Tegelijkertijd streven we naar een toekomstigbestendige omnichannelstrategie op basis van een zogenaamd ‘level playing field’."

   

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Heel interessante zaak. Aan de ene kant een grote speler Accell die zijn dealernetwerk met een relatief hoge kostenstructuur moet beschermen tegen een grote online speler die alleen op prijs en levertijd (vandaag bestelt, morgen geleverd) concurreert.

   

  De hoge marge die werd toegekend had alles te maken met de hoge kosten van de fysieke winkels waarin de fietsen van o.a. Batavus en Koga een prominente rol speelde die imagoverhogend moest werken. In de marge zat dus ook een stuk marketing. Fietsenwinkel.nl pakt dus wel de marge maar zonder de bijbehorende inspanning. Niet vreemd dat er frictie ontstaat en een verstoorde relatie. Voldoende redenen om de duurovereenkomst op te zeggen maar wel met in acht neming van de overeengekomen opzegtermijn.

   

  Lullig is overigens ook dat de marges en condities op straat zijn komen liggen. Door een korting van 38% op de adviesverkoopprijs en een volume korting en een snel betalen korting (2%) kan fietsenwinkel.nl grote kortingen geven, ruim adverteren en nog goed verdienen. De gemiddelde dealer heeft én hogere kosten én een veel hogere inkoopprijs.

   

  Hoe verder vraag je jezelf dan af? Kan Accell zich veroorloven om helemaal niet meer te leveren aan fietsenwinkel.nl en omgekeerd kan fietsenwinkel.nl zonder de bekende merken? Zaken die met de regelmaat van de klok spelen tussen Jumbo/AH en merkenfabrikanten, powerplay van twee kanten. Uiteindelijk keert de rust weer terug tot een toestand vergelijkbaar met een rustende vulkaan waarbij het wachten is op de volgende eruptie. Dat zal hier ook wel gaan gebeuren.

   

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Heel interessante zaak.
  Speelt ook al heel lang, zie het Batavus-arrest in Bikemotion versus Accell. Bestaande fietsendetailhandel probeert samen met leveranciers internet-mededinging te beperken. Dat gaat terug naar 2001.

   

  Een vergelijkbare grote zaak heeft eerder gespeeld bij inbouwkeukenapparatuur AEP (Atag, Etna, Pelgrim) die uiteindelijk met instemming van de Nederlandse Mededingings Autoriteit en het gerecht door middel van dual pricing internetverkoop belemmerde, terwijl dat alleen bij uitzondering toegestaan is. In Duitsland is het BundesKartellamt veel strenger.

   

   

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  En niet enkel met het Internet heeft de sector problemen, maar ook met fysieke ketens die de prijzen niet kunstmatig hoog willen houden.

  Denk aan Giant die niet alleen zelf geen zaken wilde doen met de Media Markt, maar ook meteen het contract verbrak met een distribiteur die dat wel deed.

  Kennenlijk heb je als groothandel toestemming van het kartel nodig, voordat je een partijtje fietsen door mag verkopen. ::)

   

  Vraag me verder af of grotere partijen als fietsenwinkel de bekende fabrikanten wel echt nodig hebben.

  Zou het een mooie stunt vinden als ze zelf huismerk fietsen gingen produceren om de druk wat op te drijven. :P

   

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Vraag me verder af of grotere partijen als fietsenwinkel de bekende fabrikanten wel echt nodig hebben.
  Het is in de fietsenbranche welbekend dat ook Accell niet veel meer doet dan Oosterse onderdelen in mekaar schroeven. Hoe kan het anders dat uit het Nunspeetse niks in enkele jaren grote aanbieders van akkufietsen opduiken?

   

  Wat zijn andere oud-hollandsch fietsmerken? Ik heb lang een Locomotief gehad. Dat merk is overgenomen door Gazelle, dat na opeenvolgende overnames nu bezit is van Pon. Gazelle is gewoon te koop bij Fietsenwinkel. Pon heeft begin dit jaar geprobeerd Accell over te nemen, maar het bod werd niet geaccepteerd.

   

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Deze wellicht? Bestaat nog maar 20 jaar, maar wel een echt hollands bedrijf.

  Doet niet aan internetverkoop, zo te zien. :P

   

  En die website is ook niet bepaald verkoopbevorderend zeg, tsjongejonge...

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Deze wellicht? Bestaat nog maar 20 jaar, maar wel een echt hollands bedrijf.

  Doet niet aan internetverkoop, zo te zien. :P

   

  En die website is ook niet bepaald verkoopbevorderend zeg, tsjongejonge...

   

  Dit lijkt ook een sympathieke te zijn: https://www.bsp-fietsen.nl

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Accell is afgaande op onderstaande quote vanaf hun website wel een club die een serieuze deuk in een pakje boter kan slaan:

   

  In 2016 werden circa 1,5 miljoen fietsen verkocht en werd een omzet gerealiseerd van meer dan € 1 miljard.

   

  Dus dingen naar hun hand zetten met een strategische achtergrond speelt zeker mee. Ze zouden zelf ook een beoogd omnichannel kanaal in het zadel kunnen helpen en daarmee hogere marges realiseren.

   

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites


  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Restore formatting

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  On this forum all subjects are discussed related to entrepreneurship.

  Growing together with other entrepreneurs

  ✓     Ask your entrepreneur questions

  ✓     Share your answers

  ✓     Low profile

  ✓     Transparant

  ✓     At your convenience

  ✓     Always based on relevance, substance and expertise

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept