Jump to content
 • Valse facturen CJIB (die toch niet vals blijken te zijn)


  kloek

  Valse facturen CJIB

  Korte samenvatting:

  Eerder aan bod gekomen in deze forum - valse facturen - maar dit maal door fraudeurs gestuurd uit naam van het CJIB. Het voorbeeld is interessant, omdat er ook KvK gegevens, in combinatie met kenteken "zijn misbruikt". En natuurlijk, omdat boetes meestal klakkeloos betaald worden, waarvan fraudeurs misbruik maken.

   

  CJIB: Nepmails en vervalste bekeuringen

   

  En een voorbeeld van een vervalste bekeuring

   

  En inderdaad, afgezien op het eerste oog is alles correct, behalve rekeningnummer.

   

  Waarom vind je dit interessant of wil je dit delen?:

  Behoeden van de mede-ondernemers voor dit soort fraude. De aquisitiefraude was al bekend, dit is een "nieuw aangeboorde markt" voor fraudeurs. Verontrustend ook.

   
  User Feedback

  Recommended Comments

  Ik zag dit ook voorbijkomen op LinkedIn en Twitter, inclusief de reactie van het CJIB. De bekeuring is niet vervalst. Het CJIB is gewisseld tussen ING en Royal Bank of Schotland. NL28 RBOS 0569988888 is wel degelijk een nummer van het CJIB, maar verouderd. Betalingen op dat nummer worden nog gewoon verwerkt, aldus het CJIB. Als je even Google'd wordt dat door diverse sites ook bevestigd op basis van eerdere berichtgeving van het CJIB; het CJIB heeft op haar eigen site dat nummer inmiddels helaas onleesbaar gemaakt, wat mijns inziens bijdraagt aan de verwarring.

   

  De bekeurde BV ontkende overigens houder te zijn van het kenteken op de bekeuring, maar dat is natuurlijk weer heel wat anders...

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Ben het met Ronald eens. Het onleesbaar maken helpt niet mee. Zeker niet omdat ze in mei doodleuk bekeuring sturen met het RBS nummer. Zeer waarschijnlijk omdat de overtreding is begaan eind april.

  Niet netjes van het CJIB om dan niet het zelfde rekening nummer op de website te zetten tov de bekeuring zelf.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Een nummer-naam-controle moet je nog steeds zelf uitvoeren, maar ze maken het er ook niet bepaald makkelijker op met zoveel verschillende rekeningnummers.

   

  Vooral vanwege het ontbreken van een fatsoenlijke nummer-naam-controle bij alle Nederlandse banken lijkt een algemene waarschuwing me wel op zijn plaats. Ik ontvang zelf bijvoorbeeld bijna wekelijks spookfacturen van KPN en van TransIP — twee bedrijven waarvan ik klant ben en dat kunnen fraudeurs soms achterhalen.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Zou het niet handig zijn als banken een adresboek met algemene begunstigden ter beschikking stellen met de juiste bankrekeningnummers. En als je dan op deze wijze een begunstigde selecteert dat de bank dan verantwoordelijk voor het overmaken naar de juiste rekening.

   

  Dus in het scherm selecteer je dan bijvoorbeeld CJIB of Belastingdienst of wat dank ook en dan wordt het bankrekeningnummer meteen goed ingevuld.

   

  Uiteraard kun je zelf ook een adresboek samenstellen, maar het gaat hierbij dan om algemene begunstigden waar iedereen mee te maken heeft.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Dus in het scherm selecteer je dan bijvoorbeeld CJIB of Belastingdienst of wat dank ook en dan wordt het bankrekeningnummer meteen goed ingevuld.

  Lijkt me heerlijk. Maar alleen al het CJIB heeft 13 verschillende rekeningnummers volgens haar eigen website.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Als je twijfelt over het oude rekeningnummer kun je dat even controleren via archive.org. Het lijkt me namelijk voor fraudeurs ook erg aantrekkelijk even een rekeningnummer bij de RBOS aan te maken en misbruik te maken van het feit dat ze de oude rekeningnummers niet meer vermelden.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Het is wel vreemd dat bij een valse factuur verwezen wordt naar de website van het cjib om daar online te betalen.

   

  Ik ontvang zelf bijvoorbeeld bijna wekelijks spookfacturen van KPN en van TransIP — twee bedrijven waarvan ik klant ben en dat kunnen fraudeurs soms achterhalen.

   

  Ik heb bijv transip gemachtigd voor automatische overschrijving zodat ik nooit een factuur handmatig hoef te betalen. Uiteraard kan met achterhalen wie je als registrar hebt en op die manier een redelijk plausibele factuur voor een domeinregistratie oid in elkaar zetten, al zijn dat meestal wel erg kleine bedragen (tenzij je argeloos 500 euro betaalt oid, maar dan moet je toch nattigheid voelen).

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites


  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Restore formatting

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  On this forum all subjects are discussed related to entrepreneurship.

  Growing together with other entrepreneurs

  ✓     Ask your entrepreneur questions

  ✓     Share your answers

  ✓     Low profile

  ✓     Transparant

  ✓     At your convenience

  ✓     Always based on relevance, substance and expertise

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept