Cosara

Legend
  • Aantal berichten

    6330
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  • Dagen gewonnen

    33

Berichten die geplaatst zijn door Cosara

  1. Op 16-2-2024 om 20:32, Joost Rietveld zei:

    Ook jij weet best dat bedrijfsmiddelen die zakelijk buiten gebruik worden gesteld van de balans af en uit de boekhouding gaan, en dat dan sfeerovervang naar box 3 plaatsvindt, tegen waarde economisch verkeer

    Buitengebruik gestelde activa worden in een afzonderlijke categorie binnen de materiële vaste activa opgenomen,  namelijk onder de niet aan het productieproces dienstbare materiële vaste activa. (art. 2:366 lid 1 sub e BW) … hetgeen niet betekent dat het bedrijfsmiddel, per definitie, overgaat naar privé tegen waarde in het economisch verkeer.

     

     

  2. 2 uur geleden, Joost Rietveld zei:

    Ik heb het ook niet over die 10%. Ik heb het erover dat de auto in het geheel niet zakelijk gebruikt wordt, dus dan kan het geen keuzevermogen of zakelijk vermogen zijn, dus privé.

    Er wordt niet met de auto gereden, noch zakelijk, noch privé.

    Het is niet verplicht om met een bestelbus te rijden … het mag ook voor andere zakelijke activiteiten worden gebruikt. 
    Er veranderd dus niets.

  3. 16 uur geleden, tstle zei:

    Nu vraag ik mij dus af wat de totale kosten zijn van het kopen van een stukje bedrijfsgrond van de overheid.

    De kale grondprijs is duidelijk te vinden. Maar wat komt daar nog allemaal bij, overdrachtsbelasting? btw? En over welke bedragen gaat die btw, is alles belast?

    Daar is eenduidig antwoord op te geven, maar misschien maakt het volgende iets duidelijker …

    https://www.zelfbouwinnederland.nl/informatie/algemeen/btw-overdrachtsbelasting
     

    Daarnaast krijg je nog te maken met het bestemmingsplan van de desbetreffende gemeente. Bedrijfsgrond betekent niet dat je er van alles om mag zetten of alle activiteiten mag uitvoeren.

    Daar staat tegen over dat wat nu niet mag, misschien over een X aantal jaren wel wordt toegestaan … maar dat is puur speculatief.

     

     

  4. 2 uur geleden, JuniorSM zei:

    Echter vraag ik mij af hoe een belastinginspecteur hier naar kijkt. Ik kan mij voorstellen dat hij zonder continu voorraadbeheer niet kan achterhalen wat er verkocht is en hoeveel ingekocht.

    Het is wettelijk verplicht om minstens één keer per jaar, (meestal aan het einde van het boekjaar) je voorraad te inventariseren.

     

    zie verder:

    https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/winst/inkomstenbelasting/inkomstenbelasting_voor_ondernemers/waardering-van-voorraad

     

    "Aan het eind van elk boekjaar bepaalt u de waarde van de voorraden die op dat moment in uw bedrijf aanwezig zijn. Normaal gesproken waardeert u de voorraad tegen kostprijs. Alleen voor incourante goederen mag u een lagere waarde nemen dan de kostprijs. Dit zijn producten die moeilijk te verhandelen zijn, zoals kleren en schoenen die uit de mode zijn. Het verschil tussen de kostprijs en de lagere waarde mag u in dat geval aangeven als kosten, die u aftrekt van de opbrengsten."

  5. 36 minuten geleden, Roel J zei:

    Zo simpel kan het zijn inderdaad. Je eindvoorraad is ook " automatisch"  je beginvoorraad voor het nieuwe jaar..

    Inderdaad voldoende.

    Het is ook het momentum om je voorraad te herwaarden of af te schrijven. 
    Dit betreft producten met een beperkte houdbaarheid of door kwaliteitsverlies en niet (meer) courante producten. Die laatste groep neemt wel opslagruimte in en dat kost geld.

  6. 1 uur terug, Bento1 zei:
    2 uur geleden, Joost Rietveld zei:

    Dat zou wat zijn als de fiscus daarover iets te zeggen zou hebben 😅, gelukkig niet

     

    Haha alright. Ik was in de veronderstelling dat er wel eens vragen konden komen met het oog op bijvoorbeeld belastingfraude.

     

    Goodwill behoort tot de stakingswinst als de onderneming wordt overgedragen. … Zonder overdracht, geen goodwill.

     

    Het is natuurlijk mogelijk dat je de goodwill onderhands “verkoopt” aan een onderneming die in de vrijkomende niche wilt stappen  … maar de bewijslast ligt in dit geval bij de belastingdienst.

  7. 3 uur geleden, DaMedia zei:

    Ik realiseer mij nu dat ik in mijn (eigen gemaakte) factuurpakket het template heb aangepast (nieuw BTW-nummer) en dat die dus ook voor het herprinten van oude facturen wordt gebruikt.

    Het is gewenst/noodzakelijk dat alle data - ook die data die repeterend terug keren - per factuur aangemaakt en bewaart worden, en niet telkens weer uit het geheugen worden opgehoest.

    Wellicht dat boekhoudprogramma’s, die meestal ook facturen kunnen genereren, kritischer naar data kijken dan factuurprogramma’s. 

  8. 5 uur geleden, Peter73 zei:

    Ik noem eens een voorbeeld, wat nu als je in je boekhoudadres je vestigingsadres wijzigt en een oude factuur opnieuw laat genereren?

    Een nieuw vestigingsadres wordt getoond op het eerstvolgende factuurnummer na de wijziging.

    Het zou geen goed programma zijn als oude facturen met het nieuwe adres worden aangemaakt, hetgeen betekent dat het adres eenmalig wordt opgeslagen en bij elke factuur uit het geheugen wordt opgehaald. Als dan zijn data niet integer. Ik zou zeggen …een kwestie van verkeerd programmeren.

     

    Het geschetste voorbeeld komt tot uiting als de factuur op voorbedrukt briefpapier wordt geprint of als je het adres in de lay-out opneemt en niet in de data.

  9. 55 minuten geleden, StevenK zei:
    1 uur geleden, Cosara zei:

    Aan de data-integriteit zal het niet liggen ... alle relevante informatie is en blijft immers beschikbaar.

     

    (1) Dat zie je toch echt verkeerd.

    (2)Stel je kiest een nieuwe factuurlayout. Houdt de software dan bij dat alle facturen voor die tijd met de oude layout gegenereerd moeten worden of genereert de software dan alle facturen met de nieuwe layout?

    (1) Dacht ik niet ...

    (2) De factuur wordt pas opgemaakt als je daar om vraagt, niet eerder, en het wordt ook niet als zodanig bewaart.

    De factuurlayout kan die van het boekhoud- of factuurprogramma zelf zijn, en afhankelijk van het programma kan je soms een eigen layout uploaden en gebruiken.

     

    De data in de software zijn niet te wijzigen (in ieder geval niet makkelijk) en zijn behoorlijk integer.

    Facturen in pdf-formaat daarentegen zijn heel simpel aan te passen, en dat betreft zowel de data als de vormgeving.

  10. 1 uur terug, StevenK zei:

    Als dat echt zo is, dan doen die vele pakketten dat echt fout, niet alleen vanuit het oogpunt van de bewaarplicht, maar ook vanuit het oogpunt van dataintegriteit.

    Aan de data-integriteit zal het niet liggen ... alle relevante informatie is en blijft immers beschikbaar.

    Alleen de presentatie kan, door gebruik te maken van een ander factuursjabloon, er anders uit gaan zien.

     

    2 uur geleden, StevenK zei:

    als je geen snapshot bewaart van de verstuurde informatie, heb je dus ook niet voldoende garantie dat je daadwerkelijk hetzelfde document opnieuw kunt genereren.

