Geweldig! Mijn dank is groot voor alle reacties en ook zo snel!
@Bazzio: inderdaad, het zal veel tijd, energie en kosten met zich meebrengen als ik alles vanaf 'scratch' zal neerzetten. Goeie tip van je, ik ga vandaag direct contact opnemen met Dutch Cranberry Group. ;D
@Benm: Bedankt! Ik denk dat ik inderdaad het verkeerde woord gebruikt heb. Met steriel bedoel ik meer een hygiënische ruimte die bedoeld is voor verpakken/bereiden van levensmiddelen. Ik heb contact gehad met een partij die o.a. gember sap verkoopt. Die van hun is ook gepasteuriseerd, maar niet op een hoge temperatuur (volgens mij 80 graden, maar niet zeker) en tenslotte hebben ze de PH ook een stuk omlaag gebracht naar 4,6 waardoor de flesjes ongeopend 1 jaar houdbaar zijn. En inderdaad moeten deze flesjes gekoeld getransporteerd/bewaard worden. Hetzelfde proces wil ik uitvoeren, echter op kleine schaal.
@Highio: Goed punt inderdaad! Te veel variatie in formaten, dus heb ik er nu ook voor gekozen om enkel voor 330ml te gaan. Ik gebruik bruin glazen bierflesjes met een beugeldop. Zie: https://www.hopt.nl/embouteiller-et-capsuler/3940-fles-33cl-x24.html. Bedankt voor het taggen van Patrick.
@Hans v Nijnatten: dat was inderdaad ook mijn uitgangspunt, zo hygiënisch mogelijk.
@jajajeroen: Dank voor je uitgebreide reactie. Het bedrijf dat ook gember sap levert gebruikt een lage temperatuur voor pasteurisatie zoals ze mij vertelde. Ik heb de HPP methode net even opgezocht en dit klinkt vele malen beter. Ik ga uitzoeken wat de mogelijkheden hierin zijn.
Ik wil een lange houdbaarheid, omdat je dan uiteraard minder gevoelig ben voor derving. Onbehandeld zijn de sappen beperkt houdbaar tot maximaal 2 weken. Ik produceer nu puur op basis van bestellingen, dus altijd zo vers mogelijk. Meerdere batches zijn absoluut mogelijk, echter moet het dan wel behandeld zijn om ervoor te zorgen dat de klant altijd een product van goede kwaliteit heeft.
Goed punt, ik ga dit absoluut voorleggen bij partijen waar ik mogelijk mee kan samenwerken. Vooral ook ik nu de mogelijkheid heb om mijn product in een aantal supermarkten te plaatsen zal het jaarlijkse aantal zeker een flink stuk hoger zijn.
De ingevroren blokken zijn niet echt een optie gezien de kosten die het met zich meebrengt voor gekoeld transport en daarnaast zijn het ook niet hele aantrekkelijke prijzen. Zij leveren geperste sappen die behandeld zijn in blokken van 5 kilo.
Tenslotte vind ik sterilisatie geen optie voor deze producten. Kwaliteit van het product is het belangrijkste en dit zit m vooral in de belangrijke mineralen en andere stoffen die positieve impact hebben op de gezondheid.
Bedankt nogmaals, je hebt me absoluut weer nieuwe inzichten gegeven.
@Patrick Keizer: Blij om je reactie te lezen. Je bent dus het bewijs dat het allemaal niet altijd heel industrieel grootschalig aangepakt hoeft te worden. Op dit moment ben ik nog bezig met het hele plan uiteen te zetten m.b.t. de werkwijze. Tot op heden bestaat mijn afzet voornamelijk uit familie/vrienden/kennissen etc. Daar is mijn huidige afzet (80-100) flesjes per maand op gebaseerd. Ik heb dit dus ook nooit heel professioneel aangepakt qua marketing/productie. Gewoon vanuit huis met de slow-juicer onbehandeld direct in nieuwe glazen flesjes. Ik ga jouw methode vandaag testen en kijken hoe lang het dan houdbaar blijft.
Wat gebruik jij overigens voor het spoelen van jouw flessen? Ook zal ik contact opnemen met NVWA. Daar had ik helemaal niet aan gedacht. Wellicht dat zij mij ook wat meer kunnen vertellen.
@Hans v Nijnatten: Klopt helemaal, dat zie je ook bij veel vers geperste sappen die je tegenwoordig overal kunt vinden. Ook die zijn vaak gekoeld beperkt houdbaar. De producten die ik aanbied zijn overigens niet verdunt. 99% puur en 1% aan natuurlijke conserveringsmiddel. Zoals het citroenextract die de PH onder 4.6 haalt. Maar inderdaad samenwerken lijkt me een verstandige keus en hoop ik dat ik een partij kan vinden die me kan helpen met kleinschalige productie.