micheldraaijer

Junior
  • Aantal berichten

    17
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Persoonlijke info

  • Jij bent:
    ondernemer
  • Voornaam
    Michel
  • Achternaam
    Draaijer

Bedrijfsinfo

  • Plaats
    Utrecht

micheldraaijer's trofeeën

  1. Tegenwoordig zijn de inkomstenbronnen voor een tijdschrift (al dan niet ondersteund door een bond) ook minder geworden. Het lijkt mij dan ook vreemd dat een redactie een stabiele inkomstenbron die al jarenlang advertenties laat plaatsen zomaar op basis van klachten van enkele leden opzegt. Ondanks dat je aangeeft dat er geen enkele discussie mogelijk is, denk ik toch dat dit de belangrijkste stap is. Juridische stappen zet de belangen direct recht tegenover elkaar met beide partijen in de vechtmodus. Misschien dat er tijdens een gesprek toch een compromis gesloten kan worden door bijvoorbeeld de advertentie aan te passen. Kan de manier van benaderen aangepast worden? De opmerking "(volkomen legaal en netjes)" doet mij echter wel twijfelen. Waarom is het nodig om dat te benadrukken? Waarom zou de manier van benaderen dan reden zijn voor enkele leden om te klagen en zijn die van mening dat het op de grens van legaal en/of netjes is? En waarom zou de redactie de klachten gegrond verklaren door de advertenties te weigeren? Ik denk echter wel dat het beste is om te proberen om er samen uit te komen. Mijn indruk is dat tegenwoordig in het zaken doen er te snel gegrepen wordt naar juridische strijd.
  2. Wat houdt het spamverbod in? ... Het is verboden om zonder toestemming ongevraagde elektronische berichten (sms, mms, e-mail, berichten op sociale netwerksites en dergelijke), faxen en berichten gegenereerd door een automatisch oproepsysteem met een commerciële, charitatieve of ideële inhoud te versturen. .. " Uitzondering hierop is het versturen van reclame aan bestaande klanten. Als ik het bericht lees, vermoed ik dat dit zeker een standaard bericht is welke naar meerdere potentiële klanten wordt verstuurd. Of het wordt gegenereerd door een automatisch systeem is moeilijk vast te stellen, maar dat het commercieel is en niet gewenst is zeer duidelijk. Het heeft ook duidelijk een zakelijke insteek, en bedrijfsmatig verzonden. Zelf heb ik ook een gruwelijke hekel aan en ik meld dit soort berichten altijd. Of ze nu wel net binnen of buiten de letter van de wet het bericht hebben gestuurd, kan de OPTA zelf het beste bepalen. Maar voor mijn gevoel en als signaal stuur ik altijd een bericht naar de verzender waarbij ik ze de mogelijkheid geef om binnen 5 dagen met mijn schriftelijke toestemming voor dit SPAM bericht toe te sturen. Aangezien ze die nooit hebben meld ik het bericht dan bij de OPTA (tegenwoordig ACM). En dan op mijn de zwarte lijst van mijn mailsysteem.
  3. Je laatste reactie komt een beetje denigrerend op mij over, P.J. Maar ik denk dat je het niet zo bedoeld hebt. Uiteraard is er ook wel gewone legale handel mogelijk met Afrikanen waaronder Nigerianen. De reden waarom er handel in zit, is dat hier iedereen na een jaar z'n mooie telefoon weer op marktplaats zet omdat ze het nieuwste type willen hebben. Het aanbod van 2e handse spullen (zoals telefoons, computers, laptops ed) is hier dus relatief groot en zijn de prijzen dus laag. In Afrika is aanbod van deze 2e handse spullen veel lager, maar willen veel mensen juist die hebben. Daar zitten ook best wel mensen die wel geld hebben. Net als in India zijn daar echter de verschillen tussen arm en rijk groter. Simpele vraag en aanbod. En dus is daar best met een normale legale handel geld in te verdienen. Uiteraard is ook daar schimmige handel net zoals dat hier is, maar grootschalige handel met Afrikanen of Nigerianen betekent niet dat het per definitie twijfelachtig is.
  4. Helaas ben ik geen persoon met telefoon winkel of iets in die richting, maar ik kan me voorstellen dat die telefoons worden opgekocht om naar Afrika of Zuid-America te exporteren. Daar hebben dat soort toestellen veel meer waarde dan hier. Het kan zijn dat ik het mis heb, maar ik kom wel geregeld in Ghana. Dan neem ik soms ook wat 2e hands apparatuur mee voor de verkoop.
  5. Er is ook een gratis & open source software pakket genaamd GNU Cash wat je kunt proberen. Het heeft vele mogelijkheden m.b.t. boekingen, grafieken en rapporten zoals balans en winst & verliesrekening, het beheren van klanten (debiteuren), leveranciers (crediteuren), BTW-tarieven en betalingsvoorwaarden met hieraan gekoppelde opdrachten, facturen en betalingen.
  6. Dit is in mijn ogen wel één van de laatste stappen die TS moet nemen. Zoals je hebt kunnen lezen is de TS momenteel werkzaam binnen de ICT. Eerst ervaring en gevoel krijgen voor het vakgebied is de belangrijkste eerste stap. Een gebouw met oven is echt geen: Hopla! Pizzeria. Dat is Hopla: WSNP! Zeker als TS aangeeft dat hij nog een zak geld moet sparen. De kwaliteit van de pizza's, de service, klantvriendelijkheid, aanbod, inkoop en de prijs er voor zorgen dat de klanten terug komen of niet. Eerst heel veel geld steken in een pand en inventaris (huur of koop) en dan pas kijken of TS een pizza kan bakken waar mensen voor terug willen komen, gaat alleen goed met een Hopla! ... toverstafje. Dit is inderdaad een goede eerste stap. Met een beetje geluk loop je tegen een bedrijf aan waar de eigenaar die in de pizzeria werkt graag wat rustiger aan wil gaan doen en met een paar jaar met pensioen wil. Op deze manier zou je heel goed het vak kunnen leren en daarna de zaak van hem/haar kunnen overnemen. Heel veel succes gewenst.
  7. Waren de eerdere pogingen ook al een pizzeria of ben je met ondernemen binnen een ander vakgebied bezig geweest? Ga anders eerst eens bij een pizzeria in loondienst. Aangezien je als ICT-er niet in het vakgebied zit, heb je er waarschijnlijk heel weinig ervaring mee. In loondienst kun je tegen een beperkt salaris alles leren en dagelijk mee maken wat het inhoud om juist in de avonduren en weekenden heel hard te werken. Want hou er rekening mee dat de marges en inkomsten wel heel wat anders zijn dan binnen de ICT. Dan kun je ook zien hoeveel pizza's de deur uit gaan en wat er bij komt kijken.
  8. Mijn eerste gedachte hierbij: "mmm .. via een column klagen over het punt dat iedereen zo negatief is." Maar het klopt maar gedeeltelijk. Dit deed me denken aan een recentelijk onderzoek waarbij de Zuid-Amerikanen het gelukkigste zouden zijn. Saillant detail: Nederland staat met 80% boven de US (76%) qua mensen die aangeven gelukkig te zijn in hun leven. Toch net andersom dan in de column omschreven. Misschien is het verschil hierbij de algemene gemoedstoestand en in zakelijke situaties? Zelf denk ik dat het ook interpretatieverschil is. Negatieve dingen blijven veel langer hangen, dan de positieve punten. Ik denk dan ook dat iedereen vooral bij zichzelf moet beginnen. Zelf meer aandacht voor de positieve dingen en wat vaker glimlachen. Die kleine dingen hebben ook al een positief effect op je omgeving. Gesprekken die negatief van toon zijn richting een positieve kant op sturen. Geen verbod eisen, maar vriendelijkheid als levenshouding.
  9. In plaats van in gesprek met brouwers zou je het creatieve idee samen met een club eigenaar kunnen bespreken. Als het een goed idee is zal een clubeigenaar eerder geneigd zijn om daar geld in te steken dan een brouwer of drankleverancier. Op deze manier is enkel een investering nodig voor de veranderingen die je door wil voren. Investeringen in een eigen club zoals in een pand, organisatie (personeel, beveiliging, administratie, enz) , promotie, enz zijn dan al grotendeels gedaan. Je sprak over je je handel in domeinnamen maar werk je op dit moment al bij een club (of in de horeca)? Indien dit het geval is heb je misschien al mogelijkheden. Is dit niet het geval, dan kun je eens in de regio naar een club te zoeken waar ze op zoek zijn naar een bedrijfsleider of leidinggevende. Dan kun je net zoals Tjeng aangaf ervaring op doen. Maar ook kun je in deze positie samen met de eigenaar en de huidige staf je ideeën uit te werken en toe te passen. Op deze manier heb je ook een professionele sparringpartner die een kritische blik kan werpen op je ideeën. Die kan met vragen en praktijkvoorbeelden testen of je aan alles gedacht hebt of niet. Want ik zou zelf ook wel wat willen veranderen in de clubs. Meer ruimte om te dansen en rond te lopen. (voor mij DE reden om nooit tijdens oud en nieuw of koninginnenacht een club in de duiken). Mooie lounge banken om lekker te babbelen en uit te rusten. Snookertafel en dansvloer met schitterende muziek. Geen dronken zuiplappen die de zooi onder kotsen en anderen lastig vallen. Muziek niet oorverdovend hard, dat men nog iets met elkaar kan praten en niet met een gehoorbeschadiging naar buiten lopen. Misschien een podium bieden voor opkomende bandjes, enz. Dé plek creëren waar het perfect uitgaan is voor iedereen zodat het de mooiste plek wordt waar iedereen naar toe gaat komen. Maar de eigenaar kijkt met andere ogen daar naar: hutje mutje vol betekend veel klanten dus veel omzet. Tevens willen mensen juist naar clubs waar het druk is, omdat het daar het leukst zou moeten zijn. Lounge banken en snooker tafel nemen in verhouding gigantisch veel plek in. Zonder die dingen kunnen er veel meer mensen op die vierkante meter. En wat denk je dat er van die tafel overblijft?. Desnoods een kruk voor de mensen die perse moeten zitten. Die zuiplap heeft wel voor een mooie omzet achter z'n kiezen. Die had alleen wel net voor het kosten en lastig vallen de deur uitgezet moeten worden. Muziek … eerlijk gezegd geen idee, maar schijnbaar hoort dat erbij. (stel je voor dat mensen met elkaar kunnen praten of zo?). Die opkomende bandjes trekken geen volle zalen, dus laat maar zitten. De perfecte plek? Die is voor iedereen anders en kan dus niet gecreëerd worden. Daarnaast is op deze manier de overgang van de handel in domeinnamen naar een horeca carrière ook meer stapsgewijs. Ik kan me voorstellen dat een stapper nog wel ideeën zou hebben om uitgaansgelegenheden anders in te richten. Eigenschap van een ondernemer is ook kansen en mogelijkheden te zien. Maar het is wel heel iets anders als je als klant in een club rondloopt of als bedrijfsleider. Want je zult dan wel de kar moeten trekken. Bedenk bijvoorbeeld dat de horeca altijd werkt als de rest van NL vrij heeft. Verjaardagen, weekendjes weg, oud en nieuw, koninginnenacht met vrienden of familie doorbrengen kun je wel vergeten, omdat je dan in je club staat. Want je kunt als bedrijfsleider op die belangrijke dagen niet weg blijven. Maar het belangrijkste advies heeft Tjeng al gegeven: Als je er echt voor wilt gaan, zal een eigenaar dat wel zien en je als bedrijfsleider de vrijheid geven om van de club de leukste in de branche te maken.