    De verstuurde informatie blijft beschikbaar, maar de presentatie kan er anders uit gaan zien. De wetgeving kent geen vormvereisten voor facturen, maar als de presentatie belangrijk is, dan moet je de facturen als pdf-bestand downloaden en in een eigen locatie opslaan.

  11. 14 minuten geleden, DaMedia zei:

    Ik ken Twinfield niet, maar naar aanleiding van deze zin een paar vragen:

    - je had zelf ook Twinfield of logde je in op hetzelfde account als de boekhouder?

    - je verstuurde via Twinfield je facturen, dat gaat niet via e-mail zodat ze in je uitgaande post staan?

    Ik ook niet, maar …

    vele, zo niet alle, boekhoud- en facturatieprogramma’s  slaan factuurgegevens niet op als pdf-bestanden, en kunnen desgewenst pdf-bestanden aanmaken op basis van de ingevoerde gegevens en deze in een factuursjabloon weergeven die vervolgens geëxporteerd/gemaild kunnen worden.

     

    22 uur geleden, Wannes zei:

    In Exactonline staan al onze oude verkoopfacturen wel opgelijst, en ik kan ze opgelijst downloaden als excel-file, maar de pdf's van alle facturen zijn bij de verhuis van Twinfield naar Exactonline verloren gegaan.

    Zoals uitgelegd zijn de pdf-bestanden niet verloren gegaan, want ze bestaan domweg niet. 
    Alle data zijn van Twinfield naar ExactOnline zijn overgebracht. Het enigste wat ExactOnline of de boekhouder moet doen is de gegevens uit het excel-bestand in een factuursjabloon plakken en als pdf-bestand afdrukken en/of opslaan. Dat zal in ExactOnline ook wel kunnen of anders zijn er factuursjablonen op het het internet te vinden.

  12. 3 uur geleden, StevenK zei:

    Jouw boekhouder is hierin de professional en daarom vind ik dat de grootste verantwoordelijkheid bij hem ligt. Hij had zich moeten beseffen dat het overstappen tot dit soort gevolgen zou leiden. Het in kaart brengen van de gevolgen van de overstap op een ander informatiesysteem is toch wel een soort van basisactie bij die overstap. 

    Daar ben ik het ook wel mee eens. De boekhouder had zich moeten vergewissen dat de overdracht niet de originele documenten betreft.

    De wisseling van informatiesysteem is zijn keuze geweest, niet van de opdrachtgever.
     

    8 uur geleden, Wannes zei:

    Maar ik vraag me toch af of hij niet gewoon verplicht is om dit archief bij te houden en raadpleegbaar te maken.

    Nee, tenzij dat uitdrukkelijk is afgesproken en overeengekomen en daar is blijkbaar geen sprake van.

     

    8 uur geleden, Wannes zei:

    Ik heb hem gevraagd of hij ons de oude facturen wil bezorgen. Daarvoor moet hij naar eigen zeggen contact opnemen met Twinfield en dat gaat geld kosten.

    Vooropgesteld dat dat mogelijk is …

    Wat gaat geld kosten … een belletje naar twinfield ?

  13. 27 minuten geleden, shoptillyoudrop zei:

    En om die € 4,- in proportie te stellen:

    Persoonlijk denk ik dat die 4 euro al lang met iets anders is terugverdiend ... middels zaken die zakelijk betaald zijn, maar privé worden gebruikt.

     

    30 minuten geleden, shoptillyoudrop zei:

    Dus inderdaad: gewoon doen!

    Als administratieve purist misschien wel, niet als pragmaticus.

  14. 18 uur geleden, Kees-91 zei:

    Ik heb momenteel een fulltime baan en daarnaast een eenmanszaak. Ik zal een x bedrag per maand vanuit mijn eenmanszaak afstaan en ook een deel van mijn loon.

    Als u het heeft over een Wsnp schuldsanering traject, dan staat dat geen eigen onderneming toe … het zal bij loondienst moeten blijven.

    Wat betreft “een deel van mijn loon” … dat zal gaan over alles boven een bijstandsuitkering.

