Jump to content

20watt

Junior
 • Content Count

  20
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

1

Personal info

 • You are:
  ondernemer
 • Gender
  Man
 • Address
  Ilpenwaard 71, Alkmaar, 1824GE, Netherlands
 • First name
  Teun
 • Last name
  Bakker
 • Company or organization name
  20Watt Fotografie
 • Website address
 • How did you find us:
  via een kennis

Register

 • What age group do you belong to?
  36-40
 • You are primarily interested in:
  ondernemen algemeen
  juridische en fiscale zaken

Company info

 1. Bedankt allemaal voor de reacties! Het allereerste antwoord van Norbert was eigenlijk de informatie waar ik naar op zoek was. Ik heb uiteraard ook andere dingen overwogen, maar deze zijn allemaal niet handig of werkbaar. Zoals ik het nu lees & begrijp is het geen probleem mijn bedrijfsauto te verkopen en heeft dit geen gevolgen voor de TOZO-uitkering, aangezien de verkoopprijs ex. BTW hoogstwaarschijnlijk gewoon onder de huidige boekwaarde ligt.
 2. Hallo! Ik ontvang als ZZP'er momenteel een TOZO-uitkering omdat mijn inkomsten wegens het corona-virus volledig zijn weggevallen (ik ben bruidsfotograaf en elke bruiloft in mijn agenda tot september is of afgezegd of verplaatst naar volgend jaar). Mijn vraag is of de verkoop van mijn bedrijfsauto gevolgen heeft voor mijn TOZO-uitkering. Oftewel, wordt de opbrengst van de verkoop van een bedrijfsauto gezien als inkomsten en verlies ik daarmee mijn recht op de TOZO-uitkering? Ik ben namelijk van plan om binnenkort mijn bedrijfsauto te verkopen (een "gewoon" klein stadsauto'tje dat op de balans van mijn bedrijf staat) en dan privé een vergelijkbare auto terug te kopen (want ik rijdt eigenlijk gewoon te kort zakelijk en zit er al een tijd over te denken om m'n bedrijfsauto te vervangen voor een privé auto, want geen bijtelling) . Uiteraard heb ik de gemeente ook met deze vraag benaderd, maar deze zijn op z'n zachtst gezegd niet scheutig met duidelijke informatie en ik win graag wat meer informatie in over bovenstaand voor ik een besluit neem. Bedankt alvast!
 3. Jazeker - tot nu toe vraag ik bij elk bruidspaar specifiek toestemming. Al maak ik het mezelf eigenlijk te moeilijk en ga ik het veranderen d.m.v. een puntje in de algemene voorwaarden - het opnemen van publicatierecht voor eigen promotie-doeleinden is eigenlijk standaard bij bruidsfotografen. Maar mijn algemene voorwaarden zijn nog niet klaar en een projectje voor komende winter 8)
 4. Omschrijving van je concept: Na dit seizoen de afgelopen maand mijn fotografie-website flink onderhanden genomen en de focus meer gelegd op bruidsfotografie en minder op "al het andere fotografie". Gecheckt en weer gecheckt en klaar voor een kritische blik van anderen. Je kunt 'm vinden op: 20Watt Fotografie Alvast bedankt! Omschrijf wat je tot nu toe zelf gedaan hebt hiervoor: Veranderen, verdiepen in zelf code veranderen, checken, bijschaven, verbeteren...ik ben er nu best tevreden mee en denk dat ik 'm aardig goed heb, maar ik ben benieuwd naar de mening van anderen om m'n site nóg beter te kunnen maken. Wat is de uitdaging die je met je concept op wil lossen: Een frisse blik op m'n website. Na zoveel uur bezig te zijn denk ik dat ik niet 100% objectief naar mijn website kan kijken. Een kritische blik van anderen is welkom. Hoe is dit anders dan bestaande concepten: Ik vind veel bruidsfotografie "te moeilijk" - extra betalen per foto, x aantal uur, lang wachten op je foto's, soms lage kwaliteit. Ik leg de volledige dag vast voor één vaste prijs en lever binnen 2 weken de foto's. Mijn stijl is spontaan en vrolijk, al is de stijl van anderen niet per se verkeerd. Fotografie is natuurlijk ook deels een stukje "smaak". Wat voor feedback hoop je te krijgen: Een frisse blik, wat kan anders, wat heb ik over het hoofd gezien, wat werkt niet (bijv. mobiel?), spelfouten...alle feedback is welkom [verandering: titel]
