Omega1

Junior
  • Aantal berichten

    10
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Persoonlijke info

  • Jij bent:
    ondernemer
  • Geslacht
    Male
  • Voornaam
    Gerard

Bedrijfsinfo

  • Plaats
    Den Haag
  • Branche
    Industrie & bouw

Omega1's trofeeën

  1. Opdrachtgever en HR zijn dezelfde partij. M'n opdrachtgever (afdelingshoofd) wil mijn contract zeker verlengen, maar HR handelt dit af en zoals ik in m'n eerste bericht aangeef, willen ze dit pas aan het einde van m'n contracttermijn doen (omdat ze niet eerder de noodzaak zien). Zeer waarschijnlijk is er dus ook geen probleem voor mij en als ik aandring bij m'n afdelingshoofd kan ik wellicht best eerder al duidelijkheid op papier krijgen. Echter, waarom ik dit bericht post is puur vanwege wie er nu juridisch gelijk heeft. Ik was namelijk nogal verbaasd door de bewering van HR dat zij (en ik) altijd een maand opzegtermijn hebben.. zelfs als m'n contract bijna is afgelopen. Als zij namelijk niet eerder duidelijkheid op papier willen geven en ik in de tussentijd voor de zekerheid wat anders zoek, moet ik ook wel weten dat ik inderdaad 31 augustus bij een nieuwe job kan beginnen. En dat wilde ik dus op dit forum checken. Aan de reactie van Marjan te lezen, geeft zij mij in ieder geval gelijk... zoals ze zelf zegt: zolang er geen overleg is geweest, is er geen verlenging en kan elk van de partijen besluiten om per 30 augustus te stoppen (waarbij de maand opzegtermijn er niet toe doet). @kakafoon. Je hebt natuurlijk gelijk dat ik hierover met de klant moet praten en er op die manier moet uitkomen. En dat heb ik al deels gedaan en ga ik verder ook netjes afhandelen. Echter, ik post dit om juridische duidelijkheid te krijgen en voor het geval dat ik toch genoodzaakt ben een andere klus te zoeken/accepteren, per welke datum ik dan kan beginnen bij die nieuwe job.
  2. Ik heb de volgende letterlijke tekst in mijn freelance-contract staan over beëindiging van mijn contractovereenkomst. Nu ik bijna 2 maanden aan het werk ben, blijkt dat HR deze tekst anders interpreteert dan ik. Graag jullie mening. Deze overeenkomst wordt in beginsel aangegaan voor een periode van 3 maanden en eindigt derhalve op 30 augustus 2011, waarna de opdracht in goed overleg telkens met 1 maand wordt verlengd. Indien één der partijen deze overeenkomst wenst te beëindigen, dient een opzegtermijn van één maand in acht genomen te worden. In mijn ogen betekent dit dat de overeenkomst standaard 3 maanden duurt en dan ook eindigt op 30 augustus als mijn opdrachtgever (of ik) niet wil verlengen. Mijn opdrachtgever hoeft niet 1 maand van tevoren aan te geven dat hij niet wil verlengen; dit kan hij bij wijze van spreken ook 2 dagen voor 30 augustus doen. Hetzelfde geldt voor mij, als ik zou willen kan ik enkele dagen voordat het contract afloopt, aangeven dat ik niet wil verlengen en dan ben ik op 31 augustus niet meer in dienst. HR ziet dit echter anders. Naar hun mening kunnen zij niet bijvoorbeeld halverwege augustus (2 weken voor einddatum) het contract nog beëindigen en dat ik dan op 31 aug. geen werk meer heb. Zij (en ik) zouden altijd 1 maand opzegtermijn hebben, en als zij mijn contract dus beëindigen op bijv. 23 augustus, dan heb ik volgens hen nog werk tot 23 september. Graag hoor ik wat juridisch de juiste uitleg is. Het is namelijk zo dat ik 1 maand voor de einddatum van m'n contract, namelijk 30 juli, graag duidelijkheid over verlenging wil zodat m'n contract bij wijze van spreken niet 1 week voor einddatum kan worden opgezegd. Echter, HR vindt dit veel te vroeg en wil gewoon wachten tot eind augustus, omdat zij zeggen dat er toch altijd 1 maand opzegtermijn geldt. Ik interpreteer het contract anders, maar wellicht heb ik het dan fout. Graag jullie mening! Gerard
  3. Bump! Is mijn vraag zo onduidelijk?... of kan niemand 'm beantwoorden? Dat laatste geloof ik niet met alle guru's hier op het forum... dus pleasssssssse, graag een antwoord? Thanx!
  4. Uhhhh... wat is nou het verschil met de situatie die jij ongebruikelijk noemt? Ik zet de factuurbedragen ook bij opbrengsten op de winst- en verliesrekening, en de daaruitvolgende winst ook bij m'n ondernemingsvermogen. Maar om de balans weer gelijk te trekken, zal ik ook wat aan de activa-kant moeten zetten, en dus zet ik die factuurbedragen bij vorderingen.. zoals jij zelf in je eerste reactie aangaf. Ik zie dus niet helemaal het verschil tussen jouw en mijn 'oplossing'. Misschien kan jij heel concreet aangeven op welke posten jij de (nog niet ontvangen) factuurbedragen zet aan de passiva en activa kant van je balans (in de ib-aangifte)? Sorry dat ik je blijkbaar niet helemaal begrijp... ik gebruik dan ook geen boekhoudingspakket, maar houd alles bij in Excel. Aangezien ik pas in nov 2008 ben begonnen met m'n bedrijfje, dacht ik dat ik wel 'even' m'n ib-aangifte zelf kon doen.... valt een beetje tegen ;D Ik snap 't!
  5. Ik ben in 2008 een eigen bedrijf (eenmanszaak) begonnen. M'n computer (ca. 2 jaar geleden gekocht) wil ik vanuit prive in m'n bedrijf brengen. Geef ik dat in m'n ib-aangifte aan door deze - op m'n openingsbalans mee te nemen (bij zowel materiele activa als eigen vermogen) en geen privestorting in te vullen?, of - niet in m'n openingsbalans mee te nemen (die is dan 0) en via privéstorting in te vullen? Voorbeeld: - computer gekocht op 1-1-2007, waarde 1500 (inc BTW) - eenmanszaak begonnen op 1-7-2008, boekwaarde computer is dan 1050 ---> dan bij ib-aangifte over 2008: optie 1: materiele vaste activa: boekwaarde begin = 1050, boekwaarde eind = 900, geen privestorting invullen ondernemingsvermogen (passiva): boekwaarde begin = 1050, eind = 900 + winst optie 2: materiele vaste activa: boekwaarde begin = 0, boekwaarde eind = 900, privestorting 1050 ondernemingsvermogen (passiva): boekwaarde begin = 0, eind = winst + privestorting - afschrijving Beide opties komen (vanzelfsprekend) bij ondernemingsvermogen einde boekjaar op hetzelfde resulltaat uit, maar mijn vraag is welke van de 2 opties correct is? En nog een bonus vraag :), klopt het dat ik de boekwaarde van de computer inclusief BTW kan inbrengen? (omdat ik de BTW niet meer kan aftrekken, omdat de comp een stuk eerder dan de start van m'n bedrijf is gekocht) Alvast bedankt!
  6. Eh, beetje een ongebruikelijke manier om een balans te maken, maar hier komt het denk ik wel op neer. Waarom is dit ongebruikelijk? Ik wil 't namelijk prima op een andere manier op de balans zetten, maar als ik de (niet-betaalde) facturen bij 'vorderingen' zet, dan zal ik ook aan de passiva kant iets moeten neerzetten en dan is alleen 'eigen vermogen' mogelijk lijkt me. Of zie ik dat verkeerd? Okee, maar hoe verwerk ik dit dan op m'n balans/winst-verlies rekening? Ik kan niet terug in de tijd een storting doen van m'n zakenrekening naar m'n priverekening. Misschien snap ik 't gewoon niet helemaal hoor....
  7. Dat hangt niet af van de betaaldatum, maar van de periode waarop de facturen betrekking hebben. Als het gaat om diensten die je hebt geleverd in november en december, moet je de facturen meenemen in 2008. Okee, de facturen gaan over werkzaamheden uit november en december. Ah, dus bij 'overzicht activa' moet ik de factuurbedragen onder vorderingen boeken en bij 'Overzicht passiva' kan ik ze onder 'Ondernemingsvermogen'/eigen vermogen schrijven? Klopt dat? Ahhh, ik snap je. Dat heb ik dus niet goed gedaan. De meeste van de kosten heb ik nl. via m'n priverekening betaald (voornamelijk trein-, telefoon- en internetabonnement). Hoe trek ik dit recht? Kan ik dat doen door het totaal bedrag van kosten die ik prive heb betaald als prive-onttrekking op te nemen?
  8. Ik ben in november 2008 gestart met m'n eenmanszaak en heb in 2008 ook 2 facturen gestuurd voor de maanden november en december. Beide facturen zijn pas in 2009 betaald. Nu mijn vraag: moet ik toch beide factuurbedragen opnemen als winst uit onderneming / ondernemingsvermogen bij het invullen van m'n belastingaangifte over 2008? En even voor de zekerheid om te checken of ik 't goed doe (stel deze 2 facturen bedragen samen 5000€): - Winst-en-verliesrekening: bij opbrengsten 5000 invullen - Overzicht activa, Liquide middelen: begin boekjaar: 0, einde boekjaar 5000 - Overzicht passiva, Ondernemingsvermogen: begin boekjaar: 0, einde boekjaar 5000 Ik vermoed dat wat ik hierboven doe, juist is, maar het voelt wel vreemd want eigenlijk had ik eind 2008 helemaal nog geen vermogen omdat de facturen nog niet betaald waren. En een extra vraag: ik heb ook kosten gemaakt (stel 500€), hoe verwerk ik deze kosten in m'n aangifte? Bij de winst-en-verlies rekening zet ik ze onder 'Overige bedrijfskosten'. Moet ik die kosten bij activa/passiva simpelweg aftrekken van de liquide middeen en ondernemingsvermogen? Klopt het dus dat ik deze nergens apart vermeld? Alvast bedankt voor de moeite!
  9. Dank je, Marjan, voor je uitgebreide antwoord! Die brief naar m'n belastingkantoor zal ik snel gaan schrijven. Naar aanleiding van je antwoord heb ik echter nog wel een vraag. Hoe weet ik precies of ik aangemerkt ben als zelfstandig ondernemer en of die ondernemersaangifte wordt klaargezet? Ik heb een VAR verklaring voor 2008 (en 2009) ontvangen en ook een formulier 'Vaststelling belastingplicht'. Is dat genoeg? In die 'vaststelling belastingplicht' ben ik aangemerkt voor Omzetbelasting (per kwartaal te betalen), maar nergens komt de inkomstenbelasting terug. Ook niet in andere brieven die ik ontvang van de belastingdienst. Hoe weet ik dan of die ondernemersaangifte wordt klaargezet?.. en aangenomen dat die wordt klaargezet, wanneer zou dat dan moeten gebeuren?
  10. Ik ben sinds 2 maanden ondernemer (ZZPer - IT-consultant), maar een paar belastingzaken blijven voor mij enigszins onduidelijk. Ik hoop dat hier iemand me kan helpen. Ik ben in het laatste kwartaal van 2008 begonnen met m'n bedrijfje en voor de komende maanden in 2009 ben ik vrij zeker van werk. Het lijkt mij handig dat ik inkomstenbelasting voor 2009 maandelijks ga betalen, want anders moet ik ergens in de toekomst een groot bedrag betalen (met rente). Krijg ik nu deze maand (januari) vanzelf een voorlopige aanslag van de belastingdienst (en waarop is deze dan gebaseerd?) of is het handig dat ik zo snel mogelijk zelf m'n geschatte inkomen aan de belastingdienst doorgeef (met programma voorlopige aanslag 2009)? Het is mij namelijk onduidelijk of de belastingdienst ook voorlopige aanslagen stuurt naar ondernemers die nog niet in een vorig jaar inkomstenbelasting hebben betaald. En dan nog een tweede vraag. Ik was begin 2008 nog in vaste dienst voor 2 maanden, daarna ben ca. 8 maanden vrij geweest en in het 4e kwartaal van 2008 ben ik voor mezelf begonnen. Hoe zit 't nu met inkomstenbelasting betalen over 2009? Moet ik apart aangifte doen voor m'n vaste baan (particulier) en ZZP-werk?.. of gaat dit via één aangifte? Volgens mij heb ik gelezen dat er een aparte IB-aangifte is voor ondernemers (en dus lijkt separate aangifte mij het meest logisch), maar tegelijkertijd zijn de schijventarieven loonbelasting/premie volksverzekeringen van de belastingdienst vermoed ik van toepassing op een gecombineerd (vaste baan en freelance) salaris. Ik mis vast iets, dus ik hoop dat iemand me kan helpen.....
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.