     

    Een Wsnp schuldsanering traject houdt in dat de Wsnp-bewindvoerder bepaalt wat u mag en niet mag.

     

    Dus wat heeft u … een Wsnp of Msnp ?

  15. 17 uur geleden, Ward van der Put zei:

    (a) De fiscale bewaarplicht van bankafschriften geldt voor de ondernemer, niet voor zijn boekhouder.

    Zolang de boekhouding niet is overgedragen aan de ondernemer, gaat de bewaarplicht over op de boekhouder.

     

    17 uur geleden, Ward van der Put zei:

    (b) Als je in een boekjaar alle uitgaven en ontvangsten via een privé-rekening hebt laten lopen, moet een beetje boekhouder een sluitende boekhouding kunnen opstellen via de grootboekrekeningen voor privé-opnamen en privé-stortingen.

    Als de privé-bankrekening (ook) voor zakelijke transacties wordt gebruikt, dan behoort deze tot de administratie van de onderneming en valt dus ook onder de bewaarplicht.

     

    Op 3-2-2024 om 12:32, Heeren zei:

    Ik voel er niks voor om een heel jaar aan prive afschriften in te leveren. 

    Eén enkel pdf-bestand van 01-01 t/m 31-12 volstaat.

    Overigens ... boekhouders zijn wel wat gewend, mocht er sprake zijn van gevoelige private uitgaven.

  16. 5 uur geleden, 0108daniel zei:

    Maar het betreft een wijziging, krijg ik dan een nieuwe voorlopige aanslag?

    Lezen is niet je sterkste kant … volg de eerder gegeven link …  het staat er toch echt allemaal.

     

    Wat gebeurt er nadat ik mijn voorlopige aanslag heb gewijzigd?

    Wij beoordelen de wijzigingen in uw voorlopige aanslag. Meestal krijgt u daarna een nieuwe voorlopige aanslag.

    Hebben we vragen, of willen we niet alle wijzigingen overnemen? Dan nemen we contact met u op. Na uw uitleg beslissen we welke wijzigingen we overnemen.

     

    Wanneer hoor ik iets over de aanvraag, wijziging of stopzetting van mijn voorlopige aanslag 2024?

    Meestal krijgt u binnen 4 tot 5 weken bericht als u uw aanvraag, wijziging of stopzetting via Mijn Belastingdienst hebt verstuurd. Maar soms duurt het 8 weken. Hebt u een papieren formulier gebruikt? Ook dan duurt het maximaal 8 weken.

     

    Ik heb een wijziging gedaan en een nieuwe voorlopige aanslag gekregen, wat gebeurt er met mijn maandbedrag?

    https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/voorlopige-aanslag/content/hulpmiddel-gewijzigde-voorlopige-aanslag

     

     

     

  17. Op 31-1-2024 om 21:13, GabrielleDesign zei:

    According to this guide published by business.gov.nl, I need to find a collection agency in the UK.

    I don’t read it that way …

     

    “What if your customer is located abroad?

    Do you have a customer abroad who does not pay his invoice? Then you can also call in a collection agency. Make sure that the agency has knowledge of the country and speaks the language.”

     

    So, je need te find a Dutch international debt collection agency.

     

    Op 31-1-2024 om 21:13, GabrielleDesign zei:

    Does anyone have a recommendation?

    Many people here can advise you which company you should not choose.

  18. 7 uur geleden, Noetsmierkeps zei:

    Alleen nu heb ik van mijn boekhouder gehoord dat ik nog een bewijs moet hebben van levering aan mijn bedrijf wil ik de BTW terug kunnen vragen in Duitsland.

    Dat kan met een vervoersverklaring verstrekt door de Duitse verkoper.

     

    zie ook : 

    https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/zakendoen_met_het_buitenland/goederen_en_diensten_naar_andere_eu_landen/administratie_bijhouden_van_goederen_en_diensten_naar_andere_eu-landen/aantonen_dat_u_goederen_levert_aan_afnemers_die_aangifte_doen/vervoersverklaring_bij_afhaaltransacties
     

    Voor Duitsland werk dat ook zo.