 5. Is inderdaad iets wat ik deze winter óók ga regelen...een AOV. M'n vriendin werkt niet meer omdat ze zich dan volledig op het moederschap kan richten. We hebben de luxe dat we daarvoor kunnen kiezen en het op 1 inkomen kunnen rondbreien. Dat het geregistreerd partnerschap wettelijk hetzelfde is als trouwen is ons duidelijk. Maar trouwen is even op de lange baan geschoven vanwege ons aanstaande ouderschap (want als we dat doen willen we goed doen ook!). Het gaat mij vooral om de keuze tussen óf geregistreed partnerschap óf samenlevingscontract met het oog deels op zekerheid maar ook op het gescheiden houden van bepaalde dingen (bedrijf!) mocht aan onze relatie wél een einde komen. Bedankt voor de reacties!
 6. Mijn vriendin en ik hebben een kleine op komst (hoera!) en willen dan wat meer geregeld hebben dan nu. Geregistreerd partnerschap leek ons eerst het handigst (gratis op een maandag!) en meteen allesomvattend, maar ik twijfel of een samenlevingscontract + testament toch niet beter is omdat dan alles vastgelegd kan worden naar eigen keuze. Vooral de automatische alimentatie verplichting schrikt me af - niet dat we al plannen hebben uit elkaar te gaan natuurlijk, maar zowel m'n vriendin als ik vinden de partner zorgplicht een beetje onzin (kind zorgplicht uiteraard wel begrijpelijk en okay!). Anderen die hier tegenaan zijn gelopen en wat was je keuze? Alle tips zijn welkom... Ik ben ZZP'er (fotograaf, goed lopend), mijn vriendin werkt niet. We huren een huis, hebben geen schilden, geen groot kapitaal en ook onze bezittingen hebben geen grote waarde waar we ruzie over zouden kunnen krijgen.
 7. Bedankt voor jullie reacties allemaal! Ik denk dat ik het volgende ga doen 1. Opdracht zonder album: 21% 2. Opdracht met van tevoren afgesproken album als eindproduct: 6% 3. Opdracht met later toch een album (niet van tevoren afgesproken): fotografie 21% en album 6% Bovenstaande keuze was ook m'n 1e gevoel, maar fijn om er door feedback zekerder van te zijn dat dat ook de juiste (en legale!) keuze is. Klein puntje: Dit is natuurlijk wel correct, maar ik zie het zelf meer dat ik in het verleden verkeerd BTW heb geheven op een deel van mijn diensten ten gunste van de Belastingdienst - Alleen gaat terugvragen niet lukken, want vorig jaar maakte ik nog net van de KOR-regeling gebruik :)
 8. Ook al is het eind-product een foto-album, het bruidspaar zal toch een eerst keuze moeten uit de foto's die ik genomen heb maken voor het uiteindelijke album (ik neem vaak meer dan 1000 foto's, terwijl er maar +/- 90 in het album komen) en daarvoor krijgen ze eerst een redelijke ruime selectie digitaal via internet gestuurd. Ik ontkom er dus niet aan dat het bruidspaar óók de digitale bestanden heeft alvorens ik überhaupt het album kan maken. Dat lijkt me dan ook onder "album-proces" vallen (en daarmee onder 6%)? Ik ken trouwens een fotograaf die het hele proces onder 6% laat vallen, maar vervolgens de digitale bestanden (die 21% zijn) er "gratis" bijgeeft. Iedereen mag natuurlijk zelf bepalen wat hij voor z'n producten vraagt. Ik ben nog niet 100% overtuigd van het één of ander, maar daar heb ik dit topic dan ook voor gestart 8) Bedankt voor iedereen die z'n mening wil delen of al gedeeld heeft!
 9. Tsja - klopt ergens wel. Maar ik biedt mijn diensten voor toekomstige bruidsparen aan als een "all-in" prijs inclusief BTW. Of ik dan 21% of 6% BTW reken is voor hun niet van belang, zolang mijn prijs maar concurrerend is. Maar voor mij is het wel degelijk een puntje van aandacht :)
 10. Als fotograaf reken ik 21% BTW over mijn opdrachten (veel bruiloften). Het maken van een trouwalbum valt onder het lage tarief, dus daar reken ik 6% BTW over. Maar na een gesprek met een andere fotograaf en wat gestruin op internet twijfel ik over het volgende: Als ik een bruiloft fotografeer en van tevoren al weet dat het bruidspaar als eindproduct een album wil, kan ik dan over de volledige opdracht 6% rekenen i.p.v. alleen over het album? (dat betekent zomaar 15% extra inkomsten!) De redenatie hiervoor is dat de fotografie van de bruiloft nodig is om het album te kunnen maken en daarom als deel daarvan kan worden gezien. Ik wil wél alles volgens de regeltjes blijven doen, maar wil natuurlijk ook gebruik maken van de mogelijkheden binnen de wet & belastingdienst. Wie kan hier meer over zeggen?