  10. Mijn dank voor de tip van Crossover (en de reus). Ik was al aan het kijken naar Vmware & VirtualBox, maar dit lijkt ook een goede optie te zijn. De eerste twee laten de Windows OS als een programma draaien onder Ubuntu, maar deze lijkt hem te kunnen vervangen. Het nadeel is echter wel dat ik met verschillende programma's tegelijk zit. Ik teken in AutoCad met StabiCad als applicatie hierin, waarbij ook nog gebruik wordt gemaakt van een MS SQL database. Dat zou misschien teveel van het goede kunnen zijn. Daarom dacht ik dat Wine al niet zou kunnen voldoen, maar ik ga binnenkort eens kijken en proberen wat de mogelijkheden zijn. Om van dit onderwerp geen Windows vs Linux topic te maken, weer even terug naar de oorspronkelijke vraagstelling: Microsoft zou met een goed besturingssysteem voor tablets & computers een voordeel kunnen hebben met een herkenbaar en gelijk systeem voor beiden. Grote kracht zou kunnen zijn een optimale samenwerking en dezelfde software voor beide systemen. Persoonlijk denk ik dat Windows echter te laat is met een besturingssysteem voor aanraakschermen. Maar veel zal afhangen van de extra mogelijkheden die het zou moeten hebben op een tablet ten opzichte van iOS & Android (linux kernel). Als ik het artikel van Mikky Vrolijk (Kermie) bekijk, dan denk ik dat het wel een beetje tegen zal vallen met de extra mogelijkheden. Snel opstarten, grote kleurvlakken voor de bediening, app store zijn allemaal punten die al standaard zijn bij iOS & Android en ook al bij Ubuntu. (zie laatste opmerking bij dat artikel van Dolfdelang) Voor computers zie ik nog niet direct voordelen voor een aanraakscherm ten opzichte van de muis. Voor mijn eigen werkzaamheden zoals het technische tekenen zal de muis en toetsenbord toch nog de belangrijkste componenten blijven. Net zoals dat ik m'n computer niet snel zal (kunnen) inruilen voor een tablet voor het ontwerpen. Tablets & netbooks zijn een mooie aanvulling maar de computers en laptops zullen blijven. Ik denk dat het meer combinaties zullen worden. Extra tablet voor de vergaderingen, onderweg & thuis op de bank en de computer op kantoor/thuis. Een tablet voor internet, msn, spelletjes en filmpjes en de computer voor het zwaardere werk. Al denk ik ook dat veel mensen niet veel meer doen met een computer dan internet, media afspelen en typen in Word (Writer). Allemaal iets wat een tablet straks makkelijk aan kan. Een combinatie als de Transformer van Asus lijkt me een perfect apparaat. Ik denk dat we dit meer gaan zien in de toekomst. Een tablet met een extra dockingstation voor extra componenten zoals bijvoorbeeld toetsenbord, een grotere accu, extra processor, geheugen, aansluitmogelijkheden of iets dergelijks. Microsoft heeft de tijd van innovatie al lang achter zich gelaten en mag zich gelukkig prijzen met de mens als gewoontedier en hun deals met de computerfabrikanten voor de computersystemen.
  11. Als je het over veiligheid hebt moet je volgens mij al heel lang niet meer bij Windows zijn. Ik ben vanwege die reden al voor 75 % overgestapt op Ubuntu. Helaas dwingt mijn werk met AutoCad en StabiCad nog wel een deel van mijn harde schijf te reserveren voor een Windows partitie, maar vooral de dingen via het internet doe ik via Ubuntu. Internetbankieren doe ik toch met een veiliger gevoel omdat de virussen niet werken op Ubuntu. Sinds ik dit jaar ben begonnen met een dubbele opstart mogelijkheid met de keuze tussen Windows en Ubuntu, ben ik steeds meer gaan overschakelen op het laatste. Er zijn ook uitstekende programma's beschikbaar voor Ubuntu voor de vervanging van vele Windows software. Het bekendere Firefox & Thunderbird i.p.v. Outlook & IE, OpenOffice.org voor MS Office, Gimp voor Photoshop, enz. Het meeste had ik ook al op mijn Windows XP, maar het is ook beschikbaar voor Ubuntu. Voor bijna alles is er wel een goede vervanging. Op dit moment heb ik inderdaad nog wel XP voor mijn werk, omdat ik specifieke programma's nodig heb die enkel Windows verdragen. Ik ga kijken of ik die in een virtuele omgeving kan laten draaien binnen Ubuntu. Ook de steeds hogere delen van het systeem die opgaan aan het alleen draaiend houden van een besturingssysteem staan me tegen. Ik wil de hoeveelheden geheugen en dergelijke graag overhouden voor de belangrijke programma's en niet laten opslorpen om mijn desktop er “mooi uit te laten zien” en overige achtergrond geneuzel. Voor mij hoeft Windows 8 (of 7) absoluut niet.
  12. Voor degene die de dubbele betekenis van mijn vorige stuk over het hoofd zag, had ik het in het eerste deel niet over Ghana, maar over Nederland. (sorry hiervoor) Herkomst van de punten: [*]Prive-jet: Minister Huizinga (nu weet ik niet wat me meer verontrust. 1. hoe gemakkelijk het geld uitgegeven wordt om voor een vergadering aanwezig te zijn of 2. hoe gemakkelijk het uit eigen zak betaald wordt) [*]Zakkenvullerij: Declaraties van bijvoorbeeld Stefan Hulman, Bram Peper, enz [*]Auto met chauffeur: Hoofd van de Politie Academie, Ad van Baal, ministers, enz. [*]Bouwprojecten: Zuiderzee lijn, nieuwe bibliotheek van Utrecht, noem het maar op [*]Willekeur hoogte “steekpenningen”: WOZ explosie met stijgingen tot 75% [*]Voorbereidingstijd: Vergunningen voor detailhandel, reclame, bouwen, enz. [*]Rijden: Flitsen en kilometerheffing [*]Bordje: Ervaring van een vriendin over een bordje voor een buurtschap [*]Stalletje: Bloemenman [*]Televisie & radio: Het budget voor de moslimomroep (ben bang dat het met de overige publieke zenders waarschijnlijk nog erger is) Als je hier een huis wil bouwen of een winkel, cafe of fabriek wil beginnen moet je ook door een oerwoud van vergunningen worstelen (ook wel door mij “steekpenningen” genoemd). Dit terwijl men begint te lachen als je in Ghana vertelt dat je een vergunning moet aanvragen om een winkel of cafe te beginnen, een schuurtje of dakkapel wil bouwen, een reclamebord wil ophangen, huis aan huis of op straat wat wil verkopen of ga zo maar door. Nergens ter wereld ontkom je aan de overheidsjuk die beklemmend werkt. Bepaalde dingen gaan onbegrijpenlijk langzaam in Ghana en er is inderdaad een probleem met corruptie. Toen ik in Ghana rond wou toeren op een motor werd me ook geadviseerd om 50 eurocent (in Ghanese valuta) in m'n rijbewijs te doen om er voor te zorgen dat je snel weer verder kunt rijden bij een politiecontrole. Aan de andere kant staat de politie hier ook hun salaris bij elkaar te flitsen of krijgen we straks te maken met een spitsheffing om door te kunnen rijden. Echter denk ik niet dat er situaties ontstaan met morgen m'n kop eraf. Ik denk dat Ghana toleranter is dan Nederland. Daar leven de christenen en islamieten zeer vredig met elkaar. Er zijn zelfs mensen die naar de kerk en de moskee gaan (lekker van twee walletjes eten). Je wordt als blanke ook niet als oud-overheersers gezien, maar als medemens. De Ghaneese overheid doet er ook veel aan om vrede in Afrika te krijgen. Het draagt fors bij in de vorm van o.a. vredetroepen in diverse landen in Afrika en daar buiten. Ook is het initiator voor vele vredebesprekingen in bijvoorbeeld Ivoorkust en andere landen. Ik denk dat de risico's daar dan ook klein zijn. Daarnaast ben ik verbonden met een stichting die hier door een aantal oud vrijwilligers is opgezet. De organisatie in Nederland is geheel vrijwillig en 99,9% gaat naar Ghana. Voor zover ik weet zijn de invoerheffingen in Ghana wel acceptabel. Helaas wordt er wel verschil gemaakt in wie het ophaalt. Dus zorg voor Ghanese vrienden als je iets ophaalt. Voor de rest zal ik misschien wel ervaren hoe erg het is.
  13. Helaas is het inderdaad zo dat mensen gevangen zitten onder een overheidsjuk. Overheidsfunctionarissen die zich met de privé-jet laten vervoeren, dubieuze zakenvullerij door overheidsuitgaven in privé-woningen, auto's met chauffeur, enz. Grote prestigieuze, onrendabele en dubieuze bouwprojecten neerzetten terwijl er genoeg mensen zijn die nauwelijks rond kunnen komen. Het klopt dat als je iets wil doen, je vast zit aan een oerwoud van “steekpenningen” en procedures. En het ligt maar aan de willekeur hoe hoog het tarief vandaag of volgend jaar is. Even een winkel opstarten of een huis bouwen heeft een lange voorbereidingstijd nodig. De bureaucratie is enorm en houdt de samenleving inderdaad in een stevige grip. Zelfs over de weg rijden is al bijna niet mogelijk zonder de politie of functionaris zo nu en dan wat (extra) geld toe te stoppen. Net nog een verhaal gehoord over iemand die een bordje voor de community wou plaatsen. Ze had geluk dat ze de plaatselijke overheidsfunctionaris kende en daarmee heeft ze de procedure kunnen verkorten tot 2 jaar. Of het verhaal van iemand die al sinds 1981 z'n “steekpenningen” betaald voor zijn stalletje langs de weg. Helaas, hij moet verdwijnen. Of 4,5 miljoen voor krap 60 uur televisie maken en 160 uur radio. Corruptie is zeker een groot probleem. Het is zodanig verweven in de cultuur dat (buitenlandse) ondernemers steeds twee stappen vooruit moeten denken om ervoor te zorgen niet in aanraking te komen met corruptie of fraude. De laatste jaren heeft de Ghanese overheid een aantal instituten in het leven geroepen die het zerotolerancebeleid m.b.t. corruptie moeten handhaven en uitvoeren, maar het is nog niet geheel verdwenen. De corruptie bij de douane en verkeerspolitie is bijvoorbeeld sterk afgenomen.
  14. Het is wel een beetje toeval dat hier een topic over wordt gestart. Aanstaande vrijdag stap ik namelijk voor de vierde keer op het vliegtuig om drie maanden in Ghana vrijwilligerswerk te doen. Ik ga daar lesgeven op een computerschool. Vijf jaar geleden ben ik voor het eerst in Tamale (in het noorden van Ghana) geweest en ben nog steeds een beetje verbonden gebleven met de mensen daar. Als ik moet beoordelen of het lonend zou zijn om hier een ruimte te huren, computers en inrichting neer te zetten en opdrachten binnen te halen zoals hierboven omschreven kan ik enigszins een kleine opsomming van de kosten, voordelen en nadelen maken. Een gemiddeld maandloon van een licht geschoolde werker in Tamale ligt ongeveer bij de 100 euro. Dit komt ongeveer op een uurloon van een halve euro. Echter betekent dit nog niet dat je die persoon achter een computer kunt zetten. Zo vanzelfsprekend als hier is dat zeker niet. De lessen die worden gegeven zijn ook voor de basis vaardigheden. Sommige gieren nog van het lachen als ze een pijltje op het scherm zien bewegen met de muis. En dat uitzetten via “start” moet en niet enkel de knop indrukken zoals een normaal apparaat. (wie bedenkt dat ook :) ). Ze hebben dan nog een behoorlijke tijd nodig om te leren en snel en effectief werken is niet echt aan hun besteed. Aan de andere kant is het helemaal niet erg, dat ze er twee of drie keer zo lang over doen. Ik heb veel mensen daar gezien die de schouders er wel onder zetten, maar ook een groot aantal waar niet veel uit handen komt. Dit is dan ook een belangrijk punt. Het klinkt misschien raar, maar de mensen in Ghana zijn gelukkig. Met het weinige dat ze hebben zijn ze wel gelukkig. Ze nemen genoegen met wat ze hebben. En dat zorgt er ook wel een beetje voor dat ze niet de noodzaak zien om zaken te doen met mensen aan de andere kant van de wereld. De mensen zijn wel goedkoop, maar de computers zijn duurder dan in Europa. De oudjes van hier die niemand wil hebben zijn geliefde items daar (en daarmee ook meer waard). Zelf importeren is dan eventueel een optie, maar ook nog prijzig en hou er rekening mee, dat er een aantal niet meer in de container staan, na controle door de douane. Daarnaast is de levensduur kort, omdat de computers het door de warmte en het stof in de lucht het minder lang volhouden. (komt ook wel bij dat het veelal tweedehandse import is die aan het eind zitten) Engels is daar de officiële taal naast ongeveer 75 locale talen / dialecten, omdat het een oude Engelse kolonie is geweest. Dus dat is wel een mooi voordeel. Heel veel mensen kunnen dan ook beter Engels dan wij Nederlanders. De uitspraak is echter niet te vergelijken met Engeland en is eerlijk gezegd heel wat minder mooi. Een internetverbinding is ook duur. In een internetcafé zit je ongeveer op een halve euro per uur en als je een beetje betrouwbare en snelle verbinding wil hebben zit je al aan het dubbele. Een eigen verbinding is ook niet goedkoop. Voor de opdrachten die in het voorbeeld worden gebruik, heb je een hele wereld vol met concurrenten. Zoals je zelf al aangaf moet je concurreren met mensen uit de Filipijnen, India en nog een behoorlijk aantal lage lonen landen. Allemaal landen met een bijzonder laag uurloon, Engels sprekend en schrijvend en een oude computer voor de neus. Een groot probleem is dan ook een continuïteit in de opdrachten. Ghanezen richten zich dan ook meer op de eigen markt en proberen op die manier hun geld te verdienen. Velen hebben ook niet eens een bankrekening en doen veel dan ook contant. De zekerheid dat ze niet betaald krijgen voor het werk dat ze hebben geleverd is veel minder als ze die persoon nog nooit hebben gezien. Andersom geldt het ook. Er zijn maar heel weinig mensen die hier in Nederland die veel opdrachten verstrekken aan lage-lonen landen. Volgens mij waren er op HL ook een aantal discussies met de voor- & nadelen van outsourcing. Daarnaast heeft Afrika nog wel met een slecht imago te maken. In tegenstelling tot Ghana zelf zijn omringende landen zoals Ivoorkust, Liberia en Sierra Leone instabiel. En de landen als Kenia, Somalië, Rwanda en Tanzania zorgen oorlogen, interne conflicten en corrupte overheden ervoor dat het continent nog achter loopt. Hierdoor worden buitenlandse investeerders afgeschrikt. Ook het punt dat men bij Afrika niet gelijk denkt aan ICT outsourcing speelt ook mee. De eerste gedachten zijn toch vooral armoede, hongerbuikjes, lemen hutjes en hutu toetsenborden. Geldt deze opsomming niet een beetje voor alle landen en plekken zoals de Filipijnen, India enz? Waarschijnlijk wel, maar ik denk dat voor deze uurlonen opdrachten verstrekken ook niet het einde van de uitbuiting van de derde wereld zal betekenen. Maar het is belangrijker om eens te beginnen met de landbouwsubsidies en andere handelsbeschermingen van Europa en de VS op te heffen. Ook de vrijwilligersorganisaties zijn alleen gericht op het opzetten van locale projecten. De computerschool geeft gratis computerles in het gebruik van Windows en Word zodat ze een betere kans hebben op een baan bij een van de bedrijven in de omgeving. Er zit zeker wel bijzonder veel potentie in Ghana. Maar het is niet eenvoudig om die potentie eruit te krijgen. Als je echter nog projecten hebt voor onze computerschool hoor ik het graag. Het zou een mooie aanvulling zijn voor de stichting.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.