     

    8 uur geleden, Noetsmierkeps zei:

    Heeft iemand ervaring met het oplossen van dit probleem? 

    Probleem is dat veel verkopers niet de moeite willen nemen om zo’n verklaring in te vullen … het kost extra tijd en ze weten niet zeker dat het product Duitsland inderdaad wel verlaat.

    Een en ander houdt in dat je beter (online) bestellingen kunt plaatsen en het in NL laat afleveren. Doorgaans is dat veel goedkoper dan het zelf ophalen … tenzij werktijd en auto bij u niets kost.

    Een nog groter voordeel is dat je daarmee te maken krijgt met een ICP verwerving … de btw wordt daarbij naar u verlegt.

     

    zie ook: 

    https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/zakendoen_met_het_buitenland/goederen_en_diensten_afnemen_uit_andere_eu_landen/btw_berekenen_over_goederen_en_diensten/intracommunautaire_verwerving/intracommunautaire_verwerving#:~:text=Bij een intracommunautaire verwerving rekent,btw-aangifte onder rubriek 4b.

     

    Goedkoop is meestal duurkoop.

  19. 4 uur geleden, HansM_01 zei:

    Ik heb inkoopfacturen van alle onderdelen die ik gebruik om mijn product te maken maar geen factuur van mijn uren.

    Probleem is dat ik bij verzenden met post.nl bij schade mijn gewerkte uren niet vergoed krijg omdat daar geen factuur van is.

    Als je een goede kostprijsberekening hebt gedaan, dan zijn die werkuren onderdeel van de verkoopprijs.

    Bij verzending verzeker je de verkoopwaarde, en daar heb je een factuur van.

    Als de  verzekerde verzending tot 100 euro de factuurwaarde niet dekt, dat heb je de verkeerde of te lage verzekering gekozen.

     

  20. Op 28-1-2024 om 16:47, davegrohl zei:

    ik snap dat het gerommel in de marge is.

    Het enigste wat voor vermindering van de voorlopige aanslag in aanmerking komt is als je het vrijgekomen geld investeert in andere zaken die in korte tijd meer opleveren dan de belastingrente. 

     

    Spaargeld is dood geld. De enigsten die daar beter van worden, zijn de Overheid en de Banken. Geld is boven alles een betaalmiddel.

     

    Op 17-1-2024 om 20:30, Joost Rietveld zei:

    Dat kun je éen keer doen, maar als achteraf blijkt dat je willens en wetens de VA telkens terug zet naar nul, terwijl je weet dat dat onjuist is, dan zal er ongetwijfeld een keer een briefje komen van de fiscus. 

    Vroeger wel, maar tegenwoordig niet meer. 
    De Belastingdienst treedt tegenwoordig op als een soort van kredietverstrekker … tegen een forse en niet aftrekbare belastingrente (kredietrente).  Voor de Belastingdienst is het veel makkelijker te verwerken en het levert veel meer op.
     

  21. 10 uur geleden, Rik · zei:

    Dan moet je wel even zeker weten dat die payment provider terugstortingen ook weer naar de klant terugstort.

    Waarom … je hebt aan je verplichting voldaan … de rest ligt buiten je macht of controle … immers, “De payment provider kan [wil ?] geen gegevens verstrekken van de rekeninghouder die de betaling heeft gedaan.” 

  22. 3 uur geleden, Ward van der Put zei:
    14 uur geleden, bcastelijns zei:

    Typische arbeid voor een gepensioneerde.

    Bloemen bezorgen?

     

    Het helpt als je vragen niet ontwijkend beantwoordt.

    Mij lijkt het meer uit liefdadigheid te gebeuren dan dat er een zakelijk voordeel aan ten grondslag ligt.

    Waarom koop je de auto niet zelf en leen je die uit aan deze tachtigjarige ?

    Succes in deze …

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.