 11. Hallo allemaal! Ik ben sinds kort 100% zelfstandig fotograaf (bijbaan opgezegd - uren criterium ga ik wel halen dit jaar) en eigenlijk gaat het best lekker en zie ik de toekomst vol vertrouwen tegemoet. Nu zit ik alleen met een vraag over het vervangen van recentelijk nieuw aangeschaft materiaal - Ik heb al even rondgespeurd op internet, maar kan niet echt een bevredigend antwoord vinden. Ik heb dit jaar m'n prive-gekochte lenzen + 2 camera-bodies ook weer prive-verkocht en nieuw / beter materiaal zakelijk hiervoor in de plaats gekocht. Ik ben hier toch niet 100% tevreden mee en mogelijk ga ik dit materiaal vervangen (al binnen een jaar na aankoop - mijn eisen zijn inmiddels aan het veranderen nu ik full-time fotografeer). Hoe zit dat nu met afschrijvinen? - Mag ik als starter de lenzen + camera bodies (allemaal aanzienlijke waarde) in 1x afschrijven (willekeurig afschrijven?), zakelijk verkopen en dan de nieuw aan te kopen lenzen + camera bodies ook van m'n winst aftrekken (hopelijk dit keer niet in 1 jaar) Alvast bedankt voor de reacties!
 12. December vorig jaar al een yes-momentje gedeeld met m'n fotografie-bedrijfje (20Watt Fotografie): Die maand voor het eerst meer verdient als ZZP'er dan met m'n bijbaan. Nu nog een heerlijk groot YES-moment: Het opzeggen van m'n baan! Vanaf nu 0% WERKnemer en 100% ONDERnemer 8) Inmiddels m'n prijs al wat omhoog geschroefd, kunnen investeren in nieuw materiaal, portfolio flink uitgebreid - m'n agenda staat vol tot oktober en de opdrachten blijven binnenkomen, vooral bruiloften, maar laat ik dat nu juist leuk vinden om te doen als fotograaf! M'n klanten laten ook nog steeds goede beoordelingen achter. Wat wil een ondernemer nog meer? Nou, zorgen dat ik ook in de winter m'n omzet vast kan houden natuurlijk, ondanks een inmiddels adequaat winter-buffertje. Wel grappig dat het bedrijf waarvoor ik tot nu toe nog 2-3 dagen per week werkte, me gevraagd heeft enkele fotografie-opdrachten te doen voor zuster-bedrijven :P Zin in de toekomst!
 13. In Maart de keus gemaakt om mijn hotel-consultancy bedrijfje om te gooien...ik merkte dat ik niet de motivatie had er echt wat van te maken. Zelfde naam, ander bedrijf, want nu doe ik fotografie. Een verlengde van wat ik al jaren als hobby doe. Hoe leuk is het om te zien dat iets waar je passie in zit ook direct business aantrekt! Ik biedt mezelf aan als "betaalbare" fotograaf met "all-inn" prijzen onder de naam "20watt Fotografie". Een aantal maanden verder, eerst veel gratis opdrachten gedaan om portfolio op te bouwen, maar ook een aantal betaalde opdrachten gehad. Een enkele tegenslag, maar over het algemeen gaat het lekker. Sinds 3 weken een volledig nieuwe zelfgemaakte website inclusief portfolio. Website wordt lekker gevonden in Google, ik vind het een uitdaging dit nog te verbeteren, en dat werpt z'n vruchten af. Want inmiddels voor komend jaar ook de eerste opdrachten binnen via de website. Ik kan er nog niet van leven, maar December wordt zeer waarschijnlijk de eerste maand dat ik meer verdien met Fotografie dan met m'n vaste part-time baan...en dat is toch wel een YES momentje ;D
 14. Mijn YES-moment was dat na 10 dagen on-line m'n site op de meeste relevante keywords in google al op de 1e pagina staat (Slechte een paar grote jongens staan hoger) ;D Ik heb nog geen kapitaal om een website uit te besteden, dus had mezelf wat HTML & CSS aangeleerd...beetje ingelezen over SEO...en het resultaat van m'n hotel consultancy website 20Watt mag er best zijn. Hoera, ik wordt op google gevonden! Nu nog zorgen dat ik er ook wat mee verdien...
 15. Hans, bedankt voor je uitgebreide reactie. Het is me een stuk duidelijker geworden en i hoop dat het voor anderen ook weer wat duidelijker is nu. Komende week ga ik 'm aanvragen, al maak ik me er eigenlijk niet zo'n zorgen meer over.
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept