tachi

Junior
  • Aantal berichten

    12
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

tachi's trofeeën

  1. Ik gebruik een NS business card voor al mijn reizen met het openbaar vervoer, dus ook privé. Ik heb een part-time vast dienstverband bij een werkgever. Dit woon-werkverkeer lijkt me privé. Klopt dat? Daarnaast laat ik me inhuren voor 2 dagen in de week via mijn v.o.f. Deze opdrachten kunnen een half jaar duren, maar ook langer dan een jaar. Meestal is mijn standplaats bij de opdrachtgever, dus ik reis dus vanaf mijn woning naar de opdrachtgever. Is dit woon-werkverkeer zakelijk? Hoe zit het met de BTW? Privé-uitjes lijkt me duidelijk privé.
  2. Stof stof... Ik heb via Duitsland een tweedehands telefoon gekocht, waarbij de verkoper de Duitse margeregeling (§25a UStG Differenzbesteuerung) heeft toegepast. Eerlijk gezegd weet ik niet zeker of ik de tekst over import margegoederen uit EU-landen van de belastingdienst helemaal heb begrepen. Begrijp ik het goed dat ik voor deze aankoop bij de BTW-aangifte bij leveringen/diensten uit landen binnen de EU (vraag 4a) geen bedrag hoef in te vullen? En dus ook geen voorbelasting (vraag 5b)? Immers, op de factuur staat niet dat de BTW verlegd of nul is i.v.m. intracommunautaire levering.
  3. Als dit tabelletje klopt dan doet NS Zakelijk het verkeerd. Ik heb paar dagen terug een factuur ontvangen van de gemaakte reizen met de NS Business Card in december en daar is toch 9% BTW in rekening gebracht. Nou maakt dat voor mij als afnemende ondernemer niet (veel) uit, maar volgens mij doet de NS iets wat volgens bovenstaande dus niet mag.
  4. Tot zover duidelijk. En onderstaande vraag is ook beantwoord. Volgens de belastingdienst mag ik het inclusief BTW aftrekken.
  5. Dat laatste is een interessante. Is dat een aanname of weet je dat zeker? Stel dat ik een goedkope(re) particulier telefoonabonnement neem. De maandelijkse kosten blijven onder de 100 euro en staat uiteraard niet op naam van de vof. Of een ieder andere aankoop onder de 100 euro met een factuur op naam van een vennoot. Mag ik dan de BTW (voorbelasting) alsnog aftrekken? Zo niet, mag ik dan de abonnementskosten incl. of excl. BTW opvoeren als bedrijfskosten? Bij een eenmanszaak is het simpel. Daar ben je voor de BTW én IB ondernemer. Voor een vof is/lijkt het soms onduidelijk.
  6. Ik kom er niet helemaal uit hoe het zit met facturen die zakelijk worden betaald maar niet op naam van de vof staan. Dit is wat ik voorlopig uit de informatie van de website van de belastingdienst er van maak. Voor de BTW is de vof de onderneming. Voor de BTW moet de factuur op naam van de vof staan. Als op de factuur niet de naam van de vof stat, maar op naam van één van de vennoten dan kan je de BTW niet aftrekken, maar je kan het nog wel als kosten opvoeren voor de IB. Klopt mijn aanname? En als ik de BTW niet mag aftrekken, mag ik dan de kosten voor de onderneming dan incl. BTW aftrekken? Maar ik las ook dat er uitzonderingen bestaan waaraan een factuur moet voldoen. Bijvoorbeeld bij een factuur onder 100 euro incl. BTW. hoeft niet op naam van de ontvanger te zijn. Maar hoe zit het dan bijvoorbeeld als de vof een factuur ontvangt op naam van een van de vennoten met een totaalbedrag onder de 100 euro? Mag ik dan alsnog de BTW aftrekken?
  7. Ik doe wel eens een rondje gebouw en dat besluit ik met het halen van een watertje. ;D ;D ;D In Bulgarije en Rusland staat het halen van een "watertje" voor het nuttigen van een glaasje 'водка' (vodka) ... Ook in andere landen waar het verkleinwoord van water vodka of votka is. Maar goed. Resumerend, na een hoop off-topic reacties, dus? In het geval van een eenmanszaak of vof (zonder personeel): [*]Eten in een horecagelegenheid BTW niet aftrekbaar. [*]Eten bestellen BTW wel aftrekbaar. In beide gevallen 80% van bovenstaande kosten of alles boven de drempel van € 4500,-
  8. Als ook die kosten onmiskenbaar zijn toe te rekenen aan de onderneming, kun je daarvan gewoon de BTW als voorbelasting opvoeren. Geldt dat ook voor ontvangen rekeningen als je al (jaren) een lopende vof hebt? Dus: [*]onmiskenbaar zakelijk, maar niet op naam van vof > BTW wel als voorbelasting opvoeren. [*]niet onmiskenbaar zakelijk (zou mogelijk privé aangemerkt kunnen worden) en ook niet op naam van vof > BTW niet als voorbelasting opvoeren. Mag je bij het laatste geval (een deel van) de rekening wel als bedrijfskosten opvoeren als een deel toch zakelijk is.
  9. Op basis waarvan mag je de BTW-bijtelling (=privé) als autokosten (=zakelijk) aftrekken? Wat is het verschil tussen "autokosten van de (fiscale) winst aftrekken" en "autokosten aftrekken voor de inkomstenbelasting"?
  10. Op basis waarvan mag je de BTW-bijtelling (=privé) als autokosten (=zakelijk) aftrekken? Wat is het verschil tussen "autokosten van de (fiscale) winst aftrekken" en "autokosten aftrekken voor de inkomstenbelasting"?
  11. Ik heb alle 17 pagina's gelezen om het te begrijpen. Soms leek het of ik het begreep, maar soms ook weer niet. Het is mij niet helemaal duidelijk wanneer een rit woon-werkverkeer is, aangezien woon-werkverkeer als privé wordt gezien. Mijn woning is tevens de vestiging van het bedrijf, daarnaast huur ik elders een schuur die ik voornamelijk als opslag (voorraad en gereedschappen) gebruik en zo nu en dan als werkplaats. Is deze rit van mijn woning naar de opslag woon-werkverkeer (=privé) of een zakelijke rit? Stel ik besluit ik neem mijn laptop mee om ergens kilometers verderop buiten de deur (bijv. in een koffiebar) verder te gaan werken aan een opdracht van een klant. Drink wat koffie en eet wat hapjes en heel misschien komt de klant langs. Is dit een zakelijke rit of een privé-rit? Ter bevestiging, of ik het begrepen heb hoe het zit met de autokosten en BTW. De auto is privé en er wordt ook zakelijk mee gereden. De auto is ruim 7 jaar in bezit. Ik houd de zakelijke kilometers bij en ik weet de km-standen aan het begin en eind van het jaar. Ik heb alle tankbonnen, parkeerkaarten c.q. mobiel (straat)parkeren, facturen van de garage. Op al deze bonnen is de BTW gespecificeerd. Kloppen de drie opties/scenarios die ik beschrijf? 1) Alleen zakelijke kilometers zijn bijgehouden (= geen sluitende rittenregistratie). Op de W&V-verliesrekening bestaan de autokosten uit 19 cent per zakelijke kilometer. De werkelijke kosten zijn privé betaald en de BTW wordt niet als voorbelasting op de BTW-aangifte meegenomen. 2) Alleen zakelijke kilometers zijn bijgehouden (= geen sluitende rittenregistratie). Op de W&V-verliesrekening bestaan de autokosten uit 19 cent per zakelijke kilometer. De werkelijke kosten blijven privé betaald (of als privé-onttrekking uit de zaak) en de BTW wordt wel als voorbelasting op de BTW-aangifte meegenomen minus privé-aandeel BTW => 1,5% over de cataloguswaarde van de auto. Als je pech hebt kan het negatief uitpakken als het aandeel BTW van de werkelijke kosten lager is. 3) Alleen zakelijke kilometers zijn bijgehouden en begin- en eindstand van de kilometerteller zijn bekend (= sluitende rittenregistratie). Op de W&V-verliesrekening bestaan de autokosten uit 19 cent per zakelijke kilometer. De werkelijke kosten blijven privé betaald (of als privé-onttrekking uit de zaak) en de BTW wordt wel als voorbelasting op de BTW-aangifte opgenomen minus privé-aandeel BTW => berekend aan de hand van de verhouding privé- en zakelijke kilometers. Mag je na een jaar tussen de opties switchen?
  12. Ik heb alle 17 pagina's gelezen om het te begrijpen. Soms leek het of ik het begreep, maar soms ook weer niet. Het is mij niet helemaal duidelijk wanneer een rit woon-werkverkeer is, aangezien woon-werkverkeer als privé wordt gezien. Mijn woning is tevens de vestiging van het bedrijf, daarnaast huur ik elders een schuur die ik voornamelijk als opslag (voorraad en gereedschappen) gebruik en zo nu en dan als werkplaats. Is deze rit van mijn woning naar de opslag woon-werkverkeer (=privé) of een zakelijke rit? Stel ik besluit ik neem mijn laptop mee om ergens kilometers verderop buiten de deur (bijv. in een koffiebar) verder te gaan werken aan een opdracht van een klant. Drink wat koffie en eet wat hapjes en heel misschien komt de klant langs. Is dit een zakelijke rit of een privé-rit? Ter bevestiging, of ik het begrepen heb hoe het zit met de autokosten en BTW. De auto is privé en er wordt ook zakelijk mee gereden. De auto is ruim 7 jaar in bezit. Ik houd de zakelijke kilometers bij en ik weet de km-standen aan het begin en eind van het jaar. Ik heb alle tankbonnen, parkeerkaarten c.q. mobiel (straat)parkeren, facturen van de garage. Op al deze bonnen is de BTW gespecificeerd. Kloppen de drie opties/scenarios die ik beschrijf? 1) Alleen zakelijke kilometers zijn bijgehouden (= geen sluitende rittenregistratie). Op de W&V-verliesrekening bestaan de autokosten uit 19 cent per zakelijke kilometer. De werkelijke kosten zijn privé betaald en de BTW wordt niet als voorbelasting op de BTW-aangifte meegenomen. 2) Alleen zakelijke kilometers zijn bijgehouden (= geen sluitende rittenregistratie). Op de W&V-verliesrekening bestaan de autokosten uit 19 cent per zakelijke kilometer. De werkelijke kosten blijven privé betaald (of als privé-onttrekking uit de zaak) en de BTW wordt wel als voorbelasting op de BTW-aangifte meegenomen minus privé-aandeel BTW => 1,5% over de cataloguswaarde van de auto. Als je pech hebt kan het negatief uitpakken als het aandeel BTW van de werkelijke kosten lager is. 3) Alleen zakelijke kilometers zijn bijgehouden en begin- en eindstand van de kilometerteller zijn bekend (= sluitende rittenregistratie). Op de W&V-verliesrekening bestaan de autokosten uit 19 cent per zakelijke kilometer. De werkelijke kosten blijven privé betaald (of als privé-onttrekking uit de zaak) en de BTW wordt wel als voorbelasting op de BTW-aangifte opgenomen minus privé-aandeel BTW => berekend aan de hand van de verhouding privé- en zakelijke kilometers. Mag je na een jaar tussen de opties switchen?